Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen flink in de min

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zakten donderdag in de loop van de middag steeds verder weg. Tot aan de presentatie van een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt, halverwege de middag, kwamen de graadmeters amper in beweging. In Amsterdam hield amper een handvol aandelen het hoofd boven water.

De AEX-index sloot 1,2 procent lager op 476,96 punten en de MidKap verloor 1,2 procent tot 706,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs moesten tot 1 procent terug, terwijl de FTSE 0,3 procent steeg, mede dankzij een winst van 4,4 procent voor BP. De Britse olieproducent bereikte een belangrijke schikking, voor omgerekend 17 miljard euro, rond de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte halverwege de middag bekend dat er in juni per saldo 223.000 banen zijn gecreëerd in de VS. Dat waren er 10.000 minder dan voorspeld en 31.000 minder dan in mei. Een eerste schatting wees nog op 280.000 nieuwe arbeidsplaatsen in mei, maar dat werd herzien tot 254.000.

Shell

Zwaargewicht Shell (plus 0,7 procent) ging dankzij oplopende olieprijzen aan kop in de AEX, die slechts vier stijgers kende. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 57,64 dollar en Brentolie werd 1,1 procent duurder op 62,70 dollar per vat.

De winst van Shell werd echter overschaduwd door verliezen bij andere zwaarwegende fondsen als Unilever (min 1,1 procent) en ING (min 2 procent). Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco (min 3,5 procent) was de sterkste daler, gevolgd door ASML dat 2,6 procent verloor na een adviesverlaging.

PostNL

PostNL was de hekkensluiter in de MidKap met een verlies van 3,8 procent zonder direct aanwijsbare reden. ASM International, een zusterbedrijf van ASML, verloor 2,3 procent aan beurswaarde.

Biotechnologiebedrijf Kiadis maakte zag zijn beursdebuut gepaard gaan met een verlies. Het aandeel zakte 0,8 procent ten opzichte van de introductiekoers van 12,50 euro.

Electrolux

In Stockholm zag witgoedfabrikant Electrolux bijna 11 procent van zijn beurswaarde verdampen. De Zweden stuiten op verzet van de Amerikaanse mededingingsautoriteit in een poging om de divisie voor huishoudelijke apparaten van General Electric (GE) over te nemen.

De euro was 1,1100 dollar waard, tegen 1,1090 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links