Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bundesbank bezorgd over hypotheekverliezen

Bundesbank bezorgd over hypotheekverliezen

FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - De Duitse centrale bank maakt zich zorgen dat Duitse banken verliezen kunnen lijden op hun hypotheekportefeuilles als de economie verslechtert. Dat schrijft de Bundesbank in zijn dinsdag gepubliceerde jaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit.

In het geval van een crisis op de vastgoedmarkt kunnen Duitse banken forse verliezen lijden op hun hypotheekleningen, aldus de centrale bank. De banken zijn volgens de Bundesbank ,,structureel kwetsbaar'' voor een crisis op de vastgoedmarkt. Volgens de centrale bank liggen de huizenprijzen in de zeven grootste steden van Duitsland ongeveer een kwart boven de werkelijke waarde.

De banken zouden het bij een vastgoedcrisis moeilijk kunnen krijgen om verliezen op hypotheken te compenseren met winsten bij andere activiteiten, omdat een vastgoedcrisis doorgaans samengaat met een algemene economische afzwakking, stelde de Bundesbank.

Negatief

Kredietbeoordelaar Moody's maakte dinsdag bekend dat de vooruitzichten voor de Duitse bankensector negatief blijven. Dat heeft volgens Moody's te maken met de vroege Duitse invoering van de Europese plannen om aandeelhouders en schuldeisers op te laten draaien voor eventuele problemen bij banken, in plaats van belastingbetalers. Daar staat wel tegenover dat de operationele omstandigheden voor Duitse banken stabiel zijn, door de goede kwaliteit van de binnenlandse bezittingen, de hoge spaarquota en de geleidelijke stijging van de huizenprijzen.

Er bestaat volgens Moody's wel een mogelijkheid dat de banken te maken krijgen met een kleine stijging van het aantal slechte leningen. De banken zijn echter beter in staat schokken op te vangen door de verbeterde kapitaalposities.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links