Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Europese beurzen eindigen hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen eindigen hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 511,49 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,4 procent op 18.068,21 punten. De Franse CAC 40 won 0,9 procent bij een stand van 7.571,57 punten. De Britse FTSE sloot 0,1 procent lager op 8.142,15 punten.

Het was een voorzichtig begin van naar verwachting een relatief rustige week, met slechts een handjevol belangrijke macro-events, zoals de Duitse ZEW-index op dinsdag en het rentebesluit van de Bank of England op donderdag.

Afgelopen week voelden de Europese beurzen, en in het bijzonder Frankrijk, de nasleep van de Europese verkiezingen. In Parijs leidde dat ertoe dat president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen aankondigde en die zouden mogelijk een prooi kunnen zijn voor de extreem-rechtse partij van Marine Le Pen.

In reactie daarop liep de spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente afgelopen week op, daalde de CAC 40 meer dan 6 procent, stonden bankaandelen onder druk en verloor ook de euro terrein.

"In de laatste peilingen ligt Macrons Renaissance-partij achter op zowel extreem-rechts als het linkse front. Het ziet er dus naar uit dat hij de tweede ronde niet zal halen", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

"Als dat zo is, krijgen de markten te maken met een Franse regering die volgens economen mogelijk zeer nadelige gevolgen heeft voor de Franse economie en de begroting", aldus de expert.

Maandag noteerde de Duitse tienjaarsrente op 2,43 procent en de Franse variant op 3,16 procent, oftewel een spread van 73 punten. Interessant is volgens Vranken dat deze week een Franse obligatieveiling op de agenda staat.

"Ondertussen zakte de eenheidsmunt onder de 1,07 ten opzichte van de greenback. De valutamarkten laten dus zien dat beleggers mogelijk het vertrouwen in Europa verliezen", zei de expert van Bank Edmond de Rothschild.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot net boven de 1,07, terwijl de olieprijzen een procent stegen.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor Chinese cijfers. In mei stegen de detailhandelsverkopen in China in een hoger tempo, met 3,7 procent op jaarbasis. De industriële productie steeg in dezelfde maand iets minder hard, maar nog altijd met 5,6 procent.

Vranken wees erop dat een feestdag in China die vorig jaar in april viel, dit jaar begin mei werd gevierd en dus mee is genomen in de cijfers over de detailhandelsverkopen.

"Ik voorzie echt geen gestaag herstel van de detailhandelsverkopen, tenzij de [Chinese] vastgoedmarkt stabiliseert", aldus de marktkenner van Bank Edmond de Rothschild.

Een paar renteverlagingen van de People's Bank of China zullen volgens Vranken weinig helpen.

Bedrijfsnieuws

In Parijs wisten financials als Societe Generale en AXA maandag deels te herstellen na de koersklappen van vorige week. Unibail-Rodamco-Westfield leverde 2,7 procent in en belandde daarmee onderaan in de CAC 40, terwijl Teleperformance aan kop ging met een plus van 3,7 procent.

In Frankfurt profiteerde Deutsche Boerse van de beweeglijke financiële markten, met een winst van 2,1 procent voor het aandeel. Verder steeg Zalando als koploper 2,8 procent, terwijl hekkensluiter Bayer 3,5 procent verloor.

Adidas was ook een van de sterke dalers in de DAX, met een min van 2,6 procent. Het Duitse sportmerk onderzoekt een omkoopschandaal in China. Hooggeplaatste leidinggevenden in het land zouden miljoenen dollars smeergeld hebben ontvangen van dienstverleners.

ING koerste in Amsterdam 2,8 procent hoger na de bekendmaking van hoger dan verwachte financiële doelen voor de komende jaren tijdens de beleggersdag in Londen.

UBS zet 900 miljoen dollar opzij voor een terugkoop-aanbod aan beleggers in fondsen van het voormalige Credit Suisse in de gespecialiseerde kredietverstrekker Greensill Capital. Het aandeel steeg 2,2 procent in Zürich.

Umicore kreeg een koersdoelverlaging van ING en van UBS. Nadat het aandeel vorige week al een duik maakte na een winstwaarschuwing, ging er maandag nog eens 1,2 procent van de koers af in Brussel.

De Noord-Europese verzekeraar Sampo neemt de resterende aandelen van Topdanmark over voor 33 miljard Deense kroon en versterkt daarmee zijn positie in de markt voor schadeverzekeringen. Dit is een premie op de slotkoers van vrijdag van 27 procent. Het aandeel Topdanmark steeg maandag ruim 22 procent in Kopenhagen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

CAC 40 kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

DAX kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

PSI kopen verkopen

100% zegt verkopen

1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.