Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkoop belang helpt Eneco aan meer winst

Verkoop belang helpt Eneco aan meer winst

ROTTERDAM (AFN) - Dankzij een eenmalige bate heeft energiebedrijf Eneco de nettowinst afgelopen jaar met 14 procent opgevoerd tot 233 miljoen euro. De omzet bedroeg 5,3 miljard euro, tegen 5 miljard een jaar eerder. Dat maakte de onderneming donderdag bekend.

Eneco haalde afgelopen jaar 56 miljoen euro op door de verkoop van een belang in kennisbedrijf KEMA. De bedrijfskosten namen daarentegen flink toe. Eneco investeerde flink in nieuwe productie-eenheden. Zo werden kosten gemaakt door de overnames van energiebedrijf Oxxio en het Prinses Amalia Windpark voor de kust van IJmuiden.

Daarnaast had het bedrijf last van een relatief hoge gasprijs, als gevolg van een toegenomen vraag naar gas uit Japan. De gloednieuwe gascentrale Enecogen in Rotterdam-Europort is hierdoor maar 2200 uur in gebruik geweest, ongeveer een kwart minder dan het totaal aantal mogelijke draaiuren. ,,Gelet op de marktomstandigheden in 2012 zijn wij tevreden over het resultaat'', zei topman Jeroen de Haas.

De komende jaren gaat Eneco wel ,,aanzienlijke kostenbesparingen'' doorvoeren, onder meer door middel van een reorganisatie van het personeelsbestand. Volgens het energiebedrijf zullen er geen ontslagen vallen, maar zal de maatregel geheel via natuurlijk verloop worden gerealiseerd. Eneco wilde ook nog niet zeggen hoeveel banen er gaan verdwijnen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links