Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Pharming Group AEX:PHARM.NL, NL0010391025

Laatste koers (eur) Verschil Volume
0,708   +0,016   (+2,24%) Dagrange 0,699 - 0,750 10.618.782   Gem. (3M) 3,2M

Geschiedenis!

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 april 2010 11:52
    Surseance voor Pharming
    na afwijzing bod Genzyme


    LEIDEN/CAMBRIDGE (VS) - Het biotechnologische bedrijf Pharming verkeert op de rand van de afgrond. Gisteren vroeg het Leidse bedrijf surseance van betaling aan. De raad van commissarissen is teruggetreden nadat het eerst nog financieel directeur Ino Cooijmans tot nader order had geschorst. De beslissing om uitstel aan te vragen werd genomen nadat een bod van de Amerikaanse partner Genzyme door de raad van commissarissen van Pharming was afgeslagen.

    Hoewel Pharming zelf niet wilde zeggen met wie er gesprekken over een overname gaande waren, bevestigde Genzyme gisteren dat het een bod heeft uitgebracht op de joint venture dat het sinds 3 jaar met Pharming heeft voor de ontwikkeling van Pompase. Dit middel wordt gebruikt in de strijd tegen de dodelijke erfelijke spierziekte Ziekte van Pompe. Pharming ontwikkelt het medicijn uit de melk van transgene dieren. Naar verwachting zou het middel rond 2003 op de markt komen.

    "We zijn erg teleurgesteld dat Pharming ons bod heeft afgeslagen", zegt Genzyme-woordvoerder Bo Piela vanuit Cambridge (Massachusetts). "Nadat we hoorden van de ernstige financiële problemen bij Pharming hebben we uitvoerige gesprekken gehouden over een oplossing. We hebben al drie jaar een partnership met Pharming en hebben ze in het verleden meerdere malen financieel ondersteund."

    Volgens Piela wacht Genzyme nu af wat er verder gaat gebeuren. Maandag wordt waarschijnlijk een bewindvoerder aangesteld. Bij Pharming zijn ruim 200 mensen werkzaam.

    Het surseance-bericht volgde aan het eind van de dag nadat gisterochtend de handel in het aandeel Pharming was stilgelegd. De koers was deze week in een absolute duikvlucht beland nadat Pharming's Amerikaanse biotechpartner Genzyme deze week bekendmaakte een ander bedrijf dat eveneens aan een middel tegen Pompe werkt te hebben overgenomen. Daaruit concludeerden beleggers dat Genzyme Pharming dus niet zou overnemen en dumpten massaal hun stukken.

    Eind juni maakte Pharming bekend in grote financiële problemen te verkeren en op zoek te zijn naar een overnamepartner. Op 31 juli werd bekend gemaakt dat er een lening was gesloten voor 15 miljoen. Dat zou voldoende zijn om het nog een jaar te kunnen uitzingen totdat het eerste medicijn ter goedkeuring zou worden aangeboden. Gisteren liet Pharming echter weten dat die lening niet doorgaat, "omdat we niet aan bepaalde lange termijnvoorwaarden konden voldoen."

    "Dit is erg teleurstellend", reageert Pharming-woordvoerder Rein Strijker op het uitstel van betaling. "De beslissing om uitstel van betaling aan te vragen is genomen door de raad van commissarissen nadat er een bod is uitgebracht dat in hun ogen absoluut onacceptabel was. Volgens de RvC was het beter voor bedrijf en aandeelhouders om uitstel van betaling aan te vragen omdat er op deze manier wat meer tijd overblijft om naar een oplossing te zoeken." Volgens Strijker zijn er ook nu nog "gesprekken gaande" met eventuele overnamepartners. "Het tragische is dat we een technologie hebben waarmee we voorop lopen in de wereld. Maar nu we geen financiële reserves meer hebben wil men ons voor een prikje kopen."

    Pharming, dat in de jaren negentig bekendheid verwierf met de transgene stier Herman, werkt al jaren aan de ontwikkeling van een medicijn tegen Pompe. Inkomsten voor dit kostbare proces werden vooral verkregen uit subsidies, investeringen van zogeheten durfkapitalisten en een beursgang waarmee 70 miljoen werd opgehaald.

    Toch was de cash burn rate, net zoals bij veel andere biotechnologiebedrijfjes, hoog. Bij presentatie van de halfjaarcijfers over 2001 werd bekend dat het bedrijf nog maar 24,6 miljoen in kas had. Het eigen vermogen was in het tweede kwartaal gedaald met 15,5 miljoen tot 36,8 miljoen. Het verlies was in het eerste halfjaar opgelopen van 9,9 miljoen tot 16,9 miljoen. De omzet nam in die periode met 8% toe tot 8,8 miljoen.

    Volgens Pharming kon een deel van het verlies verklaard worden doordat de productie van het middel Pompase was opgevoerd. "We doen dat omdat we er straks veel vraag naar verwachten", zei Strijker toen.

    Ruud..
  2. [verwijderd] 25 april 2010 11:56
    Pharming heeft geen overheidssteun verdiend
    OPINIE, Maaike Wermer op 27 augustus '01, 00:00, bijgewerkt 20 januari '09, 15:30
    Nu Pharming met de ondergang wordt bedreigd staan enkele Kamerleden welwillend tegenover overheidssteun aan het biotechnologiebedrijf. Maaike Wermer meent dat na een jarenlange beleid van list en bedrog zo'n besluit absoluut niet te rechtvaardigen is.
    PVDA-Kamerlid Oudkerk is voor overheidssteun aan het zieltogende biotechnologiebedrijf Pharming. En ook zijn VVD-collega Udo lijkt daar voor te voelen. Nog altijd laten parlementariërs zich voor de kar spannen van een bedrijf dat groot werd met list en bedrog en zich niet beperkte tot met manipuleren van genen.

    De geschiedenis van het Leidse Pharming is er een van list en bedrog, verweven met tal van intriges. Rode draad is: Pharming heeft zich steeds opgeworpen als reddende engel voor kanker-, aids-, reuma-, hemofilie- en pompe patiënten, maar maakte de gewekte verwachtingen niet of nauwelijks waar. De oprichter vertrok met ruzie en Pharming maakte er een gewoonte van aandeelhouders andere perspectieven en doelen te schetsen dan het parlement.

    In 1992 hechtte de Tweede Kamer goedkeuring aan het fokken met stier Herman, die na het inbrengen van een menselijk gen in elke cel van z'n lichaam afweek van andere stieren. De soortgrens tussen mens en dier mocht doorbroken worden in het belang van onderzoek ten behoeve van de volksgezondheid. Het PR bureau Dew Rogerson had namens Pharming (toen nog: Gene Pharming) patiëntenverenigingen gemobiliseerd om volksvertegenwoordigers gunstig te stemmen ten aanzien van het onderzoek. Bussen vol reumapatiënten en hemofiliepatiënten traden op als ambassadeurs voor het fokprogramma. Hoe weinig de Kamer wist van het onderzoek bleek tijdens het Kamerdebat toen werd voorgesteld om de bruiden van stier Herman wel kalfjes te laten krijgen, maar het fokken van een volgende generatie te verbieden.

    Daarover werd serieus gesproken totdat een vrouwelijk Kamerlid opmerkte dat het onmogelijk was de dochters van Herman tot lactatie te brengen als die niet zelf zouden mogen kalveren. En daarmee zou dus nooit duidelijk worden of de nakomelingen van Herman lactoferrine in hun melk zouden hebben.

    De Kamer was op meer punten niet geïnformeerd. Uit onderzoek van de Dierenbescherming bleek dat Pharming, in strijd met wat het bedrijf beweerde, op zoek was naar lactoferrine om kanker, aids en reuma te genezen of e verzachten, maar om het toe te voegen aan babyvoeding. Daartoe was in het geheim in 1990 een overeenkomst gesloten met het babyvoedingsbedrijf Nutricia met het oog op de zeven miljard gulden grote markt van flesvoeding voor zuigelingen. Moedermelk uit koeien bleek de werkelijke verzwegen doelstelling van het onderzoek met stier Herman en Nutricia was daarom bereid miljoenen te investeren in het onderzoek. Toen het bedrog uitkwam (de contracten logen niet) werd eerst nog in samenspraak met het ministerie van LNV geprobeerd de suggestie te wekken dat de lactoferrine bestemd was voor medicinale babyvoeding voor te vroeg geboren baby's. Toen ook die stelling verlaten moest worden en maatschappelijke organisaties Nutricia dreigden met een consumentenboycot, zag het concern zich genoodzaakt de samenwerking met Pharming te beëindigen.

    Na het debacle met Nutricia, de mislukte lactoferrinetesten (niet één patiënt, niet één koe en zelfs niet één aandeelhouder werd er ooit beter van) en het tumultueuze vertrek van de oprichter van Gene Pharming, prof. Herman de Boer, besloot het bedrijf zich te richten op de ontwikkeling van medicijnen voor een 'kleine ziekte'.

    Aantrekkelijk, omdat de Amerikaanse Orphant Drug Designation regelt dat medicijnen die bedoeld zijn voor een groep patiënten die lijden aan een zeldzame ziekte, versneld en zonder klinische tests op de markt gebracht mogen worden. Er geldt ook geen prijslimiet en marktbescherming en er worden fiscale voordelen geboden aan de ontwikkelaar.

    Het was dus geen deernis met Pompe patiëntjes die Pharming ertoe brachten zich te storten op het onderzoek naar de winning van alfa glucocidase uit melk van genetisch gemanipuleerde konijntjes. Maar wel een combinatie van het omzeilen van het in Nederland geldende nee, tenzij beleid ten aanzien van de proeven en het bieden van uitzicht op grote winsten aan ongeduldige aandeelhouders. Pharming directeur Hersbach geeft in het blad Beleggers Belangen (1998) aan dat voor elk kindje dat lijdt aan de ziekte van Pompe jaarlijks een bedrag van zo'n 400 duizend gulden betaald zal moeten gaan worden aan Pharming. De wereld op z'n kop!

    Eerst ontwikkelt Pharming met miljoenen guldens gemeenschapsgeld (technologische ontwikkelingskredieten van EZ) een medicijn dat kinderen niet kan genezen maar mogelijk wel in leven kan houden, om dan de gemeenschap voor de keus te stellen: 'laten we dit Pompe patiëntje sterven of houden we het in leven voor 400 duizend gulden per jaar?'

    Dat riekt naar afpersing. Dat het zover niet is gekomen, heeft alles te maken met het feit dat in Amerika door Duke University inmiddels een andere productiemethode werd ontwikkeld voor het medicijn. Sneller, diervriendelijker en goedkoper. Op 18 april 2000 liet Pharming onderzoeksdirecteur prof. G. van Beynum in debat met dierenbeschermers in Barend & Witteman nog weten 'totaal geen vertrouwen te hebben in het onderzoek van Duke University', een dag later kwam Pharming naar buiten met een persverklaring waaruit bleek dat het een miljoenenparticipatie genomen had in het betreffende onderzoek.

    Een jaar geleden meldde Pharming dat het zou stoppen met het melken van genetisch gemanipuleerde konijnen. Eigenlijk was dat al de capitulatie. Pharming had gegokt op het genetisch manipuleren van dieren en op de inkomsten die het in leven houden van Pompe patiëntjes het bedrijf zou verschaffen, maar fout gegokt. Het Amerikaanse Genzyme was ze voor en had in een wurgcontract vastgelegd dat bij een eventueel faillissement van Pharming alle patenten (verkregen met Nederlandse overheidssteun) zouden toevallen aan Genzyme.

    Morele overwegingen zijn ondergeschikt gemaakt aan een financieel belang dat nu als een zeepbel uit elkaar blijkt te spatten. Het zijn niet de Pompe patiëntjes die daarvan de dupe dreigen te worden zoals Oudkerk suggereert. Hun Alfa Glucocidase kan op een diervriendelijke manier gewonnen worden in het onderzoek van Genzyme en Duke University.

    Het zijn de beleggers van Pharming die een financiële injectie van de overheid nodig hebben . Nog los van de precedentwerking die zou uitgaan van overheidssteun als beloning voor het slechte gedrag van Pharming, zou de overheid zich moeten afvragen of het niet strijdig is met het wettelijk vastgelegde 'nee, tenzij'-beleid dat steeds verder opgerekt lijkt te worden naar een 'ja, mits'.

    Pharming verdient geen enkele steun. De koeien met gouden horens die het bedrijf beloofde aan aandeelhouders en radeloze patiënten zijn er niet gekomen. Het sprookje is uit en het is geen taak van de overheid het langer te laten voortduren dan noodzakelijk is.

    Ruud..
  3. [verwijderd] 25 april 2010 12:48
    Pharming!

    Wel wat is er nou zo speciaal aan Pharming?
    Dit voormalige Rijks gesubsidieerde Bio onderzoek bedrijf, privatiseerde en ging in zee met een USA partner Genzyme.
    Deze dacht door een lening en een upfront van 10 miljoen dit mogelijk geniale Bedrijf en al haar rechten op te kunnen vreten de tijd leerde ons dat dit niet zo simpel is gebleken.
    Werkende aan een totaal nieuwe lijn van medicijnen tegen oa (HAE) had/heeft Pharming het zwaar.

    Gewoon een Bio tech zou je zeggen hard gewerkt voor een medicatie tegen de ziekte van Pompe.
    Verkracht en voor half dood achtergelaten (2001) door de toenmalige “Partner”,toch kwam Pharming er door Pinto en Strijker weer bovenop.
    Ja Strijker was er toen al! Pinto werd binnengetrokken en samen met enkele andere zetten men Pharming weer in de rails.

    Echter de redder in nood bleek over een niet aflatend optimisme te beschikken en hierdoor kreeg menig belegger in 2007 de deksel op zijn neus.
    Want veel te opportune bleek de directie van Pharming richting beleggers.
    Bij het arrogante af soms.
    Met een aandelen kapitaal van ongeveer 91.2 miljoen en een koers van rond de €3.20 ging men de 13 December in.
    Hoe wreed was de ervaring te moeten constateren dat er geen goed maar afkeuring werd aangeboden.
    Dat jaar werd uitgeluid met een koers van €1.32 op de klok een val van 2 euro vanaf 13 Dec.

    In de zaak Rhucin werden enkele key points niet benaderd zoals de Goedkeuringsinstantie (EMEA) dit wenst, ook antwoorden op vragen werden in een periode van ongeveer 0.7 jaar niet goed benaderd en aangepakt.
    Wel kwamen de gegevens van een trail binnen die men in de USA/Canada? had gehouden.
    Resultaat een gloednieuw Dossier vol gegevens op het bureau van Strijker en een dossier vol goed bedoelde maar te weinig soulaas biedende info op het bureau van de EMEA (immers men had de eerder ingezonden gegevens wat opgeleukt) .
    Eindigende in een hernieuwde afkeuring 2008.

    Met een aandelen kapitaal van 154.5 stukjes een prijs van 0.38 ct, 45.5 miljoen aandelen achter de hand voor de convertible en een mogelijkheid 200 miljoen nieuwe aandelen te kunnen plaatsen loopt Pharming het laatste stukje van de route.
    Inmiddels ook weer met een ingestapte Partner.
    Het moge duidelijk zijn dat het vinden van een partner misschien wel het moeilijkste is geweest want hoe voorkom je een debacle Genzyme!!

    Persoonlijk vind ik de stappen sinds 2008 door Pharming gezet duiden op een nieuwe manier van aanpak.
    Pharming is waar mogelijk open richting beleggers al kan het soms nog wel wat beter.

    91.2 miljoen aandelen met een koers van €3.20 toen en 154.5 miljoen nu tegen €0.38
    een tikkeltje geflatteerd.
    Bewust of misschien onbewust maar de koers wordt binnen een marge gehouden.
    Komt er een positief geluid uit de EMEA dan zijn hogere koersen echt mogelijk.

    Ruud..
  4. [verwijderd] 25 april 2010 22:31
    quote:

    short2312 schreef:

    ja strakkies is pharming geschiedenis
    wie weet koopt peter paul de vries een plukkie vor EUR 0,0015 :-)
    Er mag aan de financiën nog een boel veranderen, wil men het tot de goedkeuring vol willen houden.
    Je zou haast zeggen: leg alles stil, en geen cent meer uitgeven totdat Rhucin het gaat maken.
    Anders is de boel failliet voordat de goedkeuring er is.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.