Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blok: KPN staat niet te koop

Lees over dit aandeel ook

  1. 24 apr Markt hield al rekening met hogere outlook KPN
  2. 24 apr Beursblik: kwartaalcijfers KPN conform verwachting

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2013 10:08
    "Blok: KPN staat niet te koop".

    Sterker nog, niemand wil het hebben...

    "De onderhandelingen met América Móvil zijn niet alleen stukgelopen op de prijs, benadrukte Blok. ,,Het ging om het totaalpakket..."

    Inderdaad, het bestuur kreeg niet de beoogde gouden handdrukken als dank voor hun hoogverraad richting de grootste aandeelhouders. Vreemd... je grootste aandeelhouder met z´n rug tegen de muur zetten door het kroonjuweel te verkopen aan diens grootste rivaal pakt kennelijk toch niet zo goed uit... De houding van het bestuur zegt genoeg over hun (gebrek aan) verstand.
  2. nestel 17 oktober 2013 10:52
    Als de deal geblokkeerd wordt door de EU, om wat voor reden dan ook, geen dividend dus!
    Ok, rond mei/juni 2014 dus pas EU uitsluitsel over een wel of niet doorgaan van de E Plus verkoop.

    KPN verwacht midden volgend jaar toestemming te krijgen van de Europese mededingingsautoriteiten voor de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan Telefónica. Dankzij die deal kan er over 2014 ook weer dividend worden uitgekeerd aan aandeelhouders, herhaalde Blok zijn eerdere belofte.
  3. forum rang 7 rene l 17 oktober 2013 10:58
    Blok spreekt wartaal en zit overduidelijk nog in de ontkenningsfase.
    Er moet daar maar eens even flink geveegd worden.

    Begin dit jaar ook nog een KPN winkel binnengelopen i.v.m. eventueel overstappen telefoon/internet.
    Zeer agressief benaderd, de verkoper kon inhoudelijke vragen niet beantwoorden, had in de tussentijd wel een contract uitgedraaid en of ik even vrijblijvend wilde tekenen.
    Heb nog tegen dat figuur gezegd, doe er geen gekke dingen mee, ik kom je persoonlijk opnieuw opzoeken en dan zul je niet vrolijk kijken, en ben rustig de winkel uitgelopen.

    O, ja, ken ook nog een oud schoolgenoot die ooit bij de PTT begon als kabeltrekker, is flink gefrustreerd, van functie naar functie gerold de jaatste jaren, koopt n.b. op dit moment intern producten in die hij intern weer met winst moet verkopen om zijn eigen afdeling rendabel te houden, de sfeer is er om te snijden.

    Het is werkelijk ongekend hoe ze een ooit mooi bedrijf werkelijk compleet op het randje van de afgrond hebben weten te brengen.
    Er is duidelijk ernstig wat mis binnen deze toko.
  4. Romano 17 oktober 2013 10:58
    Ik reageer niet zo vaak op het forum maar in het geval van KPN wil ik toch wel het één en ander kwijt.

    In eerste instantie heb ik respect voor het feit dat de stichting het aandurfde om deze stap te nemen en lijkt mij ook en goede beslissing voor alle stakeholders, het maakt hierbij naar mijn mening niet uit of er een hoger bod komt ja of nee (ik zal dat hieronder proberen te beargumenteren. Daarnaast ben ik ook van mening dat het bestuur van KPN hiermee een goede stap heeft gemaakt. Dat het aandeel nu lager staat bevestig alleen maar wat ik hieronder nog een keer zal herhalen (wij als HOLLANDERS zijn veel conservatief en beginnen dan te zeuren).

    Met de huidige koers ben ik namelijk nog steeds van mening dat KPN altijd nog ondergewaardeerd is en hiermee voorkom je dat een buitenlands bedrijf straks weer de vruchten gaat plukken omdat wij Nederlanders soms te nuchter (lees conservatief) zijn (daarom presteert AEX al jaren minder dan andere indexen en worden steeds vaker bedrijven door buitenlanders weggekaapt).

    Feiten:
    * E-Plus wordt verkocht aan Telefonica Duitsland voor 5 miljard en 20,5% in nieuwe gecombineerde entiteit. Dit is nog geen zekerheid maar geeft wel de waarde van E-plus aan, dus indien het niet door gaat zal er naar mijn mening snel een andere speler komen.(verwacht de goedkeuring wel aangezien de samenvoeging alleen maar beter wordt voor de consumenten in Duitsland, 3 grote bedrijven met vergelijkbaar marktaandeel, die willen gaan concurreren voor marktleider).
    * Bij de presentatie van de Q2 cijfers 2013 van Telefonica Duitsland is een goede presentatie gemaakt van de samenvoeging en een guidance voor het resultaat 2013. Hieruit is op te maken dat de synergie voordelen erg hoog zijn en dat we met 20,5% belang een bijdrage aan OIBDA (vergelijkbaar met EBITDA) van 20,5% x 2,5 miljard (gecorrigeerd met integration costs en een meer conservatieve benadering dan Telefonica zelf 2,8 - 2,9) = 513 miljoen kunnen verwachten (35% in vergelijking met EBITDA 2012).
    * In de cijfers van Q2 2013 van KPN is op te maken dat E-plus weinig heeft bijgedragen aan de "operating profit" in 2013 en dat de behaalde nettowinst over Q1 en Q2 feitelijk al de winst is zonder E-plus.
    * Verwachting dat met verkoop krediet-rating flink omlaag gaat en dure leningen afgelost kunnen worden. Dit zou minimaal 100 tot 200 miljoen kunnen besparen (2,5 miljard wordt aangehouden voor investeringen, dividend etc... en 2,5 miljard wordt afgelost op leningen * 5% a 6%)

    Opsomming waardering KPN
    * Verkoop E-plus = 5.000/4.254 = 1,17 p/a
    * Waardering belang 20,5% = 513 EBITDA * 8 / 4.254 = 0,96 (conservatief aangezien Synergie jaarlijks proportioneel toeneemt.
    Alleen E-plus is dus al 2,00 p/a waard.
    * Besparing rente last 150 miljoen (p/j) / 4.254 = 0,04 cent p/a * 5 waardering voor 5 jaar = 0,20
    * EBITDA KPN NL (excl. belang) 1.479 HY 13 = * 2 = 2.958 * 3 (conservatief, gezien structuur moeilijk over te nemen etc... wel schulden vrij en goede kasstroom) = 8.874 / 4.254 = 2,08 p/a. Verwachte winst p/a voor KPN (excl. belang) = 0,20 * 8 x koerswinst verhouding = 1,60 p/a gemiddeld 1,84 voor waardering KPN.
    Totale waardering van KPN op 4,17 en dan zeer conservatief omdat ik eerst wil zien hoe de combinatie E-Plus en Telefonica verloopt en ik wil zien hoe de markt in NL zich ontwikkeld ten aanzien van 4G etc... en de kostenbesparingen.

    Indien overname van E-Plus doorgaat, indien dit niet doorgaat hanteer ik 6 x EBITDA 2013 van E-plus (ongeveer een 1 miljard = 6 miljard / 4.254 = 1,41 p/a voor heel E-plus en geen rente voordeel + 1,84 KPN excl E-Plus = 3,25 p/a.

    Naar mijn mening heeft de Stichting er dus goed aan om de overname te voorkomen of een hoger bod te forceren en dan minimaal voor 3 euro(ongeacht of E-plus doorgaat of niet, aangezien SLIM ook afzonderlijke interesse had in E-plus)en met afspraken voor de werknemers etc....

    Daarnaast heeft de directie en het bestuur naar mijn mening uiteindelijk dan ook prima gehandeld en in het belang van ALLE STAKEHOLDER (Lees STAKEHOLDER en dus niet zozeer AANDEELHOUDERS)

    Aan bovenstaande berekeningen en informatie kunnen geen rechten worden verleend en is alleen opgesteld voor informatieve doeleinden.
    gr romano
  5. steelfighter72 17 oktober 2013 11:27
    @Romano: dat is wat ik noem een onderbouwing. Ik zei gister al dat mijn wens is dat de deal niet doorgaat. Slum houdt de koers al maanden gegijzeld. Ik wens ook dat hij die 30% dumpt, maar daar heeft ie de ballen niet voor en hij weet drommels goed wat de werkelijke waarde van KPN is. Komt helemaal goed met KPN, zo te zien bood die vrek slechts een kleine 10% overnamepremie. Trek zelf je conclusies
  6. taurus86a 17 oktober 2013 11:38
    Even terug naar de realiteit.
    AMX /Slim ontdekte op een dag dat hij in Zuid Amerika gedwongen zou worden om te desinvesteren vanwege te hoge marktaandelen.
    Na ampele overweging en peperduur strategisch advies, besluit AMX om in Europa te gaan investeren. Niet in de grote landen zoals Duitsland, Spanje, United Kingdom of Frankrijk, maar in Nederland/België en Oostenrijk.
    De strategie: eerst een bijna 30% belang verwerven en dan meesturen.
    Voor Nederland bleek KPN de enige kandidaat zonder buitenlandse ouders.
    Voor de 30% werd 8 euro per aandeel uitgetrokken. Dat was dan ongeveer 6 euro werkelijke waarde en 33% premie. Plan slaagde.
    AMX vond dat de werkelijke waarde 6 euro was, maar Blok dacht meer aan 7 euro, want hij vond 8 euro te mager.
    Omdat KPN na betaling van de pacht voor de 4G te zwak gefinancierd was, werd besloten om de aandeelhouders om een bijstorting te vragen.
    2 ´eigen geldjes´à 1,06 euro per stuk. De aandeelhouders kregen een kwitantie (helaas aandelen genoemd). De kosten van een ´oud´ aandeel KPN waren voor AMX inmiddels opgelopen naar 8 + (2*1,06) = 10,12 per stuk.
    Vervolgens stelt AMX voor om de rest te kopen tegen 2,40 nieuw. De waarde voor een ´oud aandeel´werd daarmee bepaald op 3*2,40=7,20 minus 2,12 eigen geld = 5,08 ! Waar AMX zijn eerste bod baseerde op 6 euro werkelijke waarde werd dat nu nog maar op 5,08 geraamd. Houdt men dan rekening met een premie van zeg 20%, dan wordt de werkelijke waarde teruggezet naar 5,08 gedeeld door 1,20 is 4,23 euro.
    Dus waar Blok zei ´minstens 7 euro werkelijke waarde en AMX 6 euro, schat men nu de waarde op 4,23. En dat klopt met de koers van vandaag die 4,23 minus 2,12 eigen geld, staat rond de 2,11 euro.
    Dat AMX de prijs van Blok reduceerde met de achterstallige afschrijving van E Plus e.a. (te lage afschrijvingen overigens altijd goedgekeurd door de VEB, óók door Peter Paul de Vries, laten we dat vooral niet vergeten)kan ik begrijpen, maar dat men de werkelijke waarde zoveel heeft laten kelderen, dat roept vragen op. En AMX investeert geen 4 miljard, als er geen winst mee te behalen is.
    Tenslotte AMX staat nu op bijna 4 euro verlies (10,12 - 6,29) uitgaande van hun oorspronkelijk vertrekpunt, zijnde de 6 euro werkelijke waarde. 1,6 miljard is een hoop geld, ook voor AMX.

  7. patient 17 oktober 2013 11:45
    quote:

    taurus86a schreef op 17 oktober 2013 11:38:

    Even terug naar de realiteit.
    AMX /Slim ontdekte op een dag dat hij in Zuid Amerika gedwongen zou worden om te desinvesteren vanwege te hoge marktaandelen.
    Na ampele overweging en peperduur strategisch advies, besluit AMX om in Europa te gaan investeren. Niet in de grote landen zoals Duitsland, Spanje, United Kingdom of Frankrijk, maar in Nederland/België en Oostenrijk.
    De strategie: eerst een bijna 30% belang verwerven en dan meesturen.
    Voor Nederland bleek KPN de enige kandidaat zonder buitenlandse ouders.
    Voor de 30% werd 8 euro per aandeel uitgetrokken. Dat was dan ongeveer 6 euro werkelijke waarde en 33% premie. Plan slaagde.
    AMX vond dat de werkelijke waarde 6 euro was, maar Blok dacht meer aan 7 euro, want hij vond 8 euro te mager.
    Omdat KPN na betaling van de pacht voor de 4G te zwak gefinancierd was, werd besloten om de aandeelhouders om een bijstorting te vragen.
    2 ´eigen geldjes´à 1,06 euro per stuk. De aandeelhouders kregen een kwitantie (helaas aandelen genoemd). De kosten van een ´oud´ aandeel KPN waren voor AMX inmiddels opgelopen naar 8 + (2*1,06) = 10,12 per stuk.
    Vervolgens stelt AMX voor om de rest te kopen tegen 2,40 nieuw. De waarde voor een ´oud aandeel´werd daarmee bepaald op 3*2,40=7,20 minus 2,12 eigen geld = 5,08 ! Waar AMX zijn eerste bod baseerde op 6 euro werkelijke waarde werd dat nu nog maar op 5,08 geraamd. Houdt men dan rekening met een premie van zeg 20%, dan wordt de werkelijke waarde teruggezet naar 5,08 gedeeld door 1,20 is 4,23 euro.
    Dus waar Blok zei ´minstens 7 euro werkelijke waarde en AMX 6 euro, schat men nu de waarde op 4,23. En dat klopt met de koers van vandaag die 4,23 minus 2,12 eigen geld, staat rond de 2,11 euro.
    Dat AMX de prijs van Blok reduceerde met de achterstallige afschrijving van E Plus e.a. (te lage afschrijvingen overigens altijd goedgekeurd door de VEB, óók door Peter Paul de Vries, laten we dat vooral niet vergeten)kan ik begrijpen, maar dat men de werkelijke waarde zoveel heeft laten kelderen, dat roept vragen op. En AMX investeert geen 4 miljard, als er geen winst mee te behalen is.
    Tenslotte AMX staat nu op bijna 4 euro verlies (10,12 - 6,29) uitgaande van hun oorspronkelijk vertrekpunt, zijnde de 6 euro werkelijke waarde. 1,6 miljard is een hoop geld, ook voor AMX.

    Volgens mij is Slim helemaal geen Mexicaan, maar een Mongool. Een Djenghis Kahn, die denkt de wereld te kunnen veroveren. Overmoed komt voor de val, een megalomane gek op zijn retour.
  8. steelfighter72 17 oktober 2013 11:49
    En dat laatste zal de reden zijn dat de koers niet meer zal worden gegijzeld door AMX... Dat is ook de reden dat ik vanochtend op 2.19 all-in ben gegaan;)
    Hij staat op 1,6miljard verlies dat wil hij natuurlijk wel goedmaken, nu moet ook AFM controleren wat de laatste maanden is gebeurd sinds bemoeienis van AMX, het is geen zuivere koffie!!! CONTROLEER EN ONDERZOEK DE MANIPULATIE AFM!
  9. [verwijderd] 17 oktober 2013 12:51
    Wat een onzin toch allemaal kpn gaat gewoon verder, en er staat een nieuwe koper voor de deur maar die kunnen ze voorlopig niet binnenlaten omdat de mister slim nog binnen is en die voelt zich natuurlijk benadeeld.Die koers blijft nu hangen rond die 2,22 want niemand wil de boot missen als die koper een voet tussen de deur kan zetten,want dan pas gaat het verkopen verder.
  10. Adek 2001 17 oktober 2013 14:07
    quote:

    rene l schreef op 17 oktober 2013 10:58:

    Blok spreekt wartaal en zit overduidelijk nog in de ontkenningsfase.
    Er moet daar maar eens even flink geveegd worden.

    Begin dit jaar ook nog een KPN winkel binnengelopen i.v.m. eventueel overstappen telefoon/internet.
    Zeer agressief benaderd, de verkoper kon inhoudelijke vragen niet beantwoorden, had in de tussentijd wel een contract uitgedraaid en of ik even vrijblijvend wilde tekenen.
    Heb nog tegen dat figuur gezegd, doe er geen gekke dingen mee, ik kom je persoonlijk opnieuw opzoeken en dan zul je niet vrolijk kijken, en ben rustig de winkel uitgelopen.

    Heb ik zeker 10 jaar geleden meegemaakt. Ik had zelfs niets getekend, maar ze hadden de contracten wel opgestuurd. Heel veel gezeik gehad daarmee... Moest uiteindelijk ook iemand fysiek bedreigen daar om het geregeld te krijgen. Was nog scheepsbouwer tijd.
  11. [verwijderd] 17 oktober 2013 22:50
    quote:

    patient schreef op 17 oktober 2013 11:45:

    [...]

    Volgens mij is Slim helemaal geen Mexicaan, maar een Mongool. Een Djenghis Kahn, die denkt de wereld te kunnen veroveren. Overmoed komt voor de val, een megalomane gek op zijn retour.
    Ik zou toch wel 1% van zijn vermogen willen hebben
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

KPN Koninklijke

3,434 17:29
-0,005 -0,15%
Premium

Markt hield al rekening met hogere outlook KPN

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links