Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoogduin: extreme hervormingen zijn nodig

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. 123ds 28 april 2012 17:28
    hoogduin is, voorzover ik kan beoordelen een uitstekend macro-econoom.
    ik niet. wat ik wil begrijpen is het volgende en misschien wil hoogduin dat in weinig woorden uitleggen. als ik activa, dus pensioen beleggingen, spaargeld en waarde eigen woningen saldeer met staatsschuld en hyp.verplichtingen, staat volgens mij ned. er redelijk voor. erger nog: de pensioengelden dreigen in europa te worden opgeslokt, de hyp.schulden vinden anderen in eur. te hoog, dus kan de kritiek ons in europa duur te staan komen. hoe komen we uit
    die rattenval? bedankt voor doorgeven aan mensen met nuchter verstand.
  2. Ruud100 28 april 2012 21:32
    Hij probeert gewoon vast te waarschuwen voor de ellende die nog komt. Ondanks alle jubel in Den Haag over "het accoord" is er geen enkele reden tot vreugde, de overheid komt bakken met geld tekort en Hoogduin zegt niet voor niets dat Nederland (Europa) over een paar jaar "weer met 2 % kan gaan groeien mits de balans weer op orde komt". Dat gaat echt niet gebeuren na het voortzetten van de weg die de oude politiek tientallen jaren gekozen heeft: De bezuinigingen komen weer eens volledig op de schouders van de werkenden, alle uitkeringstrekkers en subsidie ontvangers kunnen tevreden met de armen over elkaar achterover leunen. Dit is een doodlopende weg die steeds steiler naar beneden gaat. Lonen worden bevroren, reiskosten vergoedingen voor werkenden worden geschrapt, uitkeringen gaan wel omhoog. Het PGB waar sprake is van ongekende fraude krijgt er weer geld bij en het budget ontwikkelingshulp gaat weer fors omhoog. Iedereen met een baan wordt dus maar weer eens keihard gepakt om het linkse feest in Nederland door te laten gaan.

    Valt het niemand op dat je het woord "Kenniseconomie" nergens meer hoort? Die vele tienduizenden hoogopgeleiden van over de hele wereld die in Nederland komen werken om de vergrijzing op te vangen, onze staatschuld af te lossen en er voor te zorgen dat ruim 3 miljoen uitkeringstrekkers (WIA, WAjong, bijstand, etc) hun AOW halen zonder ook maar een dag te werken. Je hoort er niets meer over omdat ze niet gaan komen. Vandaag nog maar weer eens in het Journaal: Hoogopgeleide Marokkanen denken massaal na over terugkeer naar Marokko, of erger nog ze gaan terug. Ook van de Turken gaan elk jaar meer hoogopgeleiden terug naar Turkije. Helaas blijken de mensen die nodig zijn voor de kenniseconomie zo slim te zijn dat ze door hebben dat werken in dit land voor de dommen is. En dus verlaten ze Nederland in grote getalen. De enige buitenlanders die wij nog aan weten te trekken zijn Oost Europese bendes die alles stelen wat los en vast zit. De echte kennismigrant haalt zijn neus op voor dit door en door verziekte land met een gigantische staatschuld en miljoenen die niet werken omdat ze hun geld toch wel krijgen.

    O ja. Wat die pensioenfondsen betreft. Hoogduin spreekt over het verdwijnen ervan. Dat komt er waarschijnlijk op neer dat we over een paar jaar een briefje van ons pensioenfonds krijgen dat het zichzelf opheft omdat het geld op is. Voordeel is wel dat we waarschijnlijk (als we nog werk zouden hebben) geen pensioenpremie meer hoeven te betalen.

    Tot slot: Ik hoop dat vanaf januari 2013 bij u de vuilnis nog wordt opgehaald, de supermarkt nog personeel kan krijgen en er op uw kantoor nog wordt schoongemaakt. Mensen met dit soort banen, die al geen reet verdienen, worden tien keer harder als wij geraakt door bijv het schrappen / belasten van reiskosten en het bevriezen van het loon. We moeten echt grote bewondering hebben voor deze mensen als ze hun werk blijven doen want ze zijn na deze nieuwe maatregelen stapelgek dat ze niet gewoon thuis blijven. Waarschijnlijk houden ze netto na aftrek van hun reiskosten minder over als bij een uitkering. Ook dat is Nederland anno 2013.
  3. [verwijderd] 29 april 2012 10:04
    Enig historisch besef is wel op zijn plaats. Overigens ben ik volstrekt a-politiek. De pensioenpot is in de jaren 80 door de kabinetten Lubbers 1 en 2 (CDA en VVD) door minister Ruding gesloopt. Was in een periode met een werkeloosheid van meer dan 10% en een hypotheekrente van soms wel 14%. ATV en VUT zijn door die regeringen (CDA en VVD) deels uit de pensioenpotten betaald. Blijkbaar zag niemand de vergrijzing toen aankomen.

    Bij een staatsrente van 5%, betaalt NL momenteel circa 3% van het BNP aan rente. Inderdaad zonde en "geld lenen kost geld". Net als in ieder huishouden gaat het er natuurlijk om wat je met dat geleende geld doet. Investeer je dat of consumeer je dat. Daar zit nu de weeffout. Overheden lenen veelal om te consumeren en niet (meer) om te investeren. Het beleid zou dus ook veel specifieker moeten zijn. Overheidsconsumeren moet omlaag, overheidsinvesteren mag best oplopen, mits het ook een toegevoegde waarde aan de maatschappij heeft. Je kunt je afvragen of de investeringen in wegen nog wel verstandig zijn. Piek in mobiliteit mede als gevolg van de brandstofprijzen is wel in zicht nu. Wat heeft het voor zin als we over 10 jaar "alleen" op 5 baanswegen naar Amsterdam rijden en een deel van de beroepsbevolking (dienstverlening) thuis zijn werk met een ipad en teleconferencing doet. En dat gaat echt gebeuren! Net zo goed als dat gemeenten er nu plotseling achter komen dat hun winkelarealen leeglopen omdat de internetverkopen blijven toenemen. Dat zag je toch ook 10 jaar geleden wel aankomen (hopelijk). Apple-store formule zal het nog wel een poosje overleven.

    BRIC(S)+ landen hebben een totaal andere bevolkingsopbouw. 50% van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Daarvoor is onvoldoende werk, zal er ook nooit komen. Echter, voor de groep jongeren die vooruit willen, liggen er wel volop kansen in eigen land. En het alternatief voor die groep in de 1e wereld wordt door de stagnerende ontwikkeling hier niet beter. Die blijven dus "thuis". Betekent dat de "kloof" tussen 1e en 2e wereld snel kleiner wordt en dat ook hun innovatie- en arbeidskracht "ons" gaat inhalen. Immers, "wij" vergrijzen ons de concurrentie uit. Dit is het tweede orde effect van vergrijzing: de opa's en oma's vinden het wel best en vinden ook echt niets meer uit (al jaren niet). Dat bedoel ik niet lullig, maar de babyboomers hebben NL de afgelopen 15 jaar niet meer vernieuwd. Mag je ook niet verwachten. Nu dus een accoord van centrum-rechts (links in geen velden of wegen te zien), lost even iets op, maar verandert onze samenleving niet. Ook nu is de huizenmarkt niet hervormt (20% van de huiseigenaren hebben 80% van het hypotheekvoordeel) en over de maffia in de zorg heb ik nog helemaal niets gelezen (ook specialisten gewoon in een CAO'tje, ze doen het immers toch uit mensenliefde en de ethiek van het vak?)

    Ik ben niet optimistisch over wat komen gaat. De verleiding om ons uit de schulden te inflateren zal vroeg of laat toch de overhand krijgen. En dan maar eens kijken wat er van die pensioenpot heel blijft.

  4. [verwijderd] 29 april 2012 11:11
    quote:

    winner schreef op 29 april 2012 10:42:

    quote: maar de babyboomers hebben NL de afgelopen 15 jaar niet meer vernieuwd.

    wat bedoel je hier mee? politiek of uitvindingen. bij het eerste ben ik het met je eens, bij de tweede niet.
    Feitelijk allebei. Het verschil tussen de eind 50'er van nu en de universiteit-verlaters is vanzelfsprekend groot. Ook de visie op de maatschappij van die 2 is anders. Generatiekloven zijn van alle tijden. Je bent geneigd om met je eigen generatie(genoten) mee te groeien. De "macht" ligt in de westerse wereld al heel lang bij de generatie tussen de 45 en 60 jaar. Daar leef je als het ware door heen. Eerst waren het in jouw ogen de "oude lullen" en later worden het de "jonge honden". Kijk hoe we nu aankijken tegen types als Lubbers en Kok, en types als Rutte, Samsom en Pechtold. Ooit waren dat dezelfden op dezelfde plekken. Kinderen van hun generaties.

    Links stapt wat makkelijk over naar jong: Kennedy, Clinton, Obama, Blair. Rechts is wat meer trouw aan de gevestigde orde.

    Wat ik eigenlijk zeggen wil is dat vergrijzing een relatief begrip is. Meer ouderen dan jongeren. En de jeugd heeft de toekomst. Alleen wij (1e wereld) hebben steeds minder jeugd. De kaars brandt voor ons dus aan 1 kanten, waardoor we dadelijk links en rechts worden ingehaald. Zie ook nu vandaag op deze site:
    www.iexprofs.nl/Column/Opinie/75361/A...
  5. [verwijderd] 29 april 2012 12:24
    Hoogduin heeft helemaal gelijk!!

    Hij heeft echt nieuwe ideeën, hij moet maar de nieuwe minister van Financiën worden...!!

    Het afschaffen van de pensioenfondsen en vervangen door een geheel eigen, geblokkeerde spaarrekening is een grandioos idee.
    Alleen daardoor besparen we al vele miljarden die nu besteed worden aan het beheer en uitvoering van de pensioenfondsen.

    BAAS IN EIGEN PORTEMONNEE...!!
  6. Ruud100 29 april 2012 12:28
    quote:

    z0n0p schreef op 29 april 2012 10:04:

    Bij een staatsrente van 5%, betaalt NL momenteel circa 3% van het BNP aan rente.

    Net als in ieder huishouden gaat het er natuurlijk om wat je met dat geleende geld doet. Investeer je dat of consumeer je dat. Daar zit nu de weeffout. Overheden lenen veelal om te consumeren en niet (meer) om te investeren. Het beleid zou dus ook veel specifieker moeten zijn. Overheidsconsumeren moet omlaag, overheidsinvesteren mag best oplopen, mits het ook een toegevoegde waarde aan de maatschappij heeft. Je kunt je afvragen of de investeringen in wegen nog wel verstandig zijn.

    Immers, "wij" vergrijzen ons de concurrentie uit. Dit is het tweede orde effect van vergrijzing: de opa's en oma's vinden het wel best en vinden ook echt niets meer uit (al jaren niet).

    Ik ben niet optimistisch over wat komen gaat. De verleiding om ons uit de schulden te inflateren zal vroeg of laat toch de overhand krijgen. En dan maar eens kijken wat er van die pensioenpot heel blijft.
    3% BNP is een denkfout die je jezelf laat opdringen door media. De juiste weergave is niet 3% BNP maar 10% van de huidige overheidsuitgaven. Wanneer die inflatie die je verwacht er komt loopt de rentelast voor de overheid razendsnel uit de hand. Overigens is de rente op de staatschuld op dit moment ruim lager dan 5%. Maar aan de andere kant is de staatschuld wel zo hoog dat elke procent extra rente ruim 2% extra uitgaven / verdere besparingen op de totale overheidsuitgaven zorgt.

    Het tweede deel van je verhaal vindt ik warrig. INVESTEREN in infrastructuur is op zich niet zo gek (Investeren = genereerd werk) en valt zeker niet onder overheidsconsumeren. En nog meer industrieterreinen, kantoren en winkels bijbouwen is, zoals je zelf al aangeeft de komende 10 jaar onzinnig. En dan is de oplossing om wegen te verbreden waar dagelijks lange files op staan (=enorme kosten voor bedrijven) nog niet zo gek.

    Die vergrijzing is ook zo'n mediahype. Hoe kun je vol blijven houden in een land waar ruim 3 miljoen mensen tussen de 18 en de 65 met een uitkering thuis zitten dat er een vergrijzingsprobleem is? Het enige probleem dat er is, is dat er zoveel mensen zijn met een ONAANTASTBAAR RECHT op een uitkering tot ze 65 zijn ondanks dat ze net als menig ander gewoon zouden kunnen werken. Dat lossen we dan op door degenen die wel elke morgen opstaan en naar hun baas gaan langer te laten werken. Dat zowel de werknemer als de werkgever daar niet op zit te wachten daar komen we de komende jaren nog wel achter.

    De nieuwe coalitie heeft meteen een streep gezet door het plan om meerdere bijstandsuitkeringen in 1 gezin onmogelijk te maken. Er zijn nu gezinnen waar maandelijks 4 of 5 bijstandsuitkeringen binnenkomen die netto meer binnenslepen dan gezinnen waar 2 gezinsleden werken. Vind je het dan nog gek dat deze mensen zich zo a-sociaal gedragen dat ze geen enkele kans op een baan hebben? En vind je het dan nog steeds normaal dat je zelf straks tot je 69e moet werken om dat dit soort misstanden in Nederland als een RECHT worden beschouwd?
  7. [verwijderd] 29 april 2012 13:25
    Weer een roeptoeter..."mensen zouden zelf moeten bepalen waar ze hun pensioen opbouwen".... wat als ze het niet doen of helemaal niets opbouwen (wat nu bij veel ZZP-ers het geval is.
    Wie komt er nog in aanmerking voor een zogenaamde vaste betrekking? Er is toch geen bedrijf of firma meer die iemand in dienst neemt als bij voorbaat al een half jaar WW betaald moet worden als omdat er ontslagen vallen door krimp zoals in twee dagen bepaald is.

    Ik ben het eens dat er veel gaat en moet veranderen maar dat is niet omdat de mensen nu zo veel anders zijn 50 jaar geleden; het zijn de omstandigheden die voortdurend veranderen... er is geen bestendigheid meer.
  8. [verwijderd] 29 april 2012 15:19
    @Ruud

    Investeren in infra is doodzonde van het geld. Mobiliteit zal komende jaren vrijwillig (zonde van de arbeidstijd) en gedwongen (individuele kosten lopen te veel op) verder terug lopen. Nergens wordt er op de piek gedimensioneerd. Dan bouw je veel te veel reserve in het systeem. Geldt ook voor het OV. Voorbeeld: NZ-lijn Adam. Als die lijn open gaat valt het GVB in een exploitatief diep ravijn. Die lijn kan alleen gedijen als je het bovengrondse OV-net decimeert. Immers, die wordt door de NZ-lijn leeggezogen.

    Kantoren en winkelsbouwen? Waanzin. Die fiscale plofkip is wel uiteen gespat.

    AOW-leeftijd omhoog is niets anders dan het verschuiven van uitkeringspotjes. De arbeidsparticipatie van de 60+ is natuurlijk dramatisch. Is ook geen toeval natuurlijk. Als de arbeidsparticipatie in de leeftijdcategorie van 60-65 jaar vergroot wordt (maar hoe????) dan snijdt het mes aan 2 kanten. Zonder gerichte maatregelen verdwijnen dadelijk substantiele groepen 55+ via de WW in de bijstand. Voorzover ze eigen huizen (=hypotheken) hebben moet dat eerst worden aangesproken. Maar wie is er in de markt voor die woningen? De hele AOW-discussie in een hersendood debat.

    Als groei de enige uitweg is, dan zijn we opweg naar het ravijn. Veel groei de afgelopen jaren vanuit de financiele sector. Maar dat levert geen enkele baan op. Groei en duurzaam zijn ook elkaars vijanden. Groei vreet de aarde kaal (iedereen weer wat extra). De grootste driver achter economische groei is bevolkingsgroei: meer mensen die meer willen hebben en kunnen besteden. In het westen hebben we de grens daarvan wel in zicht. Of moeten we allemaal morgen de iPad 7 al gaan bestellen.

    Ik zou wel eens 10 à 15 jaar in de toekomst willen kijken. Hoe ziet NL er in 2025 uit. Daar ben ik alles behalve optimistisch over.
  9. forum rang 5 Porscheknakker 29 april 2012 17:11
    quote:

    Ruud100 schreef:

    Hij probeert gewoon vast te waarschuwen voor de ellende die nog komt. Ondanks alle jubel in Den Haag over "het accoord" is er geen enkele reden tot vreugde, de overheid komt bakken met geld tekort en Hoogduin zegt niet voor niets dat Nederland (Europa) over een paar jaar "weer met 2 % kan gaan groeien mits de balans weer op orde komt". Dat gaat echt niet gebeuren na het voortzetten van de weg die de oude politiek tientallen jaren gekozen heeft: De bezuinigingen komen weer eens volledig op de schouders van de werkenden, alle uitkeringstrekkers en subsidie ontvangers kunnen tevreden met de armen over elkaar achterover leunen. Dit is een doodlopende weg die steeds steiler naar beneden gaat. Lonen worden bevroren, reiskosten vergoedingen voor werkenden worden geschrapt, uitkeringen gaan wel omhoog. Het PGB waar sprake is van ongekende fraude krijgt er weer geld bij en het budget ontwikkelingshulp gaat weer fors omhoog. Iedereen met een baan wordt dus maar weer eens keihard gepakt om het linkse feest in Nederland door te laten gaan.

    Valt het niemand op dat je het woord "Kenniseconomie" nergens meer hoort? Die vele tienduizenden hoogopgeleiden van over de hele wereld die in Nederland komen werken om de vergrijzing op te vangen, onze staatschuld af te lossen en er voor te zorgen dat ruim 3 miljoen uitkeringstrekkers (WIA, WAjong, bijstand, etc) hun AOW halen zonder ook maar een dag te werken. Je hoort er niets meer over omdat ze niet gaan komen. Vandaag nog maar weer eens in het Journaal: Hoogopgeleide Marokkanen denken massaal na over terugkeer naar Marokko, of erger nog ze gaan terug. Ook van de Turken gaan elk jaar meer hoogopgeleiden terug naar Turkije. Helaas blijken de mensen die nodig zijn voor de kenniseconomie zo slim te zijn dat ze door hebben dat werken in dit land voor de dommen is. En dus verlaten ze Nederland in grote getalen. De enige buitenlanders die wij nog aan weten te trekken zijn Oost Europese bendes die alles stelen wat los en vast zit. De echte kennismigrant haalt zijn neus op voor dit door en door verziekte land met een gigantische staatschuld en miljoenen die niet werken omdat ze hun geld toch wel krijgen.

    O ja. Wat die pensioenfondsen betreft. Hoogduin spreekt over het verdwijnen ervan. Dat komt er waarschijnlijk op neer dat we over een paar jaar een briefje van ons pensioenfonds krijgen dat het zichzelf opheft omdat het geld op is. Voordeel is wel dat we waarschijnlijk (als we nog werk zouden hebben) geen pensioenpremie meer hoeven te betalen.

    Tot slot: Ik hoop dat vanaf januari 2013 bij u de vuilnis nog wordt opgehaald, de supermarkt nog personeel kan krijgen en er op uw kantoor nog wordt schoongemaakt. Mensen met dit soort banen, die al geen reet verdienen, worden tien keer harder als wij geraakt door bijv het schrappen / belasten van reiskosten en het bevriezen van het loon. We moeten echt grote bewondering hebben voor deze mensen als ze hun werk blijven doen want ze zijn na deze nieuwe maatregelen stapelgek dat ze niet gewoon thuis blijven. Waarschijnlijk houden ze netto na aftrek van hun reiskosten minder over als bij een uitkering. Ook dat is Nederland anno 2013.
    Helemaal mee eens. Mooi geschreven.
    De werkende middengroep is altijd het haasje als het over "bezuinigen" gaat of beter gezegd: legale diefstal door de overheid. Het wordt idd een groot probleem in Nederland. Alle wat goed is verdwijnt/vertrekt, alles wat niet deugt komt en wordt met open armen ontvangen.
    Ik voorspel dat er binnen nu en 5 jaar een grote opstand komt binnen ons Nederlandje met haar zeer ondeskundige politici/leidinggevenden en beleidsmakers.
    Ik denk (is echter niet te hopen) dat er zelfs een figuur zal opstaan, waarbij Wilders vergeleken een lieverdje is. Hiervoor zorgt de huidige politiek echter zelf. De Nederlandse onderdanen gaan dit niet lang meer pikken. Rebellie!! Mark my words.

    Groet
  10. [verwijderd] 29 april 2012 17:47
    quote:

    winner schreef op 29 april 2012 10:42:

    quote: maar de babyboomers hebben NL de afgelopen 15 jaar niet meer vernieuwd.

    wat bedoel je hier mee? politiek of uitvindingen. bij het eerste ben ik het met je eens, bij de tweede niet.
    Ze hebben het over babyboomers, maar volgens mij is er iets anders aan de hand.
    Eerst waren het Spanjaarden , toen Joegoslaven , toen Marokkanen en Turken en nu zijn we beland in Polen en straks Roemenië en Bulgarije.
    De bevolking is niet gegroeid met Nederlanders, nee de bevolking is gegroeid met allochtonen.
    Kunnen die mensen niets aan doen, maar de politiek heeft hier een hele grove fout mee gemaakt.

    Nu krijgen de babyboomers de schuld, maar als je goed kijkt worden de waarheden verdraaid.

    Mvg Greed
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.