Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Trek de woningmarkt vlot

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jean 14 april 2011 13:24
    Aanpassing van de OB kan dynamiek in de woningmarkt brengen. Ik heb het niet over afschaffen maar over aanpassen. Je zou bijvoorbeeld de 6% over zes jaren kunnen verdelen. Daar bedoel ik mee dat als iemand na drie jaar doorverhuisd, hij of zij 3% terug kan vorderen van de OB en vervolgens weer opnieuw 6% voor het nieuwe huis betaald waar dit ook weer voor gaat gelden. Veel mensen verhuizen vooral aan het begin van hun cariëre enkele keren en die zullen met een dergelijke regeling veel sneller doorstromen.
  2. [verwijderd] 14 april 2011 13:37
    quote:

    Jean schreef op 14 april 2011 13:24:

    Aanpassing van de OB kan dynamiek in de woningmarkt brengen. Ik heb het niet over afschaffen maar over aanpassen. Je zou bijvoorbeeld de 6% over zes jaren kunnen verdelen. Daar bedoel ik mee dat als iemand na drie jaar doorverhuisd, hij of zij 3% terug kan vorderen van de OB en vervolgens weer opnieuw 6% voor het nieuwe huis betaald waar dit ook weer voor gaat gelden. Veel mensen verhuizen vooral aan het begin van hun cariëre enkele keren en die zullen met een dergelijke regeling veel sneller doorstromen.
    Iets wat ik kort gelden ook al zei. Melkoe dat zijn eigenhuizenbezitters. En die overdrachtsbelasting is (net als die ander; successierecht) te schandalig voor woorden. Overheid maakt zich druk over mogelijkheid tot aflossen, maar naast dat het fiscaal dus duur is een eigen huis te hebben, heb je ook nog eens te maken met "oplichting" door verzekeraars en banken. En daar heeft de overheid opeens veel minder moeite mee, getuige de slappe houding tegenover deze instantie.
    Ik zou bijna zeggen dat de verzekeringsfraude in Nederland, de afspraken over de hypotheekrente, de hoeveelheid geld van het Enron-schandaal overtreffen. En er is werkelijk niemand die er in de politiek van Nederland wakker van licht.
    Over normen en waarden gesproken
  3. rdeleeuw 14 april 2011 13:44
    stond me bij dat dhr tak altijd nauwkeurig te werk ging, maar tijden veranderen, net zoals fiscale aftrek. Als het goed is. De overheid had zich nooit met de huizenmarkt moeten bemoeien en elke dag uitstel maakt de pijn uiteindelijk groter. De omliggende e/o opportunity costs zijn waarschijnlijk vele malen groter dan wat bovenstaand even op een hoop gegooid wordt. omissies cq slordigheden:
    - Netto contante waarde verkleurt een saldering dramatisch. Begin daar eens mee.
    - De huizenprijs is niet autonoom tot deze hoogte gekomen, zonder de fiscale begunstiging. De fiscale behandeling heeft geleid tot deze hoge prijzen, waardoor veel, veel te veel negatieve neveneffecten zijn ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan:
    1) een immobiele arbeidsmarkt. Mensen zoeken geen huis bij werk, maar werk bij huis. Daardoor wordt niet een goede match op de arbeidsmarkt bereikt, maar blijven we steken in lullige kleine arbeidsmarktjes rond Uni/HBO steden.
    2) De filevorming is (in)direct ook een gevolg van de rigide huizenmarkt. Los van de milieukosten, levert dat per persoon een bruto uurloonverlaging van 5 - 15%, aangezien je niet betaald wordt voor reistijden
    3) een dramatisch effect op onze netto beschikbare koopkracht. Als je de OESO/OECD cijfers erop naslaat staan we fier in de top 10 obv BNP/Capita. Als je echter de lijsten raadpleegt obv koopkracht, dan donderen we uit de top 10 en hangen we met onze nagels net aan plaats 20 vast. Teveel van ons beschikbaar inkomen gaat op aan onvermijdbare kosten (belasting, wonen, verzekeren (alle vormen), accijnzen)
    4) Ons belastingsysteem is volstrekt rigide geworden en mist de dynamiek en tangebility om goed om te gaan met de veranderende economische situatie in de wereld, de verandering binnen consumptie en productiepatronen. Dat komt grotendeels doordat ons fiscaal systeem een reflecie is van uitruil tussen belangengroeperingen (liever wordt het coalitiegedrag genoemd). De fiscale behandeling van wonen en pensioenen, incl de bijbehorende collectieve regelingen, zijn hier grotendeels debet aan.
    zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bottom line is dat wij uitermate slordig omgaan met onze potentie. We zijn een retentiegericht, conservatief landje geworden waar elke verandering als bedreiging wordt gezien. En alle denkkracht wordt ingezet om achterhaalde regelingen in stand te houden. Jammer: beter zou zijn: cut our losses, let our profit run. Kortom, overnight die hypotheekregeling voor alle nieuwe situaties afschaffen ICM verlaging van het marginale tarief met 10%. Mensen die biljven vasthouden aan hun geliefde hypotheekaftrek, sois, maar dan wel tegen de oude tarieven. En je mag 1 x switchen. Toch weer zo'n polderoplossing, maar daar ontkom je niet aan in dit land.
  4. [verwijderd] 14 april 2011 14:09
    Ik begrijp de redenering niet dat bij aflossing het belastingvoordeel in een nadeel verandert. De totale kosten bedragen volgens mij 559.000 bij aflossingsvrij en 402.000 indien netjes wordt afgelost. Het belastingvoordeel is in de berekening geslonken van 226.000 naar 113.000. Dus aflossen levert geld op.
    Ik ben het eens met punt 1 en 2, maar niet met 3.
    Dat de huizenmarkt op slot zit heeft alles te maken dat de prijzen onevenredig hoog zijn tov het buitenland. Prijzen die volgens Frank van Dongen in 10 jaar 3 keer over de kop gaan, zullen een keer tot stagnatie moeten leiden.
    Ik heb overigens net mijn huis in Belgie verkocht in 1 dag aan de vraagprijs. In Belgie is geen hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting bedraagt 10% in Vlaanderen en 12.5% in Wallonie en er is kennelijk geen stagnatie. Heeft alles te maken met de prijzen die in Belgie, maar ook in Duitsland of Frankrijk veel lager liggen dan in Nederland.
  5. [verwijderd] 14 april 2011 14:12
    @deleeuw,

    mooie analyse, maar het is toch wel duidelijk dat de overheid wel brood ziet in deze wirwar (want ze verdienen er veel aan).
    Maar laten we de ook de andere boesdoeners eens keihard aanpakken. Die (red: banken verzekeraars) zorgen voor nog eens een extra kostenpost.

    En ik blijf zeggen, veel mensen zien hun huis als een pensioen (nu tegenwoordig deze ook wordt leeggeroofd door verzekeraars en banken), waarom in godsnaam MOET ik sparen of beleggen (in andermanszaken), maar mag ik dat niet in mijn eigenhuis (als pensioenbelegging)

    Het mes snijdt zo aan twee kanten;

    de schulden nemen drachtisch af.
    de hypotheekrente-aftrek wordt drastisch afgebouwd
    en ik bouw tastbaar is op.

    enig nadeeltje, de verzekeraars raken een enorme klap geld kwijt. De beurzen zouden kunnen dalen, want er wordt minder belegt.

    Iemand enig idee waarom dit niet kan. gewoon mijn pensioen steken in de aflossing van mijn huis?
  6. [verwijderd] 14 april 2011 15:05
    Het wordt tijd dat men eens inziet dat een huis geen beleggingsobject is maar een plaats om in te wonen. De overheid moet zich richten op zijn kerntaken, veiligheid en efficient omgaan met belastinggeld. Een goede target zou kunnen zijn om het overheidsbudget over de komende 5 jaren te halveren. De overheid bemoeit zich nu met ieders persoonlijke leven hetgeen tot erg slecht is voor het volwassen worden van de burger. In zulks beleid passen subsidies, bijdragen, toelagen, belastingaftrek niet.
  7. R-KNOW 14 april 2011 15:11
    Kortom, je kunt beter gehuurd zitten...? Gewoon even wachten tot er wat meer lucht uit is en dan weer gaan kopen. Overdrachtsbelasting is inderdaad een waardeloze belasting net als de HRA een waardeloze aftrekpost is. Maar de overdrachtbelasting is niet de grote blokkade achter de stagnatie. Anders zou dat sinds de invoering van deze belasting al een stagnatie zijn opgetreden.
    Na een aantal jaren van explosieve stijging is er nu gewoon een aantal jaren van daling. Heel normaal in een markt van vraag en aanbod. De kredietcrisis was de trigger om het risicobesef bij de verschillende partijen weer terug te krijgen. De consequenties voelen we nu. Eigenlijk maar goed ook om de excessen terug te dringen in de markt.
  8. [verwijderd] 14 april 2011 15:19
    Ongeloofelijk dat deze Marcek Tak een stukje mag schrijven bij IEX.nl.
    Het lijkt me duidelijk een makelaar die zijn dikke boterham ziet verdampen.
    Hij rept namelijk geen woord over de hypotheekrenteaftrek, veroorzaker van hoge prijzen en alle ellende. Alle heffingen die de overheid doet, zijn er voor om deze renteaftrek in stand te houden. Ook de niet koper betaald belasting om het kopen van een huis door een ander mogelijk te maken.
    Ik hoop toch dat ook hij inziet dat de renteaftrek per direkt moet stoppen. Als men nog langer wacht of uitstelt zal dit rampzalig zijn voor iedereen.
  9. VanillaSky 14 april 2011 15:46
    quote:

    R-KNOW schreef op 14 april 2011 15:11:

    Kortom, je kunt beter gehuurd zitten...? Gewoon even wachten tot er wat meer lucht uit is en dan weer gaan kopen. Overdrachtsbelasting is inderdaad een waardeloze belasting net als de HRA een waardeloze aftrekpost is. Maar de overdrachtbelasting is niet de grote blokkade achter de stagnatie. Anders zou dat sinds de invoering van deze belasting al een stagnatie zijn opgetreden.
    Na een aantal jaren van explosieve stijging is er nu gewoon een aantal jaren van daling. Heel normaal in een markt van vraag en aanbod. De kredietcrisis was de trigger om het risicobesef bij de verschillende partijen weer terug te krijgen. De consequenties voelen we nu. Eigenlijk maar goed ook om de excessen terug te dringen in de markt.
    Klopt, verwacht dat er nog flink wat lucht in zit en de prijzen de komende jaren nog wel met een procent of 20/30 dalen.
  10. [verwijderd] 14 april 2011 15:56
    Zo'n prachtig woord: "fiscaal voordeel".
    Dus hoe meer schuld je hebt, des meer rente je betaalt, des te meer voordeel je hebt.
    Dus als ik de hoogste hypotheekrente neem voor mijn hypotheek, dan heb ik het meeste voordeel ? Hahaha, sigaar uit eigen doos.
    Nee hoor, ik ben het met A-woord eens, zo snel mogelijk die hypotheek aflossen, dat kost je het minste.
    En logisch toch, de banken willen je zo lang mogelijk melken, want de bonus moet érgens mee verdiend worden. De banken en tussenpersonen zullen je niet zeggen dat je moet aflossen.
  11. [verwijderd] 14 april 2011 16:07
    quote:

    VanillaSky schreef op 14 april 2011 15:46:

    [...]

    Klopt, verwacht dat er nog flink wat lucht in zit en de prijzen de komende jaren nog wel met een procent of 20/30 dalen.
    Natuurlijk VanillaSky ..... maar dan moet je wel eerst je huidige huis met verlies verkopen, verhuiskosten en inrichtingskosten betalen, en later weer een huis terugkopen, met 10 % kostenkoper. Daar gaat je winst.
  12. [verwijderd] 14 april 2011 16:12
    quote:

    Dom-dom schreef op 14 april 2011 14:12:

    @deleeuw,

    mooie analyse, maar het is toch wel duidelijk dat de overheid wel brood ziet in deze wirwar (want ze verdienen er veel aan).
    Maar laten we de ook de andere boesdoeners eens keihard aanpakken. Die (red: banken verzekeraars) zorgen voor nog eens een extra kostenpost.

    En ik blijf zeggen, veel mensen zien hun huis als een pensioen (nu tegenwoordig deze ook wordt leeggeroofd door verzekeraars en banken), waarom in godsnaam MOET ik sparen of beleggen (in andermanszaken), maar mag ik dat niet in mijn eigenhuis (als pensioenbelegging)

    Het mes snijdt zo aan twee kanten;

    de schulden nemen drachtisch af.
    de hypotheekrente-aftrek wordt drastisch afgebouwd
    en ik bouw tastbaar is op.

    enig nadeeltje, de verzekeraars raken een enorme klap geld kwijt. De beurzen zouden kunnen dalen, want er wordt minder belegt.

    Iemand enig idee waarom dit niet kan. gewoon mijn pensioen steken in de aflossing van mijn huis?
    Een briljant idee Slim Slim, met je pensioenrechten je huis aflossen in plaats van verkwanselen op de beurs, aan koersverlies, provisie voor de beheerder van de beheerder die het weer uitbesteed heeft aan een andere beheerder die ook weer z'n percentage wil binnenharken.

    Pensioenfondsen zijn hele logge instellingen geworden door de grootte van die fondsen. Dan wordt het een rotzooitje en wordt het uitbesteed aan allerlei idioten die het denken beter te weten, niet dus.

    De hypotheekschuld in Nederland is 600 miljard, je huis word je pensioen en de regering wil toch zo graag het woningbezit stimuleren, nou dan is dit een reden om te kopen ipv te huren.

    Het pensioen komt naar je toe, ipv die tombola die het nu is, de staat wil blijkbaar alles controleren en uiteindelijk flikkert de hele zooi in elkaar.

    Burgers worden uitgemolken en bang gemaakt, bah......................

    Dom Dom, tijd voor een naamsverandering!!!!! succes.

    mvg, Een fan!
  13. [verwijderd] 14 april 2011 16:20
    Mee eens dat de overdrachtsbelasting en eigenhuisforfait gedrochten te zijn. Maar ... dat heeft met het op slot zitten van de woningmarkt niets te maken. De Nederlandse huizenmarkt is gewoon ziek, en moet uitzieken. Steroide injecties zoals het verhogen van de NHG drempel of tijdelijk afschaffen van overdrachtsbelasting verlengen het ziekteproces alleen maar.

    Ik woon trouwens in Belgie en heb daar maar liefst 10% overdrachtsbelasting moeten betalen, en ben circa 1500 euro per jaar kwijt aan onroerende voorheffing (OZB belasting). En de Belgische woningmarkt zit niet op slot...
  14. [verwijderd] 14 april 2011 16:34
    quote:

    Wij Rosario schreef op 14 april 2011 15:05:

    Het wordt tijd dat men eens inziet dat een huis geen beleggingsobject is maar een plaats om in te wonen. De overheid moet zich richten op zijn kerntaken, veiligheid en efficient omgaan met belastinggeld. Een goede target zou kunnen zijn om het overheidsbudget over de komende 5 jaren te halveren. De overheid bemoeit zich nu met ieders persoonlijke leven hetgeen tot erg slecht is voor het volwassen worden van de burger. In zulks beleid passen subsidies, bijdragen, toelagen, belastingaftrek niet.
    De overheid wil zich als volwassene gedragen maar opereert als een onverantwoordelijke sukkel.

    Ik hoor het Onno Ruding nog zeggen 20 jaar geleden: 60% staatsschuld is geen probleem, OH nee, wat is het probleem anno nu dan.

    En wat te denken van Zalm toen als minister van financien met zijn opmerking toen er eens een, jawel een overschot pronkte op de begroting: Hij zei: Over 25 jaar is de staatsschuld afgelost. ( die is nu hoger dan toen).

    Een schuld keert zich altijd tegen je, er zijn zelfs nu nog klootjokers die beweren dat volgens Keynes theorie je nu zou moeten stimuleren, ja dat is mooi en aardig maar Keynes bedoelde ook dat de overheid moest sparen in goede tijden maar volgens Ruding was dat niet nodig dus zitten we nu met de gebakken peren en een tekort van dik 5% voor dit jaar, en ik maar denken dat we gingen bezuinigen ons af te vragen hoe we van dat zwaard boven ons hoofd kunnen afgeraken.

    Het zwaard zal wel vallen met dank aan de staat.

    Het is eigenlijk al te laat om de overheid te wijzen op zijn verantwoordelijkheid maar we zouden massaal in opstand moeten komen.
    Twee dagen geleden was er op BNR een interview met de oud Directeur van de Rabobank, de heer Wijffels, die noemde zelfs dat de bevolking in Europa in opstand zou kunnen komen of althans dat er onrust zou kunnen ontstaan hier zoals in Afrika nu.

    Daar geloof ik wel in, immers we worden aan alle kanten genaaid.
  15. [verwijderd] 14 april 2011 16:41
    quote:

    Wij Rosario schreef op 14 april 2011 15:05:

    Het wordt tijd dat men eens inziet dat een huis geen beleggingsobject is maar een plaats om in te wonen. De overheid moet zich richten op zijn kerntaken, veiligheid en efficient omgaan met belastinggeld. Een goede target zou kunnen zijn om het overheidsbudget over de komende 5 jaren te halveren. De overheid bemoeit zich nu met ieders persoonlijke leven hetgeen tot erg slecht is voor het volwassen worden van de burger. In zulks beleid passen subsidies, bijdragen, toelagen, belastingaftrek niet.
    een huis is wel degelijk een beleggingsobject. Het niet zo zien is een beetje je kop in het zand steken. Alleen de heel rijken kunnen misschien zeggen dat het niet zo is, maar zelfs dan.
    Daarnaast gaat meer dan de helft naar een ander huis als hij met pensioen gaat. Het huis wordt meestal toch verkocht.
    En wat moet een dode met een afbetaald huis, zodat de bealsting er weer eens 40% successierecht over kan heffen. Nee, tegenwoordig voor de toekomstige gepensioeneerden is het meestal gewoon je geld opmaken.(Liever dan aan de belastingdienst geven)
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.