Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: BAKKT ze nog niet zo bruin

Madelon Vos

Auteur:

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Reacties

72 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste | Omlaag ↓
  1. geobeo 29 september 2019 15:00
    quote:

    lodewijk70 schreef op 29 september 2019 12:23:

    [...]
    Je kunt er praktisch nergens mee betalen en dat is de meest fundamentele eigenschap van een valuta.
    1. Met goud kun je ook niet (handig) betalen en dat is toch ook echt een valuta. Waarom Bitcoin per definitie (uitsluitend) een valuta moet zijn is mij een raadsel. Dat gezegd hebbende:

    2. Bij mij (ZZP'er) kun je afrekenen in Bitcoin. Bij bijna al mijn programmeurs vrienden ook.

    3. In veel Aziatische landen en Latijns Amerikaanse landen is een Bitcoin betaling mogelijk in restaurants, kraampjes, taxi's, etc. Er zijn apps als coins.ph die het mogelijk maken geld over de grens te sturen naar familie via Bitcoin voor een fractie van de prijs van oplichters als Western Union of banken (en natuurlijk veel sneller en zonder in de rij te hoeven staan). Wel eens op vakantie geweest in Bali? Op heel veel plekken kun je er in Bitcoin afrekenen en er staan zelfs een aantal Bitcoin ATMs (die overigens een ongure wisselkoers hebben, dus die raad ik af, nergens voor nodig ook).

    4. Ook in Nederland zijn er aardig wat partijen waar je met Bitcoin kunt betalen, zoals bijvoorbeeld: watisbitcoin.nl/uitgeven.php

    5. Er zijn hele community's op internet die elkaar diensten verlenen en dat verrekenen in Bitcoin.
  2. forum rang 7 Fred 62 29 september 2019 21:57
    quote:

    geobeo schreef op 29 september 2019 15:00:

    [...]

    2. Bij mij (ZZP'er) kun je afrekenen in Bitcoin. Bij bijna al mijn programmeurs vrienden ook.

    En hoe reken jij dat af met de belasting en in welke super doe je de boodschappen?
    Ik neem aan dat je de boel omwisselt voor euro's en wel zo snel mogelijk om niet in
    janken uit te barsten als de koers ineens keldert.
  3. geobeo 30 september 2019 08:51
    quote:

    fred 57 schreef op 29 september 2019 21:57:

    [...]

    En hoe reken jij dat af met de belasting en in welke super doe je de boodschappen?
    Ik neem aan dat je de boel omwisselt voor euro's en wel zo snel mogelijk om niet in
    janken uit te barsten als de koers ineens keldert.
    In landen met de Euro moet de factuur door de verzender opgemaakt zijn in de valuta Euro. Dit is een verplichting. Een dienst of product leveren en factureren in goud grammen is bijvoorbeeld illegaal in Nederland/EU. Sterker nog: een dienst of product leveren en betaald worden in cash (boven de 3000 EUR) is illegaal in Nederland.

    Je zet dan dus de totale kosten voor de klant in EUR neer op de factuur en geeft de instructie dat op het moment van betaling de EUR / BTC koers van dat moment moet worden gehanteerd. De omzet die je rekent boek je in de administratie in EUR valuta. De bankregel kun je inboeken met de BTC transactie hash, zodat bij een eventuele audit de inspecteur kan terugzoeken in de Blockchain wat de transactie was en of die overeenkomt met het EUR bedrag op de factuur. BTC ontvangen voor diensten is (nog) niet illegaal in Nederland. Cash dus wel.

    Er zijn genoeg diensten op internet die het automatisch direct omwisselen naar Euro's voor je doen. Persoonlijk zou ik gewoon lekker Bitcoin vasthouden, mits niet meer dan 50 % van de jaaromzet Bitcoin is. Maar dat is voor iedereen anders natuurlijk en dit kan alleen als je wilt investeren in Bitcoin.

    Ik heb overigens nog nooit iemand gehad die in Bitcoin wilde betalen, omdat ik tot nu toe opdrachten doe voor ouderwetse bedrijven die met hun hoofd ergens in de jaren 70 leven. Maar het KAN wel.
  4. [verwijderd] 30 september 2019 11:25
    Wat is de Bitcoin eigenlijk ook niets wat mij vaak opvalt is dat veel bitcoinbeleggers anderen graag over de streep trekken om ook in de bitcoin te gaan. De bitcoin wordt vaak afgebeeld als een fysieke munt van edelmetaal terwijl het enkel cijfertjes zijn op een scherm. Het heeft veel weg van een piramidespel hoe meer er in getrokken worden hoe hoger de prijs.
  5. [verwijderd] 30 september 2019 12:21
    quote:

    pi333 schreef op 30 september 2019 11:25:

    Wat is de Bitcoin eigenlijk ook niets wat mij vaak opvalt is dat veel bitcoinbeleggers anderen graag over de streep trekken om ook in de bitcoin te gaan. De bitcoin wordt vaak afgebeeld als een fysieke munt van edelmetaal terwijl het enkel cijfertjes zijn op een scherm. Het heeft veel weg van een piramidespel hoe meer er in getrokken worden hoe hoger de prijs.
    Ik heb bij mijn weten nog nooit geprobeerd om iemand over wat voor streep dan ook te trekken. Het zal best voorkomen dat iemand op het forum iets roept van 'stap nu in, winst gegarandeerd'. Maar even zo vaak, waarschijnlijk vaker, lees ik postings in de trant van 'stap uit nu het nog kan! het gaat naar 0!'
    Dus ik denk dat je waarneming een beetje gekleurd is door je eigen standpunt.
    De afbeelding van Bitcoin als fysieke munt is alleen maar het logo.
    Laten we eerlijk zijn, de markt heeft altijd gelijk, en niemand die ooit bitcoin heeft gekocht en deze langere tijd (3 jaar) heeft vastgehouden, heeft verlies geleden.
    Dus tja, als je je al wilt laten leiden door wat hier op het forum gezegd wordt (wat ik niet aanraad), luister je dan naar degene die zegt koop Bitcoin, of degene die zegt verkoop Bitcoin? Want daar waren er een heleboel van toen de koers op 3500$ stond.
    Het pirmamidespel verhaal... tja daar gaan we maar niet meer op in... nou ja OK dan nog 1 keertje: Bitcoin bestaat nu 10 jaar...
  6. efreddy 30 september 2019 17:21
    quote:

    pi333 schreef op 30 september 2019 11:25:

    Het heeft veel weg van een piramidespel hoe meer er in getrokken worden hoe hoger de prijs.
    Dit klopt niet,het is niet hoe meer er in getrokken worden dat de prijs bepaalt.

    Als er dan toch iets de prijs bepaalt is het de hoeveelheid dat een gemiddelde persoon ervan wil bezitten en dat gaat niet enkel voor Bitcoin op maar eveneens voor €,$,goud,aandeel a,b ,c etc.

    Bij BTC kan dit gemiddeld hooguit 0.003 BTC zijn (21 miljoen gedeeld door een 7 miljard personen op onze wereld) of aan de huidige prijs in € iets van 22 €.
    Ik veronderstel dat jij onder dit gemiddelde zit (denk voor 0€) ,ik zit er ruim boven .
    Als jij naar het gemiddelde toe wil en dus wil kopen moet er onvermijdelijk iemand dit aantal verkopen,koop jij voor 22 € aan zal er dus voor 22 € aan jou moeten worden verkocht.
    Als de verkoop door 1 persoon gebeurt zal die dus minstens het gemiddelde moeten hebben,heeft die het dubbele voor zijn verkoop behoud hij zelf nog juist het gemiddelde.
    Er is dan 1 persoon meer met BTC maar de prijs is niet hoger.
    Prijs is enkel hoger indien de verkoper dit niet aan de vorige koers wil verkopen en jij absoluut zou willen kopen en enkel lager wanneer de verkoper wil verkopen en er enkel kopers zijn aan lagere koersen.

    Wie dit jaar op 3000€ 0.006 BTC aankocht ook al riepen er hier toen heel wat dat de BTC naar 0€ ging en er aan 8000€ 0.003 van verkocht zit er nu dus voor het gemiddelde van 0.003 BTC in.
    Zijn volledige investering is dan 0.003 BTC aan een negatieve kostprijs van 6€,wie aan 3000€ verkocht of aan 8000€ verkocht en of er nu meer of minder personen BTC bezitten maakt totaal niet uit.

    Een negatieve kostprijs in € hoeft niet enkel voor Bitcoin op te gaan,mijn Engelse ponden en Japanse yen op mijn rekening heb ik ook aan een negatieve kostprijs.
    Het goud in mijn bezit niet al zou dit perfect mogelijk zijn, van het oorspronkelijk gekochte deel aan 300€ in 1999 ,1.25 % ervan verkocht op 30 augustus 2011 en dit gedeelte vorig jaar lager teruggekocht hoeft nu niet zoveel verkocht te worden om er een negatieve kostprijs in € aan over te houden.
  7. efreddy 30 september 2019 18:57
    quote:

    fred 57 schreef op 29 september 2019 21:57:

    [...]


    Ik neem aan dat je de boel omwisselt voor euro's en wel zo snel mogelijk om niet in
    janken uit te barsten als de koers ineens keldert.

    Als de boel keldert zijn er inderdaad die in janken uitbarsten en niet enkel bij BTC,het was vorige week ook bij de koers van ABN amro bij sommigen al het geval.

    Lijkt me eerder een vorm van mismanagement want anders zijn er niet zulke grote redenen om te staan janken.
    Dat koersen kelderen is niet zo uitzonderlijk.

    Als de koers keldert betekent het in feite niets anders dat de prijs van het product dat ertegenover staat stijgt in waarde (of producten) ,als BTC stijgt tegenover € keldert dus in feite de € tegenover de BTC en bij een forse daling van BTC tegenover € stijgt de € in waarde en keldert de BTC.
    Aangezien de BTC in november 2013 200€ noteerde en de € sindsdien fors is gekelderd want we zitten nu aan ongeveer 7600€ voor een BTC zou men heel goed kunnen janken bij het verlies dat er in BTC is geleden.


    Gelukkig kelderde de € tegenover andere producten over deze periode heel wat minder en kon een goed management voldoende rendement behalen om dit verlies tegenover die producten goed te maken.
    En is het verlies in BTC gerekend ook gemakkelijk te dragen daar al deze producten ook kelderden tegenover de BTC waardoor ondanks het verlies in BTC er toch meer koopkracht overbleef.
  8. forum rang 7 Fred 62 30 september 2019 21:29
    quote:

    efreddy schreef op 30 september 2019 18:57:

    [...]

    Als de boel keldert zijn er inderdaad die in janken uitbarsten en niet enkel bij BTC,het was vorige week ook bij de koers van ABN amro bij sommigen al het geval.

    Sorry hoor maar ik heb nog nooit iemand gehoord die zich liet uitbetalen
    in aandelen ABN.
    Je kan zo wel alles ombuigen zodat de Bitcoin er goed van afkomt.
    Doet mij denken aan bepaalde religies en sekten , die zien niets meer.
    Kunnen niet meer normaal nadenken en worden fanatiek als er slecht
    gesproken wordt over hun god of coin.

    Ik laat mij uitbetalen in € net zoals die andere 99.99999 % van de bevolking.
  9. [verwijderd] 1 oktober 2019 07:41
    quote:

    fred 57 schreef op 30 september 2019 21:29:

    [...]

    Doet mij denken aan bepaalde religies en sekten , die zien niets meer.
    Kunnen niet meer normaal nadenken en worden fanatiek als er slecht
    gesproken wordt over hun god of coin.


    Anderszijds verbaas ik me over het fanatisme van sommige tegenstanders van bitcoin, die hier telkens als de prijs aan het dalen is terugkeren met dezelfde achterhaalde argumenten... ik denk dan als je het niks vindt laat je het toch links liggen...
  10. efreddy 1 oktober 2019 21:25
    quote:

    fred 57 schreef op 30 september 2019 21:29:

    [...]

    Sorry hoor maar ik heb nog nooit iemand gehoord die zich liet uitbetalen
    in aandelen ABN.
    Je kan zo wel alles ombuigen zodat de Bitcoin er goed van afkomt.
    Doet mij denken aan bepaalde religies en sekten , die zien niets meer.
    Kunnen niet meer normaal nadenken en worden fanatiek als er slecht
    gesproken wordt over hun god of coin.

    Ik laat mij uitbetalen in € net zoals die andere 99.99999 % van de bevolking.

    Er zijn er wel meerdere die zich ook voor een deel in aandelen (of aandelenopties) laten uitbetalen,zij hebben dan wel een hogere functie.

    Ik hoef niets om te buigen zodat de Bitcoin er goed vanaf komt,het is gewoon een feit dat de BTC het veel beter heeft gedaan dan de € over een periode van 2 jaar of langer en daar moet men niet eens normaal over nadenken over zulk feit.

    Ik laat mij uitbetalen in €,$,Zwitserse frank,BTC etc en wat die 99,9999% van de bevolking betreft,heel wat Amerikanen,Chinezen hebben zelfs nog nooit van de € gehoord en laten zich daar ook niet in uitbetalen en die vertegenwoordigen heel wat meer dan 0.00001% van de bevolking.
  11. forum rang 7 Fred 62 6 oktober 2019 12:41
    quote:

    efreddy schreef op 1 oktober 2019 21:25:

    [...]

    Er zijn er wel meerdere die zich ook voor een deel in aandelen (of aandelenopties) laten uitbetalen,zij hebben dan wel een hogere functie.

    Ik hoef niets om te buigen zodat de Bitcoin er goed vanaf komt,het is gewoon een feit dat de BTC het veel beter heeft gedaan dan de € over een periode van 2 jaar of langer en daar moet men niet eens normaal over nadenken over zulk feit.

    Ik laat mij uitbetalen in €,$,Zwitserse frank,BTC etc en wat die 99,9999% van de bevolking betreft,heel wat Amerikanen,Chinezen hebben zelfs nog nooit van de € gehoord en laten zich daar ook niet in uitbetalen en die vertegenwoordigen heel wat meer dan 0.00001% van de bevolking.
    Je post bewijst mijn gelijk.
    Je draait alles zo dat het je uitkomt , natuurlijk laat een Amerikaan en een Chinees zich niet uitbetalen in euro's
    Die laten zich uitbetalen in de lokale munt.
    Volgens mij poch jij een beetje dat je je laat uitbetalen in alle valuta's ,Bitcoin incluis.
    Je post bewijst ook dat je jezelf vergelijkt met zij die een hogere functie hebben.

    Je lijkt mij een beetje een patsertje.
  12. efreddy 6 oktober 2019 22:22
    quote:

    fred 57 schreef op 6 oktober 2019 12:41:

    [...]

    Je post bewijst mijn gelijk.
    Je draait alles zo dat het je uitkomt , natuurlijk laat een Amerikaan en een Chinees zich niet uitbetalen in euro's
    Die laten zich uitbetalen in de lokale munt.
    Volgens mij poch jij een beetje dat je je laat uitbetalen in alle valuta's ,Bitcoin incluis.
    Je post bewijst ook dat je jezelf vergelijkt met zij die een hogere functie hebben.

    Je lijkt mij een beetje een patsertje.
    Mijn post bewijst juist helemaal niet je gelijk.

    Ondertussen geef je daarbij zelf al toe dat geen 99.99999% zich laat uitbetalen in €.

    Als jij het feit dat ik me in meerdere munten en crypto (niet alle valuta's zoals jij verkeerd post) laat uitbetalen pochen vind (terwijl nergens ook maar het bedrag staat waarover het juist gaat) of vind dat ik me vergelijk met zij die een hogere functie hebben heb je het weer volledig mis,dat is een volledig foute interpretatie.

    Jij lijkt me eerder een gefrustreerd iemand die denkt alles beter te weten.
72 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.