Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hard fork Cardano lijkt koers niet te gaan helpen

Hard fork Cardano lijkt koers niet te gaan helpen

De cryptowereld is amper klaar met de succesvolle overgang van ethereum naar het energievriendelijke Proof of Stake-protocol (PoS) of het is alweer tijd voor een nieuwe hard fork-upgrade. In het cardano-netwerk deze keer.

De hard fork staat gepland voor 22 september en heeft tot doel de snelheid en schaalbaarheid drastisch te verhogen, terwijl tegelijkertijd de transactiekosten worden verlaagd.

Vasil hard fork

Bij The Merge van het ethereum-netwerk ging het om een zeer ingrijpende wijziging die uiteindelijk de miners buitenspel heeft gezet. Bij de Vasil hard fork van cardano gaat het om een iets meer subtiele aanpassing, die voordelen moet opleveren voor alles cardano-gebruikers. Cardano is opgericht met het Proof of Stake-protocol en heeft dus geen miners, maar alleen validators, die transacties goedkeuren.

Hoewel de overgang van ethereum succesvol is verlopen, heeft het de koers van de token van het netwerk nog geen windeieren gelegd. De koers van ether is namelijk alweer bijna 15% gedaald sinds de protocolwijziging. Het algehele sentiment in de cryptomarkt blijft zwak en ook bij ADA, de token van het cardano-netwerk, hoeven speculanten geen vuurwerk te verwachten na de hard fork. 

ADA

Het lange termijn-technische plaatje van ADA oogt zwak. Er is sprake van een duidelijke dalende trend waarbij lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. De cryptomunt heeft inmiddels 85% van haar waarde op de top van vorig jaar moeten inleveren.

De afgelopen maanden heeft de koers even pas op de plaats gemaakt binnen de dalende trend. Deze consolidatiefase lijkt haar hoofd nu te stoten aan de bovenzijde van het dalende trendkanaal. Een nieuwe dalingsgolf lijkt hierdoor aanstaande.

Wanneer de steun rond $0,40 sneuvelt, zal de dalende fase een nieuwe impuls krijgen en kunnen fors lagere niveaus worden opgezocht. De volgende steun wacht pas rond $0,09.

Nieuwe verzwakkingen

Op de korte termijn grafiek hieronder is de consolidatiefase duidelijk zichtbaar. De koers beweegt sinds het begin van de zomer per saldo zijwaarts binnen een horizontale bandbreedte. De eerste signalen van nieuwe zwakte zijn al zichtbaar nu de koers binnen de bandbreedte lagere toppen vormt. Dit duidt op toenemende verkoopdruk.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de steun rond $0,40 opnieuw onder druk wordt gezet. Wellicht dat de hard fork, net als bij The Merge van ethereum, nieuwe verkoopdruk uitlokt en het begin is van een nieuwe dalingsfase.

Pas wanneer de dalende trend wordt afgebroken en de koers boven de weerstand rond $0,70 weet te breken, zal het beeld weer opklaren en kan er weer omhoog worden gekeken.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 23 sep Special: profiteren van de energiecrisis
 2. 21 sep Hard fork Cardano lijkt koers niet te gaan helpen 1
 3. 19 sep Zwaargewichten van de AEX overtuigen nog niet 114

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Zaphod Beeblebrox 22 september 2022 10:58
  Er zitten positieve kanten aan cardano, maar ook negatieve, waarvan de belangrijkste wel is dat er weinig adoptie is. Iets van 70 dApps draaien er op het cardano netwerk voor een total value locked van bijna 80 miljoen. Dat is slechts 0,16% van het totaal aan total value locked van alle L1-netwerken. Het succes van een netwerk staat en valt met de mate van adoptie wat op zijn beurt netwerkeffecten veroorzaakt die altijd exponentieel zijn. Vandaar dat de prijzen van crypto-netwerken altijd zo spectaculair stijgen en dalen en te vergelijken zijn met tech netwerken als Facebook, Amazon of Google, die eveneens voor een belangrijk deel leven van netwerk-effecten. Op zich is Amazon niet veel meer dan een webwinkel en niet erg spannend maar als zo ongeveer de hele wereld er winkelt wordt het een ander verhaal.

  Voor wie meer van cardano wil weten is er hier CTO Larsson: www.youtube.com/watch?v=AdVy3Dnb2Fs
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

advertentie Bitvavo

Investeer in cryptocurrency

Handel tot € 1000,- gratis

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links