Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe lang heeft de bitcoinbubbel nog?

Hoe lang heeft de bitcoinbubbel nog?

Het koersverloop van bitcoin van de afgelopen maanden heeft alle kenmerken van een bubbel. De enorme koersstijgingen gevolgd door forse tussentijdse correcties geven de speculatieve eigenschappen van bitcoin weer zoals we die eerder zagen in andere bubbels.

De bitcoin-bubbel overstijgt zelfs de eerdere versies, zoals de goudprijs in de jaren 70, de Japanse aandelenmarkt in de jaren 80 en de dotcom-bubbel in de jaren 90. De vraag is uiteraard wanneer en zelfs of ook deze bubbel uiteindelijk zal knappen.

Bitcoin is schaars en de markt wordt momenteel gedomineerd door slechts een beperkt aantal grote spelers. Dit zou kunnen betekenen dat we, zoals ik ook in een eerdere column al heb aangegeven, wellicht eerst nog veel hogere koersen zullen zien voordat de ballon uiteenspat.

Aarzeling

De koers van bitcoin is de afgelopen weken per saldo echter niet veel opgeschoten. De consolidatiefase die begin deze maand werd ingezet, is nog intact. Bitcoin stabiliseert momenteel rond de bovenkant van het oude trendkanaal en lijkt hier wat steun te kunnen vinden.

Mocht de oplopende steunlijn toch worden gebroken, dan kan de correctie wat meer vorm krijgen en sluit ik een terugval richting de onderkant van de stijgende trend niet uit.

Rommelig

Het verloop binnen de consolidatiefase is erg volatiel en zonder duidelijke richting. Toppen en bodems lopen in elkaar over, wat de onzekerheid onder beleggers aangeeft. Dit zijn de typische kenmerken van een stabilisatiefase en dat sterkt mijn visie dat we uiteindelijk weer opwaarts kunnen draaien.

Om verder te verbeteren, dient bitcoin eerst het patroon van lagere toppen dat we sinds 10 januari zien te doorbreken. Pas hierboven kan de oude stijgende fase richting koersdoel $50.000 worden opgepakt.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is in 2017 ontstaan na een afsplitsing van bitcoin door een zogenaamde hard fork. Na onenigheid bij de bitcoinminers over de noodzakelijke aanpassingen om het bitcoinnetwerk te verbeteren, is ervoor gekozen om als aparte cryptovaluta door te gaan. Bitcoin Cash lijkt daarom veel op bitcoin, maar heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Inmiddels is Bitcoin Cash een van de grootste altcoins, na onder andere Ethereum en Litecoin.

Het koersverloop van deze cryptovaluta (BCH/USD) blijft qua prestaties echter nog flink achter bij die van bitcoin. De afgelopen jaren is de digitale munt per saldo namelijk weinig opgeschoten. Toch lijkt de lucht nu wat op te klaren. Door de sterke opleving van de afgelopen maanden heeft de koers een hogere top weten te vormen boven die van 2019 en 2020.

Hogere bodem

Na de uitbraak is de koers de afgelopen weken wat gaan corrigeren. Op de daggrafiek is te zien dat Bitcoin Cash hierdoor is teruggezakt richting de toppen van eind 2020. Rond $390 ligt een steunzone waar de koers moet worden opgevangen om het positieve beeld intact te laten.

Als de koers van het valutapaar BCH/USD hier steun weet te vinden en de correctieve fase wordt afgebroken, zal er een hogere koersbodem worden gevormd. De herstelfase kan dan verder vorm krijgen met als fors hoger koersdoel de top van april 2018 rond $1800.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
 2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
 3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Reacties

90 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 26 januari 2021 14:32
  Bitcoin heeft reeds een aantal crashes gehad van 85% en even zo vele bullruns waar het altijd weer beduidend sterker uit is voortgekomen. If it doesn't kill me, it will make me stronger. Ik geloof dat het George Soros was die ooit zei: als iets kapot zou moeten gaan, maar dat niet doet; dan moet je opletten. Zo ook met het scaling debate waar bitcoin cash uit is voortgekomen. Iedereen wist dat bitcoin meer transacties moet kunnen verwerken, sneller en goedkoper. de manier waarop dat te realiseren, daarover werd gedurende twee jaar fel gedebateerd. Met uiteindelijk de afdeling Roger Ver die de bitcoin cash kant uitging. Vervolgens is van bitcoin cash afgesplitst de Craig Wright coin: bitcoin Satoshi Version. Beide afsplitsingen, zoals alle andere daarvoor, zakken langzaam maar zeker omlaag op de populaire cryptomunten ranglijst.

  Ipv bitcoin weg te zetten als een bubbel, kun je beter kijken naar de manier waarop technologische vernieuwingen zich door een samenleving verspreiden en daarbij de zogenaamde S-curve volgen. Ooit waren Internet-bedrijven een speculatieve bubbel. Nu zijn het de grootste bedrijven ter wereld. Het kan verkeren. Ook de befaamde tulpenbollenbubbel heeft ertoe geleid dat Nederland, nog altijd, het mondiale centrum is voor bloemenhandel.
  www.globalxetfs.com/what-does-disrupt...
 2. Krikke81 26 januari 2021 17:49
  quote:

  Anoniem1337 schreef op 26 januari 2021 16:20:

  [...]

  Gratis geld heeft niets met de bitcoin of aandelenkoers te maken. The average Joe is de reden van de veelste hoge koersen, mijn vrienden zijn de afgelopen maanden massaal ingestapt op aandelen en crypto.
  En waarom stappen "average Joe" en jouw vrienden dan massaal in aandelen en crypto?
 3. [verwijderd] 26 januari 2021 22:19
  Met betrekking tot bitcoin cash als het resultaat van een machtsstrijd tussen bitcoin XT en blockstream is er ondergelinkte video op YouTube waar tevens wordt betoogd dat Adam Back Satoshi Nakamoto is. Mogelijk. Zo heb ik ook wel eens een betoog gelezen dat wijlen Hal Finney Satoshi is, waar toch ook het een en ander voor te zeggen valt. 40 minuten lang, dat wel. Voor wie het interesseert.
  www.youtube.com/watch?v=XfcvX0P1b5g
 4. [verwijderd] 27 januari 2021 13:48
  quote:

  Superteam schreef op 26 januari 2021 17:25:

  Ja hoor! Universiteiten zijn ook al een tijdje aan het inslaan! Wat slim van ze :-)

  www.coindesk.com/harvard-yale-brown-e...
  Haha, ja we lezen dit allemaal, en we weten dat btc de komende 20 jaar zal stijgen. Of zullen we toch maar naar Dr PanneJoep luisteren? :D

 5. [verwijderd] 28 januari 2021 09:22
  quote:

  Bunder schreef op 28 januari 2021 07:54:

  Ik verwacht eerder een 50% correctie van de aandelenmarkt dan de cryptomarkt.
  Dat verwacht ik ook. Als het niet meer dan 50% gaat zijn. Maar het blijft wel spannend in welke mate de 'safe havens' overeind gaan blijven staan. De enige safe havens zijn, in mijn optiek: goud en bitcoin. Misschien de USD. Obligaties en onroerend goed zitten eveneens in de everything bubble. Toch zullen de rondklotsende miljarden ergens heen willen vluchten. Emerging markets misschien. Eigenlijk alles wat niet is aangetast door easy credit en easy money.
 6. [verwijderd] 28 januari 2021 11:43
  Je kijkt veel te veel naar de getalletjes op exchanges.

  Je kunt BSV wel heel gekscherend Craigcoin noemen, maar BSV heeft net weer een throughput record gehaald van bijna 10000 transacties per seconde. Het recordblok is 2.7 GB! Het doel is 50000 tps aan het eind van het jaar.

  Daar worden de apps ontwikkeld bovenop de Bitcoin SV layer. Ik zou zeggen, kijk eens wat er allemaal gebouwd wordt aan alleen al social media vlak als twetch.app en Relica. Dungeon en Dragon games zoals Cryptofights.

  Het gaat hier om een nieuwe basis voor de hele financiële markt.
  Daar worden bij de finish de prijzen voor uitgereikt. Niet een momentopname op een exchange.


  Zoiets bouw je niet op een netwerk met een lachwekkende 7 transacties per seconde met allerlei vage restricties ingebouwd en het originele idee om zeep helpt omdat je anti overheid, antibedrijf en antibelasting bent.

  Bitcoin SV is onder andere een betaalsysteem. Dat gaat concureren met IDeal, Interpay en Adyen.
  Maar BSV houdt niet op bij alleen financiële transacties. Ook datatransacties zijn mogelijk.

  Het Bitcoin protocol is zo ontwikkeld dat je in de transacties weer allerlijk nieuwe protocollen kunt ontwerpen.

  Die focus op marketcap.. het is het meest kortzichtige dat er is.

  dom dom dom.
 7. [verwijderd] 28 januari 2021 12:42
  quote:

  PieterSV schreef op 28 januari 2021 11:43:

  Die focus op marketcap.. het is het meest kortzichtige dat er is.
  De marktkapitalisatie geeft de consensus weer van alle beleggers/investeerders/speculanten/gokkers/meelopers van de hele wereld. Dat is buitengewoon relevant. De faillisementskerkhoven liggen bezaaid met betere ideeen/concepten/bedrijven die het niet gered hebben. Domweg omdat mensen er niet voor willen betalen. Hoeveel beter dat idee ook moge zijn. Talloze crypto hebben betere specs dan bitcoin core. Toch staan die niet bovenaan. Verder denk ik persoonlijk dat je de blocksize niet ongestraft kunt verhogen, maar dat doet verder weinig ter zake omdat mijn persoonlijke mening volstrekt irrelevant is in het mondiale marktgewoel. De markt heeft altijd gelijk.

  Voor de liefhebber, hieronder 45 minuten Michael Saylor over bitcoin, ofwel: the case against gold: www.youtube.com/watch?v=fp_SBVbvGk4
90 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links