Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Prijsanalyse bitcoin: Nieuwe wetgeving

Prijsanalyse bitcoin: Nieuwe wetgeving

En ook deze week val ik weer van de ene verbazing in de andere. Op IEX.nl/crypto is het ronduit druk. Vele malen drukker dan in een ‘gewone’ (lees: saaie) cryptoweek. Wat is er toch aan de hand?

Zijn de goudgekkies en de ‘echte beleggers’ dan toch spontaan geïnteresseerd geraakt in crypto’s, of komen ze vooral op dit forum langs als ramptoerist?

Glazen bol

Hoe dan ook, de argumenten in de reacties op dit forum zijn over het algemeen behoorlijk steekhoudend. Waar ik de reaguurders enkele jaren geleden liever kwijt dan rijk was, kan ik er tegenwoordig toch behoorlijk hard om lachen.

Ik probeer in te schatten hoe het sentiment op dit ‘grijze’ gedeelte van IEX.nl is. We kunnen Bakkiepleur inmiddels indelen in de categorie ramptoerist: “Eindstand op lange termijn is al lang bekend: $0,00.”

Wat is dit toch een heerlijk forum. Het is zo lekker onderbouwd ook, wie wil dat nou niet…

Nu wil ik niet stellen dat ik al mijn analyses tot in detail kan onderbouwen, maar zeg nou zelf. Een glazen bol van deze proportie willen we allemaal wel! Goed. Ironische modus off.

Nieuwe wetgeving

Vooruitkijkend naar volgend jaar staat er iets behoorlijks spannends te gebeuren. Nederlandse cryptobrokers kijken op 10 januari 2020 aan tegen een nieuwe Europese anti-witwasrichtlijn: de AMLD5, die in het Nederlands recht geïmplementeerd zal worden. Vorige week werd de implementatie van deze nieuwe wet in de Tweede Kamer besproken.

Over het implementeren hiervan is al weken of zelfs maanden onrust. Zo stelt de minister van Financiën een vergunningsstelsel voor, wat in strijd zou zijn met andere wetgeving - namelijk de Wet op het financieel toezicht - waarna dit vergunningsstelsel weer werd gewijzigd in een registratieplicht, terwijl er aan de inhoud van het voorstel vrijwel niks veranderde. Kortom, een zootje.

Toezicht kost geld

De Nederlandse Bank is de partij die met behulp van dit zooitje ongeregeld toezicht op de cryptopoortwachters zal gaan houden. De kosten van dat toezicht zullen naar schatting zo tussen de €100.000 en €200.000 per cryptobedrijf per jaar zijn.

Overigens zijn vrijwel alle Nederlandse bedrijven wel klaar voor de nieuwe wet in 2020. Het probleem zit hem in de kosten voor het toezicht. Op deze manier is de kans groot dat men innovatie het land uitjaagt. Deze week zal de Kamer stemmen over het voorstel. Cryptobrokers in Nederland zijn not amused.

En ook in Duitsland wordt over de nieuwe Europese wetgeving gestemd. Als alles volgens plan gaat, mogen banken daar vanaf 10 januari 2020 zelf crypto’s aanbieden en bewaren. Daar zouden ze nog een stap verder in kunnen gaan, zodat alleen banken en bedrijven met een bankvergunning crypto’s mogen aanbieden. En dat zou natuurlijk uiterst pijnlijk zijn voor alle innovatieve cryptobedrijven in Duitsland.

De koers

Tot dusver lijkt de Europese wetgeving nog niet van invloed op de koers van de bekendste cryptocurrency genaamd bitcoin. De koers bevindt zich nog steeds in een prachtige neerwaartse trend.

Klik om te vergroten

De driehoek die binnen deze neerwaartse trend getekend is, brak op 25 september volgens verwachting neerwaarts uit. Deze driehoek had een maximaal koersdoel van tussen $6300 en $5600.

De koers lijkt nu weer wat te herstellen, maar overtuiging ontbreekt vooralsnog. Een opwaartse uitbraak door de neerwaartse trendlijn zal een verdere stijging teweeg brengen. Wanneer dit zal plaatsvinden, is echter nog maar de vraag.

Klik om te vergroten

Op de 4-uursgrafiek is ook een driehoeksformatie te zien. Binnen deze driehoek zien we naast hogere bodems ook hogere toppen. Dit patroon wordt ook wel een rising wedge genoemd en breekt doorgaans neerwaarts uit. Houd dus de zwarte steunlijnen goed in de gaten.

Een uitbraak uit deze driehoek zal een beweging van ongeveer 900 dollar teweeg brengen, nog voor eind december.

Klik om te vergroten

Samenvatting

 • Koers bevindt zich nog steeds in een neerwaartse trend;
 • Koers komt in de buurt van haar bodem betreffende deze formatie;
 • Opwaartse uitbraak uit neerwaartse trend bevestigt grotere herstelbeweging;
 • Op de vier uursgrafiek kan na een neerwaartse uitbraak een daling van 900 dollar worden verwacht.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

 1. 23 dec Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
 2. 24 nov Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
 3. 11 nov De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Snugger 9 december 2019 20:28
  Alles en iedereen wat op $0,00 uitkomt maakt op de juiste manier gebruik van grafiek en analyse, ben je dan ramptoerist?.. Het is nu juist een ramp als je niet hetzelfde ziet maar wel grafiek en analyse toepast! Dan zit er iets scheef met de analyse.. Scherp het nog even aan, ramptoerist wordt je niet zómaar..
 2. TA=verlies 9 december 2019 21:11
  Ik ben een echte zoals u het noemt " goudgekkie".Leuke naam, we zullen zien wie het gekkie is... Ik volg bitcoin al een aantal jaren en heb al je artikelen ook gelezen hier op iex. Machtig interessant fenomeen. In mijn visie zal bitcoin iid op 0 eindigen, maar denk dat er voor de block chain technologie een mooie toekomst is. Wil het best onderbouwen, maar daar heb ik erg veel tekst voor nodig. Komt erop neer dat uiteindelijk men juist wil dat iets gereguleerd is en nu alleen de nadelen ervan ziet, niet de voordelen. Daarnaast is het energie verbruik te hoog.
  Maar ga vooral door, ik blijf het volgen. Ik zie me niet als ramptoerist, gun iedereen rijkdom en geluk.
  Tot het volgende artikel dan maar!
 3. forum rang 4 efreddy 10 december 2019 00:02
  Snugger ziet het in zijn grafieken op lange termijn naar 0,die lange termijn zal snugger wel niet meer meemaken.
  Dergelijke lange termijn is dan ook totaal zinloos ,wanneer je zulke lange termijn toepast zit er iets scheef met die analyse.
  Dat vind ik dan ook niet de juiste manier om gebruik van grafiek en analyse te maken, dan nog veel liever een totaal verkeerde analyse die winst oplevert.
 4. guus1111 10 december 2019 07:09
  quote:

  TA=verlies schreef op 9 december 2019 21:11:


  Ik ben een echte zoals u het noemt " goudgekkie".Leuke naam, we zullen zien wie het gekkie is... Ik volg bitcoin al een aantal jaren en heb al je artikelen ook gelezen hier op iex. Machtig interessant fenomeen. In mijn visie zal bitcoin iid op 0 eindigen, maar denk dat er voor de block chain technologie een mooie toekomst is. Wil het best onderbouwen, maar daar heb ik erg veel tekst voor nodig. Komt erop neer dat uiteindelijk men juist wil dat iets gereguleerd is en nu alleen de nadelen ervan ziet, niet de voordelen. Daarnaast is het energie verbruik te hoog.
  Maar ga vooral door, ik blijf het volgen. Ik zie me niet als ramptoerist, gun iedereen rijkdom en geluk.
  Tot het volgende artikel dan maar!  Zucht, en hoe zou je dan een openbare blockchain willen laten functioneren zonder mininig reward (lees: cryptomunt)?
  Als je niet begrijpt dat crypto en blockchain onlosmakelijk verbonden zijn, kun je je onderbouwing beter achterwege laten....
 5. TA=verlies 10 december 2019 09:45
  quote:

  guus1111 schreef op 10 december 2019 07:09:


  [...]

  Zucht, en hoe zou je dan een openbare blockchain willen laten functioneren zonder mininig reward (lees: cryptomunt)?
  Als je niet begrijpt dat crypto en blockchain onlosmakelijk verbonden zijn, kun je je onderbouwing beter achterwege laten....


  Is niet waar wat je zegt.
 6. guus1111 10 december 2019 13:55
  Je bazelt maar wat. Ik ga er vanuit dat als je aangeeft vertrouwen te hebben in blockchaintechnologie, je daarmee doelt op praktische toepassingen van blockchain (applicaties). Hoe wil je de application layer laten functioneren zonder controle en beloningsmechanisme in protocol en networking layer? Voor jouw info: Binance coin is een ERC20 coin, applicatie layer gebouwd op (jawel) Ethereum. Wordt Ethereum niet gemined??
 7. lodewijk70 11 december 2019 08:43
  Er is geen enkele case voor de huidige crypte. Als valuta is het al gefaald en niemand gelooft serieus dat er nog overal met crypto betaald zal gaan worden. Het is sowieso puur speculatief en er wordt geen euro aan economische waarde gerealiseerd door crypto, onder de streep kost het alleen maar geld. Als store of value blijft het merkwaardigerwijs redelijk overeind, maar wie zal onder de vorige twee feiten hier op lange termijn zijn geld in willen onderbrengen?
  Wat rest is een obscuur financieel verschijnsel, dat voor witwassen, afpersingen en drugstransacties geschikt is.
 8. forum rang 4 efreddy 11 december 2019 09:37
  quote:

  lodewijk70 schreef op 11 december 2019 08:43:


  Er is geen enkele case voor de huidige crypte. Als valuta is het al gefaald en niemand gelooft serieus dat er nog overal met crypto betaald zal gaan worden. Het is sowieso puur speculatief en er wordt geen euro aan economische waarde gerealiseerd door crypto, onder de streep kost het alleen maar geld. Als store of value blijft het merkwaardigerwijs redelijk overeind, maar wie zal onder de vorige twee feiten hier op lange termijn zijn geld in willen onderbrengen?
  Wat rest is een obscuur financieel verschijnsel, dat voor witwassen, afpersingen en drugstransacties geschikt is.


  Je kan natuurlijk moeilijk anders verwachten van iemand die zo zeker was dat voor eind dit jaar en waarschijnlijk eerder BTC onder de 1000 zou staan dat die serieus onderzoek heeft gedaan want dan zou hij weten dat er wel degelijk een case is voor crypto.


  Dat er overal met crypto betaald zal worden hoeft helemaal niet,er word ook niet overal met € betaald,er worden op internet echter wel degelijk heel wat kleine betalingen gedaan naar verschillende personen zie o.m. deze betaling net voor middernacht hier aan 94 personen waarvan er 1 naar mij

  bitaps.com/436f651c2b8c0356ce3fda397c...

  Bevestigingstijd 1 minuut ,totale betaling 0.01296044 BTC met 0.00032228BTC transactiekosten en je kan het ook hier bekijken
  blockchair.com/bitcoin/transaction/43... waar je een omrekening in $ waarde kan zien.

  Dat alles zo kan worden bekeken en zelfs na verschillende jaren nog zichtbaar is maakt het juist niet zo geschikt voor witwassen en criminele activiteiten,het maakt dat men kan aantonen waar en wanneer websites betalingen hebben verricht,deze website maakte om 7 uur 59 minuten 40 seconden onze tijd vandaag een nieuwe betaling naar 50 personen (geen naar mij bij ) van 0.01101348BTC en 0.00019642BTC transactiekosten , bevestigingstijd 7 minuten.

  bitaps.com/0209082950b8998352654f6c40...
 9. forum rang 4 Keinscheisscoins 11 december 2019 09:59
  quote:

  lodewijk70 schreef op 11 december 2019 08:43:


  Er is geen enkele case voor de huidige crypte. Als valuta is het al gefaald en niemand gelooft serieus dat er nog overal met crypto betaald zal gaan worden. Het is sowieso puur speculatief en er wordt geen euro aan economische waarde gerealiseerd door crypto, onder de streep kost het alleen maar geld. Als store of value blijft het merkwaardigerwijs redelijk overeind, maar wie zal onder de vorige twee feiten hier op lange termijn zijn geld in willen onderbrengen?
  Wat rest is een obscuur financieel verschijnsel, dat voor witwassen, afpersingen en drugstransacties geschikt is.


  Kijk eens even. Dit is precies wat we moeten hebben. Om voldoende stijgingspotentieel te hebben voor bitcoin moeten er volksstammen aan halbgebildeten zijn die er inmiddels wel van gehoord, maar nog niet zoveel van begrepen hebben; en die toch menen hun beperkte inzichten uitgebreid te moeten ventileren.

  Bitcoin is geen eenvoudige materie. Je moet begrijpen dat er hele grote problemen zijn met het huidige financiële stelsel. Je moet wat van de Oostenrijkse Economische school begrijpen, en dan vooral de monetaire inzichten daarbinnen. Je moet wat van IT en met name netwerken begrijpen. Het mag daarom geen verbazing wekken dat de eerste enthousiastelingen voortkwamen uit de IT en de financiële wereld.

  Kijk, tegen de tijd dat iedereen begrijpt dat bitcoin het beste geld is wat we ooit gehad hebben - en dat goud toch eigenlijk beter geschikt is om sieraden van te maken - dat een deflatoir monetair stelsel te prefereren valt boven een inflatoir monetair stelsel, tegen die tijd staan we niet meer op 7250$, maar heel veel hoger. Tegen die tijd proberen alle criticasters tandenknarsend de satoshis bij elkaar te schrapen.
 10. forum rang 4 Keinscheisscoins 11 december 2019 10:29
  quote:

  TA=verlies schreef op 11 december 2019 10:07:


  [...]

  Dat er vele toepassingen mogelijk zijn buiten een munt.


  Zonder meer, is er iemand die dit ontkent?

  Wat Guus bedoelt is: hoe ga jij een decentraal netwerk gaande houden, dwz zonder een single point of failure, zonder een beloningsmechanisme voor het correct verifiëren van transacties in de vorm van een token als bitcoin of ethereum?
 11. lodewijk70 11 december 2019 14:51
  quote:

  efreddy schreef op 11 december 2019 09:37:


  [...]

  Je kan natuurlijk moeilijk anders verwachten van iemand die zo zeker was dat voor eind dit jaar en waarschijnlijk eerder BTC onder de 1000 zou staan dat die serieus onderzoek heeft gedaan want dan zou hij weten dat er wel degelijk een case is voor crypto.


  Dat er overal met crypto betaald zal worden hoeft helemaal niet,er word ook niet overal met € betaald,er worden op internet echter wel degelijk heel wat kleine betalingen gedaan naar verschillende personen zie o.m. deze betaling net voor middernacht hier aan 94 personen waarvan er 1 naar mij

  bitaps.com/436f651c2b8c0356ce3fda397c...

  Bevestigingstijd 1 minuut ,totale betaling 0.01296044 BTC met 0.00032228BTC transactiekosten en je kan het ook hier bekijken
  blockchair.com/bitcoin/transaction/43... waar je een omrekening in $ waarde kan zien.

  Dat alles zo kan worden bekeken en zelfs na verschillende jaren nog zichtbaar is maakt het juist niet zo geschikt voor witwassen en criminele activiteiten,het maakt dat men kan aantonen waar en wanneer websites betalingen hebben verricht,deze website maakte om 7 uur 59 minuten 40 seconden onze tijd vandaag een nieuwe betaling naar 50 personen (geen naar mij bij ) van 0.01101348BTC en 0.00019642BTC transactiekosten , bevestigingstijd 7 minuten.

  bitaps.com/0209082950b8998352654f6c40...


  $2,4 betalen om $100 over te boeken. Serieus?? En dat meot dan 7 minuten duren??
 12. forum rang 4 efreddy 11 december 2019 16:08
  quote:

  lodewijk70 schreef op 11 december 2019 14:51:


  [...]

  $2,4 betalen om $100 over te boeken. Serieus?? En dat meot dan 7 minuten duren??


  Je moet maar eens bij je eigen bank proberen om 50 internationale betalingen in 1 keer te doen waarbij het maar 7 minuten duurt vooraleer deze 50 personen de bevestiging ervan hebben en waarbij je maar 2.4 $ aan kosten zal betalen.
  Veel succes.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links