Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De onderliggende waarde van bitcoin

Welke waarde heeft bitcoin?

Bitcoin is een zeepbel die onvermijdelijk zal klappen, aldus de critici. De duizelingwekkende waardestijging van de valuta, die uit het niets wordt gemaakt, is een vruchtbare voedingsbodem voor deze denkwijze. Het is immers de gekte van de markt die ervoor zorgt dat deze programmeerbare valuta waarde heeft?

Bitcoin is digitaal en niet direct gerelateerd aan iets tastbaars in de echte wereld. Van goud kun je tenminste nog sieraden maken, zo is het argument.

Toch is dit een beperkte kijk op de zaken. Inderdaad ís de koersontwikkeling duizelingwekkend en als bitcoin geen onderliggende waarde kent, dan is de zeepbel-verwijzing terecht. Degenen die een onderliggende waarde in bitcoin erkennen, zien echter meer dan enkel een luchtbel.

De onderliggende waarde is minder zichtbaar dan bij iets tastbaars als goud, maar desondanks zeker aanwezig. Bitcoin is programmeerbaar geld, dat binnen eigen regels, volledig zelfstandig opereert. Hierdoor is het ideaal als fundament voor nieuwe financiële diensten.

"It's the protocol, stupid"

Als dit aannemelijk klinkt, dan vraag je je misschien af wat bitcoin programmeerbaar maakt en wie de regels afdwingt. Hoe werkt een betaling waar meerdere mensen voor moeten tekenen? Waar is vastgelegd dat er niet meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop komen? Het antwoord is: het bitcoin-protocol.

Als het gaat om de werking van een protocol, dan is de link met e-mail snel gelegd. Iedereen kan e-mails versturen, zonder dat er een centrale postverwerking nodig is. Wereldwijd zijn honderden e-mailprogramma's onafhankelijk van elkaar ontwikkeld en toch werken ze vlekkeloos met elkaar samen.

Je verstuurt een bericht en in no-time komt het aan op een andere computer, waar dan ook ter wereld. De verklaring is te vinden in het SMTP-protocol: het Simple Mail Transfer Protocol dat een set van afspraken bevat voor het versturen van e-mailberichten. Elk softwareprogramma dat zich aan deze regels houdt, kan berichten versturen.

Kracht van een protocol

De kracht van een protocol ligt besloten in het feit dat het een startpunt is voor verdere innovatie. Iedereen die software schrijft kan SMTP als startpunt gebruiken en daarop verder bouwen. Elk e-mailproduct, zoals bijvoorbeeld Outlook, Live of Gmail, maakt gebruik van het SMTP-protocol. Hoe biedt het bitcoin-protocol waarde?

Onderdeel van het bitcoin-protocol is de blockchain: de onderliggende boekhouding van bitcoin. Blockchain maakt bitcoins overdraagbaar met de garantie van schaarsheid. De gegarandeerde schaarsheid vloeit voort uit de cryptografische beveiliging van het product. Een bitcoin is niet te kopiëren.

Een groot verschil met het emailprotocol dat van elke verstuurde email een kopie van het origineel verzendt. Iets wat e-mail ongeschikt maakt om waarde over te dragen.

In het bitcoin-protocol is bepaald dat er maximaal 21 miljoen munten in omloop komen. Er is geen centrale bank of politieke commissie die kan besluiten dat het er meer moeten worden. Doordat bitcoin programmeerbaar geld is, kan het als bouwsteen voor nieuwe financiële producten ingezet worden.

Het is een gereedschap voor waardeoverdracht en dat geeft het waarde. Zo kan een bitcoin-betaling gestart worden, waar meerdere gebruikers hun akkoord op moeten geven. En zo zijn er meer voorbeelden die met een traditionele munt onmogelijk zijn. Dit alles binnen het protocol, zonder programmeerwerk.

Evolutie van het protocol

Het SMTP-protocol werd in 1982 erkend als internet standaard door het IETF. Sindsdien kunnen we wereldwijd berichten versturen, iets wat een radicale verandering teweegbracht in onder meer kantoorwerk.

Een protocol staat echter niet stil: het is een set van afspraken die in de tijd aangepast en uitgebreid kunnen worden. In 1996 werd het bijvoorbeeld mogelijk om bijlages bij een e-mail mee te versturen.

Ook het bitcoin-protocol is aan verandering onderhevig. Wereldwijd werken software teams aan uitbreiding. Denk hierbij aan het verbeteren van de snelheid van het netwerk en het faciliteren van smart contracts voor complexere vormen van digitaal zakendoen. De evolutie van het protocol zal daarom ook van invloed zijn op de toekomstige waarde van bitcoin.

Conclusie

Stellen dat bitcoin geen onderliggende waarde kent, is niet juist. De perceptie van waarde is onlosmakelijk verbonden met het geloof in de munt en de waardering die de markt geeft aan de huidige en toekomstige mogelijkheden van de onderliggende techniek.

Of bitcoin de huidige waardering waar gaat maken zullen we over enkele jaren zien. Dan kan ook de conclusie met zekerheid getrokken worden, of het een zeepbel betreft, of een juiste waardering van een financiele innovatie.


Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van Groningen.

Auteur: Robert-Reinder Nederhoed

Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van G...

Meer over Robert-Reinder Nederhoed

Recente artikelen van Robert-Reinder Nederhoed

 1. mrt '19 De gevolgen van brexit voor bitcoin 5
 2. jul '18 7 cryptofouten die u niet hoeft te maken 9
 3. apr '18 Het jaar van de bliksem 17

Reacties

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. PaultW 4 december 2017 08:15
  Goed artikel meneer Nederhoed! U heeft zich blijkbaar goed ingelezen en onderzocht wat Bitcoin precies is. Prima analyse en vergelijk met het ontwikkelingspad van het SMPT-protocol. Helaas zien we de laatste tijd in aantal steeds meer lieden die negatief schrijven over Bitcoin. Meestal komt dat door een groot gebrek aan kennis.
 2. [verwijderd] 4 december 2017 08:41
  De vergelijking met SMTP vind ik wat vreemd, hoe kan je een Open Ledger vergelijken met een mail protocol?

  Het ene is een decentrale database, het ander een protocol om mail te versturen en ontvangen. Het ene slaat transacties op, het andere slaat niks op (mail). Het ene is gebouwd om transacties te versturen zonder tussenpersoon, het andere is gemaakt om mails te versturen met een tussenpersoon (SMTP server).

  Verder leuk om positieve berichten te lezen over Bitcoin. Steeds meer mensen lijken te gaan begrijpen dat Bitcoin een technologisch hoogstandje is, dat zijn waarde niet enkel daar aan te danken heeft, maar vooral ook aan het falen van het FIAT beleid van centrale banken.
 3. Loek Growth 4 december 2017 10:11
  @Robert, "Bitcoin is digitaal en niet direct gerelateerd aan iets tastbaars in de echte wereld. Van goud kun je tenminste nog sieraden maken, zo is het argument."

  Je wekt met deze opmerking de indruk dat voor alle USD en Euros ergens goud ligt. Dit is een oud concept: de waarde van deze munten is net als de bitcoin gebaseerd op vertrouwen...
 4. Mr_Baldy 4 december 2017 11:38
  @Robert
  Ik zal een aantal redenen opgeven waarom bitcoin niet houdbaar is.
  Bicoin heeft nu max van 21 miljoen en miners krijgen tot het bereiken van dit aantal nog een deel van fee uitbetaald door oplossen hash. dit gaat is al aan het veranderen dus fee zal omhoog moeten om de miners nog te betalen voor het uitvoeren van de transactie.

  een tweede argument dat steeds wordt gegeven en in het begin waar was maar steeds minder waar zal worden is de decentrale opzet. in de begin dagen kon iedereen met een pc bitcoins minen en kon je dus zeggen dat het een sterk decentraal systeem was. Ik zeg was omdat het voor steeds minder personen rendabel is om te minen en er steeds meer een kartel van miners aan het ontstaan is. naar maten er meer rekenkracht nodig is en de rewards afnemen, zullen het aantal miners steeds meer afnemen en de kracht van een beperkte groep toenemen (dus hoe veilig en decentraal is het dan nog ???)

  Dan hebben we nog het fenomeen forking, eigenlijk is het forken op bitcoin gewoon het bijdrukken van geld (creatie van nieuw munten) hierbij blijft het limit van bitcoin wel bestaan maar doordat er oneindige forks gemaakt kunnen worden (meestal door ondersteuning van de steeds kleiner wordende miners groepen) kan er eigenlijk steeds nieuw geld gecreëerd worden. klinkt niet mooi maar is het niet.

  Terwijl we nu leven in een tijd waarbij constant naar het mileu gekeken wordt, hoor je niemand zeggen dat bitcoin eigenlijk een aanslag op het mileu is door de verspilling van energie die nodig is voor het uitrekenen van de hash.

  Men is nu alleen maar gefocused op snelle winsten en vele zullen die ook maken of hebben gemaakt. Zolang er nieuw geld in blijft stromen blijft het goed gaan, maar er komt een tijd dat dit zal veranderen, zodra de uitstroom begint zal het ook hard gaan met vele verliezers.

 5. PaultW 4 december 2017 11:57
  Beste Baldy, Er zijn altijd mensen wat negatief en dat mag. Kritiek is goed en dat leidt weer tot verandering en verbetering. De cryptomarkt is continue onderhavig aan verbetering. Kijk alleen al naar de strijd tussen de ontwikkelaars van BTC core en Bitcoin Cash. Bitcoin Cash (BCH) heeft veel oplossingen voor de problemen die jij beschrijft. En ik denk dat jij dat best wel weet. Voorstanders van BCH noemen dat dan ook de echte Bitcoin. Maar Bitcoin zal altijd leidend blijven. Aanpassingen zullen volgen. Dat is nog relatief eenvoudig te doen ook. Segwit2X is niet doorgegaan want er was geen draagvlak voor op het laatst maar er komen oplossingen voor de problemen die jij beschrijft als het draagvlak er is, maar dat is er op dit moment onvoldoende. Dat is ook logisch.
  Ik heb nu zelf wel een andere insteek dan voorheen. Ik zag Bitcoin ook als betaalmiddel. Maar zie het nu veel meer als waardeopslag voor de lange termijn. Net als fysiek goud. En dan zijn de problemen die jij beschrijft niet eens meer zo van belang. Kopen en houden.
  Ik heb net nog twee transacties gedaan met Bitcoin Cash. Dat gaat heel snel is erg goedkoop. Ook Dash en Litecoin zijn prima betaalmunten.
  Ik denk dat we over een jaar of drie een apparaatje hebben met verschillende munten erop. Als we dan gaan betalen rekent het apparaatje uit welke munt op dat moment het goedkoopste is om de transactie mee te doen.
  De ontwikkeling van cryptovaluta is niet meer te stoppen.

 6. nederhoed 4 december 2017 11:59
  quote:

  Loek Growth schreef op 4 december 2017 10:11:

  @Robert, "Bitcoin is digitaal en niet direct gerelateerd aan iets tastbaars in de echte wereld. Van goud kun je tenminste nog sieraden maken, zo is het argument."

  Je wekt met deze opmerking de indruk dat voor alle USD en Euros ergens goud ligt. Dit is een oud concept: de waarde van deze munten is net als de bitcoin gebaseerd op vertrouwen...
  Ik doel hiermee letterlijk op goud. Edelmetalen worden ook gebruikt als waardegoed, maar hebben de fijne eigenschap dat ze ook in producten en sierraden verwerkt kunnen worden.

  Van euro en dollar is mij bekend dat die net zo als bitcoin uit "thin air" ontstaan :-)
 7. nederhoed 4 december 2017 12:06
  quote:

  Mr_Baldy schreef op 4 december 2017 11:38:

  @Robert Terwijl we nu leven in een tijd waarbij constant naar het mileu gekeken wordt, hoor je niemand zeggen dat bitcoin eigenlijk een aanslag op het mileu is door de verspilling van energie die nodig is voor het uitrekenen van de hash.
  Dat Bitcoin veel energie verbruikt baart mij ook zorgen. Dat is wel iets waarvan ik hoop dat het opgelost gaat worden.

  Er zijn andere cryptocurrencies die "proof of stake" gebruiken, bijvoorbeeld. Daar vindt geen mining plaats en dat scheelt zo 99% in energieverbruik. Persoonlijk vind ik die ontwikkelingen dan ook zeer interessant.

  Innovaties in andere cryptocurrencies gaan hun weg vinden naar Bitcoin. Dat zou voor een energiezuinige vorm van beveiliging van het netwerk ook kunnen gebeuren.
 8. nederhoed 4 december 2017 12:10
  quote:

  HODL schreef op 4 december 2017 08:41:

  De vergelijking met SMTP vind ik wat vreemd, hoe kan je een Open Ledger vergelijken met een mail protocol?
  Het gaat hierbij om de manier van innovatie. Dat Bitcoin de basis kan zijn van financiële innovatie: overdracht van waarde.

  Net zoals e-mail sinds de jaren 70 ook is uitgegroeid tot een waardevol gereedschap voor wereldwijde communicatie: overdracht van informatie.

  Beide kennen onderliggend protocol, dat is de gemene deler in de vergelijking.
 9. info_124 4 december 2017 12:28
  Wat is de waarde van iets? Wat een ander daarvoor in ruil wil geven. Of dit nu goud, diamanten, schapenvlees of een Rembrandt schilderij enz is. Het idee achter geld is het vertrouwen, dat ANDEREN hiervoor iets terug willen geven, dus betaalkracht. Dat kan door een goudsmid ( 16e eeuw, tegen zijn tegoedbrief) of de EU bankbiljetten zijn. Op moment, dat anderen de verwachting hebben, dat iets over X tijd veel meer waard is, kan dat een tendens in het leven roepen naar steeds hogere waarden ( Van Gogh schilderij, waar er meer van zijn tov slechts één buste van Nefertite, uit 1350 vóór Chr). Wat dus de echte waarde van zo'n schilderij is ? ?
  Idem bitcoins: men rent achter elkaar aan, om die digitale munt te kopen, in de verwachting, dat morgen die al weer meer waard is. Totdat... potentiele kopers het welletjes vinden, zie de Tulpenmanie, 3 feb. in Haarlem en 5 feb. in Alkmaar. Net als achter die tulpen toen zit er achter de bitcoin geen echte waardegarantie
 10. nederhoed 4 december 2017 14:11
  quote:

  info_124 schreef op 4 december 2017 12:28:

  Net als achter die tulpen toen zit er achter de bitcoin geen echte waardegarantie
  Waardegarantie bestaat niet. Waarde is subjectief. Ook voor een huis of een gouden munt is er geen garantie. Wie geeft u de garantie dat over 5 jaar een euro nog iets van koopkracht heeft?

  Heeft u mijn artikel wel gelezen? De strekking is om voorbij te gaan aan "lucht" en waarde te zien in wat je ermee kunt. Bitcoin als een bouwsteen van financiële innovatie.

  Zonder waardegaranties, maar meer dan een zeepbel of bloembol.
 11. Verkruimel 4 december 2017 15:57
  Bitcoin was de eerste cryptovaluta, en daarmee enerzijds de meest bekende, maar anderzijds de minst ontwikkelde. Het is een uiterst succesrijk prototype, en het toont duidelijk aan waar verbeteringen nodig zijn. Bij talloze altcoins wordt geëxperimenteerd met die verbeteringen - momenteel groeit EOS, doordat het veel van de bezwaren van Bitcoin ondervangen heeft. QRL kan tegenstelling tot Bitcoin de komst van quantumcomputers overleven. Weer een andere coin is in staat van de ene op de andere blockchain over te stappen.

  Cryptovaluta zullen zeker overleven, maar het zullen geavanceerdere versies zijn dan wat we nu zien - en alle niet-quantumbestendige munten zullen het zeker niet halen.

  Zelf beleg ik - tot nog toe zeer succesvol, met een verdubbeling in een paar weken - in Combicoin ( combicoin.co ), dat een fysieke ETF in de dertig grootste coins is. Ideaal voor spreiding (minder volatiel), en de coins die het gaan maken zullen op een gegeven moment vanzelf bij die dertig grootste gaan horen, en dus in de CombiCoin-index terechtkomen. Geen omkijken naar.

  Aankopen kan hier: triaconta.com/sale/ - en wie zo vriendelijk is als referrer COMBI-154224 in te vullen heeft als extra rendement mijn geluk en dankbaarheid.
 12. forum rang 4 efreddy 4 december 2017 16:16
  Een bitcoin is niet te kopiëren.

  Crypto's zijn nieuw en er bestaat veel onduidelijkheid ,verwarring en foute begrippen over maar Bitcoins zijn wel te kopiëren.

  Bitcoins kunnen echter wel maar 1 keer worden gebruikt.


  Je kan ze ook maar gebruiken wanneer je over de private key ervan beschikt,je kan die private key (als je die kent) in meerdere wallets invoeren maar de Bitcoins ervan zelf wel maar 1 keer gebruiken.
  Het Bitcoinaddress 16o1iUsWtdvxuA6Dp8atYT1uaVkeS8Tkzt bvb (momenteel 0.00394152 BTC) zie blockchain.info/nl/address/16o1iUsWtd... zit zowel in mijn wallet als in de wallet van mijn petekind (met verschillend wachtwoord),zowel ik als mijn petekind kunnen dit gebruiken.
  Als ik ze gebruik verdwijnen ze ook uit de wallet van mijn petekind en hetzelfde gebeurt als mijn petekind ze gebruikt met mijn wallet.
 13. Mugje 4 december 2017 16:23
  Wat een belachelijke nonsens. Het protocol doet er helemaal niets aan af dat het gewoon een zeepbel is. Het beste te vergelijken met een kettingbrief. En ook al hang je aan de kettingbrief een protocol dat het alleen op blauw gerecycled papier mag, dan nog blijft het gewoon een kettingbrief.

  Het grote verschil is nadrukkelijk met Goud dat ook Overheden een voorraad goud aanhouden, er is dus vraag uit die hoek. Bij echt geld is er een Nationale Bank of Overheid die garant staat en ook bepaalt heeft dat je er mee kan betalen en de verkoper MOET HET DAN OOK AANNEMEN.

  Kijk, en daar gaat het cryptogeld mank. Daar is het slechts wat de gek er voor geeft en dat er -al dan niet door een protocol- de gekte even groter is dan de beschikbaarheid dan jagen de gekken de prijs op. En dat gaat net zo lang goed tot de beschikbare gekken opdrogen (net als bij de kettingbrief). En dan zal je zien dat het nog sneller omlaag kan dan omhoog. Misschien is ook wel een vergelijk te trekken met 'kunst'. Als een bepaalde stijl 'hip' is kan een kunstwerk in prijs omhoog, maar is het 'uit' dan wordt je het aan de straatstenen niet meer kwijt en kan je er zelfs geen brood voorkopen.

  Het heeft geen ene moer moet kennis te maken en het is schandalig dat in deze rubriek van IEX malloten (die wellicht schrijven vanuit een dubbele agenda) een platform krijgen om de bitcoin de promoten. Hoeveel voorraad heeft de schrijver zelf in bezit??? Hoe rijk kan hij er aan worden als hij ze tijdig aan naïevelingen kan lozen???

  Niemand zal ontkennen dat die dingen momenteel omgerekend naar echt geld door het plafond gaan. Maar dat is ook al eens gebeurd met tulpen en peper. Gebruik dus gewoon je nuchtere verstand. Wil je gewoon een gokje wagen en proberen van naïeve gekken wat centjes te pakken, dan is dat een ieder zijn recht. Maar laat je niet wijs maken dat het protocol ook maar enige invloed heeft op het moment dat de zeepbel ploft. Doe er uw voordeel mee.
 14. forum rang 4 efreddy 4 december 2017 17:26
  [quote alias=Mugje id=10463865 date=201712041623]
  Wat een belachelijke nonsens.

  Het grote verschil is nadrukkelijk met Goud dat ook Overheden een voorraad goud aanhouden, er is dus vraag uit die hoek. Bij echt geld is er een Nationale Bank of Overheid die garant staat en ook bepaalt heeft dat je er mee kan betalen en de verkoper MOET HET DAN OOK AANNEMEN.


  Er is geen vraag uit die hoek wanneer men een voorraad goud aanhoud maar aanbod bij een verkoop van een deel ervan,vandaar dat ik in 1999 kruggerrands kon kopen aan 300 € (de centrale bank van Engeland slaagde erin om op de laagste koers van de laatste 20 jaar te verkopen,net voor een stijging begon).

  De Nationale Bank of overheid kan garant staan en bepalen wat ze willen maar dit gaat enkel maar op tot zolang men dit zelf aanvaard en blijft aanvaarden.
  Als ik wil verkopen maar geen € daarvoor wil kan niemand mij zeggen dat ik dit moet aannemen,ik zal dan gewoon niet verkopen.

  Of Bitcoin een zeepbel is of niet ,daar kan iedereen zijn eigen mening over hebben maar voorlopig zit er maar amper rond de 25 € gemiddeld per persoon in.
  In ons fiat geld (geen echt geld) is de zeepbel in ieder geval een flink stuk hoger.
 15. TA=verlies 4 december 2017 18:33
  Goede dag allen,
  Ik heb me de afgelopen tijd flink ingelezen in de materie.
  Dan heb ik een vraag aan de geleerden: als men transacties kan doen, laten we zeggen omgerekend voor een Bedrag van 2 euro, dan kan dat. Dit zal dan betaald worden met 0,000iets bitcoin. Wat maakt het dan uit dat er maar 21 miljoen van zijn? Uiteindelijk is de bitcoin toch oneindig schaars als men achter de komma nullen kan toevoegen. Doet de ecb ook, kan bij bitcoin dus ook. De onderliggende waarde verwaterd net zo hard als men weer een nul toevoegdbij verdere stijging. Of zie ik het vaut?
 16. forum rang 4 efreddy 4 december 2017 18:56
  quote:

  TA=verlies schreef op 4 december 2017 18:33:

  Goede dag allen,
  Ik heb me de afgelopen tijd flink ingelezen in de materie.
  Dan heb ik een vraag aan de geleerden: als men transacties kan doen, laten we zeggen omgerekend voor een Bedrag van 2 euro, dan kan dat. Dit zal dan betaald worden met 0,000iets bitcoin. Wat maakt het dan uit dat er maar 21 miljoen van zijn? Uiteindelijk is de bitcoin toch oneindig schaars als men achter de komma nullen kan toevoegen. Doet de ecb ook, kan bij bitcoin dus ook. De onderliggende waarde verwaterd net zo hard als men weer een nul toevoegdbij verdere stijging. Of zie ik het vaut?
  Men gaat tot 8 cijfers na de komma de satoshi er kunnen dus maximum 2100000000 miljoen satoshi's zijn.
  0.003 Bitcoin of 300000 satoshi blijft altijd 0.003 Bitcoin of 300000 satoshi zelfs indien men nog 8 nullen na de komma zou aan toevoegen en dit een andere naam zou geven.
  Het adres 16o1iUsWtdvxuA6Dp8atYT1uaVkeS8Tkzt heeft momenteel 394152 satoshi.(ongeveer 45 $ op dit ogenblik).
  Hoezo verwatering van de onderliggende waarde bij toevoegen van nullen na de komma bij verdere stijging?
  Een verwatering heb je bij een daling en niet bij een stijging.
 17. TA=verlies 4 december 2017 19:16
  Goede dag,
  Dank u, efreddy.
  Ik zie het zo: indien de waarde van de bitcoin stijgt, met 10maal , heb je een verwatering van factor 10. Dit lijkt niet zo, maar is het wel als het aantal vast staat. Hoe meer er nodig zijn, hoe minder ze waard zijn. Als de economie groeit, stijgt het aantal euro's ook om iedereen te kunnen laten handelen. Een vast aantal bitcoins zal simpelweg vast lopen indien er miljarden mensen mee handelen. Lijkt me, komt nog bij als iemmand om wat voor reden dan okk zijn code vergeet. Op ten duur zijn deze bitcoins dan eeuwig onbruikbaar?
 18. forum rang 4 efreddy 4 december 2017 19:36
  quote:

  TA=verlies schreef op 4 december 2017 19:16:

  Goede dag,
  Dank u, efreddy.
  Ik zie het zo: indien de waarde van de bitcoin stijgt, met 10maal , heb je een verwatering van factor 10. Dit lijkt niet zo, maar is het wel als het aantal vast staat. Hoe meer er nodig zijn, hoe minder ze waard zijn. Als de economie groeit, stijgt het aantal euro's ook om iedereen te kunnen laten handelen. Een vast aantal bitcoins zal simpelweg vast lopen indien er miljarden mensen mee handelen. Lijkt me, komt nog bij als iemmand om wat voor reden dan okk zijn code vergeet. Op ten duur zijn deze bitcoins dan eeuwig onbruikbaar?
  Als de Bitcoin 10 keer duurder word heb je geen verwatering van factor 10 maar een meerwaarde van factor 10 en heeft men 10 keer minder Bitcoins nodig om hetzelfde te verkrijgen,hoe meer er nodig zijn hoe minder ze waard zijn klopt maar hoe meer ze waard zijn hoe minder men er nodig heeft ook.
  Als iemand zijn code vergeet zijn deze Bitcoins inderdaad niet meer bruikbaar,voor eeuwig is misschien wat lang maar het zal in ieder geval heel lang duren (mogelijk zelfs miljoenen jaren) voor iemand ze toevallig vind.
63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links