Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

7 cryptofouten die u niet hoeft te maken

7 fouten bij beleggen in cryptomunten die u niet hoeft te maken

Fouten die u kunt maken als belegger, komen door de grote volatiliteit bij cryptocurrencies extra snel aan het licht. Wat dat betreft kan beleggen in digitale valuta erg leerzaam zijn. En kostbaar vooral. 

In dit artikel vindt u zeven fouten die veel cryptobeleggers maakten. Leer ervan en maak ze zelf niet. 

Fout 1. In één keer instappen

Eind vorig jaar bereikte de blockchainhype haar hoogtepunt. De koers van bitcoin steeg van €300 in januari 2017 naar €3700 in oktober. November werd een recordmaand, waarin de koers van bitcoin meer dan verdubbelde.

Terughoudende beleggers kregen het gevoel de boot te missen en stapten alsnog in voor het hele budget dat ze voor cryptocurrency bedacht hadden. Dit jaar daalden alle cryptomunten. Beleggers die in december 2017 kochten staan op een negatief rendement.

Voor starters die al voor november all-in gingen pakte het goed uit. Maar door in één keer in te stappen namen ze wel een groot risico. Het is verstandig om gefaseerd een nieuwe markt te betreden. Als u uw inleg over meerdere maanden spreidt, is uw portefeuille minder onderhevig aan koersschommelingen.

Stijgen de koersen, dan heeft u een goed rendement op uw eerdere aankopen. Dalen de koersen, dan koopt u voor hetzelfde geld meer munten en vergroot u uw bezit in munten.

Fout 2. Wachten op het juiste moment

Cryptocurrencies vormen een controversiële beleggingsklasse, die voortdurend onder vuur ligt. Ze zijn ongereguleerd, voldoen niet aan traditionele economische wetten en kennen geen monetair beleid. Pleitbezorgers van cryptocurrencies schetsen vooral de kansen: een democratisch schuldenvrij geldsysteem waaraan iedereen in de hele wereld kan meedoen.

Met name dat perspectief zorgde ervoor dat bitcoin steeg van €20 begin 2013 tot ruim €5000 nu. Ethereum werd in 2015 verhandelbaar voor minder dan €1 en staat inmiddels op €370.

Veel beleggers wachten op het “juiste moment" om in te stappen. Bij een stijgende koers wachten ze op een dip. En wanneer de koers daalt, zoals in de laatste maanden, worden ze gegrepen door de negatieve berichtgeving en de onzekere markt. Dit is de fase waar we ons nu bevinden. De bitcoinkoers daalde in 2018 al 55%. Is nu dan het juiste moment?

Fout 3. Geen exit-strategie

De beslissing om te kopen wordt meestal genomen met een overtuiging dat de koers omhoog gaat. Wanneer u geen strategie hebt voor een daling, is de kans groot dat u blijft hopen op een stijging en zo het hele ritje naar beneden maakt en uiteindelijk alles verliest.

Hierbij is punt 7 van belang, doe onderzoek en bedenk vantevoren wanneer u verlies gaat nemen. Lees meer hierover op IEX in Wat is uw exitstrategie? van Peter de Ruiter.

Fout 4. Alles verkopen bij stijging

Als belegger bent u gewend aan bescheiden rendementen. Per jaar is 5% netjes, met misschien een uitschieter naar 10% als u het goed doet of geluk had. Cryptocurrencies hebben tot nu toe veel grotere uitschieters laten zien, waardoor cryptobeleggers soms in korte tijd op flinke winst stonden.

Een veelgemaakte fout is bij een stijging alles te verkopen om winst te nemen. In dit bekende voorbeeld nam Greg 500% winst in 2011 met een paar honderd euro aan bitcoins.

 

Als u gelooft in de munt en voor de lange termijn belegt, kies er dan voor om bij een flinke koersstijging uw inleg of een deel eruit te halen.

Fout 5. Alles verkopen bij daling

Wanneer de koers daalt komen er emoties los. U voelt het verlies, ook al is het maar op papier. De overtuiging die u had bij de aankoop vervaagt en de twijfel slaat toe. In 2014 daalde de bitcoinkoers over het jaar van €800 naar €300.

De daling maakten dat veel instappers hun verlies namen en cryptocurrencies geheel de rug toekeerden. Een jaar later begon de gestage opmars van cryptomunten. Ook hier is belangrijk: handel met een strategie en doe onderzoek.

Fout 6. Goedkope munten scoren

Voor iemand die begint met cryptomunten is het onderscheid tussen de munten lastig te maken. Een prijs van €5.000 voor 1 bitcoin lijkt dan duur. Er zijn honderden goedkopere munten te kiezen, die ook meer waard kunnen worden.

Bijvoorbeeld Ripple (XRP) handelt op het moment van schrijven voor minder dan een €0,50. Voor €1.000 kunt u 0,2 BTC of 2.000 XRP kopen. Wat doet u? De gedachte gaat: "Als een ripple stijgt naar €10, maak ik 20x winst. Hoe groot is de kans dat een bitcoin €100.000 waard wordt?"

Munten vergelijken op prijs is erg misleidend. Er komen 99 miljard ripples in omloop, tegen 21 miljoen bitcoins. Bitcoin is daarmee veel schaarser, wat de hogere prijs per munt verklaart. Het is beter om te vergelijken op basis van totale marktwaarde. Deze informatie kunt u vinden op bijvoorbeeld coinmarketcap.com.

Fout 7. Kopen zonder onderzoek

Elke belegger heeft persoonlijke voorkeuren. U gaat mensen tegenkomen die met veel overtuiging een aandeel aanprijzen met een onderbouwing waarom het de klapper van 2018 gaat worden. Bij cryptomunten is dit niet anders. De toekomstvisies zijn groots en dan kan het verleidelijk zijn om te vertrouwen op de inzichten van anderen.

Bedenk wel dat uw geld op het spel staat. Cryptomunten gaan gepaard met een hoog risico. Vaak is de software nog niet uitontwikkeld, zijn er nog geen toepassingen in de praktijk en is onduidelijke hoe groot het netwerk van gebruikers is.

De term hiervoor in cryptojargon is DYOR. Do Your Own Research. Probeer belangrijke vragen voor uzelf beantwoord te krijgen. Zijn de initiatiefnemers achter de munt bekend? Wordt er nog actief aan ontwikkeld? Is de munt verhandelbaar op meerdere exchanges? Hoe onderscheidt de munt zich van gangbare munten zoals bitcoin en Ethereum?

Beleggen in cryptomunten is beleggen met hogere volatiliteit en risico’s dan in gewone beleggingen. Een strategie bepalen, gefaseerd instappen en goed onderzoek doen is de juiste manier om deze nieuwe beleggingsklasse aan uw portefeuille toe te voegen.

Posities van de auteur: Robert-Reinder Nederhoed belegt voor persoonlijke vermogensopbouw o.a. in cryptocurrencies. Hij bezit bitcoins en ethers. Nederhoed bezit geen Ripple.


Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van Groningen.

Auteur: Robert-Reinder Nederhoed

Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van G...

Meer over Robert-Reinder Nederhoed

Recente artikelen van Robert-Reinder Nederhoed

 1. mrt '19 De gevolgen van brexit voor bitcoin 5
 2. jul '18 7 cryptofouten die u niet hoeft te maken 9
 3. apr '18 Het jaar van de bliksem 17

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Mr_Baldy 2 juli 2018 14:18
  leuk voorbeeld van XRP tov BTC heb je wel eens gekeken hoeveel drops er in 1 xrp zitten en hoeveel sats in BTC als je toch een vergelijking wilt maken doe dit dan wel met de juiste waarde. er zijn dus 47,8 keer zoveel drops dan btc sats ;) wel iets anders dus dan 21 milj te vergelijken met 100 miljard. maar ja BTC gemeenschap heeft nu eenmaal iets tegen elke andere coin en in het bijzonder tegen xrp ;) (blijkbaar is men toch bang dat XRP zijn belofte waar gaat maken en dit ten koste zal gaan van de waarde van BTC)
 2. nederhoed 3 juli 2018 16:30
  quote:

  Witte Weduwe schreef op 2 juli 2018 13:37:

  Bizar dat je kopen van een crypto beleggen vindt.
  Alles van waarde kun je als belegging benaderen. Vind je crypto niet van waarde, of ben je van mening dat het niet als belegging zou moeten worden gezien?

  Zelf spreek ik bij cryptomunten graag van sparen of verzamelen. Dan gaat het minder over de waarde op 1 moment en meer over het behalen van een doel op langere termijn, bijvoorbeeld 1 hele bitcoin sparen.
 3. knax63 5 juli 2018 09:10
  quote:

  Mr_Baldy schreef op 2 juli 2018 14:18:

  leuk voorbeeld van XRP tov BTC heb je wel eens gekeken hoeveel drops er in 1 xrp zitten en hoeveel sats in BTC als je toch een vergelijking wilt maken doe dit dan wel met de juiste waarde. er zijn dus 47,8 keer zoveel drops dan btc sats ;) wel iets anders dus dan 21 milj te vergelijken met 100 miljard. maar ja BTC gemeenschap heeft nu eenmaal iets tegen elke andere coin en in het bijzonder tegen xrp ;) (blijkbaar is men toch bang dat XRP zijn belofte waar gaat maken en dit ten koste zal gaan van de waarde van BTC)
  antwoord van iemand anders
  Mr_Baldy de prijs is per btc en per xrp, niet per sat en drop. Die vergelijken zou in dit geval dus zinloos zijn.

  In crypto land is een hype geweest. Iedereen kocht crypto en als je dat niet deed was je gek. TOTdat het instortte en dan doen alle hypes zo ook crypto.
  NIETS NIEUWS ONDER DE ZON. We zitten nu in herstel fase die en bepaalde tijd duurt en die niemand weet maar men maakt wel inschattingen.

  Het is in mij ogen een geld systeem en uiteindelijk gaat alles om waarding en alles komt en gaat en is uiteindelijk niets dan een vorm van energie en frenquentie.

  VOOR Een trader gaat het erom dat hij kan kopen en verkopen OF verkopen en kopen en er een marge voor hemzelf uit weet te halen. En dat is altijd iets verkopen waar een ander een andere waarde aan toekent.
  OP een bepaalde moment en op een andere moment zijn er weer andere waarden en de wisselt alles weer van plek en is de winst en verlies weer helemaal anders voor dat moment.

  Als voorbeeld BIJ opties op aandelen die dagelijks wekelijks en maandelijks en jaarlijks verlopen. Zie je iedere dag andere koersen en de verschillen zijn groot door de hefboom en de korte looptijd. Er zitten patronen in en die probeer ik de pakken op bepaalde momenten.

  De enige constante die er is in deze wereld is dat waarde van alles verandert.

  Vroeger kocht ik een 1mb geheugen atari met zwart wit beedscherm van 10 inch voor 1400 euri en een printer van brother met 9 pins zwart wit prints voor 600 euri. NYU zit er 10000 x meer in en kocht het de helft. De printer krijg je er bijna kado bij.

  iedereen succes en een beetje aardig blijven tegen elkaar.
 4. Mr_Baldy 6 juli 2018 14:06
  quote:

  ReadArt schreef op 3 juli 2018 08:29:

  Mr_Baldy de prijs is per btc en per xrp, niet per sat en drop. Die vergelijken zou in dit geval dus zinloos zijn

  beetje dome reactie alles wordt in satoshis gemeten tov altcoins, dus dan vind ik dat je elke alcoin ook moet terug brengen naar zijn laagste eenheid om een echte vergelijking te maken, zeker als we het hebben over totale hoeveelheid.

  je gaat toch ook niet zeggen er zijn minder briefjes van 500 in omloop dus je kan beter daarin investeren dan in euro centen ? want daar zijn er nl veel meer van.
 5. nederhoed 10 juli 2018 09:59
  Beste Mr Baldy, uiteindelijk gaat het om de waarde van het totaal:

  • 17 miljoen bitcoins maal €5700 = 97 miljard euro marktwaarde van Bitcoin.
  • 39 miljard ripple maal €0.39 = 15 miljard euro marktwaarde van Ripple

  Dan kun je de munten goed vergelijken.

  Anders vergelijk je 1 gram zilver met 1 ounce goud, bij wijze van spreken.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links