Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vijf shorts van Loef

Beleggers die technische analyse willen toepassen, kunnen inspiratie putten uit ruim 8000 boeken die hierover zijn verschenen. Als u in een (web)winkel hieruit een keuze zou moeten maken zakt u waarschijnlijk de moed in de schoenen. Laat staan als u een keuze zou moeten maken uit de ruim 57.000 beproefde(!) tradingtechnieken op basis van technische analyse. Voeg daarbij het feit dat de beleggingsstijl (trendvolgend of countertrend) of beleggingshorizon (korte termijn versus lange termijn) per individuele belegger verschilt en je hebt al vier varianten te pakken.

Een vijfde variant is de combinatie van korte termijn met de lange termijn. Neem als voorbeeld mijn publicatie op 26 april over het aandeel Royal Dutch en Exxon Mobil. In die column luidde de trend-volgende analyse de langetermijntrend. Die werd gedefinieerd op basis van het 20-daags en 120-daags gemiddelde. Op 15 april sloot het 20-daags gemiddelde van Royal Dutch Shell onder het 120-daags gemiddelde.

De lange termijn stijgende trend sloeg om in een dalende trend. Korte termijn herstelbewegingen bieden dan tactische kansen om nog tegen redelijke verkoopniveaus afscheid te nemen van de stukken. Een stijging van de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde bood die gelegenheid (zie koersgrafiek). Het aandeel sloot niet meer boven het 120-daags gemiddelde.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een zesde variant is het relatieve sterkte concept. De koers van Exxon Mobil is dit jaar tot nu toe met slechts -0,01% gedaald, terwijl Royal Dutch Shell met circa 8% is gedaald. De oliesector presteert zowel in Europa als in de Verenigde Staten in de afgelopen week, maand en drie maanden slechter dan de brede beursgraadmeters en in dit proces is nog geen verandering gekomen. Het is de übehaupt de vraag of op basis van deze relatieve performance het wel verstandig is om in de energiesector te investeren.

Shortkandidaten
De zevende variant in de technische analyse is hierdoor impliciet al genoemd; het algemene marktbeeld. Op 2 mei werd op basis van het 20-daags en 120-daags gemiddelde een trendomslag in de AEX gesignaleerd. Het was geen voorspelling, maar een constatering. Op basis van deze objectieve waarneming is de conclusie voor het te voeren beleggingsbeleid eenvoudig: verkopen op sterkte dus! De meest logische benadering in het bepalen van de juiste keuze, is te achterhalen welke aandelen ook in een lange termijn dalende trend bewegen en welke daarvan zojuist zijn gestart met een fase van underperformance. Deze aandelen zijn geschikt als shortkandidaat.

Op basis van de relatieve sterkte zijn er in de afgelopen week acht relatieve verkoopsignalen afgegeven in de AEX. Daarbij moet u denken aan:

  • Aperam -11,5%)
  • ArcelorMittal (-7,5%)
  • Philips (-5,3%)
  • Randstad Holding (-8,5%)
  • SBM Offshore (-10,4).

Genoemde dalingspercentages zijn groter dan het geleden koersverlies in de AEX (-2,5%) in de verstreken vijf handelsdagen. Uit de dagelijkse trendoverzichten die worden bijgehouden om de status van de korte- en langetermijntrend te beheersen en zicht te houden op de relatieve veranderingen is het meest recente verkoopsignaal de meest voor de hand liggende om onder de aandacht te brengen: Randstad Holding.

Gisteren daalde het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde, waardoor de trend als dalend wordt aangemerkt. De groen/zwarte MACD-indicator die van de (roze) relatieve sterktelijn wordt afgeleid is sinds 2 handelsdagen omlaag gericht. Het aandeel levert vanochtend alle opgebouwde winst van dit jaar weer in.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. kck 9 mei 2012 20:27
    quote:

    Brievenbus schreef op 9 mei 2012 16:32:

    Ik heb meneer loef nog nooit op longs kunnen betrappen, gek is dat...
    Nou....

    Begin 2011 was hij laaiend enthousiast.
    Hij zag een aex van 450.

    Rijtje wat hij noemt zijn de cyclicals,de beta's(behalve Phia).Ja die dalen nu eenmaal harder.
    Als je de cyclicals gaat verkopen na een fikse daling,ben je echt goed bezig.(:

    Loef belegd dan ook niet denk ik,zeker nier LT.

    Denk dat 't spulletje snel en hard gaat opveren.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links