Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Grantham: 'VS is bananenrepubliek'

Jeremy Grantham, goeroe en hoogste baas van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO, heeft de afgelopen tijd zijn bangste dromen werkelijkheid zien worden. In zijn laatste nieuwsbrief schrijft hij: “Mijn grootste vrees over het potentiële verlies van vertrouwen in onze leiders, onze instituten en in het kapitalisme zelf worden werkelijkheid.”

Die uitspraak komt voort uit de gang van zaken rond het Amerikaanse schuldenplafond. “De keuze was tussen een technisch default en op een bananenrepubliek lijken óf technische omkoping en het lijken op een bananenrepubliek. Hooguit andere bananen, misschien.” In zijn zoals altijd lezenswaardige outlook herhaalt Grantham nog maar eens dat we in een periode van zeven magere jaren zitten waarbij de economische groei in het westen rond de 2% zal liggen – vergeleken bij 3,5% in de dertig jaar voor die periode.

Over Japan is Grantham nog redelijk optimistisch, maar voor de andere belangrijke aandelenmarkten voorziet hij weinig goeds. De ‘fundamentele waarde’ van de S&P500 schat Grantham op 950 – en ja, hij maakte die schatting op 2 augustus, nog voor de versnelde daling van de beurzen. Het grootste risico ziet de goeroe in het gebrek aan munitie waar de Fed mee kampt na twee hele stevige bubbels en twee ingrijpende reanimatieprogramma’s.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

Jeremy Grantham

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

schuldenplafond

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Verenigde Staten

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem Laura Iseger Rob Stallinga

Meer over IEXProfs Redactie

Recente columns van IEXProfs Redactie

  1. 11:00 Must read: Alles rendeert minder
  2. 16 okt Must read: Mens belegt nog altij...
  3. 15 okt Must read: 27% kans op recessie VS

Gesponsorde links