Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grantham: 'VS is bananenrepubliek'

Jeremy Grantham, goeroe en hoogste baas van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO, heeft de afgelopen tijd zijn bangste dromen werkelijkheid zien worden. In zijn laatste nieuwsbrief schrijft hij: “Mijn grootste vrees over het potentiële verlies van vertrouwen in onze leiders, onze instituten en in het kapitalisme zelf worden werkelijkheid.”

Die uitspraak komt voort uit de gang van zaken rond het Amerikaanse schuldenplafond. “De keuze was tussen een technisch default en op een bananenrepubliek lijken óf technische omkoping en het lijken op een bananenrepubliek. Hooguit andere bananen, misschien.” In zijn zoals altijd lezenswaardige outlook herhaalt Grantham nog maar eens dat we in een periode van zeven magere jaren zitten waarbij de economische groei in het westen rond de 2% zal liggen – vergeleken bij 3,5% in de dertig jaar voor die periode.

Over Japan is Grantham nog redelijk optimistisch, maar voor de andere belangrijke aandelenmarkten voorziet hij weinig goeds. De ‘fundamentele waarde’ van de S&P500 schat Grantham op 950 – en ja, hij maakte die schatting op 2 augustus, nog voor de versnelde daling van de beurzen. Het grootste risico ziet de goeroe in het gebrek aan munitie waar de Fed mee kampt na twee hele stevige bubbels en twee ingrijpende reanimatieprogramma’s.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Koopkrachtherstel helpt Nederlandse economie vooruit
  2. 15 apr Must read: Wat notoire beurspessimisten missen
  3. 12 apr Must read: Deze 15 aandelen had u vooral niet moeten hebben

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links