Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Leugens goed voor goud

Leugens en illusies zijn altijd goed voor de goudbelegger. De initiële reactie op een nieuw (onontdekte) leugen of illusie is negatief, wat een instap- dan wel bijkoopmoment creëert. In een later stadium komt de waarheid naar boven die een schrikreactie teweeg brengt. De goudprijs schiet omhoog tot de volgende leugen dan wel illusie zich aandient.

Nu is er in de afgelopen twee weken een hele berg aan dit soort leugens en illusies bijgekomen. Gisteren, bijvoorbeeld, kwamen de Democraten en Republikeinen tot een akkoord over de verhoging van het schuldplafond. Extra schuld is nu mogelijk, dus het piramidespelletje kan nog even doorgaan.

Er is immers niks opgelost; er is alleen maar uitstel gekocht (of eigenlijk geleend). Dit brengt ons bij de save-the-euro pakket dat afgelopen week is bekokstoofd door de Europese leiders. Eigenlijk zou de EU strengere eisen moeten stellen aan het gebruik van de titel “leider”.

Paniek
Eerst vergist onze grote leider Rutte zich in het bedrag (was ook maar EUR 50 miljard) en zondagavond laat zijn side-kick De Jager weten dat hij EUR 35 miljard heeft verzwegen. Dit bedrag dient als garantstelling voor de Griekse staatsschuld die in handen is van de ECB. Reden voor verzwijgen: de Jager was bang voor paniek op de markten…

Ik zou eerder willen stellen dat de markt in paniek eindigt als de Jager en kornuiten weer iets verzwijgen, of lopen recht te praten. Het leuke is nog dat deze garantstelling niks te maken heeft met de meer dan EUR 400 miljard die de centrale banken van de PIIGS, via de ECB, verschuldigd zijn aan de centrale banken van onder andere Nederland en Duitsland.

ECB de slechtste bank in Europa?
Bij een faillissement van de PIIGS ontstaat er dus een enorme implosie van de ECB balans. Daarmee zou je de ECB de slechtste bank in Europa en misschien wel ter wereld kunnen noemen. Enfin, wat is er de afgelopen twee weken bereikt:

  • Leugens en misvattingen door en van politici volgen elkaar in rap tempo op
  • De juichstemming over het Griekse reddingspakket is sneller gedoofd dan een kaars in een storm
  • Het electoraat begint steeds meer vertrouwen te verliezen in de euro en de EU

Zoals mijn vriendin altijd zo leuk samenvat: het is allemaal wat.  Voor de goudbelegger is het adagio buy on weakness. Nu het VS schuldenplafond verhoogd is en de beurzen na zo’n korte periode van hevige daling weer enigszins zullen opveren en goud in prijs zal dalen, kunnen de slimme beleggers goud bijkopen.

Goudgrafiek blinkt
Nu is de vraag wanneer en tegen welke niveaus bijgekocht moet worden. De vooruitzichten voor het goud zijn vanuit technisch oogpunt onveranderd positief voor de langere termijn, daar kan natuurlijk geen verandering in gekomen zijn vanuit een trendvolgende invalshoek.

De grafiek toont ons nog steeds dat er een cyclus van hogere toppen en hogere bodems gaande is en dat de bijbehorende RSI telkens netjes OB wordt, corrigeert tot de onderzijde van de bull market range en vervolgens weer de volgende nieuwe high opzoekt. Precies zoals het bij een trend hoort en zoals verwacht mag worden van een dergelijk sterke beweging.

Correctie
Sterker, ik durf zelfs te beweren dat de vaak als vluchtige handel benoemde markt voor de gele staven de meest stabiele trendmatige beweging vertoont van alle items die enigszins een alternatief zouden kunnen vormen voor beleggingen hierin. Echter, vanuit een korte termijn perspectief, is het nu weer tijd aan het worden voor een correctie. 

Een hogere high is gereed, de RSI is OB en de bovenzijde van het trendkanaal is dichterbij dan de onderzijde daarvan. Weerstand doemt dus op en we zijn OB, moet je dan short? Geenszins, want het is eerder een markt om zoals hierboven gesteld is op lagere niveaus bij te kopen.

Niveaus
De waarschijnlijkheid dat een dergelijke kans zich aandient is groter dan het zich niet aandient gezien de stand van de RSI. Dus wanneer de RSI weer daalt en in de buurt van de 40  stabiliseert en koersen zijn binnen de trend gebleven, dan is het tijd om de haussezonnebril op te zetten. Want goud blinkt wanneer het in de schijnwerpers staat.

  • De niveaus waar we over spreken zijn 1650 als weerstand, voor zover er weerstand bestaat in een zoektocht naar all time highs
  • De trend waar we op dienen te leunen en steunen om opwaartse potentie te behouden ligt op 1475
  • Ik denk dat een daling van koersen naar niveaus in de buurt van de 1500 al voldoende kan zijn voor een koopimpuls, omdat tegen de tijd dat we daar aankomen de trend middels de stijgende lijn alweer iets hoger zal liggen dan nu het geval is.

Tactisch
Dan nog even dit als tactische aanvulling op deze strategie. In afwachting van de correctie is het niet verstandig alle posities te liquideren en te gaan zitten wachten op dalingen. De kans bestaat namelijk, al is hij kleiner dan die van de daling, dat we alsnog doorstijgen en 1500 nooit meer zien. Deze strategie van bijkopen is alleen verstandig wanneer het met een deel van posities gebeurt.

De stijging regeert, en dalingen zijn correcties in dit proces.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
37 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Goudenbocht
0
Ziet ernaar uit dat het trendkanaal aan de bovenkant wordt verlaten. Zou weleens de eerste mini bubble kunnen worden wat goud betreft.
giefmoney
0
goed artikel.
Maar goud is al in een vette bubble beland.
Hier komt dan de grote hamvraag:

In tijden van oorlog; hoeveel eieren kan men kopen voor een goudstaaf?
Goudenbocht
0
quote:

giefmoney schreef op 2 aug 2011 om 23:14:


goed artikel.
Maar goud is al in een vette bubble beland.
Hier komt dan de grote hamvraag:

In tijden van oorlog; hoeveel eieren kan men kopen voor een goudstaaf?Met het goud ben je allang een boerderij gestart op het platteland
[verwijderd]
0
Als China implodeert, is er ook een probleem. Ik ben al een paar keer verzopen(geïmplodeerd) maar 'luctor et emergo'. Handelaren schijnen te zeggen: ik zal je verzuipen. Het enige wat de markten is m.i. het uit elkaar drijven van de lidstaten om gelijk te krijgen. De handelswijze staat haaks op wat van Rompuy schreef in NRC. Hoe dan ook chf/usd heeft een koersdoel van 1,30 bereikt en veert weer op. Zal chf/eur ook die kant opgaan? Wie het weet mag het zeggen. Overigens een goed stuk.
giefmoney
0
quote:

Goudenbocht schreef op 3 aug 2011 om 00:43:


[...]

Met het goud ben je allang een boerderij gestart op het platteland


Dan weet jij vasst wel hoeveel eieren je zal verkopen voor een goudstaaf?
[verwijderd]
0
quote:

Goudenbocht schreef op 3 aug 2011 om 00:43:


[...]

Met het goud ben je allang een boerderij gestart op het platteland


-Als je dat optijd gecashed hebt.
-Als je nog niet gelynched bent om je goud.
-Als je landgoed/akkers maar niet geplundeert worden als de bevolking klaar is met supermarkten/distributiecentra.
-Als versproducten nog niet bedorven zijn.

Beter neem je dus survivaltraining van je gouden winsten ;-)
Aspers
0
America heeft een Visa card aangeschaft om zijn schulden op de Mastercard af te betalen. Gaat nooit werken, ze schoppen alleen het blikje wat verder vooruit.
Aspers
0
quote:

giefmoney schreef op 2 aug 2011 om 23:14:


goed artikel.
Maar goud is al in een vette bubble beland.
Hier komt dan de grote hamvraag:

In tijden van oorlog; hoeveel eieren kan men kopen voor een goudstaaf?Volgens mij zit goud nog helemaal niet in een bubbel. $4000-5000 per ounce goud klinkt mij helemaal niet gek in de oren.
Goudenbocht
0
quote:

giefmoney schreef op 3 aug 2011 om 11:07:


[...]

Dan weet jij vasst wel hoeveel eieren je zal verkopen voor een goudstaaf?


Lijkt me sterk dat goud als ruilmiddel voor etenswaren ingezet gaat worden :-) Wat dacht je van zilveren Juliana en Wilhelmina guldens etc? Ik daar iig een bescheiden hoeveelheid van gekocht, mocht dat allemaal niet inzetbaar zijn na de val van de euro, dan kun je nog wat verdienen aan de waarde van het zilver.

Maar goud primair als inflatie bescherming, of in te zetten voor grote aankopen. De waarde van huizen daalt tov goud, dus das mooi. Helaas moet ik eerst wat geld verdienen met hefboom producten wil ik over zulke voorraden beschikken
Goudenbocht
0
quote:

masterguus schreef op 3 aug 2011 om 11:39:


[...]

-Als je dat optijd gecashed hebt.
-Als je nog niet gelynched bent om je goud.
-Als je landgoed/akkers maar niet geplundeert worden als de bevolking klaar is met supermarkten/distributiecentra.
-Als versproducten nog niet bedorven zijn.

Beter neem je dus survivaltraining van je gouden winsten ;-)


Zoals de Amerikanen zeggen: je moet ook lood kopen bij je goud ;-)
Goudenbocht
0
Hebben jullie al gezien dat de Zwitsers de CHF willen devalueren om de export te redden?

www.forexpros.com/news/forex-news/for...

Weer goed nieuws voor goud, als de SNB erin slaagt om investeerders af te schrikken.
[verwijderd]
0
quote:

Goudenbocht schreef op 3 aug 2011 om 13:55:


Hebben jullie al gezien dat de Zwitsers de CHF willen devalueren om de export te redden?

www.forexpros.com/news/forex-news/for...

Weer goed nieuws voor goud, als de SNB erin slaagt om investeerders af te schrikken.


Best wel schocking als dat idd gebeurt. wordt overigens weinig aandacht aan besteed in de media...
knullig
0
Goud lijkt vandaag te toppen, ik heb een kleine shortpositie ingenomen met een hele strakke stoploss.Ik verwacht enkele dagen tot 2 weken correctie, en dan weer in de longs.


mvg Knul
Goudenbocht
0
En de Japanse centrale bank probeert nu ook de JPY te devalueren!

Zo blijven er weinig safe havens over. Next up de AUD?
Goudenbocht
0
We zijn bij de bovenkant vh trendkanaal aanbeland: 1680.

Vrijdag cruciale cijfers, vallen die tegen dan zien we goud volgens mij uit het kanaal breken.
[verwijderd]
0
37 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen ...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente columns van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. mrt '13 Ook gij, Noorwegen? 5
  2. okt '11 Goudhausse 5
  3. sep '11 Monetair goochelen 24

Gesponsorde links