Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Hoe groot is de impact van Ucits 4?

Beste Dr. Hoe,

Ucits-4 komt eraan. Wat is de impact daarvan voor de fondsindustrie en voor de adviseur?

De dokter antwoordt:
Het zal de gemiddelde particuliere belegger wellicht ontgaan zijn, maar volgende week vrijdag (1 juli) wordt Ucits 4 gelanceerd. En daar wordt binnen de fondsindustrie reikhalzend naar uit gekeken. Eerder deze week legde Wim Veraar, hoofd van de geldmarktfondsen van ING IM al uit dat de invoering van striktere regels goed is voor zijn speelveld. Het gaat leiden tot meer transparantie en een duidelijkere scheiding tussen kaf en koren, denkt Veraar. Het resultaat zal zijn minder, maar betere geldmarktfondsen (hogere transparantie en liquiditeit).

En dat is maar één voorbeeld, uit een nichemarkt.  De vorige varianten van Ucits, dat overigens staat voor Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities – een mondvol die we de lezer verder zullen besparen – hebben de sector ook al veel opgeleverd. Sinds de Europese regelgeving hedge fund-strategieën mogelijk maakt binnen de zogeheten Ucits-regels, wordt het voor beleggers binnen en buiten de EU steeds interessanter om in dit soort fondsen te beleggen, zeggen aanbieders van deze Ucits-hedge fundplatforms.

Schroders meldde deze week dat zijn ucits-platform voor hedgefunds de mijlpaal van 1 miljard had overschreden. George Cadbury die vanuit Dublin een ander ucits-platform voor hedgefunds beheert denkt dat het volume van Ucits hedgefunds ver uit gaat stijgen boven het huidige hedgefundvernogen in Europa. "Europa legt veel nadruk op de regulering van offshore fondsen. Ucits is daar een uitzondering op”, profeteerde hij eind 2009 al in de Financial Times. Hij lijkt daarin snel gelijk te krijgen.

Van drie naar vier
Wat gaat Ucits 4 de financiéle wereld (de fondsenindustrie, intermediairs en beleggers) bieden dat Ucits 3 nog niet deed?

  • De mogelijkheid tot creatie en distributie van samengestelde beleggingsfondsen (master feeder structuren, inclusief ETF’s) waardoor pooling van vermogen en kostenreducties kunnen worden gerealiseerd;
  • Een Europees paspoort voor beheerders fondsen; 
  • De notificatieprocedure ter vervanging van een registratie in elke EU-land.
  • Een key investor information document (KIID) om particuliere beleggers te informeren over het fonds. De KIID zal begrijpelijker voor particuliere beleggers zijn dan de huidige documenten; 
  • Regels om (grensoverschrijdende) fusies tussen Ucits fondsen te faciliteren en zo fondsen te laten groeien.

De vierde versie van Ucits is nodig, stelt ook adviseursplatform MarketMinds. “De introductie van Ucits III in 2007 maakte het onder andere mogelijk voor fondsen om (synthetische) derivaten te gebruiken, bijvoorbeeld om short te gaan. Dit bracht de 130/30- en absolute return-fondsen voor de particuliere belegger binnen bereik. Versie IV moet de grensoverschrijdende introductie van fondsen binnen Europa makkelijker maken. Ook fusies tussen fondshuizen zijn door deze richtlijn eenvoudiger.

Uiteindelijk moet dat proces de kosten voor de eindbelegger ook naar beneden brengen, waarmee Ucits dus een belangrijke factor wordt voor zowel fondsaanbieder, adviseur als eindbelegger. Bovendien kunnen fondsen die in andere landen succesvol gebleken zijn, versneld worden gelanceerd in nieuwe markten.  Dankzij Ucits IV kunnen fondsen binnen een week geregistreerd worden – in plaats van de oude termijn van drie maanden. Over dat voordeel kun je nog twisten – het stimuleert mogelijk het hypegehalte van hippe fondsen.

... en uiteindelijk lagere kosten?
Maar andere voordelen zijn minder omstreden. Omdat er onder Ucits 4 ook geen verplichting meer is dat een fondshuis in elk land een vertegenwoordiger moet hebben, is de kans groter dat het internationale  aanbod gespecialiseerde fondsen van de kleinere huizen toeneemt. Voor adviseurs is het bovendien prettig dat binnen Ucits 4 het vergelijken van fondsen eenvoudiger wordt doordat  het Key Investor Document (KIID) dat  gestandaardiseerde informatie over het fonds bevat voortaan de verkorte prospectus vervangt.

Uiteindelijk moet het wegvallen van registratieprocessen op termijn  zichtbaar worden in een lagere total expense ratio (TER) van beleggingsfondsen.


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Auteur: Dr. Hoe

Eerste Hulp voor beleggingsadviseurs! Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Hij behandelt onder meer beleggingskwesties en prangende lezersvragen. Worstelt u beroepsmatig ook met een beleggingsprobleem? Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Meer over Dr. Hoe

Recente artikelen van Dr. Hoe

  1. mrt '11 Rendement staat niet in de sterren
  2. feb '11 Boutiques beleggen beter
  3. jan '11 Afrika, wie durft? 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Dr.Hoe, UCITS, Regelgeving

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links