Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman: dure maïs en sojabonen

Een verlate oogst, tegenvallende productie en hoge prijzen zorgen voor dure maïs en sojabonen. Dat melden de analisten van zakenbank Goldman Sachs in hun Agricultural Update van juni. Grootste boosdoener? De grimmige weersomstandigheden van de Amerikaanse lente. Regen, kou en overstromingen gooiden waren tot nu toe de groote obstakels in een succesvolle, grootschalige Amerikaanse maïsproductie.

Aan de financiële stimulans en animo van de boeren lag het zeker niet, die waren volledig paraat om een recordoppervlakte aan maïs te verbouwen. De boosdoeners waren echter de regen en kou die de Amerikaanse boeren weerhield van grootschalige plantage. En waar wel al geplant was, moesten boeren ook kampen met tegenvallers door het roerige weerbeeld: zowel de Mississippi als de Missouri rivier overstroomden, waardoor een aanzienlijk deel van de reeds geplante oppervlakten verwoest werd.

Vervelend genoeg, maar volgens de zakenbank maakt de regen binnenkort plaats voor zonneschijn. Want, zo melden de analisten, de nieuwe prijzen van gewassen stuwen het animo om later dit seizoen alsnog te planten, flink op. Met name de productie van maïs zal hier profijt van hebben; de relatief hoge oogstprijs biedt boeren zicht op uitzonderlijk hoge winsten, ondanks overall lagere productieprognoses en landelijke opbrengsten voor het gewas. Kortom: de totale oppervlakte aan maïsbouw zal zich de komende maanden redelijk herstellen, en het verlies relatief beperkt blijven, luidt de conclusie van het agrarische team van de bank. 

Waar normaal gesproken in geval van vertraagde verbouwing van maïs door boeren wordt teruggegrepen op sojabonen, verwacht Goldman Sachs dat dit tot nu toe betrekkelijk weinig gebeurd is. Volgens de zakenbank wachtten de boeren af, hopend op de mogelijkheid om alsnog maïs te kunnen planten. Nu zij hierin gelijk lijken te krijgen, moet de markt rekening houden met een kleinere productie van sojabonen.

De turbulente weersomstandigheden zullen de komende maanden cruciaal blijven, met name in de maanden tussen juli en september, als de uiteindelijke productie bepaald wordt. Desalniettemin volhardt Goldman Sachs in haar verwachting dat prijzen voor gewassen als maïs en sojabonen hoog zullen zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen
  2. 06 mei Must read: "I hope I come next year"
  3. 03 mei Must read: Sell in May?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links