Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Euro kopen, niet klaar

Koop een euro en kijk nooit meer om! Dat is de strekking van de geluiden die ik over de eenheidsmunt begin te horen. Dit fenomeen is nog niet op z'n hoogtepunt. Wacht het weekend eens af, ik verwacht dat de kranten er vol van zullen staan. Maar dat is schijn, en wat doet schijn? Juist, die bedriegt.

Wij zijn op dit forum al een maand of vijf bezig om in eurodollar de huidige niveaus te bereiken. De eerste keer dat wij (Erem + Nikken) dit verhaal naar buiten brachten was op de Dag van de Belegger in november vorig jaar. Niet geheel toevallig is rond dezelfde tijd deze column begonnen.

Deze vijf maanden zijn grotendeels verlopen met tegensputterende euroberen die brulden wanneer er ook maar een dag van daling viel te bespeuren. Voordat het berenvolk zich weer gaat roeren: dit is een beschrijving van hoe het verloop was om vervolgens de huidige situatie te beschrijven, dus niet grommen.

Overgave begonnen
Zo rond de 1,42 is het gebrul opgehouden en de overgavefase begonnen. Op dit moment is de beweging in de eurodollar aan het versnellen, en menigeen roept achter de stijgende koersen aan dat we alleen maar hoger kunnen. De kunst in deze situatie is om de markten op dezelfde manier te blijven benaderen, in plaats van contrair te worden op basis van de track record van je tegenstanders uit een vorig scenario. Dus niet flauw worden omdat anderen vast worden, maar tegelijk jezelf er wel toe kunnen zetten om flauw te worden als anderen vast worden, maar dan alleen omdat je het zelf vindt.

Nogmaals, dit is niet een uithaal naar de beren die op het forum hebben rondgelopen, deze waardeer ik alleen maar omdat door te sparren we er allemaal beter van worden. Niet per se op basis van de laatste trade, maar als proces waarmee we op een hoger plan uitkomen dan voor de gezamenlijke discussies.


Ik doel vooral op de media en hun behoefte om kranten en internet te vullen met TA van allerlei pluimage. Ik ga het niet hebben over het mogelijke verschil in kwaliteit, iets waar trouwens wel beter over nagedacht mag worden voor publicatie. Wel wil ik het feit aankaarten dat beleggers nu veel bijval gaan krijgen van allerlei mensen die zich sporadisch met valuta bezighouden en nu het hot is verhalen wensen te publiceren uit het oogpunt van media-aandacht.

Oppassen voor late bijval
Iets meer marktgerelateerd bedoel ik hiermee, dat u als haussier in de euro nu moet oppassen voor late bijval nadat de grote dalende lijn in de eurodollar op 1,4280 een aantal sessies geleden geslecht is. Niet dat ik direct flauw ben geworden vandaag, maar ik heb eerder wel gezegd dat als het snel gaat mijn koersdoel 1,48 is en als het wat langer duurt dat dan medio 2011 1,50 target is. Ik heb geen aanleiding om deze koersdoelen te verleggen, er is niets bijgekomen dat duidt op 1,60 of iets wat daarop lijkt. Dan de grafieken. Als eerste vandaag de daggrafiek met een illustratie van wat ik hierboven aangeef.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De richting van de koersen is noordwaarts, dat moge duidelijk zijn. Helder is ook dat we bijna tegen de bovenzijde van ons hele brede trendkanaal aan lopen. En met dit tempo gaat dat heel snel gebeuren. Ik heb vanuit de Mid Point Danger Line-techniek, die hele brede trendkanalen in tweeën splijt en de tussenliggende lijn als steun cq weerstand benadert, een aantal van deze stijgende parallellijnen ontdekt die als dusdanig functioneren in de beweging omhoog.

Nu de laatste van deze lijnen geslecht is en ook de dalende lijn over de weekly toppen rond de 1,4280 eruit ligt, is er geen belemmering meer te zien in de weg naar boven. De reden waarom het zo snel gaat is dat er ook stoplosses getriggered worden. Echter, er is heel wat nodig om deze RSI weer eens OB te krijgen. Let op: indien de koersen de 1,48 halen en de RSI is niet OB dan wordt het zaak om stoplosses strak aan te trekken. En wel om de volgende twee grafieken.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De intradaggrafiek toont dat de huidige impulsbeweging een hele steile is. De oude kantlijntheorie doet hier weer even opgeld, maar zoals bij deze bewegingen geldt: het gebrek aan steun vormt het risico. Ik heb de stoploss lijn voor speculatieve posities erin getekend. Wanneer we de 1,48 halen en de dag RSI is niet OB en deze lijn breekt… dan komt er een nieuwe column met details.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Zoals u van mij gewend bent maak ik ook uitstapjes naar andere valutaparen om bevestiging te zoeken voor het beeld in een bepaald valutapaar. Nu de eurofrank, dat in feite een proxy vormt in dit geval voor andere crosses uit de safe haven hoek. Er is geen nieuw signaal dat duidt op eurokracht. Ik herhaal voor het dramatische effect. Er is geen nieuw signaal dat duidt op eurokracht. Dus is de huidige beweging gebaseerd op zwakte vanuit de dollar.

Samengevat
We vatten bovenstaande teksten eens samen. Pas op voor de stijging in eurodollar omdat er geen nieuwe signalen zijn, we in een overgavefase terecht lijken te komen, de markt te veel one sided wordt, en de beweging niet op basis van kracht in de euro maar op basis van zwakte van de dollar is ontstaan. Voor de duidelijkheid het is niet short hier, ik houd mijn koersdoelen vast, maar in een tijd wanneer iedereen van kansen spreekt geef ik graag de risico’s aan, en vice versa.

PS Orca, dank voor het idee van dollarzwakte.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

valuta

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

valutavisie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/CHF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 21 april 2011 13:46
  Goedemiddag Gokhan.

  Gaat jouw oude wijsheid (twee stappen vooruit en een terug) nu dan niet meer op?
  Iets anders in de afgelopen weken heb je een ander trendkanaal gebruikt dan in je kolom van vandaag op basis het vorige trendkanaal zijn we te ver uitgebroken en zou je een stap terug kunnen verwachten.
  Ik hoor graag je reactie.
  groet

  Paul
 2. dreamtrader 26 april 2011 12:42
  goeiemiddag

  gokhan had je die move van het zilver nog gezien in gisteren toen amerika open was een piek op 49,81 om vervolgens keihard naar beneden te zakken richting de 45 zelfs het was om en nabij een verschil van dik 10% ik kan niks vinden over berichtgevingen romdom zilver.
  misschien weet u iets.
  je euro verhaal houd goed stand.

  groeten


  jim
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CHF 1,0789 02:58
  -0,0015
  -0,14%
 2. EUR/USD 1,1677 02:58
  +0,0051
  +0,44%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare