Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Actie bij de euro

Pang, daar gaan we weer. Het elektriciteitskastje van de euro was al een paar dagen aan het zoemen van spanning en nu de kortetermijnkortsluiting is opgeheven, is er weer stroom en daarmee actie.

De bewegingen van de eenheidsmunt zijn het sterkst wanneer de verschillende valutaparen die wij gebruiken om de relatieve kracht ten opzichte van andere currencies uit te drukken, op gelijk staan. Daarmee bedoel ik dat er soms discrepantie is over de kracht van de euro, maar dat is de aard van het beestje dat wij correctie noemen.

Correcties kunnen in tegengestelde richting van de trend optreden, maar ook zoals in het geval van de eurodollar in zijwaartse zin afgewikkeld worden. Dit proces van disgestie is nodig om beleggers te laten wennen aan nieuwe standen, waardoor hoog en laag als relatieve begrippen een andere invulling kunnen krijgen. Waar eerst 1.40 meter hoog was is dat nu laag. Weerstand wordt steun en omgekeerd.

De huidige situatie is als volgt het beste te omschrijven: eenduidig noordwaarts gericht. De euro uitgedrukt tegen de grote valutaparen is dan ook het onderwerp van vandaag. Een rondje langs de velden.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De eurodollar heeft de 1,4250 gebroken en daarmee een continuatiesignaal afgegeven voor de uurgrafiek. Het gevolg van deze stijging is dat we ons op dit moment op het hoogste punt bevinden in dit valutapaar sinds 19 januari 2010. Hiermee wordt het startsein gegeven voor de beweging waarbij 1,4450 in beeld komt.

De RSI is netjes overbought geraakt en op dagbasis omhoog gedraaid om ook weer eens een poging te doen voor OB-standen. Lekker laten lopen is mijn idee. De vraag is nu: wordt dit bevestigd vanuit de andere valutaparen?

Klik op de grafiek voor een grote versie

Deze grafiek zal de regelmatige lezers van mijn column bekend voorkomen. De euroyen is door de bovenzijde van de zijwaartse beweging geknald en heeft inmiddels zijn koersdoel van 122 weten te bereiken. Hierbij wordt inmiddels een OB stand genoteerd in de RSI. Dit vindt voor het eerst sinds lange tijd plaats en OS is in de meest recente daling niet bereikt. Dus dit bevestigt de trendomkeer.

Moet je dan nu blind de lating uitnemen, nee lijkt me niet. Want na een beweging van 107 naar 122 in een rechte streep, en een uitbraak van de huidige orde, geeft ruimte aan een pullback waarop wel weer gekocht kan worden.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De euro-Australische dollar kwam gisteren al uitgebreid aan de orde in mijn column op IEX. Conclusie van dat verhaal was dat momenteel een belangrijke trendomkeer plaatsvindt en er verschillende signalen op meerdere time frames zijn die dit aangeven. Koersdoelen 1,40 en 1,45 en als het scenario nog klopt daarna 1,58.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Als laatste grafiek van vandaag: de eurofrank. Dit paar is het minst vergevorderd in vergelijking met de voorgaande grafieken. Maar wanneer  we hierbij het hoogste punt van vandaag weten te overschrijden is het hek van de dam. Dan hebben we zelfs structurele verbetering van de situatie weten te bereiken tegen een echte safe haven valuta zoals de frank wordt genoemd.

Is dit aannemelijk? Kijkt u eens naar de RSI, die is de laatste poging neerwaarts niet meer oversold geworden en voor we het door hebben staan we weer tegen de weerstand aan. Vergelijk dit RSI-verhaal met dat van de euroyen of eurodollar rond december en weet dan dat de volgende stroomstoot naar verwachting uit de hoek komt van de power house genaamd euro.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerd

valuta

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

valutavisie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/USD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/CHF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

EUR/JPY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Ik zie dat u niets over EUR/GBP heeft, maar daar is wel degelijk actie in: Tuesday, Citigroup reported that the euro’s shifts against sterling definitely looked like a “huge bearish Marabuzo” and indeed might even be a “Lobagola.” It sounds like a party at Berlusconi’s house. But it’s not. Apparently a Marabuzo becomes a Lobagola when a rapid decline becomes a really rapid decline. Wellicht in deze ook leuk termen als Marabuzo en Lobagora toe te lichten in de dikkenikken.
Goudenbocht
0
Eur/Jpy ingeruild voor grotere posities in Eur/Aud en Eur/Usd.

Het was een mooie rit, op naar de volgende!
[verwijderd]
0
Deze ochtend longs eur/usd gesloten.. waarschijnlijk te vroeg, maar dat is een kwaal waar ik nooit van af kom (als ik zie op welke stand ik op eur/jpy winst heb genomen en waar
het nu staat.. auw.. haha) :)
Morgen is het EU rentebesluit en op dat moment zou ik geen EUR-positie willen hebben.. "het besit zou wel eens het einde van het vermaeck kunnen inluiden", iig voor de korte termijn. 0.25 punten is ingeprijsd, met 0.5 wordt links en rechts ook al rekening gehouden.. 0.5 zie ik zelf niet gebeuren met de huidige PIGS toestanden, het wordt een symbolisch kwartje lijkt mij..

Gokhan hartelijk dank voor de zeer waardevolle input, heb hier wederom mijn voordeel mee kunnen doen!
PaulH
0
[verwijderd]
0
De euro blijft maar doorstomen... morgen besluit over rentestand. Ik verwacht dan een hoop spektakel op de markten. Er wordt een renteverhoging van 0,25 procentpunt verwacht, om de inflatie te beteugelen. Dit zal voor nog meer stijgingen in de EUR/USD gaan zorgen. Aan de andere kant zien de eurolanden ook de eurokoers zo hard stijgen, en die zullen wellicht wel een wat lagere koers willen in verband met de export. Ik ben dus benieuwd wat men met de rentestand gaat doen.

Erem voorziet een trendomkeer in de EUR/AUD, maar in de grafiek die jij geeft, zou je ook kunnen zeggen dat deze uptrend inmiddels weer is doorbroken (zie bijlage). Ik ben benieuwd wat de EUR/AUD gaat doen, maar rekening houdend met het feit dat 1.3875-1.3885 een zeer sterke weerstand is gebleken én dit tevens het 38.2% Fibonacci niveau is, kan dit ook het punt zijn dat we weer verder omlaag gaan.
Bijlage:
[verwijderd]
0
@Joost, het gaat hierom verschil in time frames, waar u de breuk ziet van de trend zie ik de trend pas beginnen bij de 2e low. dus waar uw pull back begint begint mijn trend, en wanneer uw pull back mislukt, heb ik mijn hogere high, en dan staan we 1.43 en dan krijgen we de wind in de rug van de mensen die dan uit hun shorts gaan, zo ongeveer.
[verwijderd]
0
quote:

Erem schreef op 6 apr 2011 om 14:23:


@Joost, het gaat hierom verschil in time frames, waar u de breuk ziet van de trend zie ik de trend pas beginnen bij de 2e low. dus waar uw pull back begint begint mijn trend, en wanneer uw pull back mislukt, heb ik mijn hogere high, en dan staan we 1.43 en dan krijgen we de wind in de rug van de mensen die dan uit hun shorts gaan, zo ongeveer.

hmm ik ben benieuwd. belangrijkste level voor mij is in ieder geval 1.3875-1.3885. Als de EUR/CAD hier duidelijk doorheen komt, gaan we zeer waarschijnlijk inderdaad verder omhoog. Ik verwacht hier echter wel aardige weerstand. We zullen zien!
[verwijderd]
0
Beste Gökhan,

Ik snap je antwoord aan Joost niet. Jij hebt toch dezelfde steunlijn in de daggrafiek van gisteren staan, met dezelfde trendbreuk?

Ik ben long gegaan maar heb toch ernstige twijfels over de timing. De daily ziet er goed uit, maar H4 kan bezig zijn een NR te vormen. Gezien de daily RSI zou je misschien niet verwachten dat die NR wordt afgemaakt, maar het kan nog best diep gaan, en dan heb ik mijn account wel opgeblazen... In H1 zie je een lelijke weerstand op of rond 1.378 dus die heeft wel wat power nodig om te worden uitgenomen. H1 heeft die kracht niet getoond en vertoont ND. Van de lagere time frames word ik ook nog niet vrolijk. Ik heb de neiging nu verlies te nemen en maar af te wachten of er een betere entry komt (lager, of onder beter RSI gesternte), maar ik zal je input zeer op prijs stellen, wetend dat ik zelf de garantiebepalingen moet nakomen.

Bij voorbaat dank, en groet,

Keez
PaulH
0
quote:

bobmaes schreef op 6 apr 2011 om 17:24:


EUR/AUD 1,3737 -0,30%


En eur/usd 1.4342 +0,85% ergo +0,55% niet verkeerd toch.
[verwijderd]
0
@ Joost ik zie helemaal niet wat u zegt. waar is de weerstand dan bewezen op 1,3875-85, wat is er met EURCAD?
@ Keez, u heeft het over dingen die ik moeilijk in kan schatten, uw account bijvoorbeeld. Ik snap ook niet wat u bedoelt met H4 en H1 en neg div./NR en over verliesnemen, ik zie niet in wanneer de koers lager is geweest dan wanneer ik de EUR/AUD besprak (gisteren). Mijn verhaal over de EURAUD is gebaseerd op daggrafieken en heeft als koersdoel 1,45 met als tussentijds moeilijk punt (lees weerstand het 1,40 niveau). De reden dat ik de pullback scenarios niet zie zitten is omdat de daling juist een pullback is geweest op de gebroken weekly trend. Dat is dus van grotere orde en daarmee de hoofdrichting. Op daily heb ik alleen een PR dus die NR en neg div ik zie ze niet. Verder geldt dat zodra en indien de 1.45 wordt behaald dat er dan een omgekeerde H&S ontstaat in de weekly waar we weer mee naar de 1,58 kunnen liften das ongeveer het verhaal van EUR/AUD. Wanneer ik de reacties lees dan lijkt het of we het over andere verschillende dingen hebben.
Tussentijds heb ik ook nog een fibo retracement van 50% kunnen ontdekken tussen high en low van 2011 hetgeen de pullback op de gebroken dalendetrend op weekly bij na perfect maakt, dus PR, 50%retracement, 1e hogere weekly low, en omgekeerde HS in de maak waarbij komt dat er amper weerstand tussen de 1,45 en 1,55 1,58 ligt. Ik zou niet flauw kunnen worden zonder blozen denk ik.
[verwijderd]
0
Wat is het toch leuk om de columnist zelf commentaar te zien geven. Pluspunt voor Erem (en Nikken).
[verwijderd]
0
quote:

Erem schreef op 6 apr 2011 om 18:03:


@ Joost ik zie helemaal niet wat u zegt. waar is de weerstand dan bewezen op 1,3875-85, wat is er met EURCAD?

Mijn excuses! Dit moet natuurlijk EUR/AUD zijn. Nochtans, de weerstand op 1.3875-85 blijft bestaan, wat tevens geldt voor (wat Keez ook al zei) 1.3778-97.

In de bijlage is te zien dat rond 25 januari en 11-23 november 1.3875 is getest als weerstand. Daarbij komt dat dit level nagenoeg samenvalt met 38.2% Fibonacci niveau (zie wederom grafiek). Dit versterkt de eventuele weerstand.
kolenboer
0
quote:

PaulH schreef op 6 apr 2011 om 12:40:


proficiat Erem,

Game set and match, de 142.85 is gehaald.
Welldone.

Paul


Paul,

Ik zit nog steeds long euro en ben gisteren long eur/aud gegaan. Dat het wat daalt geeft niks. Ik vertrouw op Erem. En anders is het pech hebben.
[verwijderd]
0
@Gökhan,

Dank voor de reactie. Ik moet dus anders formuleren.

Uw daily en weekly verhaal kan ik wel volgen, hetgeen reden was om een longpositie te nemen. Ik stapte echter in zonder behoorlijk huiswerk te maken, wat nog wel nodig was omdat uw analyse niet direct geschikt was voor timing van een entry en/of bepaling van positiegrootte. Nu ik zit en we vanaf de intraday top een schuiver van 90 pips maken, krab ik me achter de oren en zoom in naar kortere time frames, waaronder 4 uurs en uur (H4 en H1 voor MetaTrader gebruikers).

Op het moment van schrijven stelde ik: de 4 uurs kan bezig zijn een NR te vormen. Die kans is ook nu, zes uur later, nog aanwezig, lijkt mij. Gezien de daily RSI zou je misschien niet verwachten dat die NR wordt afgemaakt, maar het kan nog best diep gaan

Mijn opmerkingen over het opblazen van mijn account kunt u negeren, zover laat ik het niet komen, maar ik kan niet de rit down uitzitten als er inderdaad een NR wordt neergezet en afgemaakt. Ik moet echter wel een besluit nemen.

Verder zit ik dus als risico een lelijke weerstand op of rond 1.378. Iets daarboven heeft zich vooralsnog een dubbele top gevormd, hoewel nog moet blijken of het echt een top is want we weten niet waar de volgende bodem komt. Die top heeft wel wat power nodig om te worden uitgenomen. De RSI in de uurgrafiek heeft die kracht nog niet getoond en ik zie sinds 4 april 15 uur hogere koerstopjes bij steeds iets lagere RSI toppen. Gevaarlijk, denk ik dan, en een onderstreping van het risico dat ik in de 4 uurs zie. Van de lagere time frames word ik ook nog niet vrolijk.

Ik zeg dus niet dat de analyse van gisteren niet OK was, ik zeg dat ik denk dat ik een domme entry heb gemaakt. Ik heb de neiging nu verlies te nemen en maar af te wachten of er een betere entry komt (lager, of onder beter RSI gesternte), maar ik zal je input zeer op prijs stellen, wetend dat ik zelf de garantiebepalingen moet nakomen.

Ik hoop dat je me je visie (op de kortere frames dus) kunt geven, zodat ik mijn vervolgstappen beter onderbouwd kan nemen. Waarvoor alvast dank!!

GVRS
[verwijderd]
0
PS: uw eerste reactie aan Joost snap ik nu wel (denk ik), er was nog geen trend want pas twee bodems en we moeten eerst een derde zien... zoiets?
[verwijderd]
0
EURAUD moest weliswaar eventjes een tikje terug vandaag, maar ik vind het alleszins meevallen.
We zijn in de 1,37 gebleven, oftewel we zijn niet lager gegaan dan gisteren als ik het goed heb.
De afgelopen tien handelsdagen zitten we in een kleine range van 1,36 - 1,38.
De 50-daags en 200-daags gemiddelden ontmoeten elkaar op dit punt, dus ik verwacht wel wat gerommel rondom deze niveaus.
Zodra het gerommel voorbij is, kunnen we richting de vorige top op 1,43.
Dat is een beweging van 5 a 6 cent, en het begin van een uptrend, dat is een leuk vooruitzicht.
In de tussentijd gewoon blijven bijkopen.
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: valuta, valutavisie

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgele...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerde instrumenten

 1. EUR/CHF 1,0990 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 2. EUR/JPY 121,1570 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
 3. EUR/USD 1,1171 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links