Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Onsamenhangend geheel

Het ziet er gek uit vanochtend. Met eurodollar en eurofrank in de min en europond, euro-Zweedse kroon, euro-Noorse kroon en de Aziatische tegenpolen in de plus. Het is een beetje een onsamenhangend geheel op de korte termijn, waarbij gezegd dient te worden dat er voor de dagbasis en de weekbasis niets veranderd is over het weekend.

Omdat we uitgaan van kracht van de euro kijken we vandaag naast het intradaggewoel van de eurodollar ook even naar crosses die de kracht van de eenheidsmunt tonen en dus het scenario van stijging bevestigen.

Terug op niveau
Eurodollar is weer terug op het niveau waar het paar vorige week klaar leek te zijn met corrigeren om vervolgens naar hogere koersen door te stoten. Lezers van mijn column stelden al meerdere malen dat het niet zo makkelijk zou worden rond de huidige niveaus, hetgeen tot zover blijkt te kloppen.

Volgens de intradaggrafiek is er ondanks een overbought-signaal toch nog sprake van aanhoudende desinteresse en zijwaarts ontwikkelende koersen. Het dalen van vanochtend heeft tot resultaat gehad dat er een oversold-meting plaatsvond en dat daarmee het einde van de correctie uitgesteld dient te worden. In ieder geval een dag.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De koersen hebben oversold bereikt, maar is het daarmee ook short? Lijkt me niet, omdat er maar aan één van de voorwaarden voldaan is en wel alleen op dit time frame. Er is geen bearmarket range of iets wat dezelfde conclusie met zich mee zou kunnen dragen, daar is het veel te vroeg voor. Sterker, voor aanhangers van de long theorie op basis van de langere time frames is het niet meer dan een correctie op uurbasis die een dag langer duurt dan verwacht. Voor deze partijen is het zelfs een mooie kans om zich in te kopen voor een beweging die hun voorkeur geniet, namelijk omhoog.

Naar mij idee komt daar nog een kans voor voorbij, namelijk wanneer we de huidige lows gaan hertesten en niet meer oversold worden. Of wanneer we de lows wel kraken en wel oversold worden en dan een 3 uit 4 situatie krijgen op uurbasis. U merkt het al, ik ben voorlopig niet om te krijgen en ben koper op dalingen omdat ik nog steeds mijn scenario van hogere koersen op dagbasis en weekbasis aanhang.

De Scandis
Dan de Scandis als grafieken voor de dagbasis. De euro-Zweedse kroon heeft bijna de bovenzijde van de dalende trend bereikt en doet er vandaag nog een schepje bovenop. Zodra we een kijkje boven de 9,05 weten te nemen, denk ik dat we ook doorschieten naar de 9,20. Vanaf dat niveau is het waarschijnlijk dat er een correctie voor een pull back dient te komen om de uitbraak te bevestigen. Het is nog niet zo ver, maar lijkt er op basis van de krachtige trendmatigheid van de RSI wel aan te komen. Niet te vroeg uit de short Zweedse kroon met andere woorden.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan de euro-Noorse kroon. Een rare valuta als u het mij vraagt. De Noorse kroon houdt zich qua imago en dus ook gedrag op, ergens tussen de safe haven valuta als de fank, de commodity valuta à la de Australische dollar en de noordelijke Scandi-valuta als de Zweedse kroon. Vandaar ook het koersverloop dat op geen enkele andere valuta lijkt.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De euro-Noors kroon is op weg naar de bovenzijde van de koersgrafiek met als eerste te nemen horde de 8,05. Wanneer dat gebeurd is volgt een aanval op 8,24 naar mijn idee. Waar ik dit uit afleid is de oude vertrouwde RSI die er niet in is geslaagd de oversold stand te bereiken en nu op weg is om de overbought stand aan te meten.

Wanneer het vlagpatroon de bovenzijde breekt en dus een poging naar de 8,05 te gaan meer vorm geeft, zal de beweging opwaarts een versnelling kennen. En wel op basis van dit explosieve patroon dat in driekwart van de gevallen de beweging vervolgt die er aan vooraf ging, in dit geval - inderdaad - omhoog. De kracht van de euro is vandaag alleen te zien afgezet tegen de Scandis. Het is nog even wachten op een ordentelijke situatie op de valutamarkten alvorens we tegen andere valuta ook de spierballen kunnen tonen. Dan is de correctie voorbij.

Bijeenkomst Sprinters
Nog even dit. U bent uitgenodigd door ING om op dinsdagavond  5 april een informele presentatieavond bij te wonen met Erem + Nikken en de makers van de Sprinters. Tijdens deze bijeenkomst kunt u al uw vragen over Sprinters stellen aan de specialisten en al uw vragen over TA afvuren op Geert-Jan en mij. Geef u op bij ons op de site. Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 maart 2011 14:19
    zoals atijd weer een mooi stukje Erem (spreek je dat uit als: Eer hem ?)
    Je bent tenminste niet zo'n draaikont als veel van je collega's.

    Ik ben echter van mening dat ondanks de show van onze Europeesche Financeministers ze het niet gaan redden
    de 1.4280 is vorige week niet gebroken en gaan we nu weer de 1.3854 testen

    Trek op de weekly-chart eens een lijntje van high 3 july 2008 over de top 29 nov 2009 et voila
    Maar ja ,alles kan in deze tijd

    Good luck

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links