Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwitsers gezwets

De wereld lijkt tot rust te komen en daarmee ook de koersen van de valuta's. De explosieve koersontwikkelingen die we deze week zagen zijn even voorbij, met als resultaat het verlies van momentum op korte termijn. Richtingen zijn gezet in de meeste valutaparen, de een overtuigender dan de ander.

Echter één paar doet moeilijk en ziet er penibel uit. Ik heb het over eurofrank, daar ga ik in het tweede deel van de column van vandaag dieper op in. Maar zoals gebruikelijk nu eerst het verhaal van de intradagontwikkeling in eurodollar.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Gisteren is op dagbasis een reversal bar neergezet hetgeen duidt op een verlies van momentum op de korte termijn. Er is nog geenszins sprake van een top of iets dergelijks. Want net zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, geldt dat één mindag nog geen bear markt creëert. Althans niet deze mindag. De implicaties zijn dan ook alleen van toepassing op de intradag time frames waar we als gevolg van deze bar een pauze hebben ingelast, die de rest van de week zou kunnen aanhouden.

Binnen de trend
De meest steile en zeer kleine opwaartse beweging die ons naar de bovenzijde van het uurtrendkanaal heeft getild, is gisteren verlaten. Daardoor zijn we binnen de trend aan het corrigeren geslagen. Echter niet dusdanig heftig dat er een daling aan komt, maar eerder zijwaarts om de gemoederen te laten afkoelen. Hierbij wijs ik er graag op dat shorts in deze situatie zeer speculatief en dus gevaarlijk zijn.

Er is geen lagere top, dus geen level om met gezond verstand een stop te leggen voor shorts, laat staan dat sprake zou zijn van een trendmatigheid in neerwaartse zin. Zoals we afgelopen weken hebben gezien beweegt de eurodollar sprongsgewijs en een positie au contrair le trend is dan ook uit den boze om deze reden.

Zijwaartse correctie
De moeilijkheid die nu ontstaat is alleen voor traders van toepassing. Bevestiging voor deze zijwaartse correctie geeft de RSI, die niet oversold wordt maar ook nu even moeite heeft om overbought te raken. Niemandsland voor traders dus. Langer gefocusten hebben geen reden tot zorg en dienen op dips te kopen.

Dan de haperende eurofrank. Op verzoek van lezers in het forum pak ik vandaag dit valutapaar erbij. Het ziet er op het eerste gezicht niet fraai uit.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De koersen zijn met de Japanse en Noord-Afrikaanse taferelen in een smak lager komen te liggen ten opzichte van de frank. En vervolgens met een sprong teruggeveerd na de interventie ten behoeve van de yen. De redenen? Wisseling van onzekerheid lijkt me.

Want deze safe haven wordt daar nu eenmaal voor gebruikt met goudkoersen die in de ogen van sommigen momenteel te hoog staan of in ieder geval geen alternatief bieden voor situaties van toenemende onzekerheid. Echter, dit is naar mijn idee van tijdelijke aard, omdat volgens de RSI de daling geen resultaat van oversold heeft opgeleverd. Daarnaast geldt natuurlijk net zo sterk dat we evenmin overbought zijn geworden in de meest recente stijging. Deze twee gegevens tezamen maken dat het beeld neutraal is binnen de grote dalende trend.

Verder kijkend
Nog verder kijkend op week- en maandgrafieken blijkt dat deze huidige neutrale situatie onderdeel is van een groot bodemingsproces. Daarbij sluit ik een nieuwe aanval op de lows niet uit en zie ik ook niet in waarom de euro direct vandaag terrein zou moeten winnen. Wanneer we een verdere daling zien zou ik graag longs opbouwen bij het ontbreken van een oversold signaal met koersen in de buurt van de 1,25 en stops plaatsen onder de lows. Maar nu? Sideways voor de komende weken.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 am1993 23 maart 2011 11:40
    Geachte heer Erem,

    Dank voor uw visie op de verhouding Euro/Zwitserse Frank.
    Als enorme leek (met eigen visie) verneem ik toch heel graag de mening van de (m.i. grote) expert. U dus. Mag wel eens gezegd zijn.

    Juist vanwege deze lange termijn dalende trend Euro/Zw,fr. en de (m.i.) grote onzekerheden m.b.t. de Euro a.g.v. de grote schulden, dus bankenrisico en begrotingstekorten heb ik bij mijn bank een valutarekening CHF geopend en daar een deel van mijn Eurospaargeld (opbrengst nu 1,4%) op geparkeerd.
    Hoef ik het niet in allerlei andere producten te steken met alle bijbehorende risico's van dien.
    Blijft lekker cash en is snel weer omgewisseld.
    Een telefoontje is daarvoor voldoende.
    Ik denk er over om ook maar alvast een $ - rekening te openen.
    Dan kan ik snel wijzigen in de valuta's als het nodig is.

    Met vriendelijke groet,

    Am 1993.
  2. Bijlage toevoegen 23 maart 2011 14:59
    Bedankt voor uw column van vandaag. Heb net mijn positie long op EUR/USD gesloten, vertrouw het met Portugal (begrotings tekort besluit van vandaag), Ierland (hoge yields) en EU summit van dit weekend (zullen waarschijnlijk verantwoordelijkheden naar Juni schuiven) niet helemaal. Was tevreden met de opgelopen winst en wilde die cashen :)

    Ga weer zoeken naar een mooi instap moment van EUR/USD omdat ik denk dat hij voorlopig wel wat lager kan met de bovengenoemde onzekerheden.

    Nogmaals bedankt Erem!
  3. [verwijderd] 23 maart 2011 16:36
    Gökhan ik zou je visie op de huidige stand van zaken wel op prijs stellen... denk aan een speculatieve long... wie nog meer?

    Edit: vergeet dat speculatieve maar, zo zijn ze allemaal.

    Ik vind M30 wel mooi want PD en niet meer (nog niet?) OS, H1 begint weer opwaarts te draaien? en heeft alsdan een geldige PR naar niet recent verkende hoogten, H4 en D1 zijn echter nog niet op het goede pad terug en ook de kortste frames kunnen nog wel wat lager. Hmm... de kortste en langste zeggen dus: nog even wachten..?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links