Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Door het oog van de terrorist

Afgelopen week gingen Bill Gates, Warren Buffett en andere rijke Amerikanen naar China om de Chinezen te leren geld weg te geven aan goede doelen. Chinezen geven hun geld al jaren aan het onderontwikkelde Amerika en dus aan een goed doel.

Ik noem Amerika achtergebleven en onderontwikkeld, omdat er in de Verenigde Staten meer dan 45 miljoen mensen onder de armoedegrens wonen. Hierbij ga ik ervan uit dat de armoedegrens op 8000 dollar staat voor een alleenstaande.

Die 8000 dollar is dan niet het maand- maar het jaarinkomen. Denkt u eens aan de semi-overheidsdirectie van een Limburgse woningbouwcorporatie die dit jaar 300 miljoen euro verlies wist te maken maar waarbij de directie per man per maand 32.000 euro toucheerde...

Een aanslag
Maar ik dwaal weer af, de Amerikaanse rijken hadden zich de trip kunnen besparen en écht voordoen wat liefdadigheid is door de mede-Amerikanen een deel van hun rijkdom terug te geven. Door deze trip hadden we wel veel vuurwerk kunnen krijgen als het vliegtuig vol met al die ultra-rijken was neergestort.

Niet dat ik deze mensen iets slechts gun of dat ik hier op had gehoopt. Nee, zeker niet. Immers ik zit privé en zakelijk long Berkshire. Maar ik zag de uitzending op CNBC even door de ogen van een terrorist. De gevolgen waren niet te overzien geweest. Maar gelukkig is dit dus niet gebeurd.

Als Buffett of Gates overlijden, konden er weleens meer belangen naar de markt komen dan we als aandeelhouder zouden willen. Wat ik vrijdag opmerkelijk vond was dat Berkshire Hathaway op korte termijn een verkoopsignaal gaf. Niet dat er iets met Waren Buffett aan de hand is maar het is toch opvallend.

Microsoft staat nog op een koop. Het aandeel mag niet veel meer zakken of er komt ook hier een verkoop. Als ik de langetermijngrafiek bekijk, dan zie ik dat ondanks dat we allemaal Bill’s producten gebruiken de grafiek de vorm heeft van de Japanse index.

Geen goud
Sprekend over Japan, daar heb ik vrijdag even winst gepakt in mijn turbo long. Ik zat namelijk iets te zwaar in aandelen. Iets wat me vrijdagavond toen ik naar huis reed, verbaasde was dat de Koning van de Beren Kees de Kort op BNR zei dat ondanks dat hij supernegatief was goud niks was.

Dat de andere perma-beren goud juist allemaal naar eenzame hoogtes zien gaan - vaak omdat ze zelf een goudfonds promoten - bevestigt mijn idee dat u op lange termijn geen goud moet hebben. Dus zelfs als we weer met de kruiwagens door de straten gaan omdat de wereld stuk is en niemand meer een auto kan betalen moeten we geen goud hebben.

Sterke euro
De goudsterkte van de afgelopen tijd is dan ook meer gekoppeld aan de zwakte van de dollar. De euro blijft ondanks alle horrorverhalen over Ierland, Spanje en Griekenland dus sterk. Een sterke euro is natuurlijk niet goed voor de export. Maar een kniesoor die daar op let.

Nu gaat de euro niet alleen omhoog ten opzichte van de dollar, maar ook euro/yen-verhouding heeft een dramatische beweging laten zien. Ik kreeg gelukkig via Symtrade een signaal, maar heb daar op IEX niet veel mee gedaan. De euro/pond is een ander voorbeeld van de kracht van de euro.

Deflatie
De Bund is neutraal op dit moment, de koers is nog niet uit het trendkanaal en ook de Twindicator heeft nog geen hernieuwd signaal gegeven. De Bund future kan natuurlijk alleen blijven stijgen als de rente blijft dalen. De korte rente loopt juist iets op.

Als laatste vind ik dat diverse inflatie-gelinkte producten stiekem oplopen terwijl de markt het algemeen gezien, over deflatie heeft. Voor de duidelijkheid: ik ben al bijna tien jaar van mening dat er sprake is van deflatie. En ik denk dat het nog erger wordt in de toekomst (het Japan-verhaal).

Maar tussentijds kan er best een keer een inflatieimpuls te zien zijn, omdat de overheid er alles aan zal doen om inflatie te laten ontstaan om zo hun schulden te verminderen. Ook kan inflatie per ongeluk ontstaan door de acties die bedoeld zijn de economie een duw te geven.

Maar van een rentebeweging hoeven we niet te schrikken: het kan juist een mooi moment zijn om weer obligaties bij te kopen… Voor de duidelijkheid: ik ben positief op aandelen en voor de korte termijn voorzichtig met bonds. Maar ga pas bescherming tegen hogere rentes aan op het moment dat de rente ook echt daadwerkelijk stijgt.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.