Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Achteraf voorspellen: Nova Top 5

Ieder jaar kijk ik weer met veel plezier uit naar de Nova Top 5, welke dit jaar op 28 december werd uitgezonden. Enigszins uit leedvermaak, want de heren analisten lijken de pech te hebben het jaar op jaar slechter te doen dan de index. Anderzijds wordt mijn interesse aangewakkerd, omdat de Nova Top 5 een hoofdstuk is in mijn boek ‘Centen en sentiment’.

Voor het boek heb ik een klein onderzoek naar het rendement van de Nova-portefeuille gedaan. Helaas was Ben Jacobsen ook op dat idee gekomen en zijn publicatie in het economenblad ESB kwam eerder uit. Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen in het afgelopen jaar de rendementen zo slecht waren, maar dat bijna ieder jaar er sprake was van een slechte performance. En ja, dus ook het afgelopen jaar was dramatisch. Op één keuze na (Unilever) deden alle aandelen het ruimschoots slechter dan de index.

De lijst van 2001:

 • ING (-33%)
 • Unilever (-3%)
 • Nutreco (-37%)
 • KPN (-55%)
 • VNU (-35%)

  Dat is droevig, maar niet verwijtbaar. Met een portefeuille van slechts vijf aandelen kan er geen serieuze portefeuille worden gemaakt. Een portefeuillebeheerder met een dergelijk rendement zou al na een van dergelijke slechte jaren op straat zijn gezet. Gemiddeld leverde de Nova-portefeuille een negatief verschil op van bijna 5% per jaar. Ik heb de portefeuilles gewogen naar het aantal stemmen dat de aandelen hebben gekregen. Als u gewoon ieder aandeel er voor 1/5 in doet, dan krijgt u soortgelijke cijfers.

  Dus om te beleggen hebben we niet zoveel aan dit soort lijstjes, of het zouden juist de aandelen zijn die u moet vermijden. Wat zeggen deze lijstjes dan wel? Na goed zoeken heb ik een verband gevonden. Helaas geen verband met de toekomst, maar met het verleden. De aandelen uit de Nova Top 5 hebben gemiddeld een aanzienlijk beter rendement gemaakt dan de index. Dus kiest Nova eigenlijk niet de aandelen die het het best gaan doen, maar meer de aandelen waar de analisten een goed gevoel over hebben. Dat zijn meestal de aandelen die het hardst gestegen zijn.

  Het Nova-lijstje voor 2002:

 • ING
 • Aegon
 • Akzo
 • Elsevier
 • Ahold

  Dus wat moeten we nu met deze nieuwe lijst?

  Ach, ING staat ieder jaar in de lijst (’96, ’98, ’99, ’01 en ‘02). Wederom staan er een aantal aandelen die het vorige jaar uitstekend hebben gedaan: Akzo, Elsevier en Ahold. Zoals u boven in de grafiek ziet, heeft ook deze portefeuille het afgelopen jaar weer beter gedaan dan de index. De keuzes zelf, daar lijkt niets mis mee. ING en Aegon hebben al veel klappen gehad. Akzo is altijd mijn favoriet, alhoewel deze het zo goed heeft gedaan, dat het niet mijn favoriet voor 2002 is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Elsevier en Ahold.

  Voorlopig zou ik even voorzichtig zijn als u de Nova Flop 5 in portefeuille heeft.


  Corne van Zeijl is hoofd Beleggingen bij Zurich, waar hij een beleggingsportefeuille beheert. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Voor zijn portefeuille belegt hij alleen in fondsen met een marktkapitalisatie van minimaal 1 miljard euro. Op moment van publicatie had Van Zeijl privé geen positie in de genoemde aandelen, maar posities kunnen op elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.

 • Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Corné van Zeijl

  Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

  Meer over Corné van Zeijl

  Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Dagelijkse nieuwsbrief

  Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links