Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Goed nieuws Pharming

BeursVandaag: Goed nieuws Pharming

De futures staan vanochtend licht lager. Toch lijkt het erop dat het voor technologiebeleggers weleens een spannende dag kan worden. Gisteravond kelderde de Nasdaq ineens 2% en ook vandaag lijkt de technologie-index lager te openen.

In diverse nieuwsmedia wordt aangehaald dat de de sell-off het gevolg is van een mededingingszaak tegen Facebook. Volgens Amerikaanse Justitie is de marktpositie van het platform te sterk, waardoor het Whatsapp en Instagram zou moeten afstoten.

Dit is een mogelijke oorzaak, maar wat opvalt, is dat dat de koers van Facebook (-1,9%) nog aardig is blijven liggen. De schade valt mee, omdat een splitsing van het socialemediabedrijf helemaal niet zo slecht hoeft te zijn voor de aandeelhouders. Voor Premium schreef ik hier begin vorige maand al wat over.

Al met al is het een wake up call voor bijvoorbeeld Amazon en Alphabet. Zij kunnen in de toekomst waarschijnlijk niet zomaar ongestoord overnames doen. Met name voor Amazon is dat vervelend. Het E-Commercebedrijf moet het juist van zijn schaal hebben. Misschien goed nieuws voor PostNL en Bol.com?

Pharming

Het Nederlandse biotechbedrijf meldt vol trots dat het een proef is begonnen voor de behandeling van corona met zijn medicijn Ruconest. De eerste patiënt heeft het middel toegediend gekregen. Misschien zorgt het voor wat fantasie in de koers? Het is lastig in te schatten, want over een jaar hebben we het medicijn waarschijnlijk niet meer nodig.

Hoewel, er zijn genoeg eigenwijze snuiters die geen coronavaccin willen nemen. Wie weet blijft er voor Pharming dus toch nog een markt over. Het volledige persbericht (Nederlands) leest u hier.

Fantasie in Just Eat Takeaway?

Just Eat Takeaway zou vandaag weleens de stijging kunnen voortzetten. Zijn Amerikaanse branchegenoot Doordash ging woensdag naar de beurs en sloot de handelsdag 86% hoger. Steeds meer mensen bestellen hun eten online en daarvan profiteren de online maaltijdbezorgers.

Als ik dergelijke uitslagen zie, vraag ik mij altijd af waarom de IPO-prijs niet hoger is afgesteld. Het zal mij trouwens ook niet verbazen als alleen professionele partijen mee mochten doen. Particuliere beleggers zijn alleen maar welkom als zij nodig zijn om de IPO te laten slagen.

U kunt zich de beursgang van Adyen vast nog wel herinneren. In de zomer van 2018 spoot de koers van het betaalplatform op de eerste handelsdag 80% omhoog. Helaas mocht Piet particulier zich niet inschrijven. Bij Nibc en B&S Group waren particulieren wel welkom, maar toen ging de koers bij opening direct omlaag. Ondergetekende weet er helaas alles van.

Advies, shorts en agenda

Adviesverlagingen voor Intertrust en Aperam. Deze over Tesla neem ik ook nog even mee. Bij JPMorgan Cazenove durven ze wel zeg. De huidige koers van de elektrische autobouwer bedraagt $604.

  • Aperam: naar houden van kopen en naar €32 van €30 - Jefferies
  • Intertrust: naar houden van kopen en naar €16 van €17 - JPMorgan Cazenove
  • Tesla: naar $90 van $80 en verkopen - JPMorgan Cazenove.

De AFM meldt deze shorts: Dit keer gaan de shorts in Fugro omlaag. Gisteren werd ik er door beleggers op geattendeerd dat deze bewegingen het gevolg zijn van de claimemissie. 

  • Wereldhave: 15,20% 
  • Just Eat Takeaway: 12,17% 
  • Fugro: 8,89% (-0,60%)
  • Air France-KLM: 8,25% 
  • Unibail Rodamco: 7,28% 
  • Arcadis: 6,82%
  • Besi: 6,18% 
  • Pharming: 5,25% (+0,10%)
  • AMG: 4,65% (+0,03%)
  • SBM Offshore: 3,97%

Agenda

Jawel, we hebben vandaag een rentebesluit. Wat opvalt, is dat er weinig reuring over is. Dat was kort geleden wel anders.

10 dec Event Consensus
00:00   Aegon beleggersdag  
08:00   VK industriële productie okt +1,0% MoM
13:45   ECB rentebesluit -0,5%
14:30   VS inflatie CPI nov +0,1% MoM
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   Persconferentie ECB-voorzitter Christine Lagarde  
22:00   Oracle Q2-cijfers (gebroken boekjaar)  
22:00   Broadcomm Q4-cijfers (gebroken boekjaar)

Nu nog even dit 

Canada keurt het Vaccin van Pfizer en BioNTech alvast goed.

Mark Zuckerberg hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken.

Wie wil er nou niet groen beleggen?

Dit komt niet geheel onverwachts.

Piet particulier was waarschijnlijk niet welkom.

Triest nieuws.

Iedere gek heeft zijn gebrek

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 No-nonsense 10 december 2020 13:24
    Dus wie geen coronavaccin wil is een eigenwijze snuiter? En als je nou gewoon gezond leeft, sport, geen overmatig of zelfs helemaal geen overgewicht hebt, jonger dan 95 bent. Ben je dan nog steeds een eigenwijze snuiter als je het slecht geteste vaccin niet hoeft? Of ben je dan gewoon iemand die in staat is zelfstandig na te kunnen denken?
  2. forum rang 4 No-nonsense 10 december 2020 13:25
    quote:

    themiller schreef op 10 december 2020 08:46:

    Naast een vaccin is een medicijn altijd nodig. Covid is niet door het vaccineren gelijk weg en het virus zal zich in de loop van de tijd muteren. Dus de opmerking dat het over een jaar niet meer nodig is, is denk ik onjuist.
    Precies, het vaccin is nooit 100% effectief. Pfizer moet al terug naar 70% na aanvankelijk een veel hoger percentage opgegeven te hebben.
  3. forum rang 5 theo1 10 december 2020 16:15
    quote:

    No-nonsense schreef op 10 december 2020 13:24:

    Dus wie geen coronavaccin wil is een eigenwijze snuiter? En als je nou gewoon gezond leeft, sport, geen overmatig of zelfs helemaal geen overgewicht hebt, jonger dan 95 bent. Ben je dan nog steeds een eigenwijze snuiter als je het slecht geteste vaccin niet hoeft? Of ben je dan gewoon iemand die in staat is zelfstandig na te kunnen denken?
    Ja, dan ben je een eigenwijze snuiter. Dan ben je zelfs een eigenwijze snuiter met de kop in het zand. Want dat vaccin is wel degelijk getest en wordt nu al op grote schaal gebruikt in het VK. Hoe groot wil je de test hebben? En een vaccin is een stukje virus plus een oplosmiddel. Daar is heel wat minder ruimte voor ongelukken dan bij bv een hormoonpreparaat. Dus doe mij dat vaccin maar. En er zijn jongere, sportieve en gezonde mensen die heel erg veel last van corona kunnen krijgen. Ik ken er zelf 1. Ik ken er trouwens ook 1 die alleen een dag een beetje koorts had. Je kan het niet weten, er is bot toeval in het spel. De kans is niet enorm, maar je kan er zomaar maandenlang ontzettend veel last van hebben. Ik zou liever niet op dom geluk alleen vertrouwen.

    Er zijn genoeg mensen die het niet willen weten, maar corona is wel degelijk een ziekte die erg gevaarlijk kan zijn. Meestal voor ouderen met achterliggende ziekten, maar zeker niet alleen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links