Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Koersexplosie Pharming

Slotcall: Koersexplosie Pharming

De AEX (+0,2%) doet het vandaag rustig aan. Dit is niet verrassend, want de Amerikaanse beurzen zitten vandaag op slot in verband met Thanksgiving. Toch gebeurt er onderliggend nog voldoende.

De grote winnaar van de dag is Pharming (+17,4%). Het bericht dat het biotechbedrijf de eerste concrete stappen heeft gezet voor een notering aan de Nasdaq wordt met gejuich ontvangen. Tevens is het positief voor de zittende aandeelhouders dat er geen extra aandelen worden uitgegeven.

Toch komt het nieuws niet geheel uit het niets. Eind oktober maakte het management al duidelijk dat het aanstuurt op een tweede notering in de VS. Het is dus opvallend dat de koers er zo vandoor speert. Wat misschien meespeelt, is dat Pharming bij de particuliere belegger zeer populair is.

Als de koers in de lift zit dan duikt iedereen er weer op. Dit blijkt wel uit het volume. Er zijn vandaag meer dan 43 miljoen stukjes verhandeld en dat is zeven keer het gemiddelde dagvolume. Dat kunnen eerlijk gezegd niet alleen maar particuliere beleggers zijn geweest. We houden het voor u in de gaten.

Basic-Fit onderuit

De grootste verliezer op het Damrak is Basic-Fit (-5,6%). Dat terwijl er vandaag geen nieuws naar buiten is gekomen over de sportschoolketen. De koersbewegingen van de laatste paar dagen zijn vreemd. Dinsdagavond melde de Franse President Emmanuel Macron dat sportscholen in het beste scenario pas op 20 januari open mogen.

Slecht nieuws, maar de koers van Basic-Fit ging gisteren meer dan 3% omhoog. In de slotcall van gisteren zei ik al dat ik er helemaal niets van begreep. Vandaag zien we hierop waarschijnlijk een correctie. 

In België is er nog helemaal niets bekend over een eventuele opening van de sportscholen. Desalniettemin ben ik nog altijd positief over het aandeel. In het onderstaande artikel leest u waarom.

Altice

Ondanks dat de koers van Altice (+1,5%) zich al een tijdje boven het bod van €4,11 beweegt, loopt het aandeel steeds verder op. Dat is opvallend, want het is nog maar de vraag of oprichter Drahi bereid is meer geld neer te leggen voor de kabelaar.

De Frans-Israëlische miljardair kan via een ingewikkelde instructie de macht grijpen zonder dat 95% van de aandeelhouders instemt met het bod. Met dit in het vooruitzicht is de IEX-Beleggersdesk zeer terughoudend over deze belegging.

Of u het aandeel ook moet verkopen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes blijven vandaag dicht bij huis. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt een basispuntje naar -0,50%.

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,2% omhoog en daarmee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (-0,0%) en Fransen (-0,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) zakt 2,9% en noteert 18,6 punten.
 • Geen actie vandaag op Wall Street i.v.m. ThanksGiving
 • De euro zakt 0,1% en noteert 1,190 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,1%) en zilver (-0,4%) weten even geen richting te kiezen.
 • Olie: WTI (-1,6%) en Brent (-1,9%) corrigeren.
 • Bitcoin (-11,2%) maakt uit het niets een duikvlucht.

Het Damrak

 • Krijgt Galapagos (+3,7%) vandaag een boost van Pharming? Groot nieuws over het biotechfonds kom ik niet tegen.
 • Voor de rest zijn de uitslagen binnen de AEX redelijk beperkt. ASR zakt 1,5%, maar dan hebben we het wel zo'n beetje gehad.
 • Unibail Rodamco (+0,9%) maakte gisteravond trouwens bekend €2 miljard uit de markt te hebben gehaald. Dit werd gedaan door middel van twee obligaties. Eentje had een looptijd van 6,5 jaar en de ander 11 jaar. De coupons bedragen respectiefelijk 0,63% en 1,38%. Dit maakt pijnlijk duidelijk hoe bizar slecht het idee was van het vorige management om een aandelenemissie door te voeren.
 • PostNL (-2,7%) heeft last van een adviesverlaging van Berenberg. Het aandeel wordt geschrapt van de kooplijst, al gaat het koersdoel omhoog naar €3. De Duitse zakenbank vindt dat alle positieve factoren inmiddels zijn verdisconteerd in het aandeel.
 • Daarentegen profiteert TKH (+0,5%) juist van een koersdoelverhoging. Bank Degroof verhoogt de winstverwachting voor dit jaar marginaal naar de bandbreedte €65 tot €69 miljoen.
 • Fagron (+2,9%) doet het niet onaardig. Het handelsvolume van 102.000 is licht bovengemiddeld.
 • Accsys (+3,8%) heeft de smaak de laatste weken aardig te pakken. Het aandeel is een leuke optie voor mensen die willen beleggen in duurzaamheid. Het bedrijf produceert en verkoopt accoyahout dat wel 50 jaar mee gaat.
 • ICT Group (-3,2%) koelt wat af na een serie uitmuntende beursdagen.

Adviezen

 • ING: naar €10,80 van €9,10 en kopen - Citigroup
 • KPN: naar houden van kopen en €2,70 - Bank of America
 • PostNL: naar houden van kopen en naar €3 van €2,50 - Berenberg
 • TKH: naar €50 van €48 en kopen - Bank Degroof

Agenda

27 nov Event Consensus
00:00   VS sluit om 19:00 Black Friday
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 11:05 Philips: Dure maar slimme overname
 2. 18 jan Slotcall: Overnamestrijd 2
 3. 18 jan Hooggespannen verwachtingen voor Vopak 1

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare