Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Een huisvlijt-ETF

Tracker Tips: Een huisvlijt-ETF

Mensen vragen mij wel eens wat voor ETF ik zelf zou samenstellen. Nou, ik denk dat een waterstoftracker als thematische belegging het wel goed zou doen dit nieuwe decennium. 

In deze column meer over mijn zogenaamde Hydrogen-ETF, die dan een passende ticker als HYDO zou kunnen dragen. Een lesje huisvlijt voor de ETF-liefhebber.

HYDO

Mijn verwachting is dat bedrijven die zich bezighouden met waterstof flink kunnen gaan groeien. De opkomst van waterstofauto’s of het gebruik van brandstofcel-systemen in mechanische apparatuur zijn voorbeelden van ontwikkelingen in deze richting.

Dan moet je gaan zoeken welke aandelen in aanmerking zouden kunnen komen om in een dergelijke ETF te figureren. Onderstaand overzicht geeft de Top-10 weer in willekeurige volgorde.

Klik om te vergroten

De keuze van een ETF, om gespreid te beleggen in bedrijven, is een goede manier om het specifieke aandelenrisico te verlagen. Mijn advies is dan ook om niet op één paard te wedden, om verkeerde beslissingen te vermijden.

Waterstof

Hoe werkt zoiets dan? Water kan met behulp van van bijvoorbeeld zonne-energie worden gesplist in waterstofgas en zuurstofgas. Het verkregen waterstof kan dan opgeslagen worden en later als energiebron worden gebruikt. Door middel van zogeheten brandstofcellen kan dan elektriciteit worden opgewekt voor verwarming van huizen of als duurzame energiebron voor transport.

Een mogelijke milieuvriendelijke oplossing voor de opwarming van de aarde is de transformatie van de eigentijdse economie naar een waterstofeconomie. Daarin is waterstofgas dan de belangrijkste energiedrager, waar in de huidige economie fossiele brandstoffen nog steeds die rol vervullen. 

Idee

Ik hoop van harte dat deze column inspiratie biedt voor de ETF-aanbieders van deze wereld om een ETF van deze strekking in hun palet op te nemen. Ik heb in ieder geval mijn huisvlijt gedaan en een eerste indruk gegeven van een tracker die in significante mate inspeelt op het thema waterstof.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 04 mrt Tracker Tips: Nieuwe ESG-varianten
  2. 18 feb Tracker Tips: Koper trekt kopers 2
  3. 11 feb Tracker Tips: Beleggen in de waterstofeconomie 17

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 'Belegger' 30 januari 2020 16:11
    Een ETF zou mooi zijn, maar zelf een pool samenstellen kan ook gezien het aantal bedrijven. Ballard en Plug Power worden als grote spelers vaak als eerste genoemd. Bloom Energy (BE) is ook een mogelijkheid.

    Bij waterstof wordt vaak als eerste aan auto's gedacht. Maar vergeet de industrie, logistiek en energiesector niet.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: clean energy, ETF's, trackers
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare