Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Baaldag

Fondsenrondje: Baaldag

Zonder dat we een duidelijke oorzaak kunnen vinden, zakt de AEX (-1,2%) in het eerste handelsuur behoorlijk weg. Over een breed front gaan aandelen omlaag.

Grote uitschieters naar beneden zijn er echter niet en dat zien we niet vaak met zo'n dikke min op het bord. De grootste daler is ArcelorMittal, met een verlies van 2,4%, maar dat kan bijna geen verrassing zijn. Als het sentiment verslechtert, staat het staalfonds standaard bovenaan het lijstje bleeders.

Extreem veel macro's staan er vandaag niet op de agenda. De Chinese consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 4,5% op jaarbasis. Geen schokkend cijfer voor een opkomende economie.

Verder kwam zojuist de Duitse ZEW-index langs. Deze meet het vertrouwen van institutionele beleggers in de Duitse economie. Er rolde een stand van 10,7 uit de bus, wat veel beter is dan verwacht: de markt ging uit van een plus van 1,1. Dit betekent dat er weer behoorlijk wat vertrouwen in de Duitse economie is. Beurzen zien we licht positief reageren op dit cijfer, maar dat heeft helaas niet veel om het lijf.

Wereldhave -5,6%

De grootste bleeder op het Damrak is te vinden in de midcap. Wereldhave gaat onderuit op het nieuws dat Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst zet. Het koersdoel gaat met €2,30 omlaag naar €18,60 omdat de analisten van de Amerikaanse zakenbank vinden dat het vastgoedfonds in een zwakke markt opereert.

Zij vrezen dat Wereldhave lijdt onder faillissementen van huurders, wat voor lagere huuropbrengsten gaat zorgen. Verder haalt Goldman Sachs aan dat het winkelvastgoedfonds de afgelopen drie maanden erg goed gerendeerd heeft, wat volgens de zakenbank onterecht is.

Lichtpuntje is dat Goldman Sachs denkt dat het dividend van Wereldhave de komende jaren gedekt is. Toch is er een reële kans dat de winstuitkering uiteindelijk naar beneden wordt bijgesteld. Op dit moment keert het winkelvastgoedfonds €2,52 per aandeel uit en dat is 91% van de geschatte jaarwinst.

Dat terwijl Dirk Anbeek, de vorige topman, nog zei dat hij ernaar streefde om 75% tot 85% van de winst uit te keren aan beleggers. Als de winst niet omhoog gaat, wat realistisch is, ligt een dividendverlaging op de loer. 

Brede markt

 • De AEX gaat 1,2% omlaag en daarmee zijn we samen met de Duitsers (-1,2%) de slechtst presterende beurs van Europa.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 8,2% en noteert 15,0 punten.
 • De futures op Wall Street staan zo'n 0,4% in het rood.
 • De euro klimt 0,1% noteert 1,108 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,17%) en Duitse (-0,30%) rente blijven gek genoeg stabiel. Ik had verwacht dat ze weg zouden zakken, maar dat blijkt dus niet het geval.
 • Goud (+0,2%) is de veilige haven van de dag.
 • Olie: WTI (-0,3%) en Brent (-0,1%) zakken iets terug, maar veel heeft het niet om het lijf.
 • Bitcoin (-0,2%) heeft het niet.

Het Damrak

 • DSM (-2,2%) heeft last van een adviesverlaging van ING. Het aandeel gaat naar houden van kopen en het koersdoel wordt met €5,80 verlaagd naar €115,70.
 • Unbail Rodamco (+0,6%) is de witte raaf op het Damrak. Misschien stappen er mensen over van Wereldhave.
 • Het is niet iedere dag feest bij Galapagos (-1,7%).
 • Just Eat wijst het bod van Prosus af en wil nog altijd met Takeaway.com (-1,5%) in zee.
 • Fugro (-2,0%) zet de rally van gisteren niet door. Toch blijft het voor speculanten een interessant aandeel om de komende tijd in de gaten te houden.
 • PostNL (-0,6%) houdt zich taai. Dat zien we ook niet iedere dag.
 • Pharming (+1,7%) is niet te houden. Sinds de de top van €1,32 is gebroken, gaat het aandeel helemaal los. Ik moet het de analisten van Tostrams nageven, want ze zitten precies goed met hun voorspelling.
 • De aandeelhouders van Ajax (-0,9%) daarentegen krijgen de bibbers. Vanavond is de allesbeslissende wedstrijd tegen Valencia. Een gelijkspel is genoeg om te overwinteren in het miljardenbal.

Adviezen

 • DSM: naar houden van kopen en naar €115,70 van €121,50 - ING
 • Heineken: naar €108 van €110 en kopen - Jefferies
 • Heineken: naar €105 van €110 - JPMorgan Cazenove
 • IMCD: naar €86 van €76 en kopen - Deutsche Bank
 • Unibail Rodamco: naar €149 van €151 en kopen - Goldman Sachs
 • Wereldhave: naar verkopen van houden en naar €18,60 van €22 - Goldman Sachs 

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Lamsrust
0
GS heeft het koopadvies voor URW herhaald. KD van E 151 naar E 149. Wellicht verklaart dat de relatief sterke stijging van dit fonds.
rene66
0
Er zijn twee redenen:

1) De beurs in de VS wacht op duidelijkheid tav de FED meeting vandaag en morgen.

Fed Chairman Jerome Powell and Co. are widely expected to keep interest rates unchanged after wrapping up their two-day meeting in Washington on Dec. 10-11. Such a move would leave the federal funds rate in a target range of 1.5 percent and 1.75 percent.

www.bankrate.com/banking/federal-rese...

2) Verder brengt inderdaad de mogelijke Trump tweets de onzekerheid in de markt.
JIBA
0
Het zijn niet eens meer de tweets van Trump, inmiddels zijn het de mogelijke tweets van Trump. De knakker heeft het toch maar ver geschopt als je dat al voor elkaar krijgt 8)
TegenBeterWetenIn
0
Ik denk dat het gehannes bij de WTO geen goed doet voor de cyclische fondsen, met staal voorop.
rene66
0
Zoals ik al aangaf.

Stock Futures Lower as Wall Street Keys on Fed, U.S.-China Trade


U.S. stock futures declined Tuesday as investors keyed on the start of the two-day Federal Reserve policy meeting and monitored developments in the slow-moving trade talks between Washington and Beijing.

With a Dec. 15 deadline for fresh tariffs on China-made goods looming, there was little desire for investors to reach for further risks ahead of the Fed's assessment on U.S. growth on Wednesday and make moves absent any significant movement in the current U.S.-China trade standstill.

The tariffs that go into effect Sunday would apply to a range of China-made consumer goods - including mobile phones and children's toys - worth nearly $160 billion.

"I don't think the president wants to implement these new tariffs, but there has got to be some movement on (China's) part to encourage him not to do that," U.S. Agriculture Secretary Sonny Perdue told reporters.


www.thestreet.com/markets/5-things-yo...
Snugger
0
Dan heeft AEX ook z'n 5 omhoog compleet!
Staat wat dat betreft gelijk aan S&P, welk een lange weg neerwaarts staat te wachten, overigens..

Denken, en hopen, zou 'k nu maar uit het hoofd laten, dat gaat niet gebeuren… En da's balen ja.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17 jan Slot: Record op record 6
 2. 16 jan Slot: Galapagos on fire 4
 3. 15 jan Slot: De dag van de chippers 5

Gesponsorde links