Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fondsenrondje: Baaldag

Fondsenrondje: Baaldag

Zonder dat we een duidelijke oorzaak kunnen vinden, zakt de AEX (-1,2%) in het eerste handelsuur behoorlijk weg. Over een breed front gaan aandelen omlaag.

Grote uitschieters naar beneden zijn er echter niet en dat zien we niet vaak met zo'n dikke min op het bord. De grootste daler is ArcelorMittal, met een verlies van 2,4%, maar dat kan bijna geen verrassing zijn. Als het sentiment verslechtert, staat het staalfonds standaard bovenaan het lijstje bleeders.

Extreem veel macro's staan er vandaag niet op de agenda. De Chinese consumentenprijzen stegen afgelopen maand met 4,5% op jaarbasis. Geen schokkend cijfer voor een opkomende economie.

Verder kwam zojuist de Duitse ZEW-index langs. Deze meet het vertrouwen van institutionele beleggers in de Duitse economie. Er rolde een stand van 10,7 uit de bus, wat veel beter is dan verwacht: de markt ging uit van een plus van 1,1. Dit betekent dat er weer behoorlijk wat vertrouwen in de Duitse economie is. Beurzen zien we licht positief reageren op dit cijfer, maar dat heeft helaas niet veel om het lijf.

Wereldhave -5,6%

De grootste bleeder op het Damrak is te vinden in de midcap. Wereldhave gaat onderuit op het nieuws dat Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst zet. Het koersdoel gaat met €2,30 omlaag naar €18,60 omdat de analisten van de Amerikaanse zakenbank vinden dat het vastgoedfonds in een zwakke markt opereert.

Zij vrezen dat Wereldhave lijdt onder faillissementen van huurders, wat voor lagere huuropbrengsten gaat zorgen. Verder haalt Goldman Sachs aan dat het winkelvastgoedfonds de afgelopen drie maanden erg goed gerendeerd heeft, wat volgens de zakenbank onterecht is.

Lichtpuntje is dat Goldman Sachs denkt dat het dividend van Wereldhave de komende jaren gedekt is. Toch is er een reële kans dat de winstuitkering uiteindelijk naar beneden wordt bijgesteld. Op dit moment keert het winkelvastgoedfonds €2,52 per aandeel uit en dat is 91% van de geschatte jaarwinst.

Dat terwijl Dirk Anbeek, de vorige topman, nog zei dat hij ernaar streefde om 75% tot 85% van de winst uit te keren aan beleggers. Als de winst niet omhoog gaat, wat realistisch is, ligt een dividendverlaging op de loer. 

Brede markt

  • De AEX gaat 1,2% omlaag en daarmee zijn we samen met de Duitsers (-1,2%) de slechtst presterende beurs van Europa.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 8,2% en noteert 15,0 punten.
  • De futures op Wall Street staan zo'n 0,4% in het rood.
  • De euro klimt 0,1% noteert 1,108 ten opzichte van de dollar.
  • De Nederlandse (-0,17%) en Duitse (-0,30%) rente blijven gek genoeg stabiel. Ik had verwacht dat ze weg zouden zakken, maar dat blijkt dus niet het geval.
  • Goud (+0,2%) is de veilige haven van de dag.
  • Olie: WTI (-0,3%) en Brent (-0,1%) zakken iets terug, maar veel heeft het niet om het lijf.
  • Bitcoin (-0,2%) heeft het niet.

Het Damrak

  • DSM (-2,2%) heeft last van een adviesverlaging van ING. Het aandeel gaat naar houden van kopen en het koersdoel wordt met €5,80 verlaagd naar €115,70.
  • Unbail Rodamco (+0,6%) is de witte raaf op het Damrak. Misschien stappen er mensen over van Wereldhave.
  • Het is niet iedere dag feest bij Galapagos (-1,7%).
  • Just Eat wijst het bod van Prosus af en wil nog altijd met Takeaway.com (-1,5%) in zee.
  • Fugro (-2,0%) zet de rally van gisteren niet door. Toch blijft het voor speculanten een interessant aandeel om de komende tijd in de gaten te houden.
  • PostNL (-0,6%) houdt zich taai. Dat zien we ook niet iedere dag.
  • Pharming (+1,7%) is niet te houden. Sinds de de top van €1,32 is gebroken, gaat het aandeel helemaal los. Ik moet het de analisten van Tostrams nageven, want ze zitten precies goed met hun voorspelling.
  • De aandeelhouders van Ajax (-0,9%) daarentegen krijgen de bibbers. Vanavond is de allesbeslissende wedstrijd tegen Valencia. Een gelijkspel is genoeg om te overwinteren in het miljardenbal.

Adviezen

  • DSM: naar houden van kopen en naar €115,70 van €121,50 - ING
  • Heineken: naar €108 van €110 en kopen - Jefferies
  • Heineken: naar €105 van €110 - JPMorgan Cazenove
  • IMCD: naar €86 van €76 en kopen - Deutsche Bank
  • Unibail Rodamco: naar €149 van €151 en kopen - Goldman Sachs
  • Wereldhave: naar verkopen van houden en naar €18,60 van €22 - Goldman Sachs 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 10 december 2019 11:18
    Er zijn twee redenen:

    1) De beurs in de VS wacht op duidelijkheid tav de FED meeting vandaag en morgen.

    Fed Chairman Jerome Powell and Co. are widely expected to keep interest rates unchanged after wrapping up their two-day meeting in Washington on Dec. 10-11. Such a move would leave the federal funds rate in a target range of 1.5 percent and 1.75 percent.

    www.bankrate.com/banking/federal-rese...

    2) Verder brengt inderdaad de mogelijke Trump tweets de onzekerheid in de markt.
  2. forum rang 6 rene66 10 december 2019 11:36
    Zoals ik al aangaf.

    Stock Futures Lower as Wall Street Keys on Fed, U.S.-China Trade


    U.S. stock futures declined Tuesday as investors keyed on the start of the two-day Federal Reserve policy meeting and monitored developments in the slow-moving trade talks between Washington and Beijing.

    With a Dec. 15 deadline for fresh tariffs on China-made goods looming, there was little desire for investors to reach for further risks ahead of the Fed's assessment on U.S. growth on Wednesday and make moves absent any significant movement in the current U.S.-China trade standstill.

    The tariffs that go into effect Sunday would apply to a range of China-made consumer goods - including mobile phones and children's toys - worth nearly $160 billion.

    "I don't think the president wants to implement these new tariffs, but there has got to be some movement on (China's) part to encourage him not to do that," U.S. Agriculture Secretary Sonny Perdue told reporters.

    www.thestreet.com/markets/5-things-yo...
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.