Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Stagnerende omzetten

TA: Stagnerende omzetten

De opmars van de AEX hapert wat. Bovendien lijkt de instroom van vers kapitaal richting Nederlandse aandelen te stagneren.

De serie nieuwe toppen van de AEX wordt niet ondersteund door nieuwe highs op de geldstroomindicator (= moneyflow). Vooralsnog duidt dit erop dat de beurs weliicht eerst een stapje terug moet om kracht op te doen. Dit doet niets af aan het onderliggende sterke technische plaatje van de AEX. De komende 3 maanden blijft een koersdoel van 645 haalbaar.

AEX-index komt op adem

De Nederlandse beurs, zou binnen de grenzen van de stijgende trend, een beperkte terugval kunnen ondergaan. Zolang de koers boven de voorgaande top rond 586,32 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Op 586,32 (bodem van 25 juli) ligt tevens de steun. Eerste koersdoel handhaven we rond 609,22 (gevormd op 22 mei 2001).

Stagnerende omzetten

De moneyflow, die de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weergeeft, heeft nog een jaartop voor zich. Technisch zijn de voorgaande toppen van de moneyflow-indicator van medio oktober nog niet gepasseerd. Dit betekent dat de instroom van kapitaal achterblijft, hoewel er geen uitstroom van kapitaal is.

Interpretatie van de moneyflow

De moneyflowindicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. De moneyflow wordt als volgt beoordeeld:

  • Indien de moneyflow omhoog krult, geeft dat de gematigde instroom van vers kapitaal weer.
  • Een stijgende moneyflow is zeer positief, zeker als de indicator voorgaande toppen breekt. Dit geeft aan dat er nieuw geld in de markt komt. Een sterke moneyflow signaleert dus de instroom van vers kapitaal.
  • Indien de moneyflow neerwaarts krult geeft dit aan dat er langzaam geld uit de markt weglekt.
  • Indien de moneyflow omlaag beweegt is dat negatief. Dit geeft aan dat er kapitaal aan de markt wordt onttrokken.
  • Een vlakke moneyflow suggereert dat de inkomende en uitgaande geldstromen in evenwicht zijn.

De analisten van Tostrams gebruiken de moneyflow niet als koop- of verkoopindicator, maar als bevestiging van het koersverloop. Het is belangrijk dat een sterke trend van de AEX wordt gevalideerd door een sterke trend op de moneyflowindicator, dus door een krachtige stijging van de moneyflow. Helaas is daar thans bij de AEX index geen sprake van.

ASML

Maar ook bij individuele aandelen zien we dat de sterke trend niet door het omzetprofiel wordt bevestigd. Een goed voorbeeld is ASML, waarvan de koers voortdurend nieuwe all-time-highs neerzet, zonder nieuwe highs op de moneyflow, de instroom van vers kapitaal blijft bij ASML dus achter.

Het ontbreken van een sterke moneyflow op de Nederlandse aandelenbeurs geeft aan dat er niet veel kracht is om door te stijgen.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
142 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
142 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 11 dec TA: AEX hapert, Britse pond stijgt 98
  2. 10 dec TA: Beurzen rammelen aan de poort 283
  3. 09 dec TA: Woeste week 181

Gesponsorde links