Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Aegon door het putje

Fondsenrondje: Aegon door het putje

Ondanks dat Wall Street gisteravond helemaal aan puin ging, houdt de AEX (-0,1%) het hoofd goed boven water. Misschien helpt het tweetje van Donald Trump, waarin hij de Chinese leider Xi Jinping roemt als grote leider, een handje.

Toch hebben de tweetjes van de Amerikaanse President steeds minder impact. Geen woorden maar daden, lijken de markten te zeggen.

Verder was er vanochtend nauwelijks richtinggevend nieuws. Dat moet vanmiddag uit de Verenigde Staten komen, wanneer onder andere de detailhandelsverkopen en industriële productie over de maand juli uitkomen. 

Overigens wordt de AEX vandaag in toom gehouden door Royal Dutch Shell (-1,9%). Het olie- en gasconcern gaat vandaag $0,47 ex-dividend (€0,42). Hiervoor gecorrigeerd koerst Koninklijke Olie 0,3% lager. Met een indexgewicht van 14,9% wordt de hoofdindex hierdoor 0,3% gedrukt. Kortom, dit maakt net het verschil of we in Amsterdam hoger of lager staan.  

Aegon -7,3%

Wederom ronduit beroerde cijfers van Aegon. Het grootste pijnpunt is dat de verzekeraar een extra voorziening moet nemen van €1,4 miljard op de Nederlandse activiteiten. Dit was hard nodig omdat uit een test bleek dat het bedrijf onvoldoende voorzieningen had aangelegd.

De IEX Beleggersdesk denkt dat CEO Wynaendts geslachtofferd wordt vanwege de problemen bij Aegon Nederland. Toch blijft het een opmerkelijk koerswijziging, omdat in mei zijn contract nog met vier jaar werd verlengd.

Een ander interessant feitje is dat Aegon kleiner is dan concurrent NN Group, maar dat het wel twee keer zoveel werknemers op de payroll heeft staan. De cijfers van Aegon zijn reden voor de IEX Beleggersdesk om het advies te wijzigen.

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee presteren een tikje slechter dan de DAX (+0,2%) en CAC (+0,2%). Royal Dutch Shell is de boosdoener.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,5% en noteert 20,2 punten.
 • De Amerikaanse futures staan ongeveer 0,6% in het groen. 
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,115 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,53%) en Duitse (-0,66%) rente blijven stabiel op een bizar laag niveau.
 • Goud (-0,2%) maakt een pas op de plaats.
 • Olie: WTI (-0,1%) en Brent (-0,4%) weten maar niet te herstellen.
 • Bitcoin (-3,3%) zakt door de $10.000-grens.

Het Damrak

 • NN Group (+0,9%) wist beleggers wel tevreden te stellen met zijn tweedekwartaalcijfers. In het eerste halfjaar kwam de winst uit op €1,78 per aandeel en de verzekeraar gaat, ondanks de overname van Vivat, vrolijk door met de inkoop van eigen aandelen.
 • Defensieve aandelen liggen er net iets beter bij dan de cyclische, maar de meeste hoofdfondsen koersen met een nulletje voor de komma.
 • PostNL (+0,3%) weet nauwelijks te profiteren van het koopadvies van Kepler Cheuvreux. Toegegeven, de analisten van dienst hebben er de laatste tijd niet echt naar gekeken. Het eerdere advies dateert van augustus 2017.
 • BAM (-1,7%) is het helemaal kwijt. Sinds dit weekend duikt het aandeel onder de €3. Het bedrijf heeft toch niets te maken gehad met de bouw van het dak van het AZ-stadion? Overigens ligt Heijmans (-2,8%) er ook dramatisch bij.
 • Of de beurs nou stijgt of daalt, WDP (+0,8%) gaat gewoon omhoog.
 • ForFarmers (-5,3%) wordt afgestraft voor de zwakke kwartaalcijfers en vage outlook. Ook de IEX Beleggersdesk is er niet blij mee.
 • Pharming (+1,8%) is de witte raaf binnen de ASCX.   

Adviezen

 • PostNL: naar kopen van verkopen en naar €2,15 van €2,80 - Kepler Cheuvreux
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17 feb Slotcall: Japans drama 7
 2. 14 feb Slot: Niet te houden 5
 3. 14 feb Dividendtopper: Sterke pijplijn ... 2