Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Liquiditeiten blijven beschikbaar voor aandelen

TA: Liquiditeiten blijven beschikbaar voor aandelen

De aandelenbeurzen doen stapje terug vanwege spanningen tussen de VS en Iran. Maar de geldstromen richting aandelen blijven op peil.

Opvallend is dat de beurs nog steeds goed wordt ondersteund door relatief stevige handelsvolumes, ondanks de spanningen tussen de VS en Iran.

Op koersdalingen van de AEX nemen de omzetten af, maar op koersstijgingen van de beurs nemen de omzetten juist toe. Blijkbaar blijven beleggers in aandelen geloven.

Voldoende liquiditeiten

De krachtige instroom van vers kapitaal richting de Nederlandse beurs is dit jaar vrijwel niet onderbroken. Aan de zijlijn van de markt zijn blijkbaar voldoende liquiditeiten opgehoopt, die op elke correctie worden aangewend om in aandelen te beleggen.

De onderliggende geldstromen van de aandelenbeurs meten we met de moneyflow indicator (zie uitleg en implicaties onderaan deze column).

Eerder dit jaar waren de toppen van de moneyflow indicator van 2018 al gepasseerd, wat toen een sterk signaal gaf.

De moneyflow blijft de laatste weken nieuwe all-time-highs bereiken. Dat impliceert dat de instroom van kapitaal nog niet is opgedroogd, terwijl de uitstroom van kapitaal vrijwel geheel stilligt

Nederlandse beurs komt op adem, maar uptrendje blijft intact

De recente dip van de AEX-index vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de index zich boven de toppen van mei en juni (559,15 punten) weet te handhaven, blijft het technische beeld redelijk positief.

Er ligt steun op 538,70 punten (de bodem van 25 maart). Weerstand ligt rond 576,90 punten (gevormd op 27 juli 2018).


 

Geldstroom blijft sterk

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs maakt nog steeds hogere bodems en handhaaft de stijgende trend. Er is sprake van instroom van vers kapitaal.

 


Uitleg moneyflow

De moneyflow indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow geeft aan dat de geldstromen in evenwicht zijn.

Wat zijn de implicaties van de moneyflow?

De moneyflow wordt van de beursomzetten en het koersverloop afgeleid. De moneyflow wordt als volgt beoordeeld:

  • Indien de money flow omhoog krult, geeft de gematigde instroom van vers kapitaal weer.
  • Een stijgende money flow is zeer positief. Dit geeft aan dat er nieuw geld in de markt komt. Een sterke money flow signaleert dus de instroom van vers kapitaal.
  • Indien de money flow neerwaarts krult ,geeft dit aan dat er langzaam geld uit de markt weglekt.
  • Indien de money flow omlaag beweegt is dat negatief. Dit geeft aan dat er kapitaal aan de markt wordt onttrokken.
  • Een vlakke money flow suggereert dat de inkomende en uitgaande geldstromen in evenwicht zijn.
  • De analisten van Tostrams gebruiken de moneyflow niet als koop- of verkoopindicator, maar als bevestiging van het koersverloop van de onderliggende index of aandeel. Het beste is als de koers oploopt, met een krachtige stijging van de moneyflow, zoals nu nog steeds bij de AEX-index.

 


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
62 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
o wa vals man, goud 2 stopjes even uit tikken snel deze nacht, dat je mega duur kan terug kopen, stees doen doe ratte dat met amerikaanse dat je gam gam hebt. computer spel die nep geld krijgt en zorgt dat niemand echt goedkoop kon kopen, ook met oil vaak.
Formule1-Fan
0
Waarom ligt bnp steeds plat dat er niets werkt. 2 dagen op rij al.
Elke keer als winst marge kleiner is van mij.
62 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Beurzen laten kopje hangen 70
  2. 19 jul TA: Goud glimt en glanst 125
  3. 18 jul TA: US banken verdelen Wall Street 105

Gesponsorde links