Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Patstelling

In de afgelopen anderhalve maand had ik het steeds over een neerwaartse correctie binnen de huidige trend voor de AEX, maar echt op gang komen doet deze niet. Vorige week werd er per saldo 2,3% ingeleverd.

Het is het eerste verlies van een dergelijke omvang in acht weken, maar de eerste lagere bodem en top in de daggrafiek moeten nog worden gevormd. Bij alle andere westerse indices is het beeld identiek aan Amsterdam.

Afgezien van de getallen op de as vertoont de S&P 500 dezelfde karakteristieken. Elders op deze wereld was de correctie in de daggrafieken al wel op gang gekomen.

In de Hang Seng werden er al wel lagere toppen en bodems gevormd, maar door het koersverloop van de laatste twee handelsdagen staat ook dit patroon alweer onder positieve druk.

Rustiger ademhalen
Belangrijk is ook dat de lange termijn steun op 19.000 nog niet in gevaar is geweest. In Taiwan werd de beurs vannacht zelfs naar een (nipt) nieuwe jaartop getild. Ook beleggers in China (via een tracker) kunnen rustiger ademhalen. De iShares China 25 steeg fors, waardoor het dalingsritme en de weerstand rond 80 euro werd doorbroken.

Met enkele goede beursdagen wordt het hierboven geschetste beeld alleen maar sterker, van een wereldwijde correctie die al bij al wel meevalt. Met een paar zwakke sessies worden er echter overal juist bewijzen verzameld, dat de correctie in de westerse markten echt op gang komt en in de rest van de wereld fors doorzet.

ARX 300
Onmiskenbaar blijft echter het beeld van de wereldwijde aandelenmarkten die nu al ruim een maand per saldo weinig doen. De westerse markten vertonen in de daggrafieken nog een kleine opwaartse tendens, terwijl daarentegen de meeste opkomende markten juist een lichte neerwaartse tendens vertonen.

Wat mij betreft komt er pas een eind aan de al dan niet correctiediscussie, als de oude topniveaus (AEX 300) duidelijk opwaarts worden doorbroken. En wellicht duurt het nog weken voordat dit het geval is. Dit blijft echter een discussie die zich toespitst op de korte termijn. Het lange termijn beeld is en blijft positief.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Column door: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente columns van René van Mourik

 1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
 2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
 3. jun '12 AEX bodemt vóór de zomer 4

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

HONGKONG-Hang Seng Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

iShares China Large Cap UCITS ETF

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TAIWAN-TWSE

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 7 september 2009 09:23
  Sorry meneer Balkenende, Nederland moet nog even wakker worden op deze maandag. We proberen met zijn allen net te doen of de problemen achter de rug zijn ( dus een correctie naar boven ), maar er volgt nog een goede correctie naar beneden. Als ik een voorproefje neem op de miljoenennota van uw collega Bos dan gaan we er een beetje op achteruit terwijl we met zijn allen juist moeten consumeren om de Economie weer op gang te krijgen. Werkgevers ( waaronder ikzelf ) willen natuurlijk alweer de nullijn hanteren voor wat de lonen betreft omdat het beter lijkt te gaan.
 2. [verwijderd] 7 september 2009 10:53
  ik blijf chia steunen.

  Ook al was het vrijdag niet zoals voorspeld, we gaan nog medelijden moeten krijgen met diegenen die vrijdag en vandaag aan het kopen geslagen zijn... Best mogelijk dat die 298 van vandaag de lagere top is na de 304 van even geleden, en dan zal het vanaf nu stilaan wat harder naar omlaag beginnen gaan...
 3. [verwijderd] 7 september 2009 11:35
  Ok, dan geef ik maar het antwoord: Ja, er is een correctie bezig, maar dan opwaarts, want de AEX loopt echt maanden achter op de stijgende Dow en Nasdaq.

  Die neerwaartse correctie zal dus ook wel veeeeel later komen. Ben geen analist maar lijkt me een gezond verstand redenering.

  quote:

  premier Balkenende schreef:


  Er wordt een vraag gesteld? "is er nou een correctie bezig?" Maar geen antwoord gegeven!
 4. [verwijderd] 7 september 2009 11:39
  Ik blijf me inderdaad verbazen over de kooplust. Men is zoals velen roepen bang om de boot te missen, maar met veel valkuilen op de loer kunnen we zo maar weer een puntje of 50 zakken. Veel onwetende consumenten die de hele dag werken en geen tijd hebben om de AEX te volgen vertrouwen blindelings op hun adviseurs bij de bank die nu massaal aandelen voor conumenten aan het inkopen zijn. Mocht er weer een beetje paniek uitbreken om wat voor reden dan ook is het weer dringen bij de uitgang. o ja 11 september komt eraan, toch altijd een dagje waarop ik liever geen Call opties koop.
 5. [verwijderd] 7 september 2009 12:05
  @chia: ik ben zo'n onwetende consument ;)
  Maar ik ben maar wat blij dat er nu eindelijk eens gekocht wordt door de banken. Die AEX laat het echt al maanden afweten met al dat voorzichtige gehandel; mijn US aandelen (o.a. Apple) staan praktisch op nivo van voor de credietcrisis. Laat de AEX en Europa nu maar eindelijk eens eerst echt stijgen voordat iedereen weer gaat roepen dat het binnenkort al weer omlaag gaat! Waarom het stijgt? Omdat we achterlopen op de US indices. Dit is een inhaal manoevre en tijdens het inhalen moet je niet remmen.
 6. [verwijderd] 7 september 2009 12:24
  Beste CSI, met onwetende consument bedoel ik overigens niets negatiefs. Ik hoor inderdaad ook vaak dat de AEX achterloopt maar als je vanaf 31 december een eenvoudig rekensommetje maakt in percentages kun je zien dat de DOW maar 7,5% is gestegen, en de AEX als ruim 21%!!!!
  S&P 500 zelfde verhaal, stijging van ruim 12,5% t.o.v. 31 december. Dus het verhaal dat we nog wat moeten inhalen klopt, maar dan wel naar beneden ben ik bang.
 7. [verwijderd] 7 september 2009 14:28
  Beste Chia, jij zit volgens mij een beetje te azen op een dagelijks collumpje op IEX. Je slaat al een beetje een analistentoon aan in je stukjes. Belerend en overtuigd dat het alleen naar beneden kan. Mag ik wat tips geven voor je volgende stukjes?
  - Probeer ook eens omhoog te denken
  - pas een beetje humor toe
  en- geef het toe als je er naast zit.

  Nou zet hem op en ik lees het wel.

  Vriendelijke groeten,

  Keesos
 8. [verwijderd] 7 september 2009 15:01
  Waarom lees ik René? Omdat ik het zelf niet weet met die AEX. Maar René weet het ook niet meer en maakt zich af met "opwaarts op lange termijn"? Daar heb je natuurlijk niet veel aan als er geen gezonde onderbouw aanwezig is, om maar niet te spreken over de korte termijn situatie!
  Jammer.
17 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 571,75 10:50
  -3,31
  -0,58%
 2. HONGKONG-Hang Seng Index 25.224,93 10:08
  -19,09
  -0,08%
 3. iShares China Large Cap UCITS ETF 104,150 10:20
  -0,850
  -0,81%
 4. NY-S&P 500 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 5. TAIWAN-TWSE 8.541,50 apr '16
  +51,25
  +0,60%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare