Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

De AEX is een sprookje

Regelmatig word ik langs de indexlat gelegd. Logisch, het is mijn taak als fondsbeheerder om de AEX te verslaan. Mijn klanten willen in Nederlandse aandelen beleggen en ik moet het beter doen dan die Nederlandse index.

Dat is nog een heel karwei en toegegeven: het lukt niet altijd. Er wordt dan snel geroepen dat het maar beter is om in de index zelf te beleggen. Dat kan, alleen is het niet mogelijk. U kunt niet in de index beleggen.

U kunt wel in indexfondsen beleggen, maar dat zijn ook fondsen met hun eigen kosten. Ha, denkt u, als ik die kosten wil vermijden, kan ik zelf ook de aandelen kopen die in het indexmandje zitten.

Dat kan natuurlijk, maar ook dat kost weer geld. Indexbeleggen is daarom een sprookje. Waar doet u nu het beste aan? Ik zet twee mogelijkheden voor u op een rij.

Manier 1: zelf doen
Stel, u hebt nog ergens 40.336 euro slingeren en wilt hiervoor een mandje AEX aandelen kopen. Bij een AEX stand van 403,36 (de slotstand van gisteren) kost een mandje met deze aandelen 40.336 euro. U doet dat vanzelfsprekend bij de SNS Reaal. Immers zij is de beste onder de grootbanken, voor zover u SNS daaronder schaart.

U betaalt dan voor iedere order 0,20% + 9 euro. Momenteel zitten er nog maar 21 aandelen in de index - Corporate Express is het laatste eendje dat niet meer mee ging naar zee. In totaal bent u zo 269,67 euro kwijt. Dat is vrij veel, omdat u van sommige aandelen kleine plukjes koopt, waarbij de vaste kosten relatief zwaar wegen.

Verder moet u nog rekening houden met een bied en laat-spread op de beurs. Die spread loopt soms van een halve cent bij heel liquide aandelen op tot soms wel 12 cent in het geval met illiquide aandelen met een hele hoge koers. Kijkt u bijvoorbeeld maar eens op de koersenpagina van Unibail-Rodamco.

Stel dat u de ene keer op de biedkoers koopt en de andere keer op de laat koers. Gemiddeld zit u er tussenin. Dat kost u dan ook nog eens 14,10 euro. En als laatste doet de bank het allemaal niet voor niets. Zo zijn er ook nog bewaar- en dividendkosten et cetera. SNS rekent 5 euro per maand voor een portefeuille onder 50.000 euro

U bent zo 60 euro per jaar kwijt. Natuurlijk verandert de index voortdurend: bedrijven die worden overgenomen en tweemaal per jaar een indexaanpassing. Dat is al met al nog een heel werk, maar bovendien maakt u weer transactiekosten. Stel, u hebt per jaar 30% omzet: 15% aandelen van uw aandelen eruit en 15% nieuwe erin.

Dat kost u nog eens 0,20% per jaar. Al met al bent u aan jaarlijkse kosten ongeveer 0,33% kwijt.

Manier 2: laten doen
Mogelijkheid twee is een indexfonds. Dat kan natuurlijk tegen hele lage kosten. Ik neem als voorbeeld het ABN Amro AEX Index fonds. Dat rekent 0,56% aan kosten per jaar. U koopt deze bij dezelfde bank om de vergelijking helder te maken en betaalt 0,22% aankoopkosten. Deze stukken moet u alleen ook ergens bewaren.

U doet dat weer bij SNS en betaalt daarvoor 5 euro per maand. In totaal komen uw kosten op 0,69% per jaar uit.

Conclusie
Een index is een sprookje waarin u niet kunt beleggen. Indexbeleggen klinkt gratis, maar kost ook geld. Nu zijn er actieve fondsen waarbij de managers hard werken om het beter te doen dan de index en dan lijkt mij de keuze snel gemaakt. Indexfondsen of uzelf doen het gegarandeerd slechter dan de index. Aan u de keuze.

Overigens nog een klein woord van waarschuwing. Mocht de AEX boven de 500 komen, dan komt uw beleggingsportefeuille boven de 50.000 euro en valt u in het volgende tarief. Dan betaalt u 7,50 euro per maand aan bewaarkosten, waarmee de kosten van het ABN Amro fonds en het eigen indexfonds hoger worden.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn over- en onderwegingen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juli 2008 11:18
    Manier 3: koop alles via Interactive Brokers, tegen een tarief van 0.1% en een minimum van slechts 4 Euro per order. En IB bewaart ze wel voor niks en rekent geen kosten bij dividend. Bij Corné betaal je 269.67 om het mandje te kopen, bij IB iets tussen de 40 Euro en 84 Euro.
    Het sprookje komt zo dus toch wel wat dichter bij de werkelijkheid, alleen niet bij de SNS van de heer van Zeijl....
  2. forum rang 5 Bart Meerdink 7 juli 2008 12:42
    Laten we artikel positief opvatten: wie weet de goedkoopste manier te verzinnen om de AEX index te volgen?

    - met Interactieve Brokers
    - met een indexfonds bij fundix
    - ....?

    En op welk moment pas je je posities aan bij index veranderingen? Kan het wel uit om de allerkleinste fondsen op te nemen?

    Wat is het kleinste bedrag waarmee je je eigen indexfonds kunt beheren met kosten <= 0,5% per jaar?
  3. [verwijderd] 7 juli 2008 13:12
    Algemene wet: als er een fonds is wat "ABN-AMRO/Fortis/ING/Postbank XYZ-fonds" heet dan is er een goedkoper XYZ-fonds wat hetzelfde doet.
    Uit respect voor Corne laat ik SNS-Reaal uit deze wet :)

    iShares AEX rekent 0.30% kosten/jaar met een spread van 0.1% tussen aankoop en verkoop (op dit moment 4 cent op een koers van 40.70).

    Verborgen kosten:
    - ze keren 1x per 3 maanden dividend uit, dus houden ze de onderliggende dividenden wat langer vast dan normaal
    - als er tumult is op de beurs, dan stijgt de spread gigantisch (naar een euro of twee). Je kunt dus niet kopen/verkopen als het echt spannend wordt
    - er wordt niet voortdurend in gehandeld: de bied/laat prijs en de laatstgehandelde prijs kunnen flink uiteenlopen. Als je een stoploss hebt die triggert op een bepaalde prijs, kan deze dus ongemerkt voorbij worden gelopen.

  4. forum rang 6 mercurius-adept 7 juli 2008 20:20
    het spijt me dat ik het zeg, maar ik ben zeer zeker niet onder de indruk van deze column...
    Hoe kan je zo'n artikel schrijven en niet duidelijk vergelijken met een product als een tracker?
    Ik krijg bijna het idee een schaamteloos commercieel te lezen?
    ("U doet dat vanzelfsprekend bij de SNS Reaal. Immers zij is de beste onder de grootbanken, voor zover u SNS daaronder schaart?")

    En waarom heeft u het niet over (de waarde van) risico-spreiding?
    Daar gaat het toch een beetje om met dergelijke producten?

    mvg,
  5. [verwijderd] 7 juli 2008 20:41
    Beste lezers,

    Mijn dank voor uw commentaar. Vanzelfsprekend heb ik `schaamteloos´ reclame voor de SNS bank gemaakt. Allereerst omdat dat het makkelijkste rekent. Als tweede omdat ik zelf gebruiker ben van de effectendiensten van SNS bank. En als laatste zou het wel heel vreemd zijn als ik reclame voor bijvoorbeeld de Postbank zou maken.
    Het doel van deze column was te wijzen op de kosten van alternatieven. Ik hoop daar wat duidelijkheid in te hebben geschapen. Ik heb het ABN AMRO index fonds genomen omdat dit als index fonds de langste historie heeft.
    Een short put en een long call is inderdaad een optie die ik niet heb meegenomen. Maar ook daar tweemaal kosten en tweemaal bied-laat spread.

    Met vriendelijke groet
    Corné van Zeijl
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.