Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Gevecht rond steun houdt aan

TA: Gevecht rond steun houdt aan

Technisch tasten de beurzen hun cruciale steunniveaus af, de lange termijn plaatjes beginnen gevaarlijk over te hellen. Bij een definitieve daling van de AEX onder 500 punten steunzone kantelt de beurs naar onderen weg en komt er ruimte voor een nieuwe daling. Vooralsnog houdt de beurs net stand.

De AMX en de AScX zakken wel door hun bodems, ook de Duitse beurs verzwakt. Kortom, de spanning op de Europese aandelenmarkten neemt toe en de eindejaarsrally raakt verder uit het vizier.

Overigens ook een paar deuken op Wall Street, hoewel minder ernstig. Hieronder loop ik de alle lange termijn plaatjes langs en inventariseer de schade.

AEX breekt uit consolidatie en zet 500 punten onder druk

De Nederlandse beurs breekt de herstelfase neerwaarts af. Hiermee wordt de driehoeksformatie naar onderen verlaten, hetgeen nieuwe verkoopdruk signaleert.

De steunzone 500-506 staat onder druk. Bij een definitieve daling eronder, zou de  Nederlandse beurs (AEX-index) het luik naar onderen openen, richting de koersbodem van eind 2016 rond 436,28.


Wall Street  doet een flinke stap terug en vormt lagere top

Wall Street blijft onder druk staan, maar oog iets minder dramatisch als Europa. De potentiële lagere koerstop op de grafiek van Dow Jones index wijst op toenemende verkoopdruk. Eerder al heeft de Dow Jones index de stijgende trend verlaten wat een eerste verzwakking signaleerde.

Technisch houdt de nog wel stand, steun 23.997,21 (bodem van 29 juni). Pas bij een eventuele daling hieronder komt er ruimte vrij voor verdere koersdaling. Weerstand zien we rond 26.951,81 (gevormd op 3 oktober).


Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, hapert

Nu de Nasdaq 100 index de stijgende trend heeft gebroken, oogt het technisch beeld iets minder sterk. We verwachten een consoliderend koersverloop boven steun 6.322,60 (bodem van 6 april).

De weerstand ligt op 7.700,56 (top van 5 oktober). Wees alert, want een doorbraak en slotstand onder de steun genereert een nieuwe verzwakking.


Verkoopdruk bij de AMX-index neemt toe 

De midcap lijkt te bezwijken onder verkoopdruk, nu de voormalige koersbodems rond 682,80 sneuvelen. Dit bevestigt de verkoopdruk. Er mag verdere koersdaling worden verwacht richting 625,29 (bodem van 9 november 2016). De lagere koerspieken gaven al verkoopdruk weer.


AScX-index zakt door de steun 903,82

De Nederlandse smallcap index heeft de dalende trend hervat nu de recent bodem 903,82  neerwaarts is gebroken. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht richting steun 769,86 (bodem van 11 november 2016).

Het technische plaatje signaleert verkoopdruk zolang er lagere toppen op de grafiek worden achter gelaten. Enkel boven weerstand 980,46 (gevormd op 17 oktober) klaart het beeld op.


Duitse beurs zakt onder steun 11.051,04

De DAX index in Frankfurt heeft een zeer cruciale steun 11.051,04 (bodem van 26 oktober) gebroken. Zolang er lagere toppen zichtbaar blijven we behoedzaam. De verkoopdruk neemt toe.

Verdere koersdalingen mogen worden verwacht, met 10.174,92 (bodem van 11 november 2016) als volgende neerwaartse koersdoel.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AMX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASCX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nasdaq

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
514 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
De Kromme
2
zeg nou gewoon dat de beurzen aan het instorten zijn en het sprookje GRATIS GELD voorbij is: niemand weet hoe hoog de schuldenberg is dus gewoon afwachten waar het dieptepunt ligt....
BeursVis
0
eugenenl
7
Een technisch analist baseert zijn prognoses uitsluitend op koersbewegingen. Tostrams betrekt gebeurtenissen bij zijn voorspellingen en dat is nou juist wat niet bij technische analyse thuishoort. Overigens heeft Tostrams keer op keer bewezen dat technische analyse niet werkt. Dat hij zijn voorspellingen nu baseert op ontwikkelingen is natuurlijk prima maar dan moet hij zijn rubriek niet meer "technische analyse" noemen. Zo eenvoudig is het.
IntimRassiert
0
@Eugenenl: exact. Wat doet al die fundamentele informatie in de technische analyse. Plusje van mij!
Helvan'18
0
Ach, een arrestatie… Da's voor het fundamentele een, de, reden ja. Bij TA zou je het niet eens in je hoofd halen om daar zelfs aan te denken, laat staan te schrijven!..

Waardeloos, je hebt je laten afglijden naar wat de meesten willen horen, en denken te zien.., en de vraag is voor hoe lang al.. Maar zo zit TA niet in elkaar!
A.Men
0
Achteraf kijk je een koe in de .... .De reaguurders en Optietipper hadden al maanden geleden dit voorspeld, maar voor RT een verrassing.
Audit4life
0
Oke. Hoe krijgen ze dit voor elkaar?
En wat wordt dat hier dan morgen. Na een dagje van -3%, met 10 punten hoger openen? Ik zou het bijzonder vinden.
Verstraler
0
quote:

Witte Weduwe schreef op 6 dec 2018 om 19:53:


Nasdaq groen straks? Ja toch


Bang on!
Helvan'18
0
Nee enkel wat analisten staan onder druk geloof ik. Omhoog, omlaag, wat zal de toekomst, nabije of niet, brengen..
Call me Put
0
Wordt dit de nieuwe trend Royce?
Een dag van tevoren je column al schrijven of was dit slechts een paniekaanval.
Maradonna11
0
Ja hoor de Yanks doen het weer! Gister middag bijna in groen eindigen, en vandaag de Futs weer vuurrood. Europa heeft weer het nakijken. ONGELOFELIJK
wvdg
0
However, arbitrary and aggressive buying cut the decline in half in one day.......

Work/Activiteit
Dow Jones experienced a drop that was twice as large as its biggest point decline...ect

On the Tuesday and Wednesday of that week, stocks opened lower, and each time aggressive buying buoyed the markets. Heller 'suggested' that the Federal Reserve purchased stock index futures contracts to stop a market collapse.

He also believes that because the Fed already rigs the bond market through securities purchases, the stock market is easy to control.

Hier is niets aan t veranderen ..Fed zal in 2019 steeds vaker aandelen opkopen in t 2de deel van de dag na -3% standen.
Die - 3% dagen komen steeds vaker......zelfs grote fondsen in Australie en Azie gaan nu (dec 2018.) al over op verkopen amerikaanse aandelen. ( Bijv. .Amazon heeft een koers winst verhouding van absurd )

Bij een - 3% stand DJ weet dat Fed ingrijpt en de koersen DJ - AEX 'wat' vult met gebakken lucht

Wat ze met die aandelen doen is een raadsel doch na grote hoeveelheden Goud van o,a Nederland Duitsland z.g. opgeslagen 'in bewaring' ontstaat er een 2de berg > aandelen.

Team - PPT
The "Plunge Protection Team" (PPT) is a colloquial name given to the Working Group on Financial Markets. The PPT was created to provide financial and economic recommendations in the wake of TURBULANT market times.
Members of the team are the Secretary of the Treasury, the Chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve, the Chairman of SEC and. Zie Itang
'd Aandelen
1
Goedemorgen,

en het zo simpel, staan de koersen links hoog en rechts laag dan dalen we, staan we links laag en rechts hoog dan stijgen we, staan de koersen links en recht op hetzelfde niveau dan gaan we zijwaarts en bewegen de koersen boven de MA 20 dan gaat het opwaarts en staan ze er beneden dan gaat het neerwaarts.

Panklare adviezen hoe je vandaag of morgen grote winsten kunt behalen krijg je nergens gratis, dat is nu eenmaal zo.
514 Posts, Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 22 23 24 25 26 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Markten en economie veren op 62
 2. 21 feb TA: Meevallers steunen AEX 292
 3. 20 feb TA: Gouden bergen voor mijnbouw... 173

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 541,80 +0,23%
 2. AMX 768,42 +0,79%
  Ga naar: Hefboomproducten
 3. ASCX 963,25 -0,15%
  Ga naar: Hefboomproducten
 4. DAX 11.423,28 0,00%
 5. Nasdaq 88,070 -0,01%
 6. NY-DJ-Industrial Avg 24.465,64 0,00%
  Ga naar: Hefboomproducten
Gesponsorde links