Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Gevecht rond steun houdt aan

TA: Gevecht rond steun houdt aan

Technisch tasten de beurzen hun cruciale steunniveaus af, de lange termijn plaatjes beginnen gevaarlijk over te hellen. Bij een definitieve daling van de AEX onder 500 punten steunzone kantelt de beurs naar onderen weg en komt er ruimte voor een nieuwe daling. Vooralsnog houdt de beurs net stand.

De AMX en de AScX zakken wel door hun bodems, ook de Duitse beurs verzwakt. Kortom, de spanning op de Europese aandelenmarkten neemt toe en de eindejaarsrally raakt verder uit het vizier.

Overigens ook een paar deuken op Wall Street, hoewel minder ernstig. Hieronder loop ik de alle lange termijn plaatjes langs en inventariseer de schade.

AEX breekt uit consolidatie en zet 500 punten onder druk

De Nederlandse beurs breekt de herstelfase neerwaarts af. Hiermee wordt de driehoeksformatie naar onderen verlaten, hetgeen nieuwe verkoopdruk signaleert.

De steunzone 500-506 staat onder druk. Bij een definitieve daling eronder, zou de  Nederlandse beurs (AEX-index) het luik naar onderen openen, richting de koersbodem van eind 2016 rond 436,28.


Wall Street  doet een flinke stap terug en vormt lagere top

Wall Street blijft onder druk staan, maar oog iets minder dramatisch als Europa. De potentiële lagere koerstop op de grafiek van Dow Jones index wijst op toenemende verkoopdruk. Eerder al heeft de Dow Jones index de stijgende trend verlaten wat een eerste verzwakking signaleerde.

Technisch houdt de nog wel stand, steun 23.997,21 (bodem van 29 juni). Pas bij een eventuele daling hieronder komt er ruimte vrij voor verdere koersdaling. Weerstand zien we rond 26.951,81 (gevormd op 3 oktober).


Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, hapert

Nu de Nasdaq 100 index de stijgende trend heeft gebroken, oogt het technisch beeld iets minder sterk. We verwachten een consoliderend koersverloop boven steun 6.322,60 (bodem van 6 april).

De weerstand ligt op 7.700,56 (top van 5 oktober). Wees alert, want een doorbraak en slotstand onder de steun genereert een nieuwe verzwakking.


Verkoopdruk bij de AMX-index neemt toe 

De midcap lijkt te bezwijken onder verkoopdruk, nu de voormalige koersbodems rond 682,80 sneuvelen. Dit bevestigt de verkoopdruk. Er mag verdere koersdaling worden verwacht richting 625,29 (bodem van 9 november 2016). De lagere koerspieken gaven al verkoopdruk weer.


AScX-index zakt door de steun 903,82

De Nederlandse smallcap index heeft de dalende trend hervat nu de recent bodem 903,82  neerwaarts is gebroken. Verdere koersdalingen mogen worden verwacht richting steun 769,86 (bodem van 11 november 2016).

Het technische plaatje signaleert verkoopdruk zolang er lagere toppen op de grafiek worden achter gelaten. Enkel boven weerstand 980,46 (gevormd op 17 oktober) klaart het beeld op.


Duitse beurs zakt onder steun 11.051,04

De DAX index in Frankfurt heeft een zeer cruciale steun 11.051,04 (bodem van 26 oktober) gebroken. Zolang er lagere toppen zichtbaar blijven we behoedzaam. De verkoopdruk neemt toe.

Verdere koersdalingen mogen worden verwacht, met 10.174,92 (bodem van 11 november 2016) als volgende neerwaartse koersdoel.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AMX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASCX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nasdaq

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
514 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
snuf13
0
Nou de yanks nu -200...... we zijn net gestart......

Laat het nu eens -2000 worden, dan hebben we toch een scherpe daling dacht ik zo
shortie
0
quote:

De Kromme schreef op 6 dec 2018 om 17:14:


zeg nou gewoon dat de beurzen aan het instorten zijn en het sprookje GRATIS GELD voorbij is: niemand weet hoe hoog de schuldenberg is dus gewoon afwachten waar het dieptepunt ligt....


Dit is uiteindelijk wel het punt waar het allemaal om draait.
Feitelijk is het 1 groot piramidespel die laatste stijging vanaf zeg 2013.....

Vind het tijdstip nu wat aan de late kant om daar nu nog een heel verhaal over te gaan schrijven maar kijk simpelweg naar het aandeel Apple en de schuldenopbouw.

In het kort als voorbeeld:
In 2013 was Apple volledig schuldenvrij. Er is nagenoeg geen bedrijf geweest wat geen gretig gebruik heeft gemaakt van het gratis geld van de FED.
Kijk simpelweg naar het aantal (uitstaande) aandelen van Apple vanaf 2013 en de oploop van de schulden. Nagenoeg alle bedrijven hebben veel geld geleend om hun eigen aandelen terug te kopen. Geld zonder rente stoppen in aandelen met rendement kan vanzelfsprekend er lucratief zijn. Is feitelijk gewoon aandelen kopen met margin debt.
Dit gaat goed zolang de koers blijft stijgen en zolang de “lening” renteloos blijft. Koop je echter aandelen in op te hoge koersen dan begint het al link te worden. Je lening blijft immers gewoon op hetzelfde niveau staan en je maakt een negatief rendement wat je uiteindelijk op je balans zal moeten afwaarderen. Wanneer die lening ook ineens rentedragend begint te worden krijg je extra druk om rendement te gaan halen.

Maar waar komt dat koersrendement dan vandaan hoor ik u vragen...
Bij Apple gaat de winst per aandeel feitelijk deels fictief omhoog door de inkoop van eigen aandelen. Door de winst immers te delen door minder (uitstaande) aandelen gaat de winst per aandeel automatisch omhoog, zelfs bij gelijkblijvende winstcijfers. Het bedrijf zelf kan dus eigenlijk zorgen voor een stijging van de eigen winst per aandeel zonder dat de winst feitelijk omhoog is gegaan.
Het risico zit em echter in de lening. Deze zal vroeg of laat terugbetaald moeten gaan worden. Nu is dat geen probleem wanneer de aandelen noteren boven de eigen aangekochte koers maar eronder kan dat de eerder aangegane schuld uiteindelijk nog veel hoger maken.

We hebben dit fenomeen eerder gezien bij KPN. Er werd door Ad Scheepbouwer als een dolle een eigen inkoopprogramma op poten gezet echter kwam de cashpositie op een bepaald moment dusdanig in de problemen dat ze uiteindelijk met een aandelenemissie moesten komen om een drama af te wenden.

Nu maak ik me echt geen zorgen om de liquiditeitspositie van Apple echter zijn er voldoende bedrijven die absoluut wel in de problemen kunnen gaan komen door deze inkoopconstructies.

General Electric en AT&T zijn er 2 om zeker de komende tijd goed in de gaten te houden......

Maar goed... kortom... aandelenkoersen moeten echt niet meer teveel door gaan zakken (en rente mag echt niet teveel meer omhoog) anders hebben we op Wallstreet dadelijk toch echt een groot probleem....
shortie
0
quote:

ren-je-dement schreef op 9 dec 2018 om 23:44:


[...]

En dan komt mijn berekende en door jou keurig afgebeelde koersdoel van 19.600 voor de Dow in beeld. Waarvan akte.


Wanneer je uit een stijgende wig valt neem je geloof ik meestal 2/3 correctie in acht. Grofweg komt je dan inderdaad rond die 19.xxx uit. Nou ja... we gaan het zien komende maanden. Kan nog van alles gebeuren....
shortie
0
quote:

Calimero schreef op 10 dec 2018 om 00:13:


speciaal voor shortie ... mvgAls ik em zo zie denk ik alleen wel dat de D al gezet is.
Calimero
0
quote:

shortie schreef op 10 dec 2018 om 00:22:


[...]

Als ik em zo zie denk ik alleen wel dat de D al gezet is.


Dat dacht ik ook ... keert ca 8 van de 10 keer net voor de D target :)

een correctie in het komende jaar ri 9013,5 lijkt me ook aannemelijk .. mvg
shortie
0
Eerst maar eens zien dat we huidige niveau’s nu echt neerwaats gaan doorbreken want vooralsnog waren deze niveau’s toch weer steeds een springplank voor een opwaartse beweging.
Sp 2.575-2.600 en NQ 6.350 moeten er echt aan wil het dieper gaan komende tijd. Tot morgen allen.
shortie
0
quote:

Calimero schreef op 10 dec 2018 om 00:36:


ook speciaal voor shortie ... wordt het al wat ?? :)Absoluut Calimero maar de bevestiging hebben we nog niet. Wat ik net al ff aangaf. Wallstreet moet nu wel ff echt doorzetten anders ben ik bang dat er weer zo’n flinke bounce uit de mouw komt. Vooralsnog zit alles nog netjes binnen een matig dalend zijwaarts patroon. Om meer te kunnen bouwen op nog verdere daling zullen ze daar eerst aan de onderkant uit moeten breken binnenkort. Blijft dus opletten. We gaan het zien komende dagen/weken. Truste voor zo.
MDJ_0
0
quote:

ferry schreef op 9 dec 2018 om 23:02:


[...]

Beste voelt u zich absoluut niet aangesproken. ik heb het over ezels met MDJ op hun hoofd.Werkelijk Ferry?! Wat een niveau...
ferry
0
[Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, een aantal berichten is bij dezen verwijderd.]
Formule1-Fan
0
vreemd, oil niet 6% up terwijl cnbc dat el aangaf, pre markt. kleine jan moet shorte lijkt wel alleen maar.
40 % gezakt mag wel eens een hopgere longer worden.

kurke eraf vandaag, dax 10800 of 10500 deze week.
514 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 21 22 23 24 25 26 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Verkoopdruk door coronavirus... 245
 2. 24 jan TA: Rente positief voor boomers 588
 3. 23 jan TA: Correctie door coronavirus 252

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 601,47 -2,08%
 2. AMX 917,74 -2,15%
  Ga naar: Hefboomproducten
 3. ASCX 1.038,95 -1,21%
  Ga naar: Hefboomproducten
 4. DAX 13.576,68 +1,41%
 5. Nasdaq 110,210 +0,53%
 6. Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links