Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: DAX voorspelt nieuwe verzwakkingen

TA: DAX voorspelt nieuwe verzwakkingen

De opluchting na de G20-top over het uitstel van nieuwe heffingen op Chinese producten bleek maar van korte duur. Wall street zette dinsdagavond de toon met nieuwe forse koersdalingen en de Europese beurzen volgden, in mindere mate, gisteren ook.

Forse uitslagen

De Amerikaanse beurzen bleven gisteren gesloten in verband met de begrafenins van oud-president Bush sr., waardoor nieuwe impulsen uitbleven. Vandaag lijken de markten weer een stap terug te moeten doen.

Per saldo zijn de technische plaatjes van de laatste weken echter neutraal. Ondanks forse koersuitslagen zijn de meeste indices sinds eind oktober niet meer veel opgeschoten.

Binnen neutrale bandbreedtes worden flinke koerssprongen vaak afgewisseld met forse correcties. De komende dagen zullen we dus ongetwijfeld nog meer grote uitslagen gaan zien.

AEX index

De Nederlandse beurs stabiliseert binnen de dalende trend. Het koersverloop is de afgelopen weken wel wat meer neutraal waarbij de toppen en bodems steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Voor de nieuwe richting is het nu wachten op een uitbraak uit de neutrale fase.

Belangrijkste steunzone ligt echter nog altijd tussen de 500 en 506 punten. Dit niveau dient stand te houden om verdere, lange termijn, verzwakkingen te voorkomen.


DAX index

Binnen Europa wordt de Duitse beurs nog altijd als leidende index gezien. Vanwege de omvang van de Duitse economie is de DAX index historisch gezien vaak richtinggevend geweest voor de overige indices in Europa.

Wat opvalt, is dat de Duitse beurs de laatste maanden echter slechter presteert dan de andere grote Europese indices. De correctie op de Duitse beurs heeft ook al tot meer technische schade geleid. We dienen er hierdoor rekening mee te houden dat ook de Nederlandse beurs nog verder omlaag kan.

Laatste weken

Het korte termijn technisch beeld oogt de laatste weken wat meer neutraal. De DAX index beweegt binnen een smalle bandbreedte waarbij de mogelijke lagere koerstop nieuwe verkoopdruk lijkt te signaleren.

Een doorbraak onder de steun zal de de oude dalende trend weer een nieuwe impuls geven waardoor lagere niveaus kunnen worden opgezocht.


Laatste maanden

Op langere termijn zien we een duidelijke draai omlaag. Nadat de Duitse beurs dit jaar een lagere top had gevormd, is deze bevestigd met de doorbraak onder de bodems van medio 2017 en begin dit jaar.

De huidige adempauze vindt plaats onder de oude bodems waarmee de kans op een nieuwe koersdaling aannemelijk blijft. Volgende koersdoel ligt rond 10.174,92, de bodem van eind 2016.


Laatste jaren

Op de meerjarige lange termijn grafiek is goed te zien dat de correctie die begin dit jaar werd ingezet, flinke schade heeft veroorzaakt. De stijgende trend vanaf 2009 is recent afgebroken en ook is de index teruggevallen onder de oude toppen van 2015.

Aangezien duidelijke steunniveaus momenteel ontbreken, kan een grotere correctie niet meer worden uitgesloten.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
447 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Call me Put
0
quote:

Stock Exchange Monkey schreef op 7 dec 2018 om 08:27:


[...]

Onn hou nou eens op met iedereen te beschuldigen. We hebben toch allemaal de eed afgelegd die van toepassing is om hier op het forum te mogen schrijven, daarin staat ‘ ik zweer te zullen schrijven zonder haat en vrees en de gehele waarheid en niets dan de waarheid te zullen schrijven ‘ :-)Het is dat je een smiley er achter zet,
anders zou ik het nog geloven ook.);
thefed
0
yanks weer te kloten, we mogen nooit een big opening hebben...maffia banken, elke week witteboorden praktijken, echt elke week dit jaar, en nooit voor het gerecht.
Stock Exchange Monkey
0
quote:

.thfred schreef op 7 dec 2018 om 08:38:


yanks weer te kloten, we mogen nooit een big opening hebben...maffia banken, elke week witteboorden praktijken, echt elke week dit jaar, en nooit voor het gerecht.


U kan niet zeggen dat u niet gewaarschuwd bent, Fred optie voor de moeder en F1F voor gamgamgamgam
ONN
0
quote:

Stock Exchange Monkey schreef op 7 dec 2018 om 08:27:


Onn hou nou eens op

Hou zelf op! :))))
Lookout
0
quote:

Lookout schreef op 7 dec 2018 om 00:48:


wauw dit ziet er goed uit voor mijn dow long uitgevoerd bij 24500
morgenochtmd 200 punten plus over zou zeer welkom zijn
truste


sp gezet bij 24700 en op mijn aex longs bij 499.6 een sp bij 504.1
447 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 18 19 20 21 22 23 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 17 jan TA: Kansen op de beurs 198
  2. 16 jan TA: Duitse motor hapert 243
  3. 15 jan TA: Beleggen in het klimaat 181

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 615,57 +0,57%
  2. DAX 13.526,13 +0,72%

Gesponsorde links