Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Rampspoed Wall Street

TA: Rampspoed Wall Street

De inktzwarte woensdag op Wall Street zal het al broze sentiment in Europa verder onder druk zetten. De Nasdaq maakte de slechtste sessie sinds 2011 door, maar ook de andere Amerikaanse beursindices verloren gisteren procenten tegelijk.

Beleggers in de VS maken zich zorgen over de winstontwikkeling van veel beursfondsen, maar ook over aanhoudende handelsspanningen en afnemende economische groei. Verder zorgt de media-aandacht over explosieve pakketjes, die naar ex-president Obama, de Clintons en nieuwszender CNN zijn gestuurd, voor nervositeit.

In Europa spelen Italiaanse perikelen en de ontwikkelingen rond Brexit een rol. Hieronder bekijk ik onder meer de AEX, DAX, Dow, de Nasdaq100 en de euro/dollar. Helemaal onderaan bespreek ik mijn Slimste Belegger-turboportefeuille.

Zwak herstel AEX

Het AEX-herstel van gisterenochtend was van korte duur. Na een sterke opening werd de AEX woensdagochtend door winstnemingen weer weggedrukt. Technisch liep de AEX vast op de onderkant van de recente gap. Dit koersgat in de grafiek, afgebakend met de rode cirkel, ligt tussen 514,44 (high van dinsdag) en 518,70 (low van maandag). Het hoogste punt van gisteren lag rond 515,52.

Zolang het de AEX-index niet lukt uit het correctieve (dalende) trendje van de afgelopen drie weken te breken, blijft het technische plaatje negatief. Het patroon met lagere toppen en bodems sinds eind juli, was al een teken van verkoopdruk, maar de laatste weken lijkt de neerwaartse trend naar onderen te versnellen. Dat betekent dus dat de verkopers steeds eerder en in grotere haast afscheid van hun stukken nemen.

Vooralsnog neem ik geen duidelijke signalen van serieuze bodemvorming waar. Nu de steun 506,05 (bodem van 20 juli 2015) onder druk staat, is er risico voor een daling onder de psychologische 500-puntengrens.

Lagere toppen AEX: rood licht

De AEX-index had eerder met de doorbraak onder de recente koersbodem rond 533,91 punten de dalende fase gevalideerd. Het technisch beeld blijft zwak zolang de AEX-index lagere toppen vormt. De steun 506,05 komt zelfs in gevaar.


DAX zet dalende trend voort

De Duitse beurs zakte onder de bodems van september en oktober, waarmee de dalende trend wordt gevalideerd. Er ligt pas steun op 10.402,60 (bodem van 2 december 2016).


Dow Jones verzwakt

De Dow zakte woensdag onder de bodem van 15 augustus rond 24.965,77. De volgende steun ligt in de zone 23.344,52. De Dow Jones-index vormde al een lagere top onder de voormalige septemberbodem (blauwe stippellijn). Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

 

Ook tech onderuit

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, knalde woensdag onder de steun op 6.950,23 (bodem van 28 juni). Hierna wordt 6.322,60 (bodem van 6 april). Het volgende neerwaartse koersdoel.


Euro/dollar (korte termijn) zakt weg

De EUR/USD-koers heeft de herstelfase afgebroken, hetgeen verkoopdruk weergeeft. De steun ligt rond 113,12 (bodem van 5 juli 2017). De EUR/USD-koers laat al enkele maanden een wisselvallig koersverloop zien tussen 113,12 en 118,11 (top van 8 juni).

EUR/USD beweegt, ondanks oplevingen, in een zwakke trend. Het technische plaatje van de EUR/USD blijft zwak zolang het patroon van lagere toppen en bodems intact blijft.

 

Euro/dollar (korte termijn) zakt weg

Het herstel van de EUR/USD-koers strandde op de 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn), die bovendien een dalend verloop laat zien. Dit bevestigt de zwakke technische conditie.

 

Update Turboportefeuille Slimste Belegger

Gisteren heb ik in de loop van de dag mijn turboportefeuille in de beurscompetitie de Slimste Belegger volledig naar onderen ingericht. De enige Turbo Long die ik had (Air France-KLM), heb ik verkocht, aangezien het beurssentiment verder verpieterde. De longkansen komen heus nog wel, ook tijdens deze Slimste competitie. 

Ik heb mijn vijf bestaande shorts verder uitgebreid, met nieuwe posities in ArcelorMittal en AEX. Ik heb nu zeven turbo's short in aandelen en een long VIX.

Technisch liep de AEX gisteren vast op de onderkant van de recente gap, afgebakend met de rode cirkel), waarna ik een turbo short AEX heb aangeschaft. De turbo short ArcelorMittal heb ik ingenomen omdat de zeer sterke steun rond 23,80-24 is gebroken. Kijk voor meer informatie over de competitie waarin ik een van de coaches ben op Slimstebelegger.nl.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Nasdaq

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
295 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
thefed
0
Ole Elliottwave
0
quote:

.thfred schreef op 26 okt 2018 om 07:19:


zo zwaar down openen we zelden, dus long om 08:00...


Goedemorgen,

Moet nog even in de grafieken duiken maar denk dat je gelijk gaat krijgen.
Mooie kans..

Gr
impanis
0
Resultaten en vooruitzichten van de grote namen in de VS bevestigen dat we de top van de groei hebben bereikt. Als INBEV de nr 1 market cap van europa de voorkeur geeft om versneld schulden af te bouwen betekent dit dat ze minder winst gaan maken in de toekomst of ze verwachten dat de rente gaat stijgen. Als je dit negeert als langetermijnbelegger en blijft volharden in de dips te kopen maak je shorters rijk. Als je advies vraagt aan de bank zullen ze wel zeggen bijstorten om de kansen te kopen wat impliceert dat de fee binnenstroomt. Zal de banken worst wezen dat jij binnen een paar weken op min 10 staat. Moet je nog enkele jaren blijven zitten om uw verliezen goed te maken. Dat is alvast mijn ervaring.Minder geld onder beheer is minder winst. Neem eens de tijd om de financiele resultaten van een bank na te lezen. Hier zitten toch zulke slimme mensen. Die moeten dit toch kunnen begrijpen veronderstel ik. kijk eens waar ze hun inkomsten genereren en dan spreek ik niet van de kleine bankjes maar de banken die ons in de aandelen drijven. o ja INBEV zijn haar is geknipt en is nr 4 in europa op 1 dagje. Misschien is het verstandiger van de schuld af te bouwen want de tijd dat geld gratis was ,is bijna voorbij. Zelfs voor Italie wordt men strenger. Ik vraag mij af wanneer zij hun schulsd gaan terugbetalen. Tijdens een mogelijke recessie? Wordt het nieuwe griekenland.Veel succes vandaag.Blijkbaar toch wat druk op de europese aandelen. kopen maar
ren-je-dement
0
quote:

fred optie schreef op 26 okt 2018 om 05:47:


de moeder revisited!


Komt ze alweer? Snel nog even gebak halen voor 8 uur!
impanis
0
Diegenen die nog twijfelen dat de beurs hard gestegen is moeten de grafiekjes eens op 10 jaar zetten dan zie je amper het knikje naar beneden van de laatste weken. Je zal wel wat voorzichtiger worden neem een grafiekje van eender welke indextracker wereldwijd. je hebt nog een uurtje voor de beurs opengaat en je opnieuw geld gaat verspelen aan shorters.o ja niet turkije grafiek.wereldwijd.europa.eender welk europees land zelfs italie
thefed
0
open 508 fti, aex dus open 510, klopt niks van aex 24 uur stond op 506,,, klopt niet echt oder ?
impanis
0
eurostoxxfutures min 1.1%. Kan weer alle kanten uit. waarschijnlijk gaan ze de dip nog eens buyen zoals gewoonlijk.
thefed
0
zei het toch bij opening tl aex erin, low 505,2 high 508,20, 3 puntjes up kunnen zijn, maar had veel lager verwacht dan 505, nog geen positie...
ONN
0
quote:

shortie schreef op 25 okt 2018 om 18:20:


Geeft in ieder geval meer houvast dan alleen maar domweg roepen dat het niet lager kan ONN.

Veel plezier dan maar met je Elliot Waves maar wel eerder dom om mijn tekst uit z'n verband te trekken. Je zult mij nooit horen zeggen dat het niet lager kan. Logisch toch ook ?

Beter lezen shortmans. Dit was mijn tekst: "Ook voor jou shortie; niet denken dat het alleen maar verder omlaag kan."

295 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Kansen op de beurs 123
  2. 16 jan TA: Duitse motor hapert 243
  3. 15 jan TA: Beleggen in het klimaat 181

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 616,06 +0,65%
  2. DAX 13.429,43 -0,02%
  3. Nasdaq 108,310 +0,42%

Gesponsorde links