Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Rampspoed Wall Street

TA: Rampspoed Wall Street

De inktzwarte woensdag op Wall Street zal het al broze sentiment in Europa verder onder druk zetten. De Nasdaq maakte de slechtste sessie sinds 2011 door, maar ook de andere Amerikaanse beursindices verloren gisteren procenten tegelijk.

Beleggers in de VS maken zich zorgen over de winstontwikkeling van veel beursfondsen, maar ook over aanhoudende handelsspanningen en afnemende economische groei. Verder zorgt de media-aandacht over explosieve pakketjes, die naar ex-president Obama, de Clintons en nieuwszender CNN zijn gestuurd, voor nervositeit.

In Europa spelen Italiaanse perikelen en de ontwikkelingen rond Brexit een rol. Hieronder bekijk ik onder meer de AEX, DAX, Dow, de Nasdaq100 en de euro/dollar. Helemaal onderaan bespreek ik mijn Slimste Belegger-turboportefeuille.

Zwak herstel AEX

Het AEX-herstel van gisterenochtend was van korte duur. Na een sterke opening werd de AEX woensdagochtend door winstnemingen weer weggedrukt. Technisch liep de AEX vast op de onderkant van de recente gap. Dit koersgat in de grafiek, afgebakend met de rode cirkel, ligt tussen 514,44 (high van dinsdag) en 518,70 (low van maandag). Het hoogste punt van gisteren lag rond 515,52.

Zolang het de AEX-index niet lukt uit het correctieve (dalende) trendje van de afgelopen drie weken te breken, blijft het technische plaatje negatief. Het patroon met lagere toppen en bodems sinds eind juli, was al een teken van verkoopdruk, maar de laatste weken lijkt de neerwaartse trend naar onderen te versnellen. Dat betekent dus dat de verkopers steeds eerder en in grotere haast afscheid van hun stukken nemen.

Vooralsnog neem ik geen duidelijke signalen van serieuze bodemvorming waar. Nu de steun 506,05 (bodem van 20 juli 2015) onder druk staat, is er risico voor een daling onder de psychologische 500-puntengrens.

Lagere toppen AEX: rood licht

De AEX-index had eerder met de doorbraak onder de recente koersbodem rond 533,91 punten de dalende fase gevalideerd. Het technisch beeld blijft zwak zolang de AEX-index lagere toppen vormt. De steun 506,05 komt zelfs in gevaar.


DAX zet dalende trend voort

De Duitse beurs zakte onder de bodems van september en oktober, waarmee de dalende trend wordt gevalideerd. Er ligt pas steun op 10.402,60 (bodem van 2 december 2016).


Dow Jones verzwakt

De Dow zakte woensdag onder de bodem van 15 augustus rond 24.965,77. De volgende steun ligt in de zone 23.344,52. De Dow Jones-index vormde al een lagere top onder de voormalige septemberbodem (blauwe stippellijn). Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

 

Ook tech onderuit

De Nasdaq 100 index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, knalde woensdag onder de steun op 6.950,23 (bodem van 28 juni). Hierna wordt 6.322,60 (bodem van 6 april). Het volgende neerwaartse koersdoel.


Euro/dollar (korte termijn) zakt weg

De EUR/USD-koers heeft de herstelfase afgebroken, hetgeen verkoopdruk weergeeft. De steun ligt rond 113,12 (bodem van 5 juli 2017). De EUR/USD-koers laat al enkele maanden een wisselvallig koersverloop zien tussen 113,12 en 118,11 (top van 8 juni).

EUR/USD beweegt, ondanks oplevingen, in een zwakke trend. Het technische plaatje van de EUR/USD blijft zwak zolang het patroon van lagere toppen en bodems intact blijft.

 

Euro/dollar (korte termijn) zakt weg

Het herstel van de EUR/USD-koers strandde op de 200-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn), die bovendien een dalend verloop laat zien. Dit bevestigt de zwakke technische conditie.

 

Update Turboportefeuille Slimste Belegger

Gisteren heb ik in de loop van de dag mijn turboportefeuille in de beurscompetitie de Slimste Belegger volledig naar onderen ingericht. De enige Turbo Long die ik had (Air France-KLM), heb ik verkocht, aangezien het beurssentiment verder verpieterde. De longkansen komen heus nog wel, ook tijdens deze Slimste competitie. 

Ik heb mijn vijf bestaande shorts verder uitgebreid, met nieuwe posities in ArcelorMittal en AEX. Ik heb nu zeven turbo's short in aandelen en een long VIX.

Technisch liep de AEX gisteren vast op de onderkant van de recente gap, afgebakend met de rode cirkel), waarna ik een turbo short AEX heb aangeschaft. De turbo short ArcelorMittal heb ik ingenomen omdat de zeer sterke steun rond 23,80-24 is gebroken. Kijk voor meer informatie over de competitie waarin ik een van de coaches ben op Slimstebelegger.nl.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 08:00 Matig draagvlak onder de Nederlandse beurs 36
 2. 29 nov Olieprijzen veren op vanaf cruciale steunniveaus 100
 3. 25 nov Wall Street blijft op koers 145

Gerelateerd

Reacties

295 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 25 oktober 2018 08:36
  jongens die Royce heeft jullie mooi genaaid.In zijn turbo portefeuille zitten enkel short posities. Hij laat jullie denken dat we gaan bodemen en in zijn premium abbonnementje zitten niet anders dan short turbo's.Wat kost dat ding. Is misschien toch niet zo dom dan de draadjes laten vermoeden. Ga wat reclame maken voor royce. Wees toch maar voorzichtig en succes op dit inflatiedagje. beheerd vermogen door professionelen min 4.25 procent op jaarbasis.(voorlopig beschermd).leve de professionelen
 2. forum rang 7 easy56 25 oktober 2018 08:40
  quote:

  opa schreef op 25 oktober 2018 08:32:

  [...]

  Bent U beurs verslaafd ?

  haha,ja leuke spannende bezigheid en interessant om tevolgen maar niet meer zodanig dat je t verslaafd kan noemen.

  Al zegt dat iedere verslaafde natuurlijk:-)

  15% slechts belegd,dus zit klaar voor aankopen,maar niet teveel tegelijk en ook niet tesnel.

  Als het bloed door de straten............
 3. [verwijderd] 25 oktober 2018 08:45
  quote:

  impanis schreef op 25 oktober 2018 08:36:

  jongens die Royce heeft jullie mooi genaaid.In zijn turbo portefeuille zitten enkel short posities. Hij laat jullie denken dat we gaan bodemen en in zijn premium abbonnementje zitten niet anders dan short turbo's.Wat kost dat ding. Is misschien toch niet zo dom dan de draadjes laten vermoeden. Ga wat reclame maken voor royce. Wees toch maar voorzichtig en succes op dit inflatiedagje. beheerd vermogen door professionelen min 4.25 procent op jaarbasis.(voorlopig beschermd).leve de professionelen
  hij heeft mij niet genaaid maar ik stuur hier wel een mailtje over naar de AFM .IK vind het een schande Kijk voor mij maakt het niet uit ik heb otm puts soms itm of niets ,maar er zijn er genoeg die er instinken en dubbele agenda s haat ik
 4. [verwijderd] 25 oktober 2018 08:49
  ik ben niet verslaafd. Ik moet handelen om de portefeuille beheerd door professionelen in te dekken en heb zelf alles verkocht.hopelijk gaat de daling zo snel mogelijk en kan ik terug op beide oren slapen als alles wat genormalizeerd is. hopelijk blijven die professionelen hun posities behouden want ik dek ze af . In 3 jaar zijn ze erin geslaagd 4.25 procent op een maand te verspelen. Gelukkig ben ik voorzichtig en echt defensief
 5. forum rang 5 ONN 25 oktober 2018 08:55
  quote:

  beer56 schreef op 25 oktober 2018 08:33:

  he royce ik zat tot gisteren einde dag short ,dat weet iedereen .jij schrijft rally,buy the dips etc en zit leesz ik nu zelf short shame shame shame
  Serieus ? Dus eigenlijk steekt Royce een dikke middelvinger op naar Piet Particulier ? Stoute Royce! Tsss….

  Goedemorgen...
295 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links