Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Negenjarige bullmarkt Wall Street hervat

TA: Negenjarige bullmarkt Wall Street hervat

Beleggers trekken de champagne open en vieren feest, nu alle belangrijke deelindices op Wall Street op recordstand staan. Wall Street verliest uiteraard de actuele ontwikkelingen in de handelsoorlog niet uit het oog. Maar dat weerhoudt de koopjesjager niet de Dow Jones-index, na een adempauze van bijna negen maanden, naar een nieuw koersrecord te tillen.

Volgens de Dow Theory, die Charles Dow meer dan 100 jaar geleden heeft beschreven, wordt de bullmarkt bevestigd indien een all time high in de industriële sector wordt vergezeld door een gelijktijdig all time high van de transportsector.

Dat is exact wat er in de afgelopen week optrad. Op basis van de Dow Theory wordt de negen jaar oude bullmarkt van Wall Street dus voortgezet.

AEX verbetert iets

Uiteraard behandelen we eerst de Nederlandse beurs, waar de AEX nog mijlenver van een koersrecord verwijderd is. Donderdag klom de AEX echter boven de tussenliggende horde en de juni-bodem rond 543,87 punten.

Nu de AEX-index weer boven de laatste koersbodem uitstijgt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Dat de koers terugkeert binnen de voormalige neutrale trend, geeft aan dat het aanbod boven de markt afneemt. Overigens is het patroon met lagere toppen nog niet gebroken. Het is dus afwachten, maar de ergste kou is uit de lucht.


Dow Jones Industrials index

Wall Street is donderdag hoger gesloten, met een winst van 0,95% op een nieuw slotrecord van 26.656,98. De Dow Jones tikte intraday een nieuw all time high aan op  26.697,49 punten. Daarmee werd het vorige koersrecord van Wall Street rond 26.616,71 punten (de top van 26 januari) nipt doorbroken.

Voor een hard en concreet koopsignaal en een hervatting van de uptrend is een overtuigende doorbraak nodig. Maar dat koopsignaal lijkt er nu echt aan te komen. Daarna wordt 29.500 het volgende opwaartse koersdoel.

Bedenk wel dat de Dow er bijna acht maanden over heeft gedaan om een nieuw koersrecord neer te zetten. Enige aarzeling in het koersverloop zou mij op korte termijn niet bevreemden. Overigens zette de S&P 500 in de afgelopen weken al een serie nieuwe all time highs neer, net als de Nasdaq en de Russel2000 index (Amerikaanse Smallcaps).

Op Wall Street worden al langere tijd records gebroken. Deze zomer werd de langste bullmarkt uit de geschiedenis genoteerd, de S&P 500 heeft bijna 3.500 handelsdagen zonder grote correcties doorgemaakt.  De koersen op Wall street zijn sinds de dieptepunten in 2009 vrijwel zonder onderbreking opgelopen.

Het fundamentele verhaal achter het feestje van Amerikaanse aandelen wijst op hogere bedrijfswinsten, bovendien profiteren  sommige ondernemingen van de belastingverlagingen van Trump.


Dow Jones Transportation index

De Dow Jones Transportation index is opgeveerd binnen de grenzen van het oude stijgende trendkanaal. De consolidatie van de afgelopen maanden is onlangs opwaarts voltooid, nadat recent de top van januari werd gepasseerd.

Ook de Dow Transportindex heeft er bijna acht maanden over gedaan om een nieuw koersrecord neer te zetten. De recente uitbraak van de Transportindex geeft technisch een nieuw koopsignaal, waarmee de oude uptrend hervat kan worden.


Dow Theory

De Dow Theory is vernoemd is naar Charles H. Dow (1851–1902), onder andere oprichter van The Wall Street Journal en mede-naamgever van de beroemdste beursindex ter wereld. Charles Dow wees erop dat stock market averages in dezelfde richting moeten wijzen om de geldigheid van een bullmarkt te bewijzen.

Dow ging er in zijn tijd, toen de Verenigde Staten een industriële factor van betekenis werd, van uit dat alle geproduceerde goederen ook daadwerkelijk van de fabriek naar de klant getransporteerd moesten worden. Een bullmarkt in de industriële en manufacturing sector zou volgens hem gewantrouwd moeten worden indien deze niet tegelijkertijd in de transportsector zou optreden.

Overigens was de Dow indertijd een beursindex die veel meer industrieel van karakter was dan tegenwoordig. Bovendien werd de transportsector in die tijd gedomineerd door railways. Charles Dow en zijn volgers waren in het bijzonder geïnteresseerd in all time highs. Een all time high bij de Industrials met een gelijktijdig koersrecord in de transportsector werd door hem als zeer positief beoordeeld.

Een uitbraak van de Dow Jones Transportations index in combinatie met een uitbraak van de Dow Jones Industrials index staat sinds jaar en dag bekend als een koopsignaal volgens de Dow Theory. Feit is dat het nieuwe koersrecord van de Dow Jones Industrials index van donderdag 19 september nu wel wordt bevestigd door een gelijktijdige all time high van de Dow Jones Transportations index. Dat was vorige week nog niet het geval.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat op basis van de Dow Theory er een lange termijn koopsignaal is opgetreden. Dat is gebeurd nu zowel de Dow Jones Transportation index als de Dow Jones Industrials index gelijktijdig een nieuw all time high bereiken. Hiermee wordt de acht jaar oude bullmarkt op Wall Street opnieuw gevalideerd.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 11 jun Big Tech blijft overeind, ondanks aanpak belastingontduiking 88
 2. 09 jun Chips breken door - Ook ASML lijkt de laatste barrière te slopen 66
 3. 08 jun Fundament van de Nederlandse beurs wordt sterker en sterker 49

Gerelateerd

Reacties

275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 thefed 21 september 2018 09:31
  We hebben vanmorgen te maken met een gap. Dat is in deze kwartiergrafiek gezien de afronding van een driehoek een breakaway gap dat niet per se gesloten hoeft te worden. In de daggrafiek is het echter een gewoon gap, dat is reden voor mij om te kijken of de AEX om het gap te sluiten eventueel terugkeert naar het hoogste punt van gisteren 548,2. Er zijn overigens partijen die de beursindex boven 550 zullen willen houden, want daar zullen vast expiratie belangen liggen. -Ad Nooten
 2. [verwijderd] 21 september 2018 09:32
  quote:

  .thfred schreef op 21 september 2018 09:26:


  [...]
  idd die reclame is shit.,, opa kpn er al uit ? :)


  Nee Fred,
  Ben het wachten op een overname, heb eigenlijk nog steeds geen verlies bij dit aandeel, ben er redelijk goedkoop aangekomen.
  Heb dit hier al eens uitgelegd, heb er ook niet veel.

  Reigah waar ben je, toch niet achter die geranium ?
 3. [verwijderd] 21 september 2018 09:35
  quote:

  .thfred schreef op 21 september 2018 09:31:


  We hebben vanmorgen te maken met een gap. Dat is in deze kwartiergrafiek gezien de afronding van een driehoek een breakaway gap dat niet per se gesloten hoeft te worden. In de daggrafiek is het echter een gewoon gap, dat is reden voor mij om te kijken of de AEX om het gap te sluiten eventueel terugkeert naar het hoogste punt van gisteren 548,2. Er zijn overigens partijen die de beursindex boven 550 zullen willen houden, want daar zullen vast expiratie belangen liggen. -Ad Nooten

  ik zou sowieso niet short gaan als je open boven de high ligt van de dag ervoor
  gaps die binnen de range liggen van de dag ervoor misschien wel
275 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 728,48 11 jun
  +3,03
  +0,42%
 2. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links