Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Gezapig

De fraaie koerswinst van maandag laat het neutrale korte termijn trendbeeld onveranderd. Voor de achttiende dag op rij sloot de AEX binnen de bandbreedte 427-457. Het patroon dat hierdoor is ontstaan heeft de vorm van een rechthoek.

Rechthoekpatronen zijn continueringspatronen en markeren een rustpauze binnen de grotere trend. Deze is omlaag gericht, wat onder andere blijkt uit de positie van de index onder het 200-daags gemiddelde.

Aan de andere kant is de onderliggende MACD-indicator nog steeds positief gekruist. Doorgaans ondersteunt dit het koersverloop op de korte termijn.

Het is dit evenwicht in het technische beeld dat het voor mij lastig maakt een uitgesproken visie te hebben op het toekomstige koersverloop. Vraag en aanbod zijn met elkaar in evenwicht en beleggers lijken af te wachten.

De rest van deze week brengt de AEX waarschijnlijk door binnen de bandbreedte 427-457. Pas wanneer een van deze grenzen wordt doorbroken, gaat het huidige evenwicht in het technisch beeld verloren en ontstaat een nieuwe korte termijn trend.

Emerging market emerge
Als er in Nederland niet veel koerswinst te behalen valt, loont het vaak om over de landsgrenzen te kijken waar dat wel het geval is. Moeilijk is dat niet, want met op Euronext Amsterdam verhandelde trackers is het net zo eenvoudig om een positie in te nemen in Latijns-Amerika als in Unilever. Deze trackers handelen als aandelen.

Het zijn goedkope beleggingsfondsen die een bepaalde index exact kopiëren. In de grafiek is de tracker op de MSCI Emerging Markets afgebeeld. Opvallend is dat het horizontale steunniveau op 27,50 euro nog niet is doorbroken op basis van een weekslotkoers. Bij de AEX lag het vergelijkbare steunniveau op 470 en is al gesneuveld.

Opkomende markten hebben daarmee vooralsnog een bearmarket weten te voorkomen. De betere uitgangspositie van de opkomende markten blijkt ook uit de onderliggende relatieve sterkte lijn. Deze deelt het koersverloop van de iShares Emerging Markets door de AEX. De laatste weken is de stijgende trend bevestigd.

Daarmee geven beleggers aan nog steeds de voorkeur te geven aan opkomende markten.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik, een onafhankelijk beleggingsresearchkantoor dat is aangesloten bij Dutch Securities Institute (DSI). Bij afwezigheid van Van Mourik neemt zijn collega Hendrik Jan Davids zijn honneurs waar. Zij beleggen privé uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies, maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
René van Mourik

Auteur:

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Investme...

Recente artikelen van René van Mourik

  1. Tijdelijke verstoring
  2. Huizenmarktbodem begin 2013?
  3. Tegennatuurlijk beleggen

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. dominee 19 februari 2008 09:03
    "Het patroon dat hierdoor is ontstaan heeft de vorm van een rechthoek..."

    De rechthoek onstaat enkel door de twee horizontale lijnen dij jij getrokken hebt. Met hetzelfde gemak teken je een wig, een trapezium, een parrallogram, of een hoelahoep op deze plaats.

    Weinigzeggend dus.

    Gezegende analyses toegewenst,
    Ds
  2. [verwijderd] 19 februari 2008 09:41
    quote:

    dominee schreef:

    "Het patroon dat hierdoor is ontstaan heeft de vorm van een rechthoek..."

    De rechthoek onstaat enkel door de twee horizontale lijnen dij jij getrokken hebt. Met hetzelfde gemak teken je een wig, een trapezium, een parrallogram, of een hoelahoep op deze plaats.

    Weinigzeggend dus.

    Gezegende analyses toegewenst,
    Ds
    Of een imaginaire complexe ellips.... (die hoelahoep)
  3. [verwijderd] 19 februari 2008 11:51
    Hallo dominee,

    Je bent te kort door de bocht, onderschat dergelijke sterke patronen niet, je zou eens moeten onderzoeken hoe en waarom zo'n patroon ontstaat. Kan heel verassend zijn. Ik heb zelf een periode alleen op sterke patronen gehandeld. met aardig resultaat. Nu gebruik ik ze vooral ter ondersteuning.
  4. [verwijderd] 19 februari 2008 14:10
    LET OP:

    We zitten dicht tegen de weerstand 454 aan. Wellicht een idee voor de korte shortgangers om weer in te stappen? Hedenmorgen met succes uit de p ax 440 gestapt en voor dezelfde centen (nog minder zelfs) koop je nu de p ax 450 voor € 4,80. Al een paar dagen gaat het lekker zo..........
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.