Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De atmosfeer op zijn kop: CO2-tekort?

De atmosfeer op zijn kop: CO2-tekort?

In Europa en China zijn de laatste maanden weer aardig wat plannen gelanceerd om de uitstoot van broeikasgassen structureel te verminderen. Begin juli kwam China met een ambitieus actieplan om in 2020 de lucht schoner te maken, met de fraaie naam Het oorlogsplan om blauwe lucht terug te winnen.

Nu is dit in China ook hard nodig, want ik weet niet of u recent nog in Beijing geweest bent, maar daar is de lucht nog steeds ergvervuild. Een half uur wandelen in de Chinese hoofdstad betekent sowieso dat je je witte overhemd kan verschonen en voelt alsof je net een pakje sigaretten hebt opgerookt, inclusief verpakking.

Ook in Nederland wordt er aan nieuwe emissie-plannen gewerkt. Hier is het hoofddoel om de CO2-emissies te beperken. Er zijn hier en daar nog wat losse eindjes aan dit plan, maar daar ze zullen na een (te) warme zomer in de polder wel weer uitkomen.

Zonder CO2 geen bier

In Groot-Brittannië hebben ze daarentegen heel andere problemen, daar hebben ze juist een CO2-tekort. Ja serieus, toen ik het voor het eerst las, geloofde ik het ook niet, maar de Britten hebben deze zomer een dringende behoefte aan meer CO2.

Dit broeikasgas wordt namelijk gebruikt voor de bubbels in het Britse bier en in frisdrank en daar is met dit warme weer en met de goede prestaties van het Engelse voetbalelftal juist veel behoefte aan.

Zowel Heineken als Coca-Cola hebben sommige van hun fabrieken stil moeten leggen, met als gevolg dat de pubs van JD Wetherspoon al zonder bier kwamen te zitten tijdens de laatste WK-wedstrijden.

Naast bier wordt CO2 ook gebruikt om voedsel langer vers te houden in de verpakking en vee te verdoven voor de slacht. Zo is er ook een slachthuis in Schotland gesloten door het CO2-tekort.

Bijproduct

Ondanks dat het vrij en in steeds groter wordende hoeveelheden in onze atmosfeer te verkrijgen is, wordt CO2 in Groot-Brittannië alleen gewonnen als bijproduct in de chemische industrie. Vooral bij de productie van ammonia en waterstofgas wordt CO2 opgevangen en doorverkocht aan de voedingsindustrie.

En deze chemische industrie staat deze zomer grotendeels op non-actief in Engeland. Zo liggen drie van de vijf Engelse ammoniafabrieken eruit wegens zomeronderhoud. De vraag naar ammonia als bestanddeel van kunstmest is in de zomer meestal al laag.

Daarnaast is aardgas, waarvan het ammonia gemaakt wordt, de laatste maanden ook nog eens flink duurder geworden,waardoor de vraag naar ammonia nog verder onder druk is komen te staan.

Importeren?

Aangezien het opslaan en het transporten van CO2 veel duurder zijn dan de prijs van CO2 zelf, lijkt het importeren van CO2 van het Europese vasteland op dit moment geen oplossing voor de Britten. Het lijkt zelfs goedkoper om het bier dan maar te importeren, of simpelweg over te stappen van bruisend pils naar het klassiek Britse ale.

Het is of doods bier of weer naar terug naar onverdoofd slachten. Nu is dat laatste een stukje Europese wetgeving waar met de Brexit in Groot-Brittannië wellicht een einde aan kan komen, maar of dit al op een politieke agenda staat in Downing Street lijkt me onwaarschijnlijk.

Uiteraard kan de CO2 ook gewoon uit de lucht te gehaald worden. In een recent artikel in de MIT Technology Review blijkt dat met de nieuwste technologie het mogelijk moet zijn om CO2 uit de atmosfeer te halen voor 100 dollar per ton CO2, hetgeen prijstechnisch al interessant begint te worden, maar nog niet levensvatbaar is.

Emissies opdrinken

Dit kan nog goedkoper, lijkt me, als we het opvangen bij de nog vele in gebruik zijnde kolen- en gascentrales. Dit idee is niet nieuw en is met behulp van subsidies al vele malen op de wereld uitgeprobeerd.

In Nederland is dit met de nieuwste kolencentrale op de Maasvlakte ook geprobeerd, maar hier werd vorig jaar de stekker uitgetrokken, omdat het volgens de exploitanten te duur zou worden om het broeikasgas in een leeg gasveld onder de Noordzee op te slaan.

Dit ondanks de ontvangen miljoenensubsidies en ondanks dat de vergunning voor de centrale is verleend met als voorwaarde dat de CO2 zou worden afgevangen en opgeslagen. Nu was het oorspronkelijk het idee om het op te slaan in een leeg gasveld onder Barendrecht, hetgeen goedkoper zou zijn geweest, maar hier waren de inwoners geen groot voorstander van. Integendeel.

Maar als de opslag van CO2 zo’n probleem is, zij het onder de Noordzee, zij het onder ons land, waarom leveren we het dan niet gewoon aan de Engelsen? Kunnen zij mooi een deel van onze emissies opdrinken.


Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Robeco kan op ieder moment de in deze column genoemde aandelen of andere instrumenten in portefeuille hebben.Meer over Henk.

Column door: Henk Grootveld

Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Naast aandelenmarkten en economie heeft Grootveld een brede interesse in en schrijft hij over de impact van wetenschap en technologie op de geschiedenis. Hiervoor was hij onder andere hoofd Europese aandelen bij Robeco,...

Meer over Henk Grootveld

Recente columns van Henk Grootveld

 1. okt '19 GenZ, of de generatie die de wereld gaat redden 15
 2. sep '19 Een hopelijk slaapverwekkend verhaal 5
 3. jun '19 Tijdbom der obesitas 4

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. FrancisFox 12 juli 2018 12:24
  Het probleem is niet dat CO2 zo zeldzaam is, maar dat zuiver CO2 zeldzaam is. Hetzelfde geldt voor water, gewoon slootwater is gratis, kraanwater kost een euro per kuub, en zodra je medisch veilig water wilt, of iets waar je absoluut geen biologisch leven in wilt, kost het euros per liter.

  CO2 zuiveren is een rotklus, en bij bijvoorbeeld ammoniak-reacties is wat erin gaat al redelijk zuiver, en bespaart dat je dus werk. Echter als je het als bubbels in je cola wilt, is het toch wel prettig dat er geen olieresten, methaan of andere ongein in zit. Zuiverheid >99% dus, met een mooie rapportage van eventuele bijproducten.

  Als je CO2 onder de grond wilt stoppen is het onbelangrijk hoe zuiver het is, gewoon proppen en klaar.
 2. Brogembank 13 juli 2018 13:01
  quote:

  25GTi schreef op 12 juli 2018 14:53:


  Er zijn sowieso te veel maar ook ook echt heel veel te veel mensen op deze aardbol. Dat is een heel belangrijke oorzaak van heel veel problemen en uitdagingen; vervuiling, energiegebruik, landgebruik, (drink)watergebruik, voedselvoorziening .....


  En dat bevolkingsoverschot wordt mede veroorzaakt door die drie uit de woestijn getrokken monotheïstische religies die allemaal prediken dat wij moeten fokken als konijnen om maar kanonnenvlees te creëren om hun verderfelijke invloed van het Ware Geloof nog verder te expanderen.
  Zonder overbevolking ook geen vluchtelingenstromen uit landen die niets anders te exporteren hebben dan kanslozen.
  Zonder overbevolking ook aanzienlijk minder kans op (gewapende ) conflicten.

  Fijn weekend allen!
  Brogem
 3. Arensoog 15 juli 2018 10:12

  Overbevolking IS NU PRECIES WAT "DE CLUB VAN ROME" IN DE JAREN '80 - '90 BEWEERDE'
  Via het VN kantoor IPCC zijn alle CO2 onzin verhalen bedacht. Men begon met het Gat in de ozonlaag later de zure regen nu CO2.
  Hieraan is alle CO2 besparingen(?) via zon- en windparken aan opgehangen.
  En.....aangezien zon en windparken GEEN CO2 besparen blijft de "opwarming" een angstig broodjeaapverhaal.
  Pas nog bevestingt door de voorzitter van "Urgenda" met de angstige mededeling dat als wij niet de 1,5% minderopwarming weten te bereiken in 2020 de wereld in 2080 onbewoonbar is!
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare