Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rentelente

Untitled Document Het is u niet ontgaan. Morgen beslist de Amerikaanse centrale bank over het belangrijkste rentetarief. Aangezien ook bankenkwartet Lehman, Goldman, Bear Stearns en Morgan Stanley met cijfers komt, zien velen deze week als cruciaal.

De verwachting is dat zij inzicht bieden in de zwaarte van de kredietencrisis. De kans dat de (Amerikaanse) aandelenmarkten stijgen na een eerste verlaging in een cyclus is historisch gezien zeer groot.

Sinds 1974 zijn er acht cycli te onderscheiden waarvan alleen 2001 (-8%) op een termijn van een jaar lagere koersen tot gevolg had. Gemiddeld waren de koersen in de zeven andere jaren na de eerste verlaging 22% hoger, variërend van +11 tot +42% in de Dow Jones.

Federal Reserve-voorzitter Ben Bernanke heeft de naam meer academisch te zijn dan zijn voorganger Alan Greenspan.

Insiders kopen
Morgen zien we of ook Bernanke een put naar zich vernoemd ziet worden en het morele gevaar van een renteverlaging voor lief neemt boven het risico van een verdere correctie. Opmerkelijk genoeg stijgt de dollar juist op termijn van een jaar met gemiddeld 4,5%, in tegenstelling tot wat logisch lijkt. Kennelijk genereert de renteverlaging vraag.

Inmiddels hebben veel insiders (topmanagers, ingwijden et cetera) in Amerika zich hebben volgeladen met aandelen. Deze indicator wordt meestal vervuild met optiegerelateerde verkopen, pas daarom op. Toch is het bemoedigend dat vooral bestuurders van financiële instellingen de koersdalingen hebben aangegrepen om zelf aandelen te kopen.

Anekdotisch bewijs
Professionele handelaren in Amerika zitten ter waarde van 40 miljard dollar long, dat is een niveau dat in geen jaren is voor gekomen en normaal gesproken een positief teken voor de aandelenmarkten. Al met al is er veel anekdotisch bewijs dat die het ergste alweer gehad kunnen hebben en er veel negatief nieuws in de koersen zit verdisconteerd.

Aan een echte positieve voorspelling waag ik mij op dit moment niet. Ten eerste omdat ik als bottom-up stockpicker nauwelijks een mening heb over de macro-economische ontwikkelingen. Ten tweede omdat ik onlangs de huizenmarkt in New York van dichtbij heb bekeken. Bouwkranen overal waar ik keek, maar ook toenemende leegstand…


Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jasper@iex.nl.

Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasper Oeberius Kapteijn

Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. sep '07 Koopje Air France-KLM 84
  2. jan '07 From Russia with love 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. jrxs4all 17 september 2007 16:01
    Is al in een ander draadje geschreven maar leuk om het ook hier weer te zien.

    Insider aankopen van aandelen staan op het hoogste niveau sinds 1990 en uit het artikel van de heer Oeberius Kapteijn blijkt dat dit in het bijzonder geldt voor bankaandelen.

    Trek uw eigen conclusie,

    JR
  2. [verwijderd] 17 september 2007 18:10
    quote:

    jrxs4all schreef:

    Insider aankopen van aandelen staan op het hoogste niveau sinds 1990 en uit het artikel van de heer Oeberius Kapteijn blijkt dat dit in het bijzonder geldt voor bankaandelen.

    Trek uw eigen conclusie,
    Zelf heb ik 1990 meegemaakt als belegger. De insideraankopen in Amerika mogen op het hoogste punt staan, maar dat zegt totaal niets. Als de Amerikanen hun Europese aandelen verkopen en daar Amerikaanse voor terugkopen, dan schieten wij er niets mee op.

    Wie in juni 1990 in Robeco had belegd, had ruim twee jaar na dato geen cent verdiend.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links