Login
 

Aandelen VS: Niet goed? Geld terug!

Door Marcel Tak op 7 aug 2017 om 09:00 | Views: 5.082 | Categorie: Productrecensies | Onderwerpen: productrecensies, S&P 500, structured products, Van Lanschot

Aandelen VS: Niet goed? Geld terug!

Amerikaanse aandelen zijn duur, zeggen veel analisten. Dat krijg je, als de S&P 500 zich al ruim acht jaar in een bullmarkt bevindt, met bijna continu stijgende koersen.

Beleggers moeten stalen zenuwen hebben om nu in de Amerikaanse markt te stappen. Aan de andere kant, de vooruitzichten voor verdere economische groei in de VS zijn niet slecht. De inflatie blijft mogelijk nog lang beperkt. 

VL Index Garantie Note

In dat scenario kunnen aandelenbeleggingen nog jaren gedijen. Voor beleggers die willen profiteren van mogelijk verder stijgende koersen, maar beschermd willen zijn als het toch mis gaat, heeft Van Lanschot een nieuwe note geïntroduceerd: de VL Index Garantie Note USA 17-23. Het zesjarige beleggingsproduct luidt in Amerikaanse dollars, lost af in 2023 en volgt de eerdergenoemde S&P 500-index.

De note lost in 2023 af, tegen minimaal de nominale waarde van 100% (in dollars!). Daarnaast keert het de procentuele stijging van de index vanaf de startwaarde uit. Bij een koersdaling blijft de aflossing op 100%. De startwaarde van de S&P 500 is op 2.440,69 punten vastgesteld.

Voor de aflossing geldt een maximering van 140%. Deze aflossingswaarde is bereikt bij een eindstand in 2023 van de S&P 500 index van 3.416,97 punten. Vanaf de nominale waarde van 100% kan het rendement dus maximaal 40% bedragen, ofwel 5,77% op jaarbasis.

Dat voor een garantieproduct relatief gunstige vooruitzicht is mogelijk door een combinatie van factoren. Ten eerste is de volatiliteit van de Amerikaanse aandelen extreem laag. Dat betekent dat aandelenopties zeer goedkoop zijn. De note maakt gebruik van (call)opties om op deze manier de onderliggende index te volgen.

Geen rente

Ten tweede is de Amerikaanse rente relatief hoog. Voor een zesjarige obligatie in dollars zou Van Lanschot waarschijnlijk zo’n 3% aan rente moeten vergoeden. Maar de note, door de hoofdsomgarantie eigenlijk een soort obligatie, keert geen rente uit. De uitgespaarde rente gebruikt Van Lanschot om de benodigde call opties te kopen.

Met welke belegging kun je de note het best vergelijken? We kijken eerst naar reguliere obligaties. Deze geven een (dollar)rente van circa 3%. De note komt tot dat rendement als de S&P 500 minimaal tot 2.914 punten is gestegen.

Gemist dividend

Bij vergelijking van het rendement van de note met een directe belegging in de S&P 500, ga ik uit van een dividend van gemiddeld 2%. De note geeft effectieve bescherming, dus doet het beter dan een S&P 500 belegging als de index na zes jaar met meer dan 11,5% is gedaald.

Tot een stijging met 40% van de index zal de note 2% minder rendement opleveren, vanwege het gemiste dividend. Het spreekt voor zich dat een S&P 500 stijging groter dan 40% tot meer achterstand leidt, vanwege de maximalisering in de aflossing.

Tot slot: bedenk dat u een debiteurenrisico heeft op Van Lanschot. De bank heeft een S&P rating van BBB+. Dat betekent dat de bank als financieel gezond wordt beschouwd.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

productrecensies

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

structured products

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Van Lanschot

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rodovre
0
Verkruimel
0
Poundfoolish
0
Mooi product voor een select clubje wellicht, omgeven met mitsen en maren, maar dat is feitelijk inherent aan alle producten op de financiële markt.
Luchtverplaatsing.... is de corebusiness zoals u het zelf in uw columnistenprofiel zo mooi omschrijft in uw definiëring van de financiële markten.

Waar ik graag veilig (een deel van) mijn geld in zou willen steken zijn producten die straks, als we de tol gaan betalen voor Draghi's jarenlang dolgedraaide Euro-geldpersen,inflatiebestendig blijken te zijn.

De categorieën die vaak genoemd worden zijn mij gevoeglijk bekend, grondstoffen,edelmetalen,vastgoed.
En misschien nog toe te voegen de inflationlinked bonds.

Maar wat is nu een product, een tracker of anderszins die zich specifiek op inflatie in de eurozone richt,zo mogelijk ook nog een redelijk dividend uitkeert en gewaarborgd is door een bijkans onverwoestbare financiële instelling?

Daar zou ik de deskundige en gefundeerde mening van u, Marcel Tak graag eens over horen,en ik denk daarin niet alleen te staan.
Ik sla de kwaliteit van uw analyse en uw columns hoog aan.

Als je inmiddels jarenlang je pensioenrechten bevroren ziet, je spaargeld krimpen tgv die vermaledijde vermogens rendement heffing en straks de inflatie de laatste rest van de vermogenskrimp komt doen wordt het me wel eens bang te moede.

Bij voorbaat mijn dank voor uw visie,

Poundfoolish


3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Auteur Meer»

Marcel Tak

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.
Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is...

Recente columns van Marcel Tak:

07 aug Aandelen VS: Niet goed? Geld terug! 3
01 aug Vakantie zonder beleggingszorgen 13
21 jul Rabobank voor eeuwig 22

Gerelateerde instrumenten Meer »

NY-S&P 500 2.425,55 -0,18%
Ga naar: Hefboomproducten

Meer columns Productrecensies Meer »

07 aug Aandelen VS: Niet goed? Geld terug! 3
21 jul Rabobank voor eeuwig 22
22 jun AFM, bescherm de obligatiebelegger beter 5
08 jun CoCo’s kopen? 4
Gesponsorde links