Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Royce Tostrams: "Koop vooral de correcties"

Slimste Belegger coach Royce Tostrams over Turbo's, Technische analyse en meer.

De leukste beleggingscompetitie van Nederland gaat bijna van start: De Slimste Belegger 2017. Bij het inschrijven kunt u kiezen wie u deze editie begeleidt en helpt een nog betere belegger te worden.

U kunt kiezen uit vijf ervaren beleggingscoaches. Eerder stelden coaches Nico Inberg, Jim TehupuringNico Bakker, en Guy Boscart zich al voor. Vandaag, last but not least, Royce Tostrams. Slim, slimmer, slimste?

Slimste-coach Royce Tostrams

De altijd enthousiaste Royce Tostrams heeft al heel wat ervaring: hij is al actief op de beurs sinds eind jaren zeventig. De grillen van de markt zijn voor hem dus geen verrassing meer. Maar als coach zal Royce u zeker verrassen met zijn immer positieve blik.

Wat zijn jouw financiële verwachtingen voor de rest van 2017?
“Ik blijf super enthousiast! Ik voorzie nog verdere koerswinsten voor aandelen. Als technisch analist kijk ik uiteraard alleen maar naar de technische plaatjes en die zijn erg sterk. Deze weerspiegelen dat beleggers wereldwijd vertrouwen hebben in de toekomst. Het meest belangrijke aspect is dat de aandelen in een opwaartse en obligaties in een neerwaartse trend bewegen. Volgens mij geeft dat aan dat de economie goed op stoom is gekomen.”

Wat zijn factoren die tijdens de spelperiode de markten kunnen beïnvloeden?
“Ik denk dat een tussentijdse correctie roet in het eten kan gooien indien je, zoals ik, veel longposities aanhoudt. Voor de competitie zal een stevige correctie echter een cadeautje van de markt zijn, want elke correctie biedt een koopkans.”

Is jouw strategie altijd veel longposities aanhouden?
“Mijn strategie en systeem zijn heel simpel. Ik koop altijd met wind in de rug, dus met de trend mee. En het maakt dan niet uit of die trend omhoog of omlaag wijst. Bovendien moet er voldoende potentieel zijn, tegenover een overzienbaar risico, de zogenaamde risk/reward ratio. Omdat nu de meeste trends positief zijn, heb ik veel long posities.”

Je bent al sinds het begin betrokken als coach bij de Slimste Belegger, wat ga je jouw team adviseren?
“Alles wat invloed heeft op de beurzen oogt positief. Dus ik hoef persoonlijk geen mening te hebben over Trump, Brexit of de euro. Ik kijk slechts naar mijn grafieken en ik weet wat de markten vinden. Mijn stelling is dan ook: Beleg volledig in aandelen, houd je posities goed vast en benut vooral de correcties om bij te kopen.”

Wat bedoel je precies met de correcties bijkopen?
“Dat is het principe achter technische analyse. De grafiek bestaat uit een aantal zigzag bewegingen: twee stappen vooruit, een stap terug. Zo ontstaat een trend, waarbij de terugval steeds kleiner is dan de vorige keer. Als je op de terugval instapt, dan koop je dus een correctie binnen de stijgende trend. Je weet dat de markt weer verder stijgt, maar doordat je instapt op de terugval is het aandeel iets goedkoper. Dat is het meest lonend. Maar je moet wel zorgen dat je niet achter de trend aanloopt, maar juist kijkt naar de verwachting in de trend.

Dat zie je nu op de Nederlandse beurs, de AEX ondergaat een tussentijdse correctie, nadat de index is afgeketst op de bovenkant van het stijgende trendkanaal. De stijgende toppenlijn (aan de bovenkant van het stijgende trendkanaal) is nu vier keer aangetikt, waardoor we van een valide weerstandslijn mogen spreken. Steun ligt rond de laatste bodem op 520,08 (gevormd op 28 april). Binnen de stijgende trend mag de index naar die steun zakken zonder het technisch plaatje geweld aan te doen.”

Wat kunnen deelnemers van jou als coach verwachten?
“TA is niets anders dan het consequent volgen van de beurstrends, men stapt in aan het begin van een trend en verkoopt weer als de trend breekt, zo simpel is het eigenlijk. Als coach zal ik mijn volgers steevast op de koop- en verkoopsignalen wijzen. Zowel startende als ervaren beleggers zijn welkom in mijn team. De competitie heeft immers een educatief karakter. De ervaring leert dat beleggers die de markt serieus nemen, veel kansen krijgen. TA is ontstaan uit respect voor de markt.”

Naast beursanalist ben je ook docent. Wat vind je zo leuk aan lesgeven?

“Ik vind lesgeven erg leuk om te doen, omdat ik hiermee mijn kennis en bijna 35 jaar ervaring kan overdragen. Het is mijn nalatenschap voor de jongste generatie. Ik geef nu het vak Beleggen, met de nadruk op TA, aan de HvA. Dat zijn vaak zeer jonge mensen die nog aan het begin van hun carrière staan. Daarvoor heb ik vijftien jaar lang lesgegeven op de Financiële Academie. Daar gaf ik les aan treasury-medewerkers. Meestal waren dat seniors die wilden leren hoe je met TA omslagpunten in de markt kon zien.”

Je bent altijd heel positief. Denk je niet dat we in een bubbel zitten die binnenkort kan knappen?
“Na de terugval van de Nederlandse beurs vorig jaar februari zijn de koersen meer dan 40% gestegen. Dat is ongekend explosief, het kan niet anders dat we in een bubbel zitten. Wanneer de bubbel knapt, over een dag, een maand, een jaar of tien jaar weet niemand. Wat we wel weten is dat de mooiste stijgingen in de bubbel plaatsvinden. Maar een bubbel is eigenlijk altijd de voorbode van een correctie. Dus als je niet achter de markt aanloopt maar juist de correcties benut, dan biedt dat een mooie kans.”

 


Meespelen met de Slimste Belegger 2017? Het spel begint op 15 mei, maar u kunt nu alvast beginnen met oefenen. Meld u nu alvast aan en kies uw eigen beleggingscoach!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend
  2. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024
  3. 29 apr Koers Philips explodeert na bereikte schikking

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links