Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slimste-coach Jim Tehupuring zoekt serieuze beleggers

Jim Tehupuring over beleggen, fundamentele analyse en de beste aandelen bij de Slimste Belegger 2017

Op 15 mei klinkt de openingsbel voor het leukste beleggingsspel van Nederland – de Slimste Belegger 2017. Tijdens deze vierde editie kunt u mooie prijzen verdienen, zoals de hoofdprijs van 2.500 euro, diverse weekprijzen en natuurlijk gaat u altijd naar huis met een flinke lading extra kennis en kunde van beleggen.

Ook deze keer heeft u de keuze uit één van de vijf coaches die u gedurende de spelweken begeleiden. We stellen de coaches de komende tijd aan u voor. Vorige keer stelde nieuwe coach Nico Inberg zich voor, deze keer staat Jim Tehupuring in de schijnwerpers.

Slimste-coach Jim Tehupuring

Vorig jaar was fundamenteel analist Jim Tehupuring de best presterende coach, weet hij dit jaar zijn zege te behouden? Hij komt in ieder geval gewapend met de winst van vorig jaar in zijn zak, veel praktijkervaring, actuele kennis van alle grote Nederlandse aandelen en een focus op educatie. Het lijkt dus alsof #TeamJim weer een safe bet is.

Je bent al sinds het begin betrokken als coach bij De Slimste Belegger. Waarom heb je ooit besloten om mee te doen?

“Heel simpel: Ik vind de Turbo een mooi beleggingsinstrument, maar om alle positieve elementen eruit te kunnen halen en de risico’s te kennen is wel enige ondersteuning vereist. Dat stukje educatie wil ik graag geven.”

Het is je vorig jaar erg goed afgegaan. Wat is je geheim?

“Ik weet niet of ik een geheim heb, ik werk vooral volgens een vaste strategie. Waar ik het meest trots op ben is niet alleen hoeveel rendement ik vorig jaar heb behaald, maar ook hoe het tot stand is gekomen. Mijn resultaat ging gewoon langzaam omhoog met heel weinig schommelingen. Volgens mij heb ik geen dag in de min gestaan. De andere coaches hebben veel meer risico genomen en dat zie je terug in hun scores. Maar resultaat is voor mij niet alleen rendement. Ik wil ook graag dat mensen na afloop van het spel een stukje extra kennis meenemen. Dat is ook resultaat.”

Wat is jouw tip voor iemand die dit jaar voor het eerst meedoet aan De Slimste Belegger?

“Mijn tip is altijd: focus op risico. Dat betekent in het geval van De Slimste Belegger ten eerste niet met hele hoge hefbomen werken. Ten tweede ook niet te grote posities innemen, spreid je winkansen. Er wordt vaak gezegd dat er een groot verschil tussen spel en realiteit is. Dat je het spel alleen wint met maximale hefboom en maximaal risico. Maar ik heb vorig jaar het spel ook gespeeld alsof het de realiteit is.”

Wat zou je zeggen tegen iemand die wil beginnen met beleggen, maar het te spannend vindt?

“Begin klein met het spel De Slimste Belegger. Bij het spel kun je op het droge oefenen zonder nat te gaan. Als het spel voorbij is kun het pierenbadje ingaan. Als je dan eenmaal voldoende kennis hebt opgedaan is de sprong het diepe minder spannend.”

Je bent lange tijd beleggingstrainer geweest, van beginnende particuliere beleggers tot mensen hoog in de financiële sector. Wat is een veelgemaakte fout?

“Beleggen vereist kennis en kunde. In de praktijk zie je dat veel mensen maar gaan beleggen omdat de spaarrente niets oplevert. Als je op de beurs begint zonder dat je weet wat je doet zijn de risico’s groot. Laat je dus niet gek maken en begin klein. Het is daarnaast een tijdrovende bezigheid, dus het is fijn als je iemand hebt die je wijst op de interessante dingen die in de markt spelen.”

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten, op welke aandelen ga jij je dit jaar concentreren tijdens De Slimste Belegger?

“Ik focus mij alleen op Nederlandse aandelen in de AEX en AMX. Waar nog wel enig spektakel kan komen zijn fondsen zoals Akzo, die onder bod zijn. Dat zijn bijzondere omstandigheden.”

Ga je dit jaar je strategie nog aanpassen?

“Eerlijk gezegd niet. Bij De Slimste Belegger werk ik zoals ik het in de praktijk ook doe, waarbij ik fundamentele ratio’s hanteer om ondergewaardeerde aandelen te zoeken voor de middellange termijn. Daarnaast houd ik mijn actieve beleggingsstrategie aan op de AEX, DAX en euro/USD. Vorig jaar heb ik één keer een signaal genegeerd op de DAX: ik zat long en moest verkopen. Dat was een klassieke fout die verlies opleverde. Je gevoel is een slechte raadgever op de beurs. Dat ga ik dit jaar proberen te voorkomen.”

Dit jaar is er een tweede fundamenteel analist als coach: Nico Inberg. Waarom moeten mensen bij jou in het team en niet bij hem?

“Ten eerste: Ik vind het heel leuk dat er nog een fundamenteel analist bij komt, en ik heb Nico erg hoog zitten. Maar als je wil gaan voor de winst moet je bij mij in het team komen natuurlijk! Ik beleg zelf al actief met Turbo’s en ben daadwerkelijk een praktijkbelegger en geen columnist, haha, sorry Nico!”

Wat voor beleggers doen het goed in jouw team?

“De serieuze beleggers. Mensen in mijn team moeten ook na afloop van het spel gedegen resultaten willen halen. Niet speculeren maar wel een mooi resultaat neerzetten met weinig risico en goede spreiding. Geen Turboknallers.”

Wat is je doel bij de Slimste Belegger 2017?

“Ik hoop dat ik aan het eind van de rit gewoon +10% sta, haha! Daarnaast is mijn doel dat mensen echt iets hebben aan mijn tips. Ik wil waarde creëren door begrip en niet alleen rendement.”


Meespelen met de Slimste Belegger 2017? Het spel begint op 15 mei, maar vanaf 8 mei kunt u alvast beginnen met oefenen. Meld u nu alvast aan en kies uw eigen beleggingscoach!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links