Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Topsellers

Tijdens het analyseren van de geweldige cijfers van Apple, het bedrijf verkocht in het laatste kwartaal van 2005 maar liefst 14 miljoen Ipods, kwam ik op het lumineuze idee - ahum - eens op Amazon te kijken of ze nog steeds de deur uitvliegen.

Ik gebruik hiervoor een optie op de Amazon-site genaamd Topsellers (bovenin menubalk). Als u kijkt binnen de categorie Electronics (links in overzicht) en dit regelmatig doet, dan krijgt u een redelijk beeld van wat het goed doet bij Amazon.

Ik ga er hierbij vanuit dat de verkopen op deze site een redelijke afspiegeling zijn van wat hot is en dan met name in de Amerika. Als ik dit schrijf, staat er een Ipod stijf bovenaan, net als in de afgelopen maanden.

Als ik nu de Top 25 analyseer, dan zie ik de bedrijven uit onderstaand lijstje meerdere keren voorkomen. Het is duidelijk dat vooral Apple-producten mateloos populair zijn bij het publiek.

Echte research
Canon, Linksys en Sandisk delen de tweede plaats. Het mooiste is als u beetje handig met programmeren bent en diverse lijstjes als deze afloopt om die op weekbasis op te slaan. Dat is pas échte research. Ik heb zo'n tooltje niet bij hand, maar ik houd me aanbevolen. Laat ik de bedrijven uit mijn Amazon-lijst eens wat nader bekijken.

Onderneming
Aantal vermeldingen in Amazon Electronics Top 25
6
Canon
3
Cicco (Linksys)
3
3
Kingston
1
Netgear
1
Nintendo
1
Palm
1
1
1
1
Vivendi (World of Warcraft)
1

 • Over Apple schreef ik drie maanden gelden Ipod met goud en de onderneming blijft maar groeien en het aandeel blijft maar stijgen. Persoonlijk heb ik wat moeite met de waardering van het fonds, maar dat heb ik al twee jaar lang…

 • Bij Canon gaat het in de lijst met name om digitale fototoestellen die populair zijn. Helaas vormen deze slechts een klein deel van de business van het grote Canon (omgerekend 27 miljard euro omzet).

 • Linksys, dat wifi-apparatuur maakt, staat ook in de Top 25, maar is een onderdeel van het veel grotere Cisco (25 miljard euro omzet). Gokken op een succes bij Cisco omdat Linksys het zo goed doet, lijkt mij wat al te optimistisch.

 • Sandisk maakt (flash) memory sticks, de geheugenkaartjes die u in uw digitale camera hebt zitten. Eigenlijk is dit naast Apple de enige pure play in de Top 4. Het bedrijf groeit hard met voor 2006 een verwachte omzetstijging van 34% en voor dit jaar een verwachte stijging van de winst per aandeel van 23% (2,38 dollar).

  Gemiddeld vinden analisten het aandeel een hold, omdat ze de aankomende maanden minder groei verwachten door seizoensinvloeden,. Maar ja, wat stellen die nou voor als iedereen massaal overstapt op een digitale fotocamera?

 • Tot slot valt mij de opvallende notering op van World of Warcraft in de Top 25. Dit spel staat ook nog eens op de tweede plaats in de Computer & Video Games Top 25. In mijn column Belegger-erger-je-niet praatte ik u al bij over de gamessector, maar zoals het nu lijkt stevent dit spel af op een absolute toppositie.

  Helaas is World of Warcraft maar een klein onderdeel van het veel grotere Vivendi. Zoals haar Aziatische concurrenten hebben bewezen, kan World of Warcraft wel eens flink bijdragen aan de winstgevendheid van Vivendi.


  Ron Belt is corporate finance-adviseur en voormalig technologie-analist bij ABN Amro. Als echte beroepsdeformant houdt Belt een groot aantal spreadsheets bij over allerlei beursgenoteerde ondernemingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Belt heeft op moment van publicatie geen posities genoemde aandelen. Uw reactie is welkom op belt@iex.nl.

 • Ron Belt is corporate finance-adviseur en voormalig technologie-analist bij ABN Amro. Als echte beroepsdeformant houdt Belt een groot aantal spreadsheets bij over allerlei beursgenoteerde ondernemingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Ron Belt

  Ron Belt is corporate finance adviseur. Daarvoor was hij, tot 2000, toonaangevend technologie-analist bij ABN Amro en één van de oprichters, samen met Frans van Schaik en Corneille Kouwenberg, van GO Capital. Als echte beroepsdeformant blijft Ron zich, naast zijn advieswerkzaamheden, ook bezig houden met allerlei analistenkwe...

  Meer over Ron Belt

  Gerelateerd

  Reacties

  5 Posts
  | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 januari 2006 15:14
   Jep, en in okotber/november 2005 was de top 3:

   1). iPod Nano
   2). iPod Video
   3). iPod Shuffle

   Nu nog steeds allen in de top 10 :-)

   Check maar www.amazon.com > electronics > top sellers

   En je wil niet weten wat de top 10 is bij computers. Apple computers 8 van de 10!!!

   Dat beloofd nog wat voor het marktaandeel van Apple, daar kan nog wel eens 4% bijkomen. En je weet, voor elke % extra marktaandeel van Apple mag de koers van Apple 25% omhoog :-)
  2. -PR- 23 januari 2006 16:03
   World of Warcraft is nu al weer 'oud'.
   De hype rond dit spel is op dit moment ongeveer op zijn top. Andere gamesproducenten zijn bezig met hij eigen WoW-kloon of look-a-like.
   De community rondom WoW is wel heel groot, maar verwacht geen recordomzetten meer aan nieuwe gamers. Waar ze nog wel (goed) aan kunnen verdienen, als ze het goed doen, is door goed hun oor bij de community te luisteren leggen en op de vraag die daar vandaan komt goed in te spelen.

   -PR-
  3. [verwijderd] 23 januari 2006 21:20
   Beste Ron,

   Goed idee hoor, maar lumineus?

   Ik check deze top-seller lijsten al enige jaren, op aangeven van een tip op een Amerikaans forum. Maandje geleden gaf ik op het TomTom forum reeds enkele links naar top-seller lijsten. TomTom deed het hierop erg goed, met name in het V.K. (kijk maar eens op amazon.co.uk, dixons.co.uk, bestbuy.co.uk, etc.)

   Inderdaad best interessant, maar ik als ik jou was zou ik niet blind afgaan op de topsellers-lijsten, de informatie hierin is al lang ingeprijst in de koersen.

   M.v.g.

   Zwiebertje
  5 Posts
  |Omhoog ↑

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Gerelateerde instrumenten

  1. Amazon.com 3.449,080 24 jun
   -54,740
   -1,56%
  2. Apple 133,410 24 jun
   -0,290
   -0,22%
  3. Cisco Systems 52,780 24 jun
   +0,020
   +0,04%
  4. Philips Koninklijke 42,285 15:04
   +0,160
   +0,38%
  5. Vivendi 28,100 15:04
   -0,090
   -0,32%

  Dagelijkse nieuwsbrief

  Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links