Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Live more met Livermore

Ik citeer graag uitspraken van Jesse Lauriston Livermore (1877-1940) en ook het intro van mijn website heb ik verrijkt met een quote van hem. Hoewel deze bekende speculant uit de eerste helft van de vorige eeuw meerdere malen failliet ging, ben ik toch een fan.

Dit komt mede omdat hij er ieder keer weer bovenop kwam na een faillissement en vervolgens alsnog zijn oude schuldeisers afbetaalde. Ik heb het maar niet over zijn plotselinge dood (zelfmoord) tijdens een van de eerste oorlogsjaren.

Ik heb het vandaag wel over zijn briljante vergelijkingen, omdat deze nog steeds actueel zijn. Zo vergeleek Livermore de beurs eens met een goudader. Weinig mijnwerkers komen met goud naar boven en velen zoeken tevergeefs.

Kortom, iedereen heeft evenveel kans, maar falen is persoonlijk. Nu zei Livermore ook dat fouten maken niet erg is, maar wel om steeds dezelfde blunders te begaan.

Leiders
De eerste tip van Livermore is… geloof niet in tips. Als iemand eens iets in zijn oor fluisterde, stelde hij zichzelf altijd de volgende vragen:

  • Waarom geeft iemand dit fantastische advies?
  • Als de tip zo goed is, waarom is de gever dan niet rijk?
  • Koopt hij zelf ook, of verkoopt hij juist?
  • Als winst maken zo gemakkelijk is, waarom zijn brokers dan alleen geïnteresseerd in de commissies?

    Livermore's volgende tip luidt om meerdere aandelen in dezelfde sector te analyseren. Zoek bevestiging. Kijk naar Google en Yahoo, maar ook naar de sectorindex. Dit is een advies dat ik ook altijd geef in mijn actieve handelscursus. Let ook op sectorrotatie. Hierbij is het goed om op de leiders te letten. Deze fondsen hebben het vaak al goed gedaan.

    Suckers
    De volgende tip van de topspeculant was: goedkope aandelen zijn zelden koopwaardig. Verkoop daarom de verliezers en koop de winnaars. Dit is een strategie die ik zelf ook toepas met bijvoorbeeld een aantal portefeuilles van mijn klanten. Ik moet zeggen dat de praktijk uitwijst dat deze eenvoudige vuistregel werkt.

    Voetbal is oorlog, maar beleggen ook. Wie in de strijd een fout maakt, sneuvelt en dit geldt ook voor beleggers. Volgens Livermore zijn er op de beurs drie soorten suckers, ofwel zij die geld verliezen:

  • First class suckers
    Zij weten niets over de markt, aandelen, opties et cetera, maar laten zich hierdoor niet tegenhouden en gaan lekker op de beurs aan de slag.

  • Second class of semi-suckers
    Zij krijgen hun info van suckers, hebben de eerste fase overleeft en zijn slim en geïnformeerd genoeg om het langer vol te houden.

  • Third class kind suckers
    Zij die op zoek zijn naar koopjes. Deze suckers kopen aandelen die omlaag zijn gegaan en wachten tot ze stijgen. Ze verdienen geld totdat de aandelenmarkt niet meer ralliet en een grote daling laat zien.

    Hoezo beer?
    Wees geen sucker, luister niet naar tips en wees flexibel in de marktbenadering. Succesvolle handelaren zijn volgens Livermore constant bezig met drie dingen:

  • Markettiming,
  • Money management,
  • Emotionele controle en observatie (zonder vooroordeel).

    Onder het laatste vallen de volgende aandachtpunten:

  • Geheugen (getallen en gebeurtenissen),
  • Mathematisch (kunnen rekenen en wiskundig begrip),
  • Ervaring (kunnen blijven leren).

    Livermore leerde ook - en de praktijk bewijst dit - dat bewegingen omlaag vaak groter en sneller zijn dan stijgingen. Kortom, aan een neergang valt meer te verdienen. Bovendien zijn er ook meer mensen die long spelen dan speculanten die short kunnen en willen gaan. De short-seller hoeft daarom met minder mensen winst delen.

    Ha, nu hoort u het ook eens van iemand anders: ik ben helemaal geen beer, maar iemand die van snelle winsten houdt.

    Vol belegd of zijlijn
    Livermore ging er van uit dat de markten ruwweg:

  • Eenderde van de tijd stijgen.
  • Eenderde zijwaarts fluctueren,
  • Eenderde dalen.

    Ik heb de beurzen in mijn carrière meer omhoog dan omlaag zien gaan en daarom laat ik mij graag verrassen... In ieder geval zijn volgens de speculant succesvolle investeerders daarom niet altijd vol belegd. Sterker nog, om economische of emotionele redenen kan het soms goed zijn om even helemaal geen posities in te nemen.

    Tot slot, volgens Livermore is een speculant zonder geld als een winkel zonder voorraad. Vermijd grote verliezen, dan hoeft u ook niet nóg grotere winsten te maken om dit te compenseren (zie tabel). Hij adviseert om verlies tot 10% te beperken, want als dit verder oploopt is het bijna onmogelijk dit weer goed te maken.

    Bedrag
    Verlies
    Restant
    Verlies in %000
    Benodigd herstel
    1000
    80
    920
    8,0%
    8,7%
    1000
    100
    900
    10.0%
    11,1%
    1000
    200
    800
    20,0%
    25,0%
    1000
    300
    700
    30,0%
    42,8%
    1000
    400
    600
    40,0%
    66,6%
    1000
    500
    500
    50,0%
    100,0%

    Live more
    Livermore's wijsheid in deze luidt dat u eigenlijk alleen winstgevende affaires moet vergroten en nooit verlieslatende. Ofwel, average up en niet average down. Natuurlijk kunt u met een kleine positie beginnen om gevoel voor een bepaald aandeel of item te krijgen, maar hanteer altijd een onvermurwbare stoploss.

    Tot slot heb ik nog twee mooie uitsmijters van Livermore voor u:

    "Stick with the winners and let them ride until you have a clear reason to sell."
    "Go with the flow, bend with the trend, do not sail into a gale."

    Als u meer wijsheden wilt weten van Livermore, dan raad ik u het volgende boek aan:

    The real-life story of the Reminiscenes of a Stock Operator Legend
    ISBN: 0-471-02326-4.


    Klik hier voor Frank van Dongens IEX.nl Lage Landenportefeuille (+5,719%)

    Klik hier voor Frank en Ronald van Dongens IEX.nl Trading Twins Portefeuille (-0,142%)

    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Frank van Dongen is het pseudoniem van de bekende Amsterdamse handelaar Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de hedendaagse vennootschap Today’s Beheer bv. Van Dongen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

  • Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

    Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

    Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

    1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
    2. jan '17 Mindf*ck 34
    3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links