Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA NY: Hens aan daq

De hoop van Amerikaanse beleggers hangt aan een zijden draadje. De rand van de veelbesproken en door iedereen gevreesde afgrond is wel degelijk genaderd. Het lijkt wel een spannende thriller zoals in de VS de koersontwikkelingen op de aandelenmarkten wordt besproken.

Het is inderdaad een tijd niet zo bloedstollend geweest en het is ook al even geleden dat de media bol stonden van de doemscenario’s en alle ellende in de wereld; onderwerpen die momenteel actueel zijn, maar onder ander positiever gesternte gemakkelijk ondergesneeuwd raken.

Fulltime - 36 en 40 uur - en deeltijdgoeroes raken niet uitgepraat over de olieprijzen, terror-alerts, zorgen over hedge funds, China en de verkiezingen in november in de VS.

Het beurssentiment is dit jaar nog niet zo slecht geweest en de koersen zijn er dan ook naar. De vermogenstitels vormen aan de hand van ons sentiment een soort spiegel van de algemene gemoedstoestand. Vandaar dat ik vandaag naar de Nasdaq kijk, de meest beweeglijke en snelst reagerende graadmeter ter wereld.

Nasdaq: 1750
De grote vraag voor de Amerikaanse technologie-index is of de huidige daling een correctie is en blijft, of dat de oude steunlijn onder de bodems uit het derde kwartaal van 2002 en het eerste uit 2003 het begeeft. De dalende trend die het sentiment voor middellange termijn beleggers aangeeft, heeft de Nasdaq op een cruciaal punt gebracht.

Er is een poging gaande om het trendkanaal te verlaten. De dalingssnelheid kan accelereren als de index zich onder 1750 waagt. De steunlijn die zich daar op dit moment laat aantekenen is nog geen trend, omdat die lijn slechts op twee en niet op minimaal drie punten is gebaseerd - een voorwaarde voor het valideren van een trend.

Die lijn kan een opwaartse trend voor de langere termijn worden, maar dan moet de Nasdaq boven 1750 blijven noteren. Rond 1755 ligt ook het 38,2% Fibonacci retracement-niveau. De afgrond dreigt als de koers zich niets meer van de korte termijn oversold-indicaties aantrekt en dwars door 1750 breekt.

In dat geval is er geen enkele steunlijn meer, ligt weerstand dichterbij dan steun en kunnen oversold indicatoren een week of twee de ijskast in om af te koelen. Het is nog niet zover, maar dit moment komt wel akelig dichtbij. De andere indices vertonen tekenen van hoop en opwaarts leven, maar of het er uitkomt is de cruciale vraag.

Ik ga nog steeds uit van een correctie op de snelle en overdreven neergaande beweging. Het moet alleen nu wel snel gebeuren, anders is er een serieus probleem.

Cisco: 23 dollar
De langere termijngrafiek van Cisco ziet er al een tijdje slecht uit. De opwaartse trend in de Nasdaq is bij het technologiefonds al lang verdwenen. Lagere toppen en bodems is wat de klok slaat. Aangezien de beslissing om verder te dalen of niet bij middellange termijn beleggers ligt, kijk ik naar het dalende trendkanaal van de afgelopen maanden tussen 24 en 19 dollar.

Er is op dit moment positieve divergentie in oversold-gebied gecreëerd, terwijl de koers steun lijken te vinden aan de onderkant van het trendkanaal. Kortom, er is hoop voor Cisco. Het is geen Olympisch Vuur, maar eerder een miezerig waakvlammetje, maar het is op dit moment de enige hoop voor de nabije toekomst.

Natuurlijk opent Cisco lager, maar zodra het fonds boven 19 dollar staat heb ik een recept voor een korte termijn handelsopzetje voor de correctieve stijging. Koop calls, maar hanteer een strakke stoploss op 18,50 euro en focus op 23 dollar. Als de koers 19 dollar overschrijdt, all bets are off.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem is senior technisch analist bij Rabo Securities. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Rabo Securities en Erem handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem@iex.nl.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links