Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Oliewinnaars: Vopak en Euronav

Oliewinnaars: Vopak en Euronav

Eind vorig jaar schreef ik al dat de olieprijs dit jaar weleens scherprechter zou kunnen worden op de financiële markten. Veel aandacht was en is er voor de verliezers van het pokerspel dat nu door de Arabieren wordt uitgespeeld. Maar er zijn ook winnaars. Tijd om daar eens wat meer aandacht aan te besteden.

Op zich niet zo moeilijk te bedenken is dat wij, de consument, daar in ieder geval flink voordeel bij hebben, al wordt de daling van de prijs aan de pomp behoorlijk ingedamd door de forse vaste belasting hierop. Ik betaal hier momenteel rond de 1,40 voor een liter super, en daarvan gaat nog steeds ongeveer 1 euro richting staatskas.

U kunt ook denken aan grootverbruikers van energie:

 • Zoals de chemiereuzen die veel kostenvoordelen kunnen behalen. AkzoNobel bijvoorbeeld, dat jaarlijks de markt verrast met hogere winsten, maar de omzet maar niet ziet stijgen. Puur kostenbesparingen, en dat kan nu weer een jaartje uitgebouwd worden.

 • Of luchtvaartmaatschappijen, die normaal gesproken een kwart van hun kosten aan energie betalen. Maar de concurrentie tussen de vliegtuigmaatschappijen onderling is moordend, en het voordeel daar wordt dan al snel doorgerekend in de ticketprijs.

  En ik ben zelf fan van Airbus, dat veel nieuwe orders binnenkrijgt, maar de vooruitzichten van Boeing, dat natuurlijk wel te kampen heeft met een sterke dollar, waren dan weer een stuk minder.

Twee verrassende winnaars

Wat betreft de korte termijn zijn er ook een paar verrassende winnaars. Dat zijn de vervoerders van olie, en de partijen die olie voor langere tijd kunnen opslaan. Op dit moment loopt het verschil tussen de spotprijs (de huidige olieprijs) en de prijs op termijn van olie behoorlijk uit elkaar. U ziet dat in onderstaand overzicht.


Futureprijzen Brent crude oil via CME Group.

 

Dat de prijs hoger ligt in de toekomst is op zichzelf niet vreemd, dit heet contango, en iedereen die wel eens een turbootje op olie heeft gehandeld zal dit weten, of in ieder geval moeten weten.

Contango is a killer, zegt men wel, want wie via ETF’s of turbo’s belegt in een commodity, of in de VIX, gaat langzaam kapot als het gekochte spul voor langere tijd een pas op de plaats maakt. Maar dat is een ander verhaal.

Risicoloos profiteren

De hogere toekomstige prijs heeft onder andere te maken met de kosten van opslag, verzekering, financiering et cetera. Het omgekeerde is overigens ook mogelijk, en heet backwardation. Dat komt voor als er bijvoorbeeld op korte termijn een tekort is, waarvan men weet dat dat weer rechtgetrokken wordt op langere termijn.

Hoe groter het verschil tussen de toekomstige prijzen en de huidige, spotprijzen is, hoe meer oliehandelaren, en ook wel financiële partijen, kunnen verdienen aan het arbitreren tussen deze twee prijzen. En het is min of meer risicoloos, omdat je beide kanten afgedekt hebt.

Het is een kwestie van olie fysiek opkopen, dat zolang in een tanker of opslagtank gooien, onderwijl de futurecontracten verkopen en tegen de gevraagde tijd het zwarte goedje uitleveren.

Huur is duur

De bottleneck in dit verhaal is de manier van opslag. En daar komen partijen als Vopak en Euronav om de hoek kijken. Het FD schreef half januari al dat de tarieven voor de huur van supertankers de pan uit rezen.

Ander bewijs kwam van de Belgische olierederij Euronav. Dat gooide op 15 januari de frustratie over de koersontwikkeling van haar aandeel van zich af met een persbericht dat er niet om loog.

 Frustratie van Euronav over koersontwikkeling.

 

De prijzen van de verhuur van haar tankers lagen in het vierde kwartaal van 2015 substantieel hoger dan het jaar ervoor, 62.000 dollar in 2015 om 31.650 dollar in 2014. Begin januari liepen de prijzen verder op, getuige het persbericht, en werd er al 77.000 dollar per dag ontvangen.

Overigens moet ik er wel bij zeggen dat die dagprijzen bijzonder volatiel zijn, en rustig fluctueren met tienduizenden dollars per week. Wat dat inhoudt voor omzet en winst voor Euronav ziet u in het onderstaande staatje.

 Omzet en nettoresultaat Euronav
Omzet en nettoresultaat Euronav via Wikipedia.

 

Meer vraag

VLCC’s zijn grote tankers (Very Large Crude Carriers) en Suezmax zijn kleinere tankers die nog net binnendoor via het Suezkanaal kunnen piepen. U ziet dat het geen feest is geweest de laatste jaren bij Euronav.

Gisteren werden de resultaten over 2015 bekendgemaakt en die waren wél goed, met een KW4 nettowinst van 104 miljoen dollar en een jaarwinst van 350 miljoen dollar.

De rederij toonde zich bijzonder optimistisch en ziet naast dit contango-effect de entree van Iraanse olie op de wereldmarkt, en het feit dat de Amerikanen tegenwoordig ook olie mogen verschepen naar andere werelddelen als katalysator voor de groeiende vraag naar olietransport.

Tijdelijk fenomeen

Ook Vopak zou moeten kunnen profiteren van de verhoogde vraag naar opslagcapaciteit. Vorig jaar alarmeerde Vopak haar beleggers nog als één van de eersten dat haar terminals in Azië door een lagere bezettingsgraad de winst in de tweede jaarhelft zouden drukken:

Vopak waarschuwde voor een lagere winst in HJ2 2015

 

Vopak-aandeelhouders herinneren zich misschien nog dat begin 2015 de koers van Vopak tot boven de 50 euro steeg. Na de halfjaarcijfers in augustus, waar het concern waarschuwde voor tegenvallende resultaten in China, zakte het echter weg tot rond de 35 euro. Momenteel staat er bijna 40 euro op het koersenbord.

Wanneer Vopak op 26 februari met haar jaarcijfers komt zou daar dus best een behoorlijk goede laatste paar maanden in kunnen zitten. Ook hier geldt dat dit waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen is, maar tijdelijk kan altijd langer duren dan je denkt. Over olie gesproken, het kwartje van Kok was meen ik ook tijdelijk.

Koersontwikkeling Euronav, Vopak en AEX sinds begin 2015
Grafiek Euronav
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Zowel Euronav als Vopak lijken nu in een zetel te zitten, maar de vraag is altijd of dat dan niet al lang en breed in de aandelenkoers is ingeprijsd. Een tijdelijk rugwind kan even goed een reden zijn om uit een aandeel te stappen, juist omdat het tijdeljik is.

Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat niet alleen beleggers, maar juist ook de bedrijven zelf zich laten meeslepen door tijdelijk succes.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Column door: Nico Inberg

Nico Inberg maakte onderdeel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, d...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 29 nov IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. 25 nov BAM: Pas op de plaats
 3. 25 nov HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 12:48
  Opslag van olie is helemaal geen factor geweest met de dayrate increases van VLCC's. De dayrates gingen omhoog omdat het tanker capaciteit groei maar 2 en 3% was in 2014 en 2015. In dezelfde tijd kwam er de bekende "oil glut" en ging iedereen pompen. Met name opec die in die jaren van 29 naar 31m vaten per dag gingen. Deze olie moet natuurlijk wel vervoerd worden. En door lage prijzen groeide het olieverbruik vorig jaar 1.8m vaten per dag, terwijl eerdere schattingen voor de prijsdalingen ver onder de miljoen zaten. Dus op de tanker markt heerste krapte en dat zorgde voor hogere dayrates. Inmiddels zijn dayrates hard aan het zakken en ligt een VLCC dayrate al ruim onder de 50k en ook ruim onder jan 2015 niveau's.

  De contango in de markt is (nog) niet voldoende om storage op zee aantrekkelijk te maken. Al zag ik gisteren het eerste berichtje:
  www.hellenicshippingnews.com/glencore...

  Maar met de huidige prijsstijging van olie is die kans al weer uit de markt.

  De dayrates van Vlcc's en Seusmaxes zijn hard aan het dalen gedurende Jan 2016. Wat de contango in de oliemarkt wel doet is een bodem onder deze daling leggen. Een dayrate van 100k/dag zoals die piekte in dec, is gelijk aan 3m/maand. Er zitten 2m vaten in een vlcc, dus de contango van maand over maand moet minimaal 1.5 usd zijn om uberhaupt over offshore storage te gaan denken. Met een rate van 50k/dag praat je nog maar over een contango van 0.75 usd. Dat zit nu niet in de markt, maar komt al meer in de buurt. Mochten dayrates droppen naar bijvoorbeeld 25k/maand, vanaf 45k nu, dan is er nog maar een contango nodig van 0.375. Voeg hier allerlei handels kosten aan toe, en dan wordt het een plus EV arbitrage play. Tankers zullen uit vaart genomen worden voor opslag en dayrates zullen weer omhoog gaan.
  Zolang een dergelijke contango in de markt zit als nu, ligt er dus een effectieve bodem onder dayrates.

  Huidige rates:
  www.intertanko.com/Topics/Research-an...

  Overigens vind ik euronav relatief erg duur. Als je spotexposure wil zou ik eerder naar gener8 (GNRT) kijken. Als je meer stabiliteit zoekt met fixtures dan bijvoorbeeld NNA of TNP.
 2. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 12:55
  De prijzen van de verhuur van haar tankers lagen in het vierde kwartaal van 2015 substantieel hoger dan het jaar ervoor, 62.000 dollar in 2015 om 31.650 dollar in 2014. Begin januari liepen de prijzen verder op, getuige het persbericht, en werd er al 77.000 dollar per dag ontvangen.

  Dit klopt ook niet. De dayrates gingen het jaar in net onder de 100k en zijn in een bijna rechte lijn gaan dalen naar rond de 45k nu. Dat euronav 77k average rapporteerd over de eerste werken kan prima zijn, maar dat betekend niet dat prijzen zijn gestegen.

  3y charters van Vlcc's zijn ook gedaald in 2016. Die liggen nu rond de 39k/dag. Gedurende H2 2016 en H1 2017 zullen heel veel newbuilds worden afgeleverd en gaat de tanker capaciteit hard stijgen. Het is maar zeer de vraag of spot rates rond 2015 waarden blijven liggen.
 3. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 13:04
  Die historische cijfers van Euronav kan je ook in de prullenbak gooien. Pas in (ik meen) 2014 kocht euronav een hele partij VLCC's van maersk. Daarvoor was het bedrijf veel kleiner en anders gepositioneerd. Oude winstcijfers zijn totaal niet meer representatief tov het huidige bedrijfsprofiel.
 4. Cas1 29 januari 2016 13:14
  quote:

  Risky bets schreef op 29 januari 2016 12:55:


  De prijzen van de verhuur van haar tankers lagen in het vierde kwartaal van 2015 substantieel hoger dan het jaar ervoor, 62.000 dollar in 2015 om 31.650 dollar in 2014. Begin januari liepen de prijzen verder op, getuige het persbericht, en werd er al 77.000 dollar per dag ontvangen.

  Dit klopt ook niet. De dayrates gingen het jaar in net onder de 100k en zijn in een bijna rechte lijn gaan dalen naar rond de 45k nu. Dat euronav 77k average rapporteerd over de eerste werken kan prima zijn, maar dat betekend niet dat prijzen zijn gestegen.

  3y charters van Vlcc's zijn ook gedaald in 2016. Die liggen nu rond de 39k/dag. Gedurende H2 2016 en H1 2017 zullen heel veel newbuilds worden afgeleverd en gaat de tanker capaciteit hard stijgen. Het is maar zeer de vraag of spot rates rond 2015 waarden blijven liggen.


  @Risky Bets, de VLCC-tarieven zijn altijd zeer volatiel en zijn inderdaad dit jaar wat gedaald, maar liggen nog altijd zeer hoog.
  Voor Euronav is er reeds winst bij dagprijzen van tankers aan 27000 USD en de huidige prijzen bedragen 75000 USD.

  Ik raad je aan om de resultaten van Euronav eerst grondig te gaan analyseren.

  Volgens mij mag/moet je vandaag dergelijke aandelen in portefeuille hebben.
 5. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 13:30
  Huidige prijzen zijn geen 75.000. Ik heb een link in 1 van mijn posts staan van intertanko. Huidige rate is 45k. En dat is in een seasonal heel sterk tanker seizoen. Dit is fors onder het jan 2015 niveau.

  Zoals ik zei is een 3yr fixture nu iets van 39k. Uiteraard een niveau waarop euronav winst maakt. Het orderboek voor tankers is gewoon heel groot, dus voor de komende jaren is er veel onzekerheid. Verder ging gisteren olie omhoog op speculatie over een opec/russia cut. Mochten ze inderdaad 5% dichtdraaien, is 2m vaten/dag van de markt weg. Olieprijzen zullen omhoog gaan, bunker prijzen voor olie tankers ook (kosten om te varen, door hogere diesel prijzen). En er is ineens een overcapaciteit van tankers. Voeg grote groei orderboek toe en relatief weinig oude schepen die geschrapt kunnen worden en de toekomst ziet er aardig troebel uit.
  De andere kant van het verhaal is als olieprijzen laag blijven, steeds meer productie zal worden gecut in china, noordzee, noord en midden amerika. En steeds meer van de oliebehoefte uit het midden oosten komt. Dit zal het aantal zeemiles voor tankers natuurlijk enorm doen toenemen.
 6. Cas1 29 januari 2016 13:41
  quote:

  Risky bets schreef op 29 januari 2016 13:30:


  Huidige prijzen zijn geen 75.000. Ik heb een link in 1 van mijn posts staan van intertanko. Huidige rate is 45k. En dat is in een seasonal heel sterk tanker seizoen. Dit is fors onder het jan 2015 niveau.

  Zoals ik zei is een 3yr fixture nu iets van 39k. Uiteraard een niveau waarop euronav winst maakt. Het orderboek voor tankers is gewoon heel groot, dus voor de komende jaren is er veel onzekerheid. Verder ging gisteren olie omhoog op speculatie over een opec/russia cut. Mochten ze inderdaad 5% dichtdraaien, is 2m vaten/dag van de markt weg. Olieprijzen zullen omhoog gaan, bunker prijzen voor olie tankers ook (kosten om te varen, door hogere diesel prijzen). En er is ineens een overcapaciteit van tankers. Voeg grote groei orderboek toe en relatief weinig oude schepen die geschrapt kunnen worden en de toekomst ziet er aardig troebel uit.
  De andere kant van het verhaal is als olieprijzen laag blijven, steeds meer productie zal worden gecut in china, noordzee, noord en midden amerika. En steeds meer van de oliebehoefte uit het midden oosten komt. Dit zal het aantal zeemiles voor tankers natuurlijk enorm doen toenemen.


  www.lloydslistintelligence.com/llint/...

  De groene lijn weerspiegelt de VLCC-tarieven. Nu zelfs 80000 USD (die 75000 USD was toen ik gisteren last gekeken heb).

  En over capaciteit zit je ook fout. Er was een capaciteitsoverschot vorige jaren, maar nu is elke tanker in gebruik. Nota bene Euronav kocht vorig jaar 15 tankers van Maersk aan spotprijzen en daar hebben ze momenteel reeds een mooie meerwaarde op geboekt.

  En het in aanbouw zijnde tankers valt best mee en deze tankers worden pas over 3 jaar opgeleverd.

  Tankers worden vandaag ook gebruikt als drijvende opslagplaatsen.

  Ik raad je aan om Euronav eens grondig te analyseren en ook eens naar de boekwaarde, de waardering, het hoge dividendrendement, de bezettingsgraad en de vooruitzichten te kijken.
 7. NicoInberg 29 januari 2016 13:44
  @Risky Bets:

  goede aanvullingen. Euronav kocht in jan 2014 15 vlcc-tankers van Maersk, maar had er al 11 en had ook al 23 Suezmax schepen:
  shippingwatch.com/carriers/article638...

  Ander punt: dat de olieprijs hard oploopt wil a: niet zeggen dat dit zo blijft, en b: niet zeggen dat de futureprijzen niet even hard mee lopen.

  In het stuk waarschuw ik nadrukkelijk dat de prijzen volatiel en tijdelijk zijn. Euronav is echter zélf degene die vol vertrouwen is wat betreft de hogere prijzen, gezien hun statement van 15 januari. Ik mag aannemen dat zij daarover een betere inschatting kunnen maken dan ik.
 8. Cas1 29 januari 2016 13:55
  quote:

  Nico Inberg schreef op 29 januari 2016 13:44:


  @Risky Bets:

  goede aanvullingen. Euronav kocht in jan 2014 15 vlcc-tankers van Maersk, maar had er al 11 en had ook al 23 Suezmax schepen:
  shippingwatch.com/carriers/article638...

  Ander punt: dat de olieprijs hard oploopt wil a: niet zeggen dat dit zo blijft, en b: niet zeggen dat de futureprijzen niet even hard mee lopen.

  In het stuk waarschuw ik nadrukkelijk dat de prijzen volatiel en tijdelijk zijn. Euronav is echter zélf degene die vol vertrouwen is wat betreft de hogere prijzen, gezien hun statement van 15 januari. Ik mag aannemen dat zij daarover een betere inschatting kunnen maken dan ik.  Inderdaad en Euronav had ook begin 2015 reeds aangegeven dat de markt structureel aan het keren was en dat bleek achteraf ook volledig te kloppen.

  De VLCC-tarieven zijn fors gestegen de laatste 12 maanden, maar blijven natuurlijk volatiel. Zolang die maar boven de 27000 USD blijven, is er geen vuiltje aan de lucht. En met de huidige tarieven van 80000 USD kunnen we vandaag alleen maar spreken van hoge VLCC-tarieven.

  Het verlies van de jaren 2011 t.e.m. 2014 werd met de winst over 2015 volledig goedgemaakt.

  Ook voor 2016 ogen de vooruitzichten zeer mooi en vergeet natuurlijk ook het hoge dividend over het boekjaar 2015 (en betaalbaar in 2016) niet.
 9. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 14:03
  quote:

  Cas1 schreef op 29 januari 2016 13:41:


  [...]

  www.lloydslistintelligence.com/llint/...

  De groene lijn weerspiegelt de VLCC-tarieven. Nu zelfs 80000 USD (die 75000 USD was toen ik gisteren last gekeken heb).

  En over capaciteit zit je ook fout. Er was een capaciteitsoverschot vorige jaren, maar nu is elke tanker in gebruik. Nota bene Euronav kocht vorig jaar 15 tankers van Maersk aan spotprijzen en daar hebben ze momenteel reeds een mooie meerwaarde op geboekt.

  En het in aanbouw zijnde tankers valt best mee en deze tankers worden pas over 3 jaar opgeleverd.

  Tankers worden vandaag ook gebruikt als drijvende opslagplaatsen.

  Ik raad je aan om Euronav eens grondig te analyseren en ook eens naar de boekwaarde, de waardering, het hoge dividendrendement, de bezettingsgraad en de vooruitzichten te kijken.

  Cas, Er zitten geen onwaarheden in mijn verhaal. Ik staaf veel van mijn beweringen met bronnen. Ik heb het gevoel dat mijn kennis van deze markt veel groter is dan die van jou, afgaande aan je comments hier.

  ik quote jou een directe exacte prijs in die intertanko gegevens. Die baltic index is een index van verschillende scheeps formaten op verschillende routes, en ook voor bunker prijzen. Het is een geindexeerde waarde, je kan deze dus niet lezen als een dayrate. Die 80k /dag van jou is dus uit de lucht gegrepen.

  Een andere bron voor dayrates is:
  www.crweber.com/index.php

  Maar deze is het meest exact:
  www.intertanko.com/Topics/Research-an...

  Verder zeg ik zelf toch ook dat 2015 een geweldig jaar was voor tankers, door een erg krappe supply. In 2014 en 2015 groeide de tanker capaciteit maar 2% en 3%, terwijl er enorme groei aan te vervoeren olie was door supply glut. In een waardering van een bedrijf moet je alleen ook toekomst perspectieven meenemen. En het is een feit dat in de tweede helft van 2016 er veel VLCC's newbuilds bijkomen. Prognose voor capaciteitsgroei 2016 is 6% en 2017 is 5%. Veel grotere groei dan de afgelopen jaren. Tevens is het maar zeer de vraag of de olie productie in 2016 en 2017 (hard) gaat toenemen. Denk aan opec cuts, lagere capex energie bedrijven, groei vertraging china, faillisementen. Prospects zien er dus veel riskier uit.

  Tankers worden momenteel, in tegenstelling met wat jij beweerd, nauwelijks gebruikt voor opslag. De dayrates zijn in 2015 en nu veel te hoog / de contango te laag. Ik link je zelfs een verhaal van gisteren dat glencore offshore opslag heeft nu. Als je dat bericht lees zie je dat het een unicum is. Mocht contango groter worden (bijvoorbeeld doordat onshore capaciteit nihil raakt), of extreme koersschommelingen, dan kan offshore opslag wel weer gaan komen. Het kan ook gaan komen als tanker dayrates verder gaan dalen, maar dat heb ik zojuist al met een rekenvoorbeeld uitgelegd.

  Ik ben ook zeker op de hoogte van Euronav. Niks mis met het bedrijf. Ik denk alleen dat het relatief erg hoog is gewaardeerd en ik zie grote risico's voor de dayrates komende jaren. Ik zit ook geinvesteerd in de tanker markt, maar ik heb TNP gekozen. Meer exposure naar de clean products markt, meer lange termijn fixtures, minder exposure naar vlcc's. En ook een kleine positie in Gener8, welke juist wel een VLCC play is, maar veel lager gewaardeerd dan euronav. Maar verder niks mis met Euronav.

 10. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 14:07
  quote:

  Dutch Trader schreef op 29 januari 2016 13:54:


  Wat vinden jullie van bijvoorbeeld Navios Maritime Partners L.P. (NMM) als long term investment op deze koers?

  NMM is veel meer een container en bulk speler. Is ook sterk gelinkt aan NM als moeder bedrijf en deze staat op omvallen. Debt van NM doet 5.5 op een uitgiftekoers van 25, dus debt markt prijst dit al bijna als als failliet.
  finance.yahoo.com/q?s=NM-PH

  Als je tankers interessant vind moet je voor NAP of NNA gaan. Beide zwaar ondergewaardeerd, maar voor beide geld dat het een connectie heeft met het bovengenoemde NM. Opzich zijn bedrijfsentiteiten wel min of meer gescheiden, maar een eventueel faillissement van een grootaandeelhouder en de scheepsmanager neemt zeker risico met zich mee.
 11. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 14:12
  quote:

  Nico Inberg schreef op 29 januari 2016 13:44:


  @Risky Bets:

  goede aanvullingen. Euronav kocht in jan 2014 15 vlcc-tankers van Maersk, maar had er al 11 en had ook al 23 Suezmax schepen:
  shippingwatch.com/carriers/article638...

  Ander punt: dat de olieprijs hard oploopt wil a: niet zeggen dat dit zo blijft, en b: niet zeggen dat de futureprijzen niet even hard mee lopen.

  In het stuk waarschuw ik nadrukkelijk dat de prijzen volatiel en tijdelijk zijn. Euronav is echter zélf degene die vol vertrouwen is wat betreft de hogere prijzen, gezien hun statement van 15 januari. Ik mag aannemen dat zij daarover een betere inschatting kunnen maken dan ik.  Klopt wat betreft die aankoop in 2014. Mijn punt was meer dat het bedrijfsprofiel er erg anders van is geworden. Maar ik begrijp dat jij die oude jaarcijfers toonde om een algemeen beeld te schetsen. Prima dan.

  Momenteel loopt de front end future veel harder op dan latere futures, en wordt de contango dus minder, maar dat zou inderdaad kunnen veranderen.

  Ik vind het statement van Euronav erg positief. En de 3 en 5 jaars fixture dayrates lopen terug de laatste weken. De markt is kennelijk een stuk minder positief als euronav. Maar zoals gezegd, niks mis met het bedrijf euronav.
 12. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 14:24
  quote:

  Risky bets schreef op 29 januari 2016 14:07:


  [...]
  NMM is veel meer een container en bulk speler. Is ook sterk gelinkt aan NM als moeder bedrijf en deze staat op omvallen. Debt van NM doet 5.5 op een uitgiftekoers van 25, dus debt markt prijst dit al bijna als als failliet.
  finance.yahoo.com/q?s=NM-PH

  Als je tankers interessant vind binnen dit bedrijf, moet je voor NAP of NNA gaan. Beide zwaar ondergewaardeerd, maar voor beide geld dat het een connectie heeft met het bovengenoemde NM. Opzich zijn bedrijfsentiteiten wel min of meer gescheiden, maar een eventueel faillissement van een grootaandeelhouder en de scheepsmanager neemt zeker risico met zich mee.
 13. Cas1 29 januari 2016 14:24
  quote:

  Risky bets schreef op 29 januari 2016 14:03:


  [...]


  Maar deze is het meest exact:
  www.intertanko.com/Topics/Research-an...

  Verder zeg ik zelf toch ook dat 2015 een geweldig jaar was voor tankers, door een erg krappe supply. In 2014 en 2015 groeide de tanker capaciteit maar 2% en 3%, terwijl er enorme groei aan te vervoeren olie was door supply glut. In een waardering van een bedrijf moet je alleen ook toekomst perspectieven meenemen. En het is een feit dat in de tweede helft van 2016 er veel VLCC's newbuilds bijkomen. Prognose voor capaciteitsgroei 2016 is 6% en 2017 is 5%. Veel grotere groei dan de afgelopen jaren. Tevens is het maar zeer de vraag of de olie productie in 2016 en 2017 (hard) gaat toenemen. Denk aan opec cuts, lagere capex energie bedrijven, groei vertraging china, faillisementen. Prospects zien er dus veel riskier uit.

  Tankers worden momenteel, in tegenstelling met wat jij beweerd, nauwelijks gebruikt voor opslag. De dayrates zijn in 2015 en nu veel te hoog / de contango te laag. Ik link je zelfs een verhaal van gisteren dat glencore offshore opslag heeft nu. Als je dat bericht lees zie je dat het een unicum is. Mocht contango groter worden (bijvoorbeeld doordat onshore capaciteit nihil raakt), of extreme koersschommelingen, dan kan offshore opslag wel weer gaan komen. Het kan ook gaan komen als tanker dayrates verder gaan dalen, maar dat heb ik zojuist al met een rekenvoorbeeld uitgelegd.

  Ik ben ook zeker op de hoogte van Euronav. Niks mis met het bedrijf. Ik denk alleen dat het relatief erg hoog is gewaardeerd en ik zie grote risico's voor de dayrates komende jaren. Ik zit ook geinvesteerd in de tanker markt, maar ik heb TNP gekozen. Meer exposure naar de clean products markt, meer lange termijn fixtures, minder exposure naar vlcc's. En ook een kleine positie in Gener8, welke juist wel een VLCC play is, maar veel lager gewaardeerd dan euronav. Maar verder niks mis met Euronav.
  Voilà, je eigen grafiek geeft tarieven van > 80000 USD aan voor VLCC.

  Tankers verliezen momenteel enorm veel tijd met laden en lossen omdat er vele tankers voor zijn. Er wordt zelfs gevraagd om trager te varen Cfr. interview op bloomberg TV met Euronav Ceo Paddy Rodgers.
  Alle tankers zijn trouwens in gebruik (varend of liggend) en brengen dagelijks zeer mooie winstcijfers op.

  Voor mij is Euronav de nummero uno in de sector wegens jonge vloot, uitstekend management, aandeelhouderswaarde etc.
  Jouw rederijen ken ik zelfs niet en interesseren mij ook niet.
  Ik koop graag Nederlandse bedrijven of Europese bedrijven dicht bij huis, waar ik in eerste instantie het infonieuws ontvang.

  Maar mijn conclusie en mijn moraal van het verhaal is dat we beiden in deze sector belegd zijn.
 14. NicoInberg 29 januari 2016 14:26
  quote:

  Risky bets schreef op 29 januari 2016 14:12:


  [...]

  Klopt wat betreft die aankoop in 2014. Mijn punt was meer dat het bedrijfsprofiel er erg anders van is geworden. Maar ik begrijp dat jij die oude jaarcijfers toonde om een algemeen beeld te schetsen. Prima dan.

  Momenteel loopt de front end future veel harder op dan latere futures, en wordt de contango dus minder, maar dat zou inderdaad kunnen veranderen.

  Ik vind het statement van Euronav erg positief. En de 3 en 5 jaars fixture dayrates lopen terug de laatste weken. De markt is kennelijk een stuk minder positief als euronav. Maar zoals gezegd, niks mis met het bedrijf euronav.


  Het Euronav verhaal doet me sterk denken aan Nedlloyd vroeger. Die lagen ook jaren als een drol onder een tientje en verdienden toen opeens, een paar jaar lang heel veel geld. In 2005 nam Maersk het over voor 57 EUR p.a. Als die tarieven weer inzakken is de pret snel over, maar als dit een jaartje of twee zo voortduurt kunnen ze erg veel kapitaal uitkeren.
 15. forum rang 4 Risky bets 29 januari 2016 14:44
  quote:

  Cas1 schreef op 29 januari 2016 14:24:


  [...]

  Voilà, je eigen grafiek geeft tarieven van > 80000 USD aan voor VLCC.

  Tankers verliezen momenteel enorm veel tijd met laden en lossen omdat er vele tankers voor zijn. Er wordt zelfs gevraagd om trager te varen Cfr. interview op bloomberg TV met Euronav Ceo Paddy Rodgers.
  Alle tankers zijn trouwens in gebruik (varend of liggend) en brengen dagelijks zeer mooie winstcijfers op.

  Voor mij is Euronav de nummero uno in de sector wegens jonge vloot, uitstekend management, aandeelhouderswaarde etc.
  Jouw rederijen ken ik zelfs niet en interesseren mij ook niet.
  Ik koop graag Nederlandse bedrijven of Europese bedrijven dicht bij huis, waar ik in eerste instantie het infonieuws ontvang.

  Maar mijn conclusie en mijn moraal van het verhaal is dat we beiden in deze sector belegd zijn.

  Gozer... Dat is een dec 2015 waarde.

  Er worden momenteel inderdaad zeer goede winsten gemaakt. Ik zeg toch niks anders? Markt prijst alleen tanker stocks momenteel veel lager dan op basis van de huidige winsten. P/E 's zijn laag. En dat komt door de onzekerheden die ik schets.

  Zoals gezegd niks mis met euronav. Alleen is een tanker aandeel een markt zonder echte grote competitive edges. Het kan dus lonen om naar concullega's te kijken.

  Sorry als ik in dit topic als een onwijze eikel overkom. Ik realiseer me dat nu. Maar was even geirriteerd over een aantal halve waarheden in het artikel. Als ik vervolgens de moeite neem om deze aan te passen, met bronnen nota bene, wordt ik op basis van meer onwaarheden gecorrigeerd. Vandaar de reactie.

 16. Cas1 29 januari 2016 14:53
  quote:

  Risky bets schreef op 29 januari 2016 14:44:


  [...]
  Gozer... Dat is een dec 2015 waarde.

  Er worden momenteel inderdaad zeer goede winsten gemaakt. Ik zeg toch niks anders? Markt prijst alleen tanker stocks momenteel veel lager dan op basis van de huidige winsten. P/E 's zijn laag. En dat komt door de onzekerheden die ik schets.

  Zoals gezegd niks mis met euronav. Alleen is een tanker aandeel een markt zonder echte grote competitive edges. Het kan dus lonen om naar concullega's te kijken.

  Sorry als ik in dit topic als een onwijze eikel overkom. Ik realiseer me dat nu. Maar was even geirriteerd over een aantal halve waarheden in het artikel. Als ik vervolgens de moeite neem om deze aan te passen, met bronnen nota bene, wordt ik op basis van meer onwaarheden gecorrigeerd. Vandaar de reactie.
  Huidige tarieven op vandaag 28 januari 2016 liggen trouwens op dezelfde hoogte.

  Zie www.lloydslistintelligence.com/llint/...

  En toch totaal iets anders dan jouw eerder geciteerde 45000 USD!

  Voor de rest maakt iedereen zijn eigen bewuste keuzes en voor mij zijn dat Euronav en Vopak in deze sector.
 17. Cas1 29 januari 2016 15:16
  quote:

  Risky bets schreef op 29 januari 2016 15:10:


  Ik heb jou al 3 keer verteld dat de baltic index geen $ bedragen zijn maar een INDEX. Je interpreteert hem verkeerd.


  Jij verwart de Baltic Dry Index (BDI) keer op keer met de Baltic Tanker Dirty Index (BDIY).

  Baltic Dry Index is voor droge bulk en Baltic Tanker Dirty Index is voor VLCC-tankers.
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: olie

Gerelateerde instrumenten

 1. Euronav 6,595 15:38
  -0,070
  -1,05%
 2. Vopak Koninklijke 41,790 15:38
  -0,580
  -1,37%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare